Máte necertifikovaný telefon s Androidem? Google vám zatrhne své služby

18
Máte necertifikovaný telefon s Androidem? Google vám zatrhne své služby
  • Google se rozhodl netolerovat necertifikovaná zařízení s Androidem
  • Týká se to nejen méně známých výrobců, ale také alternativních systémů
  • Postiženým uživatelům zakáže využívat své vlastní služby

Americký Google se rozhodl přísněji dodržovat vlastní certifikační podmínky povinné pro každého výrobce chytrých telefonů, který chce mít ve svém zařízení balíček služeb GApps. Jedná se například o Obchod Google Play, Gmail, YouTube nebo prohlížeč Chrome. Doposud jste tyto služby bez větších obtíží dostali na jakékoliv zařízení, ve kterém běželo cokoliv postaveného na systému Android. Certifikační podmínky mohli obcházet výrobci nám takřka neznámí, kteří například nechtěli, aby vyšlo najevo, jaké telefony vlastně vyrábějí. Rozhodně však nešlo o otázku peněz, neboť vše je ze strany Googlu bezplatné. K obcházení podmínek mohlo dojít i u alternativních ROM, které si komunity přizpůsobují k obrazu svému. Jmenujme například legendární CyanogenMod, dnes známý pod označením LineageOS.

Google se počínaje 16. březnem rozhodl, že tolerance bylo dost a všem, kteří mají necertifikovaný systém zatrhne využívání služeb z balíčku GApps. Někteří uživatelé již hlásí vyskakující okno, které je upozorňuje, že služby na daném zařízení již nebudou nadále funkční. Google však myslí na uživatele, kteří mají klasický smartphone a přesto chtějí využívat alternativní ROM. V těchto případech však uživatel bude muset zažádat o výjimku, která se bude vázat na konkrétní IMEI zařízení. Bohužel i počet výjimek je omezen, a to konkrétně na 100. Zdá se to jako dostatečný počet pro běžného uživatele, avšak o výjimku bude nutné žádat vždy po obnovení továrních dat.

GApps

Není obtížné nalézt důvody nových kroků Googlu. V prvé řadě by americká společnost byla ráda, aby podmínky platily pro všechny bez rozdílu. Nové opatření by mělo být nápomocno i uživatelům, kteří díky němu snadno poznají nedůvěryhodné smartphony či tablety.

Zdroj: androidpolice.com

Diskuze ke článku
Pesedm
A jak se pozná, že je přístroj certifikovaný?
Mám na test nový P20 a v menu to nemohu najít.
Blue Sun
Blue Sun
Není obtížné nalézt důvody nových kroků, potud souhlasím. Google prostě jen chce vyždímat ještě více peněz ze svých služeb.
Řezňýk
Jj, Google potřebuje mít nad systémem plnou kontrolu, jinak jeho uživatele nemůže šmírovat tak efektivně. Proto ta "certifikace".
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Neblábol.

Tímhle omezením naopak množství lidí, u kterých se Google dostane k datům, klesne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze