Změřili jsme tuk na profesionálním zařízení a výsledky porovnali s Galaxy Watch4

10
Změřili jsme tuk na profesionálním zařízení a výsledky porovnali s Galaxy Watch4
Fotografie: Samsung, InBody
  • Rozhodli jsme se ověřit, jak moc lze výsledkům naměřeným hodinkami důvěřovat
  • Zaměřili jsme se na nový senzor BIA, který analyzuje tělesnou kompozici uživatele
  • Uhodnete, jaký byl rozdíl v přesnosti naměřených hodnot?

Jednou z naprostých novinek u řady chytrých hodinek Galaxy Watch4 je integrace senzoru BIA, který pomocí slabého střídavého proudu analyzuje tělesnou kompozici uživatele. Po jednom měření, které trvá zhruba jen 15 sekund a oficiálně funguje nejen na zařízeních Galaxy (na rozdíl od měření krevního tlaku či EKG), získáte údaje vyjádřené v procentech, ale i v kilogramech o množství nezdravého viscerálního tuku nebo například vody v organismu. Hodinky také po zadání hmotnosti (o kterou si řeknou před každým měřením) dopočítají BMI, ačkoliv zrovna tento základní index nemusí být příliš vypovídající o tom, jak moc jste fit.

Jak měří Galaxy Watch4 tělesné složení? Porovnali jsme to!

V naší podrobné recenzi jsme zhruba po dvou týdnech používání hodinek a pravidelného měření senzorem BIA zjistili, že u stejné osoby dokázaly hodinky naměřit mnohdy velmi odlišné údaje. Jak vysvětlujeme v našem článku zaměřeném na princip měření pomocí BIA senzoru, naměřené hodnoty se mohou měnit na základě toho, jaké množství tekutin uživatel vypil, jestli před měřením sportoval, jedl apod.

I tak nás ovšem překvapilo, když jsme při jednom měření získali hodnotu zhruba 24 % tělesného tuku a jindy zase 16 %. Nejen proto jsme se rozhodli nechat se otestovat na profesionálním měřícím zařízení InBody, které najdete v nutričních poradnách, ale často i ve fitness centrech, a naměřené výsledky porovnat s tím, co ukazují hodinky. Pro co nejpřesnější měření je doporučováno 3 hodiny nepít ani nejíst, nesprchovat se chvíli před samotným měřením nebo sportovat. Doporučovaný postup jsme dodrželi, abychom získali co nejpřesnější výsledky.

Samotné měření, které probíhalo v centru nutričního poradenství, trvalo přibližně minutu a poté jsme si odnesli vytisknuté podrobné výsledky. Měření obvykle stojí pár set korun, takže je dostupné v podstatě komukoliv. Ihned po měření na zařízení InBody jsme rovněž změřili hodnotu tělesného tuku pomocí hodinek Galaxy Watch4 Classic a výsledky následně porovnali.

Jak přesně hodinky měří?

K našemu nevelkému překvapení se výsledky naměřené hodinkami a profesionálním přístrojem InBody vcelku zásadně lišily. Potvrdilo se tak, že údaje naměřené hodinkami jsou pouze indikativní (na což, k obhajobě výrobce, upozorňuje i samotný Samsung). Z výsledků měření pomocí přístroje InBody a chytrých hodinek lze pozorovat, že se úroveň procentuálního vyjádření tělesného tuku v těle rozchází o celých 6,2 %, hmotnost kosterních svalů o 4,4 kg a hmotnost tělesného tuku o celých 5 kg. Kompletní výsledky si můžete prohlédnout na přiložených screenshotech z aplikace Samsung Health (z několika různých časů během stejného dne, kdy došlo k měření na InBody) a také na oskenovaném protokolu měření na InBody.

Samsung Galaxy Watch4 Classic
Výsledky z měření na přístroji InBody
Screenshoty z aplikace Samsung Health

Do komentářů nám nezapomeňte napsat, jak moc vás výsledky měření (ne)překvapily, respektive, jestli jste někdy sami testovali přesnost naměřených zdravotních údajů z hodinek a profesionálních přístrojů. Níže si také můžete prohlédnout naměřené údaje v tabulce.

Galaxy Watch4 Classic InBody
Tělesný tuk 19,2 % 13 %
Tělesný tuk 15,2 kg 10,2 kg
Kosterní svaly 34,9 kg 39,3 kg
Voda v těle 46,8 kg 50,3 l
BMR 1 748 kcal 1 853 kcal

Technické parametry Samsung Galaxy Watch4 Classic 42 mm Bluetooth

Kompletní specifikace
Konstrukce41,5 × 41,5 × 11,2 mm, 46,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,19" (396 × 396 px), tvar: kruhový
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor247 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2021,
Diskuze ke článku
Ondřej Karmazín
Ondřej Karmazín
Všechny tyhle srandy, včetně Inbody jsou orientační. Není důležité jestli ukazují 3 % nebo 8 %, ale důležitá je stabilita měření v trendu - to jste měli otestovat. Je totiž jedno jak velká je chyba měření pokud je stále stejná.
Radek Polasek
Radek Polasek
Nejde na hodinkách provést kalibraci tohoto sensoru - podle referenčního měření ? Pokud je možné kalibrovat tlakoměr.
Jakub Dědeček
Jakub Dědeček
Tady je vidět, když vítězí marketing nad zdravím rozumem.
Tahle nová měření jsou úplně k ničemu, včetně měření teploty na nových hodinkách Chujawej.

Kdyby se raději zaměřili na výdrž na baterii, ať to nemusí člověk nabíjet několikrát do týdne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze