Samsung Galaxy S6 edge+
recenze

Samsung Galaxy S6 edge+

Král bez S-Pen

Samsung Galaxy S6 edge+ má logickou návaznost na model S6 edge, novinka však míří mezi tabletofony. Z tohoto důvodu nabídne 5,7palcový displej, ostatní funkční výbava je navíc stále stejně špičková. Pokud tedy hledáte nekompromisní zařízení, přečtěte si naši dnešní recenzi, třeba jste ho právě našli.

Samsung Galaxy S6 a S6 edge vzbudily mnoho emocí, vesměs byly všechny pozitivní. Project Zero, ze kterého obě novinky vznikly, se tedy rozhodně dá považovat za velmi úspěšný. A to by nebyl Samsung, aby nechtěl z úspěchu vytěžit maximum. Dnes recenzované Galaxy S6 edge+ si propůjčuje to nejlepší z obou modelů a navíc přidává rozměrnější displej, díky kterému novinka Galaxy S6 edge+ spadá mezi tabletofony. Ne všechno je na druhou stranu úplně totožné a v dnešní recenzi se pokusíme mimo jiné zaměřit také na hlavní rozdíly, přednosti, ale bohužel také nedostatky, kterým se ani Samsung nevyvaroval. I tak ovšem můžeme prozradit, že velkou konkurenci dnes recenzovaný Galaxy S6 edge+ nemá, a to minimálně díky svému jedinečnému displeji.

Samsung Galaxy S6 edge+ na oficiálních snímcích výrobce

Technické parametry Samsung Galaxy S6 edge+

Kompletní specifikace
Konstrukce154,4 × 75,8 × 6,9 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostzáří 2015, 22 599 Kč

Samsung Galaxy S6 edge+ – videopohled

Obsah základního balení: stejný (nad)standard

Nejprve se jako vždy podíváme na obsah základního balení. Uvnitř krabičky musíme vyzdvihnout cestovní adaptér do sítě s označením „Fast Charging“ (2A), který zaručí rychlé nabíjení. Opomenout samozřejmě nemůže ani inovovaná sluchátka, která se designem až nápadně podobají těm od Applu. Sluchátka sedí v uších velice dobře, Samsung na rozdíl od Applu pojistil dobré usazení také gumovými koncovkami, které zabraňují vyklouznutí leštěného plastu z ucha. V balení nalezneme i náhradní gumové koncovky. Zbytek je dle očekávání, tedy synchronizační USB kabel a nezbytné manuály. Nechybí samozřejmě ani „klíč“ pro vyjmutí slotu pro nanoSIM kartu.

Samsung Galaxy S6 edge+

Výčet obsahu základního balení

  • mobilní telefon Samsung Galaxy S6 edge+
  • cestovní adaptér do sítě „Fast Charging“
  • synchronizační USB kabel
  • pecková sluchátka s ovládacím panelem
  • náhradní gumové koncovky ke sluchátkům
  • nástroj pro vyjmutí slotu nanoSIM karty
  • základní uživatelská příručka a další tiskové materiály

Design a konstrukce: velká paráda

Při pohled na Samsung Galaxy S6 edge+ na produktových snímcích nemáte vzhledem k absenci měřítka téměř absolutně šanci poznat, že se nejedná o variantu bez přídomku. Na první pohled jsou oba modely podobné, a to doslova jako vejce vejci. Samsung se zde držel designové linie, která vznikla z Projectu Zero (Galaxy S6 a S6 edge) a dle našeho názoru jistě nepochybil. Celou svoji snahu vytvořit identické dvojče, pouze ve větší velikosti, dohnal až tak daleko, že shodné zůstalo jak typické oboustranné zakřivení displeje, tak také rozmístění hlavních ovládacích prvků a použité materiály. Luxus se tedy zvětšil a my si pro připomenutí nejdůležitější prvky konstrukce zrekapitulujeme.

Samsung Galaxy S6 edge+ je luxusní smartphone

A začneme použitými materiály. Jak u Samsungů Galaxy S6 a S6 edge, tak také u novinky se můžete těšit na hliníkový rámeček (Al 6013), který obepíná celé boky zařízení. Rámeček plní kromě estetické funkce také funkci účelnou, zařízení zkrátka drží pohromadě jako přibité. Mírná inovace rámečku tkví v tom, že je ve své půli lehce vyvýšený, díky vzniklé hraně tak telefon snáze zvednete z jednolité plochy. Stejné jsou také plastové proužky antén po obvodu, na vrchní straně se nachází dva, stejně jako na straně spodní. Dalším společným prvkem jsou skleněné materiály, které se nachází jak na přední, tak i na zadní straně. Obě skla jsou tvrzená (jak přední displejové, tak také zadní), jedná se o krycí skla Gorilla Glass 4 od společnosti Corning. Skla jsou tedy velmi odolná a měla by vydržet i méně šetrné zacházení, můžeme potvrdit, že co se týče odolnosti vůči škrábancům, tak si novinka vede opět velmi dobře. Nepatrně náchylnější je pouze plocha hardwarového tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku, to dle zvyklostí bohužel tvrzené není.

Samsung Galaxy S6 edge+ Samsung Galaxy S6 edge Samsung Galaxy S6
Rozměry 154,4 × 75,8 × 6,9 mm 142,1 × 70,1 × 7 mm 143,4 × 70,5 × 6,8 mm
Hmotnost 153 gramů 132 gramů 138 g
Materiály sklo/kov sklo/kov sklo/kov
Displej 5,7 palců 5,1 palce 5,1 palce
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 515 ppi 576 ppi 576 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů.

Zaměříme se také na reflexní zpracování. U všech barevných variant totiž lze pozorovat barevnou změnu dané varianty, a to téměř za všech okolností. Kupříkladu námi testovaná tmavá barevná varianta Galaxy S6 edge+ se na světle mění od tmavě modré až černé po zářivě modrou. Mínusem reflexní vrstvy je samozřejmě nadměrné uplývání otisků prstů, které budete muset neustále leštit.

Samsung Galaxy S6 edge+

Dalším společným znakem je rozmístění konektorů. Začneme spodní stranou, kde se nachází (zleva) vstup 3,5milimetrového jack konektoru, následuje microUSB konektor, mikrofon a hlasitý reproduktor. Tlačítka pro regulaci hlasitosti se shodně nachází na levém boku a jsou rozdělena na dvě samostatná tlačítka. Jejich stisk je příkladný, stejně jako zpětná vazba. Odemykací tlačítko opět shodně nalezneme na pravém boku a pochválit ho můžeme za jeho vhodné umístění, stejně tak i za jeho odezvu. Okénko infraportu na novince bohužel hledat nemusíme, tato přínosná funkce bohužel Galaxy S6 edge+ chybí.

Samsung Galaxy S6 edge+

V naddisplejové přední části pak nalezneme obligátní sluchátko pro hovory a průhledy senzorů jasu a přiblížení. Nechybí zde ani vícebarevná notifikační LED dioda, která je velmi výrazná a příchozí notifikace tedy rozhodně nepřehlédněte. Její svit však bohužel nelze nijak personalizovat. Kamera pro videohovory, se pak nachází na pravé straně od sluchátka. V prostoru pod displejem nalezneme pro Samsung typické rozložení ovládacích prvků, tedy kontextové tlačítko, tlačítko domů a šipku zpět. Jediné tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku je hardwarové a je v něm ukrytý senzor otisků prstů. Na zadní straně pak opět shodně nalezneme vystouplou čočku integrovaného fotoaparátu, po jejíž pravici se nachází jak senzor tepové frekvence, tak i přisvětlovací LED dioda.

Samsung Galaxy S6 edge+

Rozměry se novinka liší zásadně. Konkrétní hodnoty jsou 154,4 × 75,8 × 6,9 mm, pro srovnání verze bez přídomku nabídne rozměry 142,1 × 70,1 × 7 mm. Samsungu se tedy podařilo nepatrně stáhnout tloušťku, a to o jednu desetinu milimetru, ostatní rozměry narostly kvůli většímu displeji. Na papíře vypadají rozdíly vcelku snesitelně, až reálný úchop obou zařízení najednou vás však usadí do reality.

Po designové stránce můžeme novinku hodnotit opět jako špičkovou, ale tentokrát již bez překvapení. Novinka si pouze propůjčila dokonalé zpracování svého menšího kolegy, udělat chybu by tak bylo velmi obtížné. Velkou nevýhodou tak zůstává jen ztráta odolnosti vůči prachu a vodě, kterou disponoval Samsung Galaxy S5.

Displej: špičkový...

Čím se liší Samsung Galaxy S6 edge+ od verze bez přídomku? Samozřejmě velikostí displeje. Zatímco Galaxy S6 edge nabízí 5,1palcový zobrazovač, novinka povyrostla o 0,6 palce na aktuálních 5,7 palců. A to už je hodnota, která novinku katapultovala mezi tabletofony. Ostatní aspekty však zůstaly zachovány, i novinka se tedy může pochlubit technologií Super AMOLED s QHD rozlišením (2 560 × 1 440 pixelů). Výsledná jemnost je stále špičkových 515 pixelů na palec. Co se týče jemnosti, lidské oko těžko rozezná jednotlivé pixely už od hranice zhruba 300 ppi, výsledných 515 ppi v případě novinky je tedy zbytečných. Jako marketingový tah se to ovšem vyjímá brilantně

Samsung Galaxy S6 edge+

Super AMOLED s Diamond Pentile maticí neztratil nic ze své pověsti, jedná se tedy vyloženě o sytý zobrazovač, jehož výrazné barevné podání lze v nastavení displeje „uměle“ oslabit. Displej je bezesporu špičkový, jasný, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na sluneční odlesky, QHD rozlišení je ale zbytečné, navíc se znatelně podepisuje na nižší výdrži baterie. Pochválit ovšem můžeme nastavení intenzity jasu. To lze korigovat tak, že ve tmě displej oči nijak nedráždí a ve dne se naopak umí lusknutím prstu změnit ve velice zářivý, kdy mu nečiní problém ani ostré letní sluníčko.

Navíc je zahnutý!

Nárůst úhlopříčky a kvalitu displeje jsme okomentovali, samostatné povídání si ale zaslouží i položka „okraj obrazovky“. Hned na úvod je nutné zmínit, že okraj nemá tolik funkcí, jako například u Samsungu Galaxy Note edge, kde zkosený okraj slouží zároveň jako doplňkový displej. V případě Galaxy S6 edge+ je funkcí méně, přesto se nabídka oproti variantě S6 edge zvětšila. V následujícím výčtu si poukážeme na všechny funkce, které v souvislosti se zakřivením můžete využít. Hned na úvod ale zmíníme, že informativní část je vždy pouze jedna (pravá nebo levá), tu si musíte nastavit předem v nastavení. Obě zároveň být aktivní nemohou.

Funkce zakřiveného displeje

  • Lidé na okraji: asi nejvyužívanější funkcí a forma notifikace budou „lidé na okraji“. V nastavení máte na výběr celkem z 5 rychlých zástupců, které vám bude Sasmung Galaxy S6 edge barevně indikovat v případě zmeškané události. Každý kontakt má svou barvu, v případě otočeného zařízení tedy ihned poznáte, kdo vám volá a jestli je urgentní hovor přijmout. Ruku na srdce, 5 kontaktů není moc, ale pro vaše nejbližší zřejmě tento počet postačí. Jakmile telefon přetočíte displejem nahoru, ukáže se klasické okno pro přijmutí nebo odmítnutí hovoru. Následně se na pravé části displeje zobrazí v dané barvě (růžová, zelená, hnědá, oranžová a fialová) také nenápadný obdélník, po jehož „vytažení“ se zobrazí počet nepřečtených událostí a rovnou odkaz na možnost danému kontaktu zavolat, případně napsat SMS zprávu. Celé je to doprovázeno poměrně vkusnými animacemi. V případě příchozího hovoru a telefonu položeného displejem dolů se barevně podsvícený pruh displeje houpe jakoby do stylu vlny, nejedná se tedy o statické podsvícení, které by svým svitem nemuselo pro upozornění stačit. K této funkci se váže i jedna zajímavost: v případě, že máte aktivní možnost „rychlé odpovědi“, stačí dvě vteřiny podržet prst na senzoru tepové frekvence a telefon automaticky hovor ukončí a odešle přednastavenou SMS zprávu, kupříkladu: „Nemohu mluvit, ozvu se později.“
  • Aplikace na okraji: úplnou novinkou je možnost umístit si na okraj displeje také pětici nejoblíbenějších aplikacích, tedy podobná možnost, jakou nabídne Galaxy Note edge. Bohužel, trochu zamrzí, že Samsung neumožnil scrollování, aplikací byste mohli umístit mnohem více a využitelnost zahnutého displeje by tak byla ještě o kus výše.
  • Upozornění při zvednutí: Představme si situaci, kdy hovor zmeškáte. Telefon přestane blikat a uhasne. Jakmile ovšem telefon opět zvednete ze stolu do rukou, ještě před rozsvícením displeje se spustí obrazovka, kde je viditelný čas a barevný obdélník, který signalizuje, od jakého kontaktu máte zmeškané oznámení. Telefon navíc lehce zavibruje. Sice drobnost, ale potěší. I z této „poloprobuzené“ obrazovky, která se blíží spořiči displeje, můžete obdélník vytáhnout a podívat se na počet zmeškaných událostí u jednotlivých kontaktů.
  • Informační panel: Další zajímavou funkcí je informační panel, kdy stačí dvakrát přejet po délce zakřiveného displeje (při uspaném zařízení). Automaticky se objeví lišta s počasím, lokalitou, časem, úrovní baterie a také s nastavením budíkem. Můžete také pomocí scrollování přejet na další lištu, kde se zobrazí například zmeškané události, aktuální stav akcií nebo Twitter příspěvky (stáhnout si můžete ještě RSS čtečku a lištu, která rozezná neznámá čísla – aplikace WhosCall). Lišta zůstane zobrazena tak dlouho, jak ji v nastavení dovolíte, možnosti jsou: 15 nebo 30 sekund a 1, 2, 5 a 10 minut. Informační panel lze použít také k zobrazení času v nočních hodinách (místo budíku), jakmile ale úroveň baterie klesne pod 15 %, automaticky se tato funkce deaktivuje.

Jedinou novinkou tak zůstává možnost přidání pětice nejoblíbenějších aplikací, to je však věc, které se v softwarové aktualizaci dočkají i majitelé Galaxy S6 edge. Zakřivený displej tedy má svůj přínos, ovšem do značené míry jde stále především o luxusní prvek, než že byste bez onoho zakřivení nemohli nadále existovat. To samé však platilo i v případě menší verze, zde jde opět o prestiž.

Zvuková stránka: TOP

Také v případě novinky Samsung sáhl po umístění hlasitého reproduktoru na spodní hranu a udělal velmi dobře, zvuk je totiž nejenom opravdu špičkový, navíc jej netlumí okolní překážky. Zvuk je skvěle poslouchatelný i při maximální hlasitosti a v žádném případě nepůsobí plechovým dojmem, naopak je skvěle vyvážený a potěšit by měl i náročnější uživatele.

Samsung Galaxy S6 edge+

To samé musíme říci o zvuku do dodávaných sluchátek. Ta jsou velmi povedená a až na design, který měl jasnou předlohu v těch od Applu, jsou jednoduše perfektní. Nedochází k téměř žádnému zkreslení, zvuk je čistý, jasný a sluchátka navíc skvěle drží v uších, a to nejenom díky sofistikovanému tvaru, ale také díky dodávaným gumovým koncovkám. Samsung tedy dokázal, že i s jedním reproduktorem může novinka konkurovat špičkám v oboru, i když HTC i Apple nabízejí ještě o trochu kvalitnější podání a také vyšší hlasitost. Hlasitost by mohla být lepší především u hovorů, kdy by se alespoň jeden stupeň navíc jistě hodil a celkově máme dojem, že je zvuk méně hlasitý než v případě Samsungu Galaxy S6 (edge)

Baterie a výdrž: záleží na vás

Samsung logicky musel přispěchat s baterií, která nabídne kapacitu vyšší. Ta se konkrétně zastavila na hodnotě 3 000 mAh, což není na takto vybavený smartphone žádná sláva, bohužel to dokazují i samotné testy výdrže, které jsme provedli.

Při středně náročném používání, kdy budete připojeni neustále k internetu, vyřídíte 20 minut hovorů, pošlete 10 SMS zpráv, strávíte hodinu prohlížením webových stránek a hodinu poslechem hudby, vám po 12 hodinách zbude zhruba 20 až 30 % baterie. Na poloviční kapacitu klesne baterie zhruba kolem 16:00, to v případě, že telefon budete odpojovat od nabíječky v 7:00 hodin. Kapacita, která vám zůstane večer před spánkem, je tedy už do dalšího dne nepoužitelná, nabíjet tedy budete téměř pravidelně každý večer, výjimkou může být situace, kdy telefon musíte opětovně dobít už před spánkem. Pokud k běžnému vytížení připočtete intenzivní používání e-mailu, internetových messengerů, pár fotek a navigaci skrze A-GPS, procenta baterie bohužel ubývají doslova před očima. Nejvýraznějším žroutem energie je v tomto případě hlavně internetový prohlížeč a také GPS. V takovém případě tedy můžete Galaxy S6 edge+ vybít i během několika málo hodin.

Baterie a výdrž

Samsung samozřejmě neupustil ani od svých oblíbených režimů úspory baterie. Tím prvním je klasický úsporný režim, který omezí jas, frekvenci procesoru a vypne osvětlení tlačítek a jejich vibrace. To vše se projeví na výdrži poměrně pozitivně a v případě krizových situacích vydrží telefon v tomto stavu zhruba o 2 hodiny déle než běžně. Samsung však nezapomněl ani na svůj Ultra úsporný režim, který zahalí celé prostředí do černobílých odstínů a omezí většinu funkcí. V takovém případě lze výdrž prodloužit (za ideálních podmínek) až o jeden celý den.

Model Kompletní dobití Stream videa Kapacita baterie OS
Samsung Galaxy S6 edge+ 1:35 hod. 8:37 hod. 3 000 mAh Android 5.1 Lollipop
Xiaomi MiNote Pro 2:06 hod. 7:42 hod. 3 090 mAh Android 5.0 Lollipop
LG G Flex 2 1:32 hod. 9:31 hod. 3 000 mAh Android 5.0 Lollipop
LG G4 2:17 9:50 hod. 3 000 mAh Android 5.1 Lollipop
Xiaomi Mi4 3:05 hod. 6:57 hod. 3 080 mAh Android 4.4 KitKat
Apple iPhone 6 Plus 1:47 hod. 9:14 hod. 2 915 mAh iOS 8

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, potlačeny aktualizace a zvuk přenášen na poloviční hlasitost do peckových sluchátek Výsledná výdrž se dostala na 8 hodin a 12 minu, Samsung Galaxy S6 edge vydržel 8 hodin a 37 minut. Loňský Galaxy S5 dosáhl ve stejném testu času 6 hodiny a 34 minut (s verzí Androidu 4.4). V čem vám ale novinka od Samsungu jednoznačně udělá radost, je nejen integrované bezdrátové dobíjení standardu Qi (tedy stejného jaký používají Nokie nebo Nexusy), ale zejména rychlost nabíjení. Jak již víme, uvnitř krabičky nalezneme rychlonabíjecí zdroj, který telefon dobije na 80 % za zhruba 1 hodinu a 10 minut, na kompletní dobití si počkáte o 25 minut déle. Celkem se tedy Galaxy S6 edge+ dobije během 1 hodiny a 35 minut.

Senzor otisků prstů

Samsung Galaxy S6 (edge) přišly na trh s inovovaným typem čtečky otisků prstů. Nově už nebyla potřeba přes senzor přejíždět, prst stačilo pouze přiložit. Nejinak je tomu také u novinky S6 edge+, zkrátka stačí detailně nasnímat otisk vašeho prstu a následně přiložit z jakéhokoli úhlu. Odpadá tedy nutnost dávat si pozor, jak přes čtečku přejíždíte a jestli to na telefon není moc rychlé. Pro odemknutí navíc stačí tlačítko zmáčknout a prst na něm ponechat, telefon se automaticky jak rozsvítí, tak také odemkne, a to vše za méně než 2 sekundy. Dodáme, že kromě odemykání telefonu otisk poslouží i pro přihlášení k Samsung účtu nebo pro internetový prohlížeč.

Senzor tepové frekvence

Hodně diskutovaným prvkem je také senzor tepové frekvence, který je součástí tréninkové aplikace S Health. Ten se, jak již víme, nachází v prohlubni na zadní straně hned vedle přisvětlovací LED diody. Senzor tepové frekvence funguje díky infračervené diodě, ta spolehlivě prosvítí váš prst a společně se senzorem vyhodnotí výsledek. A jak tento senzor funguje v praxi? Víceméně spolehlivě, nově navíc rychleji a dle našeho názoru i přesněji.

Samsung Galaxy S6 edge+

Samotný průvodce vás upozorní, že byste měli přiložit špičku prstu přímo na senzor a setrvat pár vteřin, po které měření probíhá, v klidu (a nejlépe i potichu), poté se automaticky sepne infračervená dioda, která se postará o zbytek. Tepová frekvence se zanese do grafů, tedy stejně jako vaše cvičební výsledky. Z nasbíraných dat pak vytvoří poměrně zajímavé statistiky. Mezi další možnosti, které aplikace dokáže vyhodnotit je například hodnota SpO2 (okysličení krve), sledování příjmu kofeinu, vody, hmotnosti, další informace lze nahrát ručně (krevní tlak, glukóza v krvi,....). Jediné co chybí je senzor UV záření, kterým se mohl pochlubit například Galaxy Note 4. Celkově jsme ovšem se senzorem spokojeni, není již tak citlivý na lehkou změnu polohy.

Gesta systému

Kromě senzorové výbavy se Samsung Galaxy S6 edge+ pyšní také poměrně rozsáhlou nabídkou gest. Všechny gesta se ukrývají pod nabídkou „Pohyby a gesta“ přímo v nastavení. Prvním pomocníkem je „Přímé volání“. Jistě tu situaci znáte, díváte se na vizitku určitého kontaktu nebo vám přijde zpráva a vy chcete okamžitě reagovat – telefonicky. U Galaxy S6 edge+ stačí telefon přiložit k uchu a rovnou se hovor s daným kontaktem automaticky vytočí. Inteligentní upozornění pak oceníte v případech, kdy se po delší době vracíte k uspanému zařízení. Jemnou vibrací při zvedání vás rovnou upozorní, jestli máte na displeji očekávat nějakou zmeškanou událost. Perfektně funguje také inteligentní pauza, tu oceníte při sledování vašich oblíbených videoklipů. Telefon neustále detekuje, jestli se na displej díváte a pokud ne, automaticky přehrávané video pozastaví – to aby vám neuniklo nic důležitého. Dobře funguje také ztlumení zařízení při příchozím hovoru, telefon stačí otočit displejem dolů.

Gesta

Poslední (a námi velmi hojně využívanou) vychytávkou v nastavení je pak možnost vytvoření screenshotu pouhým přejetím hranou ruky po displeji (z jedné strany na druhou). Důležité je pouze po celou dobu udržet kontakt s displejem. Chytrý je rovněž pohotovostní režim, který kontroluje, zda se po uplynutí intervalu osvětlení displeje stále díváte na telefon, nebo ne. V prvním případě se displej ponechá rozsvícený, v opačném případě displej pohasne. Jedním příkladem za všechny může být například posouvání stránky podle toho, kam váš zrak právě směřuje nebo rozsvícení displeje s notifikacemi máchnutím ruky nad zhasnutým displejem. Co se týče dalších různých gest, Samsung nabízí možnost konfigurovat trojité stisknutí tlačítka domovské obrazovky, v takovém případě můžete spustit přednastavenou aplikaci. Zajímavou funkcí je také směrový zámek, ten funguje jako další možnost odemknutí uzamčené obrazovky. Stačí na displeji nakreslit minimálně čtyři různé směry šipky (nahoru, dolů, doleva, doprava) a tímto způsobem telefon následně odemknout. Tato funkce funguje spolehlivě, čas odemknutí se však zbytečně prodlouží, než například v případě čtečky otisků prstů. Jistě se ale jedná o zajímavou konkurenční metodu odemykání.

Hardware: podobenství s 1 GB RAM paměti navíc

Samsung stále nepřistoupil na partnerství s Qualcommem, a tak uvnitř opětovně nalezneme procesor vlastní výroby – ten je mimochodem totožný s tím ze Samsungu Galaxy S6 (edge), žádné překvapení na nás tedy nečeká. Pro připomenutí zmíníme, že se jedná o Exynos 7420. Ten je dle dnešních standardů osmijádrový a je postavený na 64bitové architektuře. Zajímavostí je rovněž 14nm výrobní technologie, díky které je procesor úspornější. Pro srovnání, Snapdragon 810 je vyráběn starší 20nm technologií. Čtyři jádra nového Samsungu Galaxy S6 edge+ jsou taktována na 1,5 GHz, zbylá čtyři jádra pak na 2,1 GHz (4× ARM Cortex-A57 + 4× Cortex-A53, architektura big.LITTLE s GTS). Operační paměť dosahuje kapacity 4 GB a stále se jedná o typ DDR4, čili s dvakrát tak velkou propustností dat. Jako operační systém poslouží Android ve verzi 5.1 Lollipop.

Vlastnosti Samsung Galaxy S6 edge+ Samsung Galaxy S6 (edge)
Procesor Samsung Exynos 7 Octa Samsung Exynos 7 Octa
Takt procesoru 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, 14 nm 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, 14 nm
RAM 4 GB 3 GB
GPU ARM Mali-T760 ARM Mali-T760

Také Samsung Galaxy S6 edge+ se zbavil slotu pro paměťové karty, na výběr máte mezi 32 a 64GB úložištěm, nejvyšší 128GB varianta na trhu bude jistě chybět. Samsung ve spolupráci s Microsoftem navíc nabídne 100 GB místa na OneDrive. Pokud vás zajímá, kolik paměti ukousne samotný systém a další aplikace, jedná se zhruba o necelých 7 GB. U námi testované verze Samsungu Galaxy S6 edge 32 GB pro uživatele tedy zbývá 25 GB volného místa.

Paměť RAM je zabrána zhruba ze 3/4 grafickou nadstavbou TouchWiz a dalšími aplikacemi, pro uživatele tedy konstantně zůstává onen 1 přidaný GB navíc. Grafická nadstavba stále patří k těm nejnáročnějším mezi platformami vůbec. A jak Samsung dosahuje toho, že paměť RAM stále nedochází, i přes opravdu velké množství nainstalovaných aplikací? Poměrně šalamounsky, jakmile totiž zapnete více než 5 aplikací najednou, Samsung se při spuštění dalších automaticky pokusí ty nejstarší uspat a umožnit tak rychlý chod pro nové aplikace. Jaký problém to ale přináší je nasnadě – neustálé otevírání aplikace z paměti RAM je mnohem rychlejší, než otevírání nové, proto v rychlosti multitaskingu, respektive v rychlosti načítání již spuštěných aplikací, má konkurence navrch. Dodáme, že součástí SoC je grafický akcelerátor Mali-T760 MP8.

A jak je na tom Exynos 7420 ve srovnání s jeho největšími konkurenty s procesorem Snapdragon 810? Skvěle, také novinka dosahuje špičkových výsledků v benchmark testech, ale jistá daň tu je... Tou je bohužel občasné velmi nadměrné zahřívání telefonu. Například hned úvodní nastavení po prvním spuštění telefonu je pro telefon velmi vysilující a než sesynchronizuje všechny vaše aplikace z minulého zařízení, je doslova vařící. A to ještě více, než jak se zahříval Samsung Galaxy S6 a S6 edge. Při běžném provozu jsme ale už takto velkého zahřátí nepozorovali.

Praktický zbytečné je říkat, že náročné 3D hry typu Asphalt 8 nebo GTA zvládá novinka bez problémů, to lze říci i u méně výkonných strojů. Jde však o to, že i do budoucna bude Samsung Galaxy S6 edge+ patřit mezi nejvýkonnější zařízení. Jediným omezením tak zůstává interní paměť, i když i základních 32 GB postačí pro pokročilou práci s multimediálním obsahem. Zamrzí snad jen absence 128GB varianty.

Uživatelské prostředí: TouchWiz má stále velký hlad

Nový TouchWiz je sice stále na paměť nejnáročnější grafická nadstavba, ve všech ostatních ohledech však doznala vylepšení. Začneme pěkně popořádku. Design je ještě více flat, než jak tomu bylo u předchozích verzí. Samsung se sice úplně nevzdal různého stínování a náročnějších animací, vše spolu ale nově hezky koresponduje a jak jsme již zmínili v části o hardwaru, záseků se v tomto případě zkrátka nedočkáte. Ať už za to může lepší optimalizace nadstavby nebo výkon telefonu, nově můžeme s klidným svědomím říci, že v ohledu designu a rychlosti Samsung konečně dohnal i tu nejlepší konkurenci.

Uživatelské prostředí

V Galaxy S6 edge+ se uživatelská nadstavba změnila jen minimálně. Najdou se však i novinky, první jsou lehce upravené ikony některých aplikací, samozřejmě novinkou je i možnost zmenšení obrazovky pro snazší ovládání zařízení jednou rukou, to lze vyvolat trojitým zmáčknutím tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku. Zlepšením je možnost rychlého spuštění fotoaparátu dvojitým pomačkáním domovského tlačítka. Zatímco Galaxy S6 edge tuto možnost zvládal za zhruba 1 sekundu (někdy i déle), u Galaxy S6 edge+ je reakce ještě rychlejší a během půl sekundy můžete fotografovat. Pak zde máme možnost umístit si na zakřivený displej pětici oblíbených aplikací, což je volba, která doplňuje umístění pětice nejoblíbenějších kontaktů. Další aspekty grafické nadstavby jsou již totožné se Samsunguem Galaxy S6 a S6 edge, nechybí tedy podpora schémat, povedla se také inteligentní notifikační lišta.

Uživatelské prostředí

Režimy

Také Galaxy S6 edge+ se chlubí hned několika zajímavými režimy zobrazení, na ty se teď společně podrobně podíváme.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Snadný režim

Dětský režim

Vzhledem k tomu, že děti začínají používat smartphony již od útlého věku, si připravil Samsung také speciální dětský režim, který je však nejdříve nutné stáhnout a nainstalovat z Galaxy Apps. Na jeho základní obrazovce je přichystána pětice aplikací (fotoaparát, videopřehrávač, galerie, kreslení a diktafon), další můžete přidat ručně. Tento režim například neumožňuje nahlédnutí do notifikační lišty nebo přepnutí do standardního prostředí, k tomu všemu je zapotřebí zadat přístupový čtyřmístný PIN. Tím se dostanete jak do režimu editace (rodičovského režimu), stejně tak se přepnete do standardního zobrazení. Jako rodič můžete nejenom editovat přístupné aplikace, snadno také nastavíte denní limit, po který mají vaše ratolesti možnost si hrát.

Dětský režim

Pokud tento nastavený čas překročí, na displeji se zobrazí postava krokodýla, z této obrazovky pak už není jiného úniku než opětovným zadáním čtyřmístného PIN kódu. Pro starostlivé a pečující rodiče je zde také možnost kontroly, jaké aplikace či hry (i ty do seznamu dodatečně přidané) vaše dítě využívalo nejčastěji. Dětský režim funguje opravdu skvěle, co nepovolíte, to se dítěti spustit nepodaří. Blokovat můžete nejenom zobrazený obsah, zablokovat můžete například i funkci šipky zpět, tato možnost opět slouží pro bezpečnost, dítě se dostane pouze k aplikaci/hře, kterou mu sami předložíte.

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým soborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvídavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN, gesto, nebo třeba čtečku otisků prstů).

Soukromý režim

Tísňový režim

Pokud se ocitnete ve svízelné situaci, Samsung disponuje také sofistikovaným tísňovým režimem. Ten se velmi podobá řešení u telefonů pro seniory. Stačí pouze přednastavit 4 kontakty a po trojím zmáčknutí tlačítka pro vypnutí obrazovky se automaticky odešle přednastavená zpráva, informace o poloze a případně také zvukový záznam a fotografie z přední kamery. Telefon při každém spuštění tohoto tísňového stavu lehce zavibruje a o posílání zpráv také notifikuje.

Tísňový režim

Fotoaparát: nepřišel o nic

Asi se většina z nás shodne na tom, že fotoaparát v Samsungu Galaxy S6 (edge) je jedním slovem špičkový. A proč měnit něco, co tak skvěle funguje? To samé si asi řekli také v Samsungu a dosadili 16Mpx snímač se světelností f/1.9. Nechybí samozřejmě ani tolik žádaná optická stabilizace obrazu, díky které novinka pořizuje nejenom ostřejší snímky za zhoršených světelných podmínek, ale citelně se zrychlila také doba samotné ostření. Přítomnost autofokusu a přisvětlovací LED diody je samozřejmostí, bohužel ale dioda není po vzoru konkurenčních modelů dvojtónová.

Samsung Galaxy S6 edge+

Velmi ucházející světelnost oceníte především při zhoršených světelných podmínkách, kdy na světlo citlivější čočka dokáže „vytáhnout“ mnohem zajímavější výsledky. Snímky pořízené téměř ve tmě jsou tak celkově povedenější a také ostrost je mnohem lepší. Další novinkou, která usnadňuje používání fotoaparátu a zrychluje manipulaci s ním je režim rychlého spuštění. Kdekoli se nacházíte, stačí dvakrát rychle za sebou zmáčknout domovské tlačítko a Samsung Galaxy S6 edge+ automaticky spustí aplikaci Fotoaparát. To vše pod jednu vteřinu, už by se tedy nemělo stát, že vám uniknou důležité okamžiky.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Zastavíme se ještě na okamžik u prostředí. Většinu důležitých přepínačů (HDR režim, časovač, blesk, přepínač fotoaparátů, fotografické efekty a spoušť fotoaparátu, případně videokamery) naleznete přímo na úvodní obrazovce, není tedy nutné se kamkoliv dále přepínat. Podrobnější nastavení pak samozřejmě naleznete až po vstupu do podrobného nastavení, to se klasicky skrývá pod ozubeným kolečkem. Zde si můžete nastavit velikost snímané fotografie , zapnout/vypnout můžete také sériové snímání a optickou stabilizaci obrazu. Nechybí ani funkce jako rozpoznání obličeje, vyfocení snímku „klepnutím“ na displej a samozřejmě si také můžete pohrát s nastavením ISO a s různými efekty. Nechybí ani samospoušť (2, 5 nebo 10 vteřin) a aktivace přisvětlovací LED diody. Do hledáčku můžete přidat také dělící čáry, případně možnost zkontrolování obrázků po vyfocení. Hodí se také sledování AF. Tato funkce po zaměření daného předmětu automaticky přeostřuje tam, kde se předmět aktuálně nachází. Další nastavení se týká předního fotoaparátu. Zde můžete nastavit ovládání gestem (pokud ukážete dlaň, spustí se 2sekundová samospoušť), případně je zde možnost uložit obrázek z předního fotoaparátu jako horizontálně překlopený. Velice nápomocnou funkcí je pořizování selfie pouhým dotykem senzoru tepové frekvence. V Profesionálním režimu také potěší možnost ukládat snímky ve formátu RAW.

Neopomeneme ani videokamery, zde můžete nastavit rozlišení (vybrat si můžete mezi UHD, QHD, FullHD, HD a VGA), nastavit můžete také různé režimy videokamery (pro MMS, pomalý pohyb, rychlý pohyb nebo hladký pohyb). Přední kamera pak umožňuje nahrávat až UHD, respektive 2K videa. Prostředí fotoaparátu musíme celkově zhodnotit jako velmi povedené, ke všemu důležitému se dostanete během okamžiku.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

V krátkosti si také představíme nabízené režimy fotoaparátu. Základní automatický režim si s většinou scén poradí bez jakýchkoliv problémů. Nechybí režim „PRO“, ten ocení především ti z vás, kteří mají rádi všechny informace o snímané fotce na jednom místě a navíc chtějí fotit do formátu RAW, který se velmi dobře následně upravuje v počítači. Z dalších režimů tu máme selektivní ostření (tento režim umožní změnu hloubky ostrosti u již pořízené fotografie), panorama, virtuální snímek (například místnosti) a další režimy si můžete stáhnout pomocí Galaxy Apps obchodu. Nalezneme zde režimy jako Sport shot (focení sportovních aktivit), Sound & Shot (zvuk a obrázek), Food shot (režim vhodný na focení jídla), Dual Camera (snímek ve snímku) nebo režim Beauty face, respektive krásná tvář. Všechny tyto režimy jsou nově doplňkové, stáhnout si je tedy musíte sami.

Všechny fotografie jsme pořizovali v plném rozlišení 16 Mpx, konkrétní rozlišení je přesně 5 312 × 2 988 pixelů. Všechny fotografie byly pořizovány na automatický režim, na ten je, jak jsme již zmínili, v 99 % případů spolehnutí. Je vidět, že Samsung nenasadil nijak drastický post-processing, výsledné snímky běžně dosahují velikosti okolo 4,5 až 5 MB. Fotografie se selektivním fokusem, které po vyfocení snímku „dovolí“ přeostřit, pak v paměti zabírají zhruba 20 MB. Pochválit musíme věrné barevné podání a ostrost po celé ploše snímku, nepozorujeme ani šum a ani deformace. Skvělá je rovněž samotná rychlost pořizování snímků. Celkově jsou výsledky integrovaného fotoaparátu o řád výše než u modelu Galaxy S5, který měl občas se správným a rychlým zaostřením tak trochu problém. Kvalita fotografií neklesá ani při zhoršeném osvětlení. Makro snímky jsou rovněž chloubou této novinky. Bezproblémové zaostření probíhá už zhruba od 8 centimetrů, samotné zaostření je dílem okamžiku. Vylepšení doznal i přední fotoaparát pro videohovory, nově jsou tedy selfie opravdu povedené a vhodné i pro upload na sociální síť. Fotoaparát vás navíc (většinou) decentně zbaví i nedokonalostí. Celkově tedy hodnotíme snímky z fotoaparátu za jasného dne jako špičkové a s klidným svědomím nahradí váš digitální fotoaparát, pro zachycení různých oslav nebo dovolených je zkrátka ideálním pomocníkem.

Videokamera: 4K?

Samsung Galaxy S6 edge+ umožní samozřejmě také natáčení videoklipů, a to až ve 4K rozlišení, tedy 3 840 × 2 160 pixelů při 30 snímcích za vteřinu (výsledný formát .mp4). Kvalita výsledného záznamu je špičková, potěší plynulost a věrné podání barev, které odpovídají realitě. Potěší také již zmíněné rychlé přeostřování a celkově patří výsledky z videokamery mezi to nejlepší. Samozřejmě nechybí ani možnost nahrávat videa v nižším rozlišení, konkrétně například v QHD a nebo FullHD, opět při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu. Samsung dosadil také tolik oblíbený slow-motion režim, ten je možný v HD kvalitě při 120 snímcích za sekundu. Pro upřesnění dodáme, že základní video ve FullHD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu zabere v paměti při délce 20 sekund zhruba 50 MB. Nahrávání 4K videoklipů však není výsadou pouze nejnovějšího Galaxy S6 edge+, model bez přídomku toto zvládal také.

Samsung Galaxy S6 edge+ – testovací video, exteriér, 1080p

Při natáčení u novinky ovšem oceníte optickou stabilizaci obrazu, ta lze však zapnout pouze u videí do rozlišení FullHD, nad tímto rozlišením už bohužel není možnost. Celkově jsou u kvalitnějších videí(QHD, UHD, FHD 60fps) různá omezení. Jedná se o HDR, videoefekty, sledování autofokusu a fotografování v průběhu natáčení videa. Tyto funkce jsou tak dostupné maximálně pro FullHD videoklipy při 30 snímcích za sekundu.

Multimediální funkce: ve velkém stylu

Samsung Galaxy S6 edge+ je pro konzumaci a vytváření multimediálního obsahu doslova jako stvořený. Ohledně hudebních přehrávačů volí Samsung stálici, respektive svůj vlastní přehrávač a přehrávač Hudba Play. Oba fungují naprosto spolehlivě, po Hudbě Play sáhnou především ti, kteří ocení příkladnou synchronizaci s dalšími Android zařízeními. Interní přehrávač je jinak poměrně klasický. Velký důraz je kladen na covery alb, které lze také nechat stáhnout z internetu. Zamrzí ovšem absence FM rádia, konkurence ho nabízí, stejně tak chybí i infraport. Integrovaný videopřehrávač, který je součástí galerie, si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá s přehledem, problém dokonce není ani 4K rozlišení, což je vzhledem k umu záznamu v takto vysokém rozlišení pochopitelné. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například špičkový VLC player, který se konečně ustálil i v Obchodě Play.

Multimediální funkce

V obchodě Google Play celkově naleznete i spoustu dalšího multimediálního obsahu, protože ve standardní výbavě Samsung nepředinstaloval žádné hry.

GPS: jedna, dvě, poloha!

Samsung Galaxy S6 edge+ exceluje také v navigačních funkcí, k dispozici je jak A-GPS, tak také čip GLONASS a elektromagnetický kompas, který usnadňuje orientaci na mapě. Fixace je okamžitá a během několika sekund vidíte svoji přesnou polohu, a to i v případě, kdy nemáte přímý výhled na oblohu, typicky tedy v bytě/domě. K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, které ke svému fungování vyžadují internetové připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, při troše snahy a hlavně trpělivosti není problém uložit hned několik větších měst. Při plánování trasy a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností, navíc, takto uložené mapy lze skladovat maximálně 21 dní, pak je nutná jejich aktualizace. Ale to je fakt, který je společný pro všechna zařízení s operačním systémem Android.

Navigace

Pro automobilovou navigaci využijete aplikaci Navigace, i u té je internetové připojení nezbytné, trasu si však můžete naplánovat s předstihem a data se tak budou stahovat jen při nenadálých událostech, například při změně trasy a tedy nutnosti cestu přepočítat. I tak se ale shodneme, že tento způsob je trochu omezující. Pokud to s navigací myslíte vážně, stejně dříve nebo později sáhnete po některé z off-line alternativ. Nabízí se například špičková navigační aplikace HERE, která je pro Android zařízení dostupná zdarma, navíc s možností stáhnout si celý svět včetně českého hlasu pro navigaci zcela zdarma. Vaše peněženka se tak nemusí bát dodatečných výdajů a na displeji Samsungu vypadají mapy zkrátka skvěle. Pokud bychom měli zmínit nějaké negativa navigační aplikace HERE, bude to především menší zastoupení zájmových bodů. To ale navigaci jako takové (z bodu A do bodu B) nijak nevadí, přinejhorším stačí zadat přímou adresu k danému místu. Za nulové náklady takové omezení jistě stojí.

Telefonní funkce: klasika v novém vzhledu

Všechny důležité funkce jsou logicky ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník s protokolem hovorů, oblíbené položky a konečně také kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, Linkedinu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „více zdrojů“ daný zdroj vypnout. Provázanost se sociálními sítěmi je tak opravdu znatelná, ke každému kontaktu se může přiřadit také fotografie z Facebooku, popřípadě telefon sám automaticky předvyplní narozeniny a zakomponuje je do vašeho kalendáře, na což pak telefon upozorní.

Telefonní funkce

Při vytváření nového kontaktu vás Samsungu rozhodně nezklame, můžete také nezvyklé dodatečné informace jako přezdívku, adresu, vztah, webové stránky, poznámku či narozeniny, ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem.

Zprávy a e-mail: vše při starém

Stejně jako u dalších telefonů s operačním systémem Android si můžete zvolit defaultní editor textových a multimediálních zpráv, tedy klasické Zprávy od Samsungu a nebo aplikaci Hangouts, která navíc slučuje i Google chat. Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě standardních funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí zde ani možnost přidávat různé nálepky nebo přílohy, čímž se zpráva automaticky předělá do multimediální zprávy. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo také vizitka kontaktu ve formátu vCard. Sdílet můžete také vaší polohu, tu následně otevřete v aplikaci Mapy od Googlu a rovnou se na dané místo můžete nechat navigovat. Sjednávání schůzek s vašimi kamarády je tak mnohem jednodušší, a to i na neznámém místě.

Zprávy, Gmail, Hangouts

Pro e-mailovou komunikaci jsou v Galaxy S6 edge+ připraveny hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů, zatímco Gmail nejčastěji zajisté využijete s vaším Google účtem, aplikace E-mail poslouží pro všechny ostatní poskytovatele e-mailových schránek. Dodávat, že obě aplikace fungují naprosto bezproblémově už dnes snad ani nemá smysl.

Organizační funkce: vše potřebné

Kancelářské funkce jsou v Galaxy S6 edge+ zastoupené kompletně, aby také ne, když jde primárně o plánovací smartphone – nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Velmi užitečná je synchronizace s počasím. Když si zobrazíte detail následujícího dne, zobrazí se mi v horní liště aktuální počasí s teplotou, což je nejenom hezké na pohled, ale také přehledné. V tomto se Samsung inspiroval tak trochu od HTC, takovou inspiraci si ovšem necháme líbit. Pod počasím je pak lišta zobrazující, zda má někdo narozeniny. Při měsíčním náhledu vidíte jak jednotlivé dny, tak ve spodním panelu i události konkrétního dne. Dalším pomocníkem, jak si zlehčit život a hodit starosti na jiná bedra, jsou poznámky. Mohou mít textovou nebo zvukovou podobu. Když omrzí ruční zadávání znaků, můžeme jej nakreslit. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie.

Organizační funkce

Internet a konektivita

Samsung Galaxy S6 edge+ boduje na plné čáře i v konektivitě, kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE Cat 6 do rychlosti až 300 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Potěšující, avšak zcela očekávanou, zprávou je přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování s dalšími proprietami nebo pro bezkontaktní platby u mobilních operátorů. Samsung na bezkontaktní platby navazuje službou Samsung Pay, ta se však v našich končinách ještě nějaký ten čas určitě neukáže. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.1. Nechybí ani podpora OTG, bez problému si tedy připojíte USB flashdisk.

Internet

Pomyslná třešnička v podobě infraportu, kterým disponoval jak Samsung Galaxy S6 (tak také varianta edge) bohužel varianta s přídomkem + nenabídne, jde tedy tak trochu o krok zpět a mnoho zájemců tato informace jistě trochu zklame. Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Zaobírat se rychlostí Google Chrome nemá smysl, vše funguje precizně.

Závěrečné zhodnocení: ve velkém stylu

Když Samsung zjistil, že je „Project Zero“ opravduúspěšný, pochopitelně začal přemýšlet, kde dále by mohl tuto linii aplikovat. Galaxy S6 edge+ je přímým nástupcem, který se však odhodlal podívat se do řad tabletofonů. A jak se to tedy nakonec celé povedlo?

Jednoznačně potěší špičkový osmijádrový procesor vlastní výroby, 4 GB paměti RAM, špičkový fotoaparát s rozlišením 16 Mpx a optickou stabilizací a také zastoupení téměř veškeré konektivity. Skvěle má Samsung zvládnutou také optimalizaci systému a grafická nadstavba TouchWiz nově patří svoji jednoduchostí a přehledností mezi to nejzajímavější napříč celým spektrem. Nejdůležitější je ovšem to, jak to spolu jako celek pracuje, vše je totiž krásně provázané. Znovu chválit špičkové dílenské zpracování už nemá smysl, to pochopíte ihned, jakmile novinku dostanete do rukou. Co se týče nedokonalostí, zmínit musíme především absenci slotu pro paměťové karty a infraportu, chybějící odolnost, uživatelsky nevyměnitelnou baterii a také její slabší výdrž.

Samsung Galaxy S6 edge+

Pokud chcete špičkový tabletofon, který se nezastaví téměř před jakýmkoli náročným úkolem či operací, jistě neváhejte. Základní verze sice startuje na částce přes 22 000 Kč, za své peníze ovšem dostanete prakticky to nejlepší, a to platí dvojnásobně vzhledem k důvodu, že Galaxy Note 5 s dotykovým perem navíc se u nás prodávat bohužel nebude.

Samsung Galaxy Note 4/Note Edge

Opravdu velkým konkurentem je Samsung Galaxy Note 4 za 17 000 Kč, pokud chcete trochu více exkluzivity,nabízí se také alternativa v podobě Samsungu Galaxy Note Edge. Oba modely se pyšní QuadHD rozlišením a Super AMOLED displejem, zatímco Note 4 nabídne úhlopříčku 5,7 palce, Note Edge disponuje na jedné straně zakřiveným 5,6palcovým displejem. Další výbava je stejná, zahrnuje stylus S Pen, 16Mpx fotoaparát a také výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 805. Zamrzí, že čtečka otisků prstů je staršího typu. Pokud chcete tabletofon s perem, nemáte totiž moc na výběr.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 4 – čtvrtý zásah do černého

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note Edge – Zahnutí není jen frajeřinka

Samsung Galaxy Note a Galaxy Note Edge

LG G Flex 2

Zajímavým konkurentem může být také zahnuté LG G Flex 2, které se prodává za špičkovou cenu okolo 12 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový FullHD displej, osmijádrový procesor Snadpragon 810 nebo 13Mpx fotoaparát s laserovým zaostřováním. LG G Flex 2 nabídne jen polovinu RAM. Konstrukce je sice plastová, ale svislé zahnutí je ve světě smartphonů jedinečné.

TIP: Recenze LG G Flex 2 – Nekompromisní úhel pohledu

LG G Flex 2

Xiaomi MiNote Pro

Pokud hledáte nekompromisní tabletofon od Xiaomi, je to rozhodně model MiNote Pro. Nabídne 5,7palcový QHD displej, procesor Snapdragon 810 a také špičkový fotoaparát.

TIP: Recenze Xiaomi MiNote – špičková novinka z Východu

Xiaomi MiNote

OnePlus 2

Konkurentem může být také čínská novinka v podobě OnePlus 2. To nabídne nejnovější procesor Snapdragon 810, až 4 GB RAM, 64 GB interní paměti a čtečku otisků prstů, zamrzí však absence bezdrátového nabíjení a NFC. OnePlus Two pro vás aktuálně testujeme, prozatím se můžete podívat alespoň na testovací snímky z primárního fotoaparátu. Cena je zhruba 15 000 Kč za vyšší model.

OnePlus 2

LG G4

Špičkové LG G4 dominuje především fotoaparátem, ten nabídne rozlišení 16 Mpx a chlubí se jak optickou stabilizací obrazu, tak také laserovým ostřením. Spolehnout se můžete také na šestijádrový procesor Snapdragon 808 nebo 3 GB paměti RAM. Potěší rovněž 5,5palcový displej s QuadHD rozlišením. Cena je zhruba 13 000 Kč.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Huawei P8

Zajímavým konkurentem může být také Huawei P8, který je dostupný za 13 000 Kč. Ten nabídne celokovovou konstrukci, 5,2palcový FullHD displej, osmijádrový procesor Huawei Kirin 930, 3 GB paměti RAM nebo také 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu.

TIP: Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8

Apple iPhone 6 Plus

Konkurencí s jiným operačním systémem by mohl být například Apple iPhone 6 Plus, který nabídne 5,5palcový IPS displej s FullHD rozlišením. Fotoaparát s rozlišením 8 Mpx pořizuje výborné snímky, a to i v porovnání s konkurencí, která nabídne vyšší rozlišení. Potěší rovněž tenké a luxusní hliníkové provedení, zklame však neprakticky vystupující fotoaparát a horší výdrž na nabití, nepěkně vypadá také velmi vysoká cena (zhruba 25 000 Kč za základní model s 16GB pamětí).

TIP: Recenze Apple iPhone 6 Plus – Ve velkém stylu

Apple iPhone 6
samsung-galaxy-s6-edge-plus
Klady
  • osmijádrový procesor Exynos 7420
  • kvalita obou fotoaparátů
  • možnost nahrávání až 4K videoklipů
  • krycí sklo Gorilla Glass 4
  • výborný (zakřivený) QHD displej s jemností 515 ppi
  • optická stabilizace obrazu
  • zajímavé reflexní zpracování skleněných materiálů
  • luxusní sklo-kovové zpracování
Zápory
  • prazvláštní ukončování běžících aplikací na pozadí
  • absence infraportu
  • vystupující čočka integrovaného fotoaparátu
  • chybí odolnost vůči vodě/prachu
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
  • absence slotu pro paměťové karty
  • nevalná výdrž baterie
Diskuze ke článku
Mobil
Šílená cena.Za to je auto.Bez slotu,bez FM rádia.Za ty prachy by musel být zlatý
Jirka Sychra
Jirka Sychra
Fuj vylezlý fotoaparát a na to jaký to obsluhuje hw by si to ty lagy mohlo odpustit.
lada
Předražený skleněný krám. Na co tolik peněz za mobil?? Bože, vždyť ten Huawei P8 stojí polovinu a je skvělý.
David
To snad neni mozne ze 4GB Ram je dostupnych pouze 1GB ram :D To je v tip :D Muj mobil ma 2GB ram a volnych mam take 1GB ram :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze