CyanogenMod Installer: revoluce v nahrávání ROMek (návod)

70

Před pár týdny jsme psali o alternativních ROMkách a ukázali jsme si také velmi obecný postup jejich instalace. Celá procedura se ale nyní velice zlehčí, přichází totiž CyanogenMod Installer. Aplikace sice umí nainstalovat jen jednu alternativní ROM a seznam podporovaných zařízení je krátký, je to však první krok, a hlavně, správným směrem. Dnes si ukážeme, jak aplikace funguje.

Pokud jste ještě nepronikli do světa alternativních ROM, odkážu vás na náš článek, který tuto problematiku podrobně vysvětluje a ulehčí vám zorientování se v tomto odvětví mobilního kutilství. Pokud si myslíte, že jsou vaše znalosti dostatečné, můžeme se směle pustit do představení aplikace CyanogenMod Installer, která si klade za cíl výrazně zjednodušit nahrávání alternativní ROM tak, aby to zvládl v podstatě každý. Celý proces je totiž velmi jednoduchý, jak se sami brzy přesvědčíte. Pokud byste jej rovnou chtěli vyzkoušet, zde je seznam podporovaných zařízení

  • Google Nexus S
  • Samsung Galaxy Nexus
  • Google Nexus 7 (obě generace)
  • Google Nexus 4
  • Samsung Galaxy SII, SIII a S4
  • Samsung Galaxy Note a Note II
  • HTC One

Pokud se rozhodnete pro následování našeho návodu v praxi, neručíme za případné škody či ztrátu záruky. Vše je ale triviálně jednoduché, nic by se nemělo stát.

Mobilní aplikace

Postup instalace se skládá ze dvou velmi podobných procesů. Nejdříve ten jednodušší, který nebude dělat problém ani největšímu začátečníkovi. Stačit vám k němu bude pouze jeden podporovaný telefon a připojení k internetu.

  • Stahněte si do telefonu aplikaci CyanogenMod Installer. Nelekněte se, je poměrně malá, data budete stahovat na PC
  • Poté stačí postupovat podle instrukcí, tedy povolit ladění USB, pokud jej již povolené nemáte, poté povolte připojení PTP
  • To je vše, zbytek se odehraje na PC

Instalace na Windows

Jak jste si mohli všimnout, na posledním screenshotu z telefonu nás aplikace odkazuje na adresu get.cm, tam také najdeme CyanogenMod Installer pro Windows. Podporovány jsou verze Vista/7/8. K instalaci je potřeba nabitý telefon, kvalitní USB kabel zapojený do PC, ne do docku či hubu a deaktivovaný antivirus. Pokud vše máte, můžeme začít.

  • Stáhněte a nainstalujte CyanogenMod Installer z get.cm
  • Připojte telefon k PC pomocí USB kabelu
  • Počkejte, až si PC stáhne potřebné soubory, poté, pokud je vše v pořádku, klikněte na "Install"
  • Telefon po vás bude chtít potvrdit 2 požadavky, dovolte mu oba
  • Nyní to chvilku potrvá, udělejte si čaj
  • Vrátili jste se s čajem a na vašem telefonu je CyanogenMod, gratulujeme! Ano, až tak jednoduché to nově je

Nic se nepokazí, když...

Postup jsme několikrát úspěšně vyzkoušeli a pokud dodržíte všechny podmínky, nemůže se nic stát. Na závěr bych ještě dodal, že nemusíte mít telefon rootnutý, ani mít odemknutý bootloader, tyto dva programy všechno udělají za vás. Na váš telefon se nahraje nejnovější stabilní verze CyanogenModu společně s dodatkovým balíčkem aplikací od Googlu. Není tu žádné ale, jen si chvilku počkáme, než bude podporováno více zařízení. Zatím ale celý projekt funguje skvěle a otevírá tak brány světa alternativních ROM široké veřejnosti. Pokud máte přeci jen nějaké potíže, oficiální stránka vám může pomoci, případně se můžete zeptat v diskuzi, kde se vám pokusíme odpovědět.

Diskuze ke článku
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Jako ROM paráda. Jenomže, na mém Galaxy Note 2, který vydrží hodně, to žere docela baterku. Když nic neděláte vydrží, ale jinak to jde dolů. Proto jsem nahodil Ditto Note 3 ROM, ale tam mi zase chybí věci z CyanogenMod, zřejmě pro mě ideální ROM žádná nikdy nebude.
sepa
Zkusil jsem na SIII a přepsalo mi to IMEI !!
n7610
Tak to abych přeinstalovat sva XP na win 7, škoda do toho se mě moc nechce :-(
Dawe
Díky za návod, vypadá to velmi jednoduše, určitě to vyzkouším.
Chtěl jsem se jen zeptat - smaže mi tento postup veškerá data v telefonu?
Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze