Problémy Galaxy Notu 7 by Samsung mohly vyjít na 1 miliardu dolarů

24

Jihokorejský Samsung aktuálně řeší poměrně závažné problémy u jeho klíčového modelu Galaxy Note 7, které vyústily až ke svolávací akci již prodaných kusů. Analytici odhadují, že náklady na výměnu přístrojů budou vysoké. Současné může zásadně utrpět celá značka.

Samsung Galaxy Note 7

V pátek jsme vás informovali o závažných problémech, se kterými se potýká Samsung Galaxy Note 7. Několika uživatelům došlo k explozi baterie, která následně zcela zničila celý telefon. Tento závažný problém Samsung promptně řešil a okamžitě pozastavil prodeje. Například v České republice je tak zahájení prodeje odloženo na neurčito. Pochvalu si výrobce zaslouží nejen za rychlou reakci, ale také za spuštění velké svolávací akce, kdy si každý majitel tohoto modelu může zažádat o výměnu za nový kus, což platí i pro české majitele.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy Note 7 se zpozdí, důvodem jsou problémy s baterií

Samsung Galaxy Note 7 po výbuchu baterie

Jelikož však k zahájení oficiálního prodeje došlo už zhruba na desítce světových trhů, dodal Samsung 2,5 miliónů kusů modelu Galaxy Note 7 a výměna se tak může týkat všech těchto kousků. Zahraniční analytici dle serveru Bloomberg odhadují, že by se náklady mohly vyšplhat až na 1 miliardu amerických dolarů. Zástupci jihokorejské společnosti samozřejmě konkrétní nebyli. Nicméně na přímý dotaz během páteční tiskové konference odpověděl Koh Dong Jin, vedoucí manažer smartphonů Samsungu, že ztráta bude srdcervoucí.

Samsung Galaxy Note 7

Na druhou stranu finanční stránka by minimálně letos Samsung nemusela až tak trápit. I kdyby došlo na nejhorší scénář a náklady vystoupaly k již zmíněné miliardě dolarů, bude se jednat zřejmě jen o 5 % očekávaných příjmů, jejichž výše se odhaduje na 20,6 miliardy dolarů. Problémy s bateriemi se také zcela jistě dotknou společnosti Samsungu SDI, která dodává baterie pro 70 % produktů výrobce. Samsung však nespecifikoval, zda baterie pro Note 7 pocházejí právě od Samsung SDI.

TIP! Jak fotí špičkový Samsung Galaxy Note 7? (galerie)

Samsung Galaxy Note 7

Ještě mnohem zásadnější otázkou však v tuto chvíli je, jaký dopad bude mít odvolání na celkové renomé značky Samsung. Jihokorejský výrobce si za poslední roky vypracoval pozici inovátora v oblasti mobilních telefonů a současně se mu větší problémy vyhýbaly. Současné trable také nemohly přijít v méně vhodnou dobu. Srpnové uvedení modelu Galaxy Note 7 totiž výrobci dávalo časový náskok před chystanými iPhony od Applu. Nyní je však vše jinak, neboť nové iPhony se představí již v tomto týdnu.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 7

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 73,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:41 hodin
Dostupnost, 23 790 Kč

Zdroje: bloomberg.com

Diskuze ke článku
Vojtěch Vincze
Vojtěch Vincze
USB C a rychlé nabíjení + zřejmě vadná série baterií... Mně po měsíci bouchla v zásuvce nabíječka od Note 4. Sice nehořela, ale rána uvnitř to byla slušná.
Absolut Nowak
Další dvě miliardy by měl Samsung zaplatit jako odškodné za ISOCELLgate, další tři miliardy pak za psychické útrapy zplůsobné lagujícím TouchWizem. Plus deset miliard ročně pro Apple za kopírování jeho nápadů a stejnou částku pro Google za poškození dobrého jména Androidu, který jinak jese velmi svižně, pokud na něm ale nění TouchWiz.
Bella Amir
Bella Amir
NOTE 7 mám týden doma a je naprosto v pohodě. Rychlo nabíjení přes USB-C naprosto OK baterie se při nabíjení nepřehřívá ani nevybuchuje. Telefon šlape jako hodinky po prvním spuštění se stáhla a nainstalovala první aktualizace systému a vše maká jak má. Podle vyjádření z infolinky Samsungu se vadné baterie projevily pouze na asijských trzích.
Mirek
Čeština v článku je jako překlad z Google Translator. Skoro se to nedá číst. Ten, kdo to psal, už zapomněl česky :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze