Recenze PAC MAN ROM: když spojíte ty nejlepší

11

Hledáte alternativní ROM pro svůj Android? Co třeba PAC MAN ROM? Jedná se o trojkombinaci toho nejlepšího, co dokázali vývojáři alternativních ROM vymyslet, a to v jednom úhledném balení. A jak si tento "dreamteam" vede ve skutečnosti a pro koho je? Na to se vám pokusíme odpovědět v rozboru této ROMky.

Pokud jste se v poslední době poohlíželi po nějaké alternativní ROM, ale vždy vám chyběly nějaké funkce, které měla jiná, a nakonec jste museli zůstat u své původní, možná právě pro vás je vhodná PAC MAN ROM. Jedná se o směsici třech nejúspěšnějších a nejoblíbenějších ROMek, které jsou momentálně k dispozici: Paranoid Android, AOKP a Cyanogenmod. Do rukou se vám dostanou nevídané možnosti customizace, které uspokojí i nejnáročnější uživatele. Má to vůbec nějaké nevýhody? To dnes zjistíme v našem dnešním testu zmíněné ROMky.

Instalace a první spuštění

Nahrání ROM samotné není žádný větší problém. Stačí mít odemčený bootloader a přes custom recovery ROM nahrát, společně s aplikacemi od Googlu (Gapps). Tuto problematiku jsme si již vysvětlovali, jestli jste se minuli s naším článkem o instalaci ROMek, určitě si nejdříve přečtěte ten. Zasvětí vás do dění a poté už nebudete mít problém tuto ROM do telefonu nahrát.

Po instalaci nečekejte žádné záludnosti, námi testovaná RC verze (release candidate) vás přivítá naprosto totožně, jako každé jiné zařízení s Androidem. Dovolí vám nastavit si Gmail účet, obnovit si pomocí něho aplikace, a pak už vás přivítá na domácí obrazovce. Verze Androidu je v tomto případě 4.2.2 (pamatujte na to při stahování Gapps), na novějších verzích se pracuje, neustále vycházejí Nightly buildy, které ovšem nejsou tak dobře použitelné, navíc rozdílů mezi Androidem 4.2 a 4.3 v tomto případě opravdu moc není.

Hned po ruce

Po přihlášení všech možných účtů (email, Facebook, Twitter) a aktualizaci aplikací už vám nic nebrání začít prozkoumávat prostředí samotné a jeho základní funkce.Jak brzy zjistíte, kromě pár widgetů navíc se nic moc nezměnilo, jedná se o starý dobrý Android se svými klady a zápory. Pro objevení novinek začněme pouhým stažením notifikační lišty. Zde úřaduje Cyanogenmod, když totiž lištu “uchopíte” vpravo, nabídne vám rovnou známý panel nastavení, když ji stáhnete odjinud, objeví se vaše notifikace.

HALO

Již zde ale nacházíme vychytávku novou. Jmenuje se HALO a má na starosti pohodlnější práci s notifikacemi. Jedná se o malý kruh, který poletuje nad prostředím a elegantně vás upozorňuje na dění v notifikační liště. Různými gesty například můžete otevřít právě staženou aplikaci nebo všechny notifikace odstranit. Pokud by vám tento doplněk nesedl, dvojklikem a přetažením na kruh s křížkem se jej můžete zbavit, k dispozici vám je znovu kdykoliv, stačí kliknout na ikonku v notifikační liště.

PIE

V této liště také naleznete dva nové zástupce. Začněme tím s popiskem “PIE”. Po tapnutí na tuto dlaždici zmizí tlačítka Zpět, Domů i Multitasking, společně s jejich lištou. A jak se k nim teď dostanete? Postačí vám pouhé swipnutí zespodu displeje a objeví se víc než trojice těchto tlačítek. Budete tak moci rychle vyhledávat, zobrazit kontextovou nabídku, zkontrolovat čas, datum, stav baterie, připojenou WiFi, nebo se rychle přesunout do notifikací. Tuto funkci jsem si zvykl používat nejen kvůli její praktičnosti, ale hlavně kvůli “zkrášlení” celého systému. Displej vypadá větší, a v aplikacích, kde potřebujete co nejvíce prostoru, se toto řešení opravdu hodí.

Size, Layout a barvy

S druhou novinkou není radno si příliš zahrávat, umí totiž kompletně změnit vzhled celého systému. Mnohdy tak napácháte více škody, než užitku. Můžete si zde totiž měnit velikost různých prvků UI, například při hodnotách Size: 310 a Layout: 600p ale získáte o dost větší pracovní plochu. Zde je však poněkud pohodlnější řešení přizpůsobit si prostředí pomocí doplňku z ROM Paranoid Android, které si ukážeme později.

O něco využitelnější je druhá záložka, kde si můžete změnit barvy samotného UI. Ikony ve stavové liště si tak můžete přebarvit na bílo, jako je tomu například u KitKatu. Bohužel otevřením aplikace toto vylepšení mizí a lišta opět defaultně zmodrá. I tak se ale jedná o příjemnou drobnost, která puntičkářům udělá alespoň nějakou radost. Nyní nadešel čas přesunout se do opravdu bohatého nastavení a zapátrat po dalších bonusových funkcích.

Vítejte v nastavení

První, čeho si všimneme, je položka “PAC in Black”. Která velkou řadu položek zabarví do o dost kontrastnějších odstínů černé, to dobře vypadá a pomůže to například rozlišení ovládacích prvků pod slunečním svitem. Níže nalezneme klasickou nabídku nastavení zařízení, každé je ovšem lehce rozšířené, navíc přibyla položka, kde si můžete nastavit intenzitu vibrací, čehož si já osobně velmi cením.

Motiv vzhledu

Pod nastavením zařízení nalezneme záložku Customization. Správně tušíte, zde se odehrává vše důležité a můžete si zde nastavit i věci, co by vás ani nenapadly. První položkou je výběr tématu, která si můžete stáhnout v obchodě Google Play. Tato témata toho ovšem většinou nezmění víc, než tapetu, pár odstínů a ikonky. Osobně jsem proto zůstal u defaultního, které navíc netrpí záškuby, na rozdíl od některých ostatních.

Spouštěč

Další položka vám nabídne si upravit dle libosti launcher Trebuchet. Ten je vcelku podobný například Apex nebo Nova Launcheru. Nabízí klasické úpravy prostředí, pokud tedy například tíhnete k větší mřížce plochy, zde si můžete upravit vše potřebné. V podstatě to samé vás čeká u položky Lock screen. Pokud jste již zkoušeli nějakou alternativní aplikaci pro Lock screen, víte o čem je řeč, nenajdete zde ovšem tolik možností úprav, nicméně i zde se dají pozměnit důležité vlastnosti, jako například zabezpečení obrazovky gestem a podobně.

Hybrid Properties

V další kolonce se budou dít divy. Její název je Hybrid Properties a skrývá v sobě proslulou nabídku ROM Paranoid Android. Pokud víte, co děláte, můžete si zde pohrát se spoustou věcí, hlavně co se týká velikosti různých prvků systému a jejich barev. Hlavně zde ale můžete kompletně změnit UI na Phablet UI či dokonce Tablet UI. Obojí se hodí u telefonů s větším displejem, kde zvětšenou pracovní plochu opravdu využijete. Na screenshotech si můžete všimnout, že se nezměnila velikost ikon, to si ale nastavíte v nastavení Launcheru, nebo si můžete změnit i velikost všech prvků, jak jsem již zmiňoval dříve.

Nastavené AOKP

V Nastavení ROM je také spousta záložek, můžete toho zde změnit asi nejvíce. Od vlastní startovací animace, přes změnu ikony baterie, až po zapnutí funkcí jako ztišení vyzvánění při otočení telefonu obrazovkou dolů a podobně. Vcelku praktické je například nastavení navigačních tlačítek, která si můžete dle libosti přebarvit, zpřeházet či změnit jejich funkce. Například tlačítko pro ukončení aplikace je velmi praktické, nemusíte se pak starat o aplikace běžící na pozadí. Nastavit lze i stále viditelné tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, společně s jeho umístěním.

Systém

V záložce Customization zbývá poslední položka Systém. Ta vám umožní měnit nastavení notifikační lišty (dlaždice rychlého přístupu, apod.), nastavení funkcí Pie a HALO, nebo změnit nabídku vypínacího tlačítka. Opět je toho opravdu hodně a každý si zde najde, co jemu nejlépe vyhovuje.

Performance Control a Info

V nabídce úplně dole v nastavení nalezneme položku Performance Control, která vám dovolí změnit takt procesoru, či typ jeho běhu. Můžete si zde nastavit například úsporný režim pro prodloužení výdrže baterie, nebo režim zaměřený na výkon, který se hodí zapnout před hraním nějaké náročnější hry. V položce Info o telefonu, která zakončí naší prohlídku, se dozvíte s jakými verzemi ROM máte tu čest, je zde ale přítomen i seznam změn oproti starší verzi.

Zkušenosti a zhodnocení

Začnu možná trochu negativním výrokem. Žádná ROM není dokonalá. Ani tato ne. V současnosti jde zatím spíše o závod, která se k dokonalosti co nejvíce přiblíží. Pro tzv. hardcore usery by mohla být PAC MAN ROM trefou do černého. Není sice tolik vyladěná, jako klasický Cyanogenmod, nechybí jí ale snad žádná funkce, která by vás napadla. Možnosti customizace prostředí jsou obrovské, dá se zde mluvit o absolutní volnosti. Pro obyčejné uživatele to ale asi nebude to pravé ořechové. Nastavení pro ně bude zbytečně moc a je zde i riziko, že s telefonem provedete něco, co ani náhodou nechcete. To ale většinou vyřídí restart do továrního nastavení.

Při testování mě občas trápila nízká hodnota volné paměti RAM, což by mohl být problém. Také samotná optimalizace ještě není nejlepší, s každým novým Nightly buildem se však zlepšuje, těšit se tak můžeme, až vyjde další RC, nebo Stable verze. Pro Xperii Z, na které jsme tuto ROM testovali, ale nedávno přišel oficiální cestou Android 4.3, který hodně zlepšuje plynulost a rychlost prostředí, posun kupředu tímto směrem tak nečekejte. Za zmiňované tuny nastavení to však stojí a pokud si tak chcete s telefonem pohrát do posledního detailu, lepší volbu nenajdete.

Diskuze ke článku
Pomeranc
Zajímalo by mě, jak se bude alternativní ROM chovat k dualsim telefonu. Řeší tato romka i jeho podporu? Případně znáte nějakou, která ano? Dík za info. :)
prcoff
Výborná ROM-ka tento PAC, ale na mojom HTC WildfireS je uz vzhladom na hardware pomalšia.
thegrid
Tak já jsem na SII objevil snad nejlepší 4.2 ,,MoKee" rom. No a vše mi vyhovovalo - i spotřeba baterky. Problém byl, že jsem se posléze dozvěděl, že kvůli tomu, že Samsung vydal oficiálně nejvyšší rom 4.1, takže nejsou ovladače na vyšší verze Androida na speciální funkce, jako OTG. Takže si nespustím filmy přes HDMI na TV. Stejný problém je třeba u SE Arc S s rádiem. Můžete si tam narvat jakýkoliv nový android a je celkem vyladěný, problém je, že některé funkce nespustíte :-/
Pepa
PAC MAN ROM je podle mého názoru a zkušeností, jen splácanina tří Rom!
Když nainstalujete na dané zařízení PAC MAN ROM nebo samotnou CM nebo AOKP rom tak výsledky budou
mnohem lepší než PAC MAN ROM.
Součastné době používám ROM AOKP 4.4.2 na SONY Xperia Z a tabletu Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (GT P3110)
Na obou dvou zařízeních běhá tato rom nádherně, plynule, vše funguje a bez restartů! :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze