Recenze MIUI ROM: nechte se unést vlastní fantazií

30

Dnes nás čeká trochu podrobnější pohled na velmi známou ROM, která, jak tomu u alternativních ROMek bývá, exceluje hlavně v oblasti customizace prostředí. Můžeme ji ale nalézt i na telefonech značky Xiaomi. Jaká je tato ROM doopravdy? Dokáže uspokojit nenáročné i více náročné uživatele zároveň? To si povíme v dnešním testu.

Pokud byste hledali grafické příbuzné této ROM, v androidích vodách najdete například Huawei se svým Emotion UI, to ale přišlo až hodně pozdě po položení základního stavebního kamene MIUI. Abyste jej našli, musíte se porozhlédnout i u jiných platforem. Ano, tímto kamenem je iOS. Podobně, jako tomu je u jablečného OS, ani zde nenaleznete žádný ucelený seznam aplikací, všechny vám jsou k dispozici na domovských obrazovkách, kterých můžete mít nespočet, nebo také jen jednu, s několika složkami. Někomu může být toto řešení proti srsti, jiný nad ním může jásat. Koneckonců, i u klasického Androidu si ale můžete naskládat zástupce aplikací na plochu, proto by tato vlastnost neměla být stěžejním důvodem instalace této ROM.

MIUI ROM

Instalace a první spuštění

Nahrání ROM by pro nikoho neměl být problém. Je potřeba mít odemčený bootloader a pak jen přes custom recovery ROM nahrát, společně s aplikacemi od Googlu (Gapps). Této problematice jsme se již věnovali v našem článku o instalaci ROMek, pokud patříte mezi nezasvěcené, doporučuji nejdříve přelouskat základní pojmy a pravidla, která popisujeme právě v něm. Zasvětí vás do dění a poté už nebudete mít problém ROM do telefonu nahrát. Verzi pro vaše zařízení si můžete stáhnout na oficiálních stránkách ROMky.

Po instalaci vás telefon vyzve k několika základním úkonům, jako při prvním zapnutí jakéhokoliv jiného zařízení s Androidem. Po nastavení času, data a přihlášení se k Gmailu, vás přivítá naprosto odlišné prostředí, než na jaké jste byli doposud zvyklí. To nic nemění na faktu, že pod tím vším běží Android, tentokrát ve verzi 4.1. (verze MIUI - 4.2.14).

Themes

Jakmile si stáhnete vaše oblíbené aplikace z Google Play, přichází čas na customizaci prostředí. A o tom, že to nebude otázka pár vteřin, vás přesvědčí hned první otevření aplikace "Themes". Doporučuji založit si MIUI účet, obsah ke stažení by se jinak výrazně smrsknul. Po prvním spuštění obchodu jsem byl lehce zaskočen, pozapomněl jsem totiž na původ ROM, mezi tématy tak očekávejte významné procento asijských motivů a všude na vás vykukují kreslené postavičky či spoře oblečené asijské dívky. Doporučím proto zavítat do výběru kategorií, poté už nebude problém najít nějaké téma, které by lahodilo vašemu oku.

Obchod s tématy

Pohyb v obchodu s tématy je na můj vkus trochu pomalý, načítání nepatří mezi nejrychlejší, občas se některé obrázky nenačtou vůbec a vyskočí na vás jen chybová hláška. Nutné je také uvést, že se zde vyskytují i témata placená, bohužel, když jsem chtěl vyzkoušet některé zakoupit, zastavila mě opět chybová hláška. Pokud tedy máte přímo v tomto směru lepší zkušenosti než já, podělte se o ně s námi v diskuzi.

Vlastní úprava launcheru

Jakmile si nainstalujete nějaké téma, zbývá vám doladit ostatní parametry launcheru. Zvolit si můžete počet obrazovek, bohužel ale jejich mřížka je pevně dána na dvě hodnoty. Buď můžete mít na jedné ploše 16 ikonek v rozestavění 4x4, nebo 20 ve formě 4x5. Přidat si sem ale můžete i widgety, kterých již v základu není málo. K dispozici vám je na 22 přepínačů, od BlueTooth, přes Wi-Fi až po restartování telefonu. V nabídce také máte zkratky do nastavení, můžete se tak bez zbytečných prodlev přesunout třeba do nastavení poloh, což se může hodit.

Takto vypadá upravování prostředí v MIUI ROM

Další widgety už nejsou ničím výjimečné, snad kromě čističe paměti RAM, který budete používat možná častěji, než byste chtěli, k tomu ale později. Při upravování ploch jsem si oblíbil funkci, která vám umožní označit a přesunout několik aplikací najednou. Kromě změny tapety, kterou doufám není třeba rozpitvávat, zbývá v nabídce poslední ikonka, motiv přechodu. V základu jich naleznete hned osm, přičemž čtyři z nich se řadí mezi klasické, zbylá čtveřice pak nabídne extravagantnější přechody, například 3D imitaci kostky, nebo otočení.

Změna tapety a motivu přechodu

Nastavení

Jakmile jste s úpravami spokojeni, zbývá ještě rychlá kontrola nastavení telefonu. Tam se můžete dostat například shrnutím notifikační lišty, která vám nabízí několik užitečných vychytávek. Kromě klasických přepínačů zde naleznete například informace o množství přenesených dat, jejichž maximální objem si můžete nastavit. Když kliknete na ikonku ozubeného kolečka, dostanete se do nastavení. To se dělí na dvě záložky. Ve Quick settings vám bude nabídnutou několik nejnavštěvovanějších nastavení, očekávejte zde konektivitu, jas displeje, nebo nastavení zvuku. Druhá záložka (General settings) pak nabídne kompletní nastavení telefonu, vám důvěrně známé, jen v trochu jiném grafickém kabátku.

Screenshot z notifikační lišty a z nastavení

MIUI přichází také s vlastními úpravami defaultních aplikací. Jejich zdařilost opět záleží na vkusu člověka, některé jsou udělané dobře, u jiných jen kroutím hlavou. Nicméně, nejlepší obrázek si uděláte po zhlédnutí několika přiložených screenshotů.

Screenshoty některých aplikací

Zhodnocení a závěr

Další kapitolu věnuji užívání této ROM. Test jsem prováděl na Samsungu Galaxy S3, masově rozšířeném modelu, který se svými specifikacemi i nyní řadí do vyšší střední třídy. Bohužel, musím konstatovat, že chod prostředí si s plynulostí úplně netyká. Posun oproti softwaru přímo od Samsungu sice viditelný je, pokud byste ale porovnali MIUI například s také populárním Cyanogenmodem, rozdíl bude znatelně ve prospěch druhého zmiňovaného. Paměť RAM je prakticky neustále zaplněna, po důkladném pročištění většinou nezbude více, než 300 MB volných a zařízení působí při větším množství aplikací spuštěných na pozadí zadýchaným dojmem a animace přestávají být plynulé. Pokud paměť vyčistíte, na chvíli se situace zlepší. To je ale ostatně problém telefonů i přímo od Xiaomi, například Mi2A se potýkal rovněž s velmi vytíženou RAM pamětí samotným prostředím, kvůli čemuž se aplikace samy zavíraly a poté dlouho načítaly, pokud jste je znovu spustili.

Některé další vychytávky MIUI

Pochválit naopak musím přehlednost prostředí. Všudypřítomné velké ikonky a graficky oddělené prvky by začínajícím uživatelům mohli pomoci zorientovat se v telefonu, dá se říct, že zde není kam zabloudit a vždy víte, co děláte. Očekávatelným plusem jsou samozřejmě možnosti úprav, i když zde by možná stálo za zmínku, že nalezení nějakého decentnějšího tématu dá trochu zabrat. Například možnost změny fontu ale velmi kvituji, jedná se o jednu z mála funkcí, která mi u ostatních ROM chybí.

Vzhled prostředí MIUI ROM

A pro koho je tedy MIUI určena? Pokud vás baví pohrávat si se vzhledem prostředí, ale nechcete tomu věnovat příliš času, nebo námahy, nemusíte moc dlouho váhat. V tomto ohledu je MIUI ROM asi nejpřívětivější, vy si totiž většinou jen vyberete, jak chcete, aby váš telefon vypadal, o ostatní už je postaráno. Překážkou by mohla být absence komplexní nabídky aplikací, je to ale jen o zvyku. Co mně osobně trochu vadí, je fakt, že se MIUI ROM snaží umět pracovat i bez aplikací od Googlu. Máte zde dokonce i vlastní "Market", tedy obchod s aplikacemi. Není však k ničemu nezbytně nutný, jedná se tak jen o teoretickou výtku. Jinak na MIUI ROM vidím málo negativ, pokud vás tedy již lákají tisíce různých ikonek, témat a tapet, neváhejte. Pokud ale hodláte instalovat na zařízení s 1GB pamětí RAM či méně, je možné, že narazíte na problém. Jako poslední zbývá zmínit čeština/slovenština, která v oficiální verzi chybí. Upravenou verzi si však můžete stáhnout na webu miui.cz, kde verze s podporu češtiny a slovenštiny ke stažení.

Klady
  • vhodná i pro méně zkušené uživatele
  • přívětivý a jednoduchý design
  • jednoduchá customizace s velkým počtem možností
Zápory
  • špatně vyřešený systém plateb
  • potřeba registrace MIUI účtu
  • občas trochu pomalejší
Diskuze ke článku
Filip
ten text v tom hudebním přehrávači je celkem zajímavý :D
elka_cz
To je recenze jak noha. MIUI je oficiální systém pro telefony Xiaomi, tak nechápu, proč to někdo testuje na Samsungu a diví se, že se to cuká. Jinak celkový styl recenze mi přijde jako školní cvičení žáka čtvrtého ročníku gymnázia.
Pepik
Zajímalo by mě, kolik a jaké aplikace na Mi2s jste měl spuštěno aby to zpomalilo systém :D
Pedro
Je nějaký důvod, proč jsou na českém serveru pro české uživatele screenshoty počeštěné MIUI ROM v angličtině? Já jen, jestli je to na nějaký zvláštní důvod nebo je to teď moderní?
Mnoho uživatelů může získat dojem, že ROM v češtině není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze