HTC Titan: recenze obřího Manga
recenze

HTC Titan: recenze obřího Manga

31

Do redakce se nám dostal zajímavý přístroj z dílny HTC. Nikdo neví, zda je to tablet nebo smartphone, a to hlavně díky obřímu displeji s úhlopříčkou 4,7 palců. My se v naší recenzi pokusíme toto dilema vyřešit a přitom si také představíme HTC Titan – obří Mango.

Kde je hranice mezi tabletem a telefonem/smartphonem? Mnozí tvrdí, že hranice je na úrovni 5“ displeje – co je pod, je telefon, co je nad, je tablet. HTC Titan se pyšní displejem o úhlopříčce 4,7“ a podle výše zmíněného by tedy měl být telefonem. Je tomu opravdu tak?

Oficiální fotografie HTC Titan

Myslím si, že mobilní telefon má být především mobilní a také by měl jít pohodlně ovládat jednou rukou. U telefonů s dotykovým displejem to znamená, že by měl být člověk schopen pokrýt celý displej pouze jedním palcem, aniž by musel telefon v ruce nějak složitě přesouvat. Podle tohoto schématu však už Titan padá mezi tablety, protože jedním palcem není šance pokrýt celý jeho displej, aniž byste telefon v ruce museli posouvat. Přesto o něm budeme v recenzi mluvit jako o telefonu.

Balení HTC Titan je dost podobné Nokii N9 - takový šuplík v krabici

Obsah balení

  • HTC Titan
  • Datový microUSB kabel
  • Adaptér nabíječky
  • Licenční informace Windows Phone
  • Brožurky a návody

Technické parametry HTC Titan

Kompletní specifikace
Konstrukce130,6 × 70,6 × 9,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,5 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 14 500 Kč

Design a konstrukce

HTC Titan je designově celkem nezajímavý telefon. Pojem „černá placka“ v jeho podání získává nový rozměr. Nic jiného to totiž není – velká, černá placka. Jeho konstrukce je však zajímavá. Nejedná se o klasické kovové unibody , na které jsme zvyklí u HTC. Připomíná mi trochu Nokii N9.

Zadní kryt tvoří jakousi vaničku, do které se zacvakne zbytek telefonu s displejem. Samotný zadní kryt je tvořen z větší části kovem, ve spodní a horní části však najdeme plastové prvky kvůli anténám. Díky tomu je konstrukce velmi pevná, nesetkáte se s žádným vrzáním nebo prohýbáním.

HTC Titan je však obří. Větší telefon jsem v ruce skutečně ještě neměl (nepočítejme prehistorické kusy s hmotností několik kg). Rozměry jsou 130,60 × 70,60 × 9,90 mm. Pokud tedy máte menší ruce, tak titána skoro ani nevezmete do ruky. HTC Titan je také poměrně těžký – 160 gramů už v ruce jistě pocítíte, rozhodně to není telefon do náprsní kapsy u košile. S HTC Titan se tedy u vody neztratíte – je to opravdu pádlo.

HTC Titan je opravdu macek

Z velikosti telefonu samozřejmě těží displej. HTC Titan je vybaven kapacitním dotykovým displejem o úhlopříčce 4,7“, což je obrovská zobrazovací plocha na „kapesní“ zařízení. Displej logicky zabírá většinovou část přední strany telefonu, pod něj už se vešly pouze tři senzorová tlačítka pro ovládání nového operačního systému Windows Phone 7.5 Mango. Nad displej se ještě vmáčklo logo výrobce, přední kamerka a mřížka reproduktoru.

Zadní strana je designově čistá, narušuje ji pouze čočka fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx, vedle které se nachází ještě reproduktor a dvojice přisvětlovacích LED. Na spodní hraně nalezneme pouze tlačítko pro odstranění zadního krytu a otvor mikrofonu. Horní hrana obsahuje 3,5mm jack konektor a tlačítko pro vypnutí/zapnutí zařízení.

Tlačítko pro vypínání/zapínání na horní straně je celkem špatně dostupné

Na levém boku se nachází pouze microUSB konektor pro nabíječku a připojení k počítači, pravý bok pak nabízí dvou-polohovou spoušť fotoaparátu a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Baterie a výdrž

Velký displej logicky spotřebuje spoustu energie. Tu celému telefonu dodává Li-Ion baterie s kapacitou 1600 mAh. Podle výrobce by měla udržet telefon na příjmu až 20 dnů, což je samozřejmě zcela nereálné a do značné míry klamavé.

HTC Titan nemá klasické unibody, Jeho tělo je tvořeno dvěma kusy, přičemž část s displejem se usazuje do zadního krytu

HTC Titan v reálu vydrží díky modernímu a zároveň úspornému systému Windows Phone 7 bez problému celý den, i když ho budete slušně vytěžovat. Pokud ho budete trochu šetřit a nebudete pořád online, tak baterka vydrží s přehledem 2 dny. Vzhledem k velikosti přístroje by však výrobce klidně mohl vložit větší baterku, protože energie není nikdy dost. Hmotnost by se však vyšplhala ještě více, což bylo pro výrobce zřejmě nežádoucí.

Zvuk a kvalita reprodukce

Zvukovým výstupem se může HTC Titan chlubit. Výstup z 3,5mm jack konektoru je velmi kvalitní. Trochu se sice slévají basy, ale celkově je kvalita zvuku opravdu dobrá. Samozřejmě do telefonu připojuji vlastní sluchátka, ta dodávaná v krabici však také s rezervou poslouží.

Zadní reproduktor je bohužel velmi tichý

Reproduktor je na tom už o poznání hůře. O kvalitě reprodukce nemá smysl mluvit – není tu. Reproduktor je velmi tichý a všechny úrovně tónů jsou slity v jeden. Na pouštění hlasité hudby tedy HTC Titan určen není.

Displej a ovládání

Displej HTC Titan je jeho nejvýznamnějším parametrem. Obří úhlopříčka 4,7 palce mluví za vše. Na tomto displeji je radost cokoliv sledovat. Jedná se o panel Super LCD s rozlišením 800 x 480 pixelů. Technologie Super LCD dokáže velmi věrně zobrazovat barvy a na displeji se tudíž pravdu dobře sledují jak fotografie tak třeba webové stránky.

Co mne však trochu mrzí je šedý odstín černé barvy. Displej zkrátka černou nedokáže vytvořit a v kontrastu s černým rámečkem kolem displeje je tento jev ještě více patrný.

Super LCD displej podává slušné výkony, pořád je to však pouze LCD

Ovládání telefonu je ve znamení dotyku. Máme zde dotykový displej a senzorová tlačítka pod ním. Tlačítka slouží k návratu zpět, k návratu na domovskou obrazovku a pro vyhledávání. Reakce jsou přesné a rychlé, ale na co si pořád nemůžu zvyknout, je tlačítko pro vyhledávání. Vždy když o něj zavadíte začne se spouštět prohlížeč. Otravné a hlavně nepraktické. S chybějícím plnohodnotným multitaskingem se z této drobné chybky stává vcelku problém.

Operační systém a výkon

Všimli jste si, že ještě skoro nepadlo ani slovo o operačním systému? Pojďme to tedy napravit. V HTC Titan se nachází operační systém Windows Phone (WP) v nejnovější verzi 7.5 Mango, interní označení je však 7.1.

V nové verzi WP je spousta novinek, o kterých jsme vás již několikrát informovali ve zvláštních článcích. Proto si jen v rychlosti vyjmenujeme ty největší. Je to například pokročilá integrace sociálních sítí, nové zobrazovací jádro internetového prohlížeče, multitasking, podpora GPU a nesmím zapomenout na českou lokalizaci.

Zastavme se ještě chvilku u multitaskingu, protože to není multitasking v pravém slova smyslu. Aplikace totiž na pozadí ve skutečnosti neběží. Jsou, až na některé procesy, pozastavené a fungují například pouze notifikace. Je to tedy stejný „polo-multitasking“ jaký můžeme vidět například u iOS nebo u Androidu. U aplikací, které s tímto pracovat neumí, je to velký problém. Například Angry Birds se vám začnou načítat znovu pokaždé, když aplikaci přepnete – ať už chtěně, či nechtěně. Naštěstí jsou každý den vydávány nové aktualizace aplikací, které multitasking a další funkce WP 7.5 podporují (naposledy například Facebook).

Multitasking nebo integrac sociálních sítí - novinky v Mangu

Dostatek výkonu obstarává čipset Qualcomm Snapdragon. Jedno-jádrový procesor je taktován na 1,5 GHz a pomáhá mu také samostatný grafický procesor Adreno 205. Je vám tato konfigurace povědomá? Ano, stejný čipset pouze s nižším taktem procesoru se nachází například v HTC Desire HD, což je již rok starý model. Na druhou stranu nejsou Windows Phone 7 tak žravé a dvoujádrový procesor by byl zcela zbytečný.

HTC Titan má k dispozici celkem 512 MB paměti RAM a 16 GB vnitřní flash paměti, přičemž dostupných je necelých 13 GB. S paměťovými kartami si však bohužel telefon, stejně jako jiné telefony s WP 7.5, nerozumí.

Uživatelské prostředí

Windows Phone je operační systém velmi zajímavý a jednou z nejzajímavějšíc věcí je určitě uživatelské prostředí. To je postavené na živých dlaždicích, přičemž každá dlaždice reprezentuje konkrétní aplikaci. Některé aplikace však potřebují více prostoru, a tak si pro sebe zaberou hned dvě místa.

Prostředí je velmi čisté a elegantní, ale u WP nejde moc o grafiku. Důraz je kladen především na text. Texty a typografické prvky – to jsou základní stavební kameny uživatelského prostředí Windows Phone 7. A je nutno říci, že na velkém displeji HTC Titan vypadá prostředí Windows Phone opravdu dobře. Na malém displeji zkrátka tento systém tak nevynikne. Celý systém je perfektně rychlý, odladěný a nikdy se nesetkáte se sekáním či zpomalením. Toto se Microsoftu povedlo.

HTC Titan – videopohled

Důležitým prvkem v prostředí jsou takzvané „Hubs“. Huby jsou speciální aplikace, které do sebe integrují nejrůznější funkce a je jich standardně celkem šest. Najdeme zde hub Lidé, který integruje kontakty a sociální služby. Vidíte tak nejen adresář, ale také například aktualizace stavů na Facebooku a Twitteru. Dále je tu hub Xbox Live, který zobrazuje veškeré hry a dokáže spolupracovat s vaším herním účtem pro klasickou konzoli Xbox.

Hub Lidé a Xbox Live. V hubu Xbox Live můžete soutěžit s ostaními hráči po celém světě a předhánět se ve výsledcích

Jako další je tu hub Obrázky. Ten integruje veškeré obrázky a fotky v zařízení a dokáže zobrazit také fotografie ze sociálních sítí, například z Facebooku. V řadě již čtvrtým je hub Zune. V tomto hubu se integrují veškeré multimediální soubory jako je hudba nebo videa a ukládají se tam i náhledy videí, které jste shlédli na YouTube. V tomto hubu se dostanete k samotnému přehrávači a je přítomno i FM rádio.

Obchod s aplikacemi MarketPlace

Pátým hubem je MarketPlace, což je klasický obchod s aplikacemi, kde můžete zakoupit také hudbu. Jako poslední ze standardních hubů je zde kancelářský balík Microsoft Office. Zde můžete pracovat s poznámkami, dokumenty ve Wordu, Excelu nebo PowerPoint a můžete je sdílet pomocí funkce SharePoint. Podporovány jsou i užitečné poznámkové bloky Microsoft Office OneNote a vhod přijde také integrace s 25GB webovém úložištěm Windows SkyDrive.

Fotoaparát

HTC Titan je vybaven fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. Nechybí mu autofocus a hromada dalších nastavení. Můžete si pohrát s efekty, použít různé scénické režimy nebo režimy fotografování panoramata a dávkového fotografování.

Při focení můžete dále nastavovat jas, vyvážení bílé, kontrast, sytost nebo ostrost a dokonce i ISO. Opravdu bohaté možnosti nastavení doplňuje funkce rozpoznání obličeje.

Můžeme si všimnout, že panoramata bohužel telefonu moc nejdou

Výsledné fotografie jsou na poměry HTC opravdu dobré, ale několikrát se mi stalo, že se u nich vyskytly různé nelogické odstíny. Například bílý svetr našeho šéfredaktora byl narůžovělý, jindy se objevil nazelenalý odstín – to je standardní vlastnost fotoaparátů u HTC. Rozhodně to však není u každé fotografie. Dobrou práci však odvádí autofocus, všimněte si například fotografie knih v regálu – můžete si zaostřit na jakékoli místo na displeji.

Fotoaparát dokáže také nahrávat video v rozlišení HD 720p. I u videa můžete nastavit různé možnosti jako je jas, kontrast a podobně nebo můžete použít některý z efektů (stupně šedi, negativ, sépie a solarizace). Nechybí ani kontinuální zaostřování a zajímavou funkcí je schopnost záznamu stereo zvuku. Na testovacím videu si však můžete všimnout, že kontinuální zaostřování nepracuje tak, jak by mělo a je pomalé. Vysoká je také hladina šumu.

Sociální sítě a jejich integrace

Nové Windows Phone 7.5 jsou velmi úzce provázané se sociálními sítěmi. Přímo do prostředí jsou přímo integrovány služby Facebook, Twitter, Windows Live nebo LinkedIn. Veškeré kontakty, obrázky a stavy jsou následně synchronizovány s telefonem. Synchronizace se týká také kalendáře, takže se vám v telefonu zobrazí například události z Facebooku.

V hubu Lidé tak najdete všechny své přátele z daných sociálních sítí, můžete se podívat na jejich profil nebo číst zeď se statusy – ať už Facebook, Twitter nebo něco jiného. Naštěstí můžete zeď s novinkami filtrovat, takže se vám tam může zobrazovat třeba jen jedna služba.

Z tohoto hubu můžete také v rychlosti aktualizovat svůj stav nebo použít Facebook Places a oznámit tak přátelům, kde se nacházíte. Microsoft dokonce připravil také Facebook Chat, a tak můžete komunikovat se svými přáteli na Facebooku prakticky pořád. Do Facebook Chatu se dostanete skrze aplikaci „Zprávy“.

Do hubu obrázky se navíc synchronizují také alba z Facebooku a ze SkyDrive, což je cloudová služba Microsoftu, kde získáte automaticky prostor 25 GB zdarma při založení Windows Live ID. V přehledu alb tak potom vidíte pohromadě jak obsah telefonu, tak i Facebooku a SkyDrive. Bohužel integrace služby Picasa chybí, i když Google účet nastavit můžete.

Zábava a multimédia

Svým obřím displejem HTC Titan samozřejmě k práci s multimédii přímo vybízí. Na displeji s úhlopříčkou 4,7“ již bez problémů můžete sledovat například videa. Trochu mě tak mrzí, že výrobce do konstrukce nezakomponoval praktický stojánek, jako to udělal například u HTC HD7.

Všechna média v telefonu je potřeba stahovat skrze aplikaci Zune, která se však v nové verzi stala mnohem použitelnější. Procházení obsahu telefonu je rychlé a pohodlné, rozhodně se mi se Zune pracuje lépe než s iTunes. Ale stejně to Microsoftu neodpustím, protože mass-storage je mass-storage.

Již jsem zmiňoval, hudební výstup je u HTC Titan na dobré úrovni a proč si tedy nepustit nějakou oblíbenou písničku? Pro tyto účely v telefonu slouží hub Zune, jinak také „Hudba+videa“. Hned na začátku si můžete vybrat, co chcete dělat – pustit si hudbu, video nebo si můžete pustit rádio či podcasty. Je zde také rychlé tlačítko pro vstup do marketplace nebo pro zahájení přehrávání.

Skladby se řadí podle klasických kritérií – album, žánr, umělec nebo seznam stop, a pokud spustíte přehrávání nějaké skladby, tak se vám naskytne pohled na téměř prázdnou obrazovku přehrávače. Obrázek alba, název skladby, tři tlačítka pro ovládání a malé ikonky pro nastavení opakování a zařazení skladby mezi oblíbené. Ne jednu stranu je však tento minimalismus zajímavý. Bohužel bychom v přehrávači marně hledali jakékoliv další nastavení.

Nastavení zvuku je totiž ukryto přímo ve složce nastavení v hlavním menu pod položkou „Vylepšovač zvuku“. Ten umí aktivovat při připojení sluchátek některý z přednastavených ekvalizérů. Pokud sledujete video, tak je nabízen efekt „Surround efekt HTC 5.1“.

Co se týče přehrávače videa, tak tady je situace ještě smutnější. V přehrávači není jediné nastavení, můžete si pouze roztáhnout obraz na velikost displeje a ovládat přehrávání.

Zajímavým hubem jsou obrázky. Galerie všech obrázků rozděluje soubory podle alb, data anebo dokonce podle lidí. To je způsobeno integrací Facebooku do galerie, takže si můžete jednoduše prohlédnout alba kteréhokoliv z vašich přátel. Tato funkce se mi líbí, žádný operační systém nemá sociální sítě integrované do takové hloubky jako právě Windows Phone.

Nesmíme zapomenout ani na internetový prohlížeč. Ten je v „Mangu“ také nový a týká se to hlavně zobrazovacího jádra. Ve staré verzi systému bylo použito jádro z Internet Explorer 6, což byla tragédie. Nově je použito zobrazovací jádro z Internet Explorer 9 a hned je to o poznání lepší. Surfování po stránkách je rychlé, vykreslování také a nesetkáte se prakticky s žádným sekáním.

Internetový prohlížeč je rychlý, benchmarky však překvapují

Prohlížeč si dokáže také poradit s multimediálním obsahem HTML 5, ovšem například vložené video se otevře mimo stránku přímo v přehrávači. Rychlost prohlížeče mne mile překvapila, ovšem o to více mne šokovaly výsledky benchmark testů. Věřte nebo ne, ale Windows Phone 7.5 se na http://html5test.com umístil na samém chvostu mobilních prohlížečů s výsledkem 141 + 5 bodů. Lépe na tom byl dokonce i systém webOS 2.1 (155 + 5 bodů) a z historie hůře dopadly pouze iOS3, webOS 1.4 a původní Windows Phone 7. To není dobrá vizitka…

Prohlížeči nechybí možnost prohlížení na více stránkách

Do telefonu si můžete samozřejmě nainstalovat hromadu aplikací z obchodu MarketPlace. Ten můžete procházet jak v telefonu, tak v počítači a z počítače dokonce aplikace přímo instalovat. MarketPlace je v ČR dostupná několik týdnů, právě s uvedením Windows Phone 7.5 Mango.

HTC Hub je příjemným zpestřením ceého systému

V MarketPlace se nachází také spousta českých aplikací, ovšem trochu to přebíjí jiný fakt. Aplikace jsou velmi předražené. Prakticky všechny aplikace, které za něco stojí,nepotěší vysokou cenou, která je vyšší, než u konkurenčních systémů iOS, Android nebo Symbian. . Mnoho jich startuje na ceně cca 65 Kč, velká část je však ještě dražší. Aplikací zdarma je jako šafránu a jsou to v drtivé většině případů hlouposti typu Sudoku.

Součástí HTC Hub je také předpověď počasí

Na závěr ještě musím zmínit jeden hub, který je v systému přidán výrobcem. Jedná se o „HTC Hub“ (překvapivě) a je to vlastně náhrada za HTC Sense. Po spuštění tohoto hubu se dostanete na obrazovku s klasickými hodinami a počasím, tak jak známe ze Sense. HTC již upustilo od mohutných animací, které jsme viděli u první generace jejich Windows Phone 7 telefonů a vše je rychlejší a účelnější. Posouváním do stran se pak dostáváme na další obrazovky, kde nalezneme například sledování akcií, RSS čtečku nebo seznam praktických aplikací od HTC, které si můžete stáhnout.

Počasí v HTC Hub mění průběžně svůj vzlhed podle situace

V tom se nachází například HTC Conneceted Media, což je aplikace určená pro DLNA. Dále je tu Photo Enhancer (aplikace na úpravu fotek), HTC Location (aplikace pro sdílení oblíbených míst – podobná Facebook Places, Google Latitude a podobně), graficky skvěle provedená aplikace pro poznámky nebo praktická svítilna.

Adresář a telefonování

Adresář nalezneme v hubu Lidé. Líbí se mi rychlé vyhledávání po kliknutí na první písmeno, kdy se zobrazí matice všech počátečních písmen v adresáři. Můžete samozřejmě také vyhledávat postupným psaním.

Jednotlivé položky jsou vcelku detailní a krom obligátních detailů jako je jméno, telefon, email, adresa nebo web můžete přidat například jméno partnera, výročí nebo dokonce děti. Ke každému kontaktu si můžete také přiřadit vlastní vyzvánění, kterých výrobce do zařízení vložil požehnaně. Nejspíš se tím snaží trochu kompenzovat kostrbaté přidání vlastního vyzvánění.

To je totiž také jednou z nových funkcí „Manga“. Do telefonu si můžete přidat vlastní melodie - má to však háček. Melodie nesmí být větší než 1 MB, delší než 39 sekund a jako žánr musí mít nastavené „ringtones“. Pokud toto vše dodržíte, pak se vám melodie následně objeví v seznamu vyzváněcích tónů. Trochu složité, co myslíte?

Kontkaty můžete řadit do skupin a přiřazovat jim zvonění

Zapomněl jsem ještě zmínit, že u každého kontaktu také vidíte různé rychlé volby. Po jeho otevření tak můžete jediným kliknutím zavolat, napsat email, sms nebo na Facebook Chat, napsat na zeď na Facebooku nebo si v mapách zobrazit adresu.

Telefonování probíhá skrze telefonní aplikaci, kde po spuštění vidíte rovnou historii hovorů. Ve spodní části se pomocí čtyř tlačítek dostanete do hlasové schránky, k číselníku, do adresáře (spíš do hubu Lidé) anebo vyhledávání v hovorech. Při telefonování si naštěstí nemusíte dávat pozor na dotykový displej, neboť se díky senzoru přiblížení vypne.

Klávesnice a zprávy

Když jsem recenzoval dřívější Windows Phone smartphony, tak jsem trochu nadával na plýtvání s prostorem u klávesnice. Díky velkému displeji HTC Titan jsou klávesy dostatečně velké a na klávesnici se píše opravdu dobře.

Co však nedokážu pochopit je, proč návrháři udělali mezi klávesnicí a samotným textovým polem mezeru zhruba jeden centimetr! I přes rozměrný displej je tak zakryta podstatná část textu, což je v režimu na šířku ještě patrnější. Nad klávesnicí vidíte jenom 3 řádky textu.

Klávesnice bohužel dost plýtvá místem

Co se týče zpráv tak zde není systému moc co vytknout. SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací, ze stejné aplikace se dostanete rychle do Facebook Chatu. Při přidání přílohy se zpráva automaticky přemění na MMS. Co víc si od SMS přát?

Emailové účty nejsou systému také cizí. Přidat si můžete prakticky jakýkoliv IMAP nebo POP účet, podporováno je také SMTP. Již přednastavené jsou volby pro nastavení emailu Windows Live, Exchange, Yahoo! Mail nebo Google. Ostatní adresy si musí stahovat nastavení samy, případně ručně doplnit.

U emailů se dostanete i do složek

Líbí se mi pohyb po emailové schránce, všechno je rychlé a na velkém displeji opravdu přehledné. Dokonce i v emailovém klientovi si užijete mnoha animací, které však naštěstí nezdržují. Obsah emailu si můžete také přiblížit pomocí pinch-zoom, ale text se bohužel nepřizpůsobí displeji, takže budete muset posouvat obrazovku do stran. Z klienta se dostanete také do složek jednotlivých IMAP účtů.

Bohužel horší je to s notifikacemi, protože až na malé číslo na zamčené obrazovce si prakticky ničeho v telefonu nevšimnete, pokud nemáte emailovou schránku v horní části menu. Měl jsem také problém s odesláním emailu, který dorazil až po hodině – během této doby jsem odesílal email ještě z počítače a v pořádku dorazil, a tak byl problém nejspíš někde v telefonu. Prodlevy jsou také u příchozích emailů, protože telefon je kontroluje v časových intervalech. Intervaly jde samozřejmě nastavit, ale například při kontrole každých 15 minut dostane baterka zabrat.

Organizační funkce

Díky obřímu displeji si můžete vychutnávat také přehledně uspořádaný kalendář nebo skvěle provedený kancelářský balík Microsoft Office.

U kalendáře je jako výchozí zobrazení nastaven pohled na den, bohužel toto nelze změnit. Přesunem do stran se dostanete do agendy a také k úkolům. Líbí se mi, že úkoly můžete označit jako dokončené a následně si je zpětně zobrazit a opět – na velkém displeji je to opravdu velmi přehledné.

Kalendář a budík

Ve spodní části kalendáře se pomocí tří tlačítek dostanete rychle na aktuální datum, můžete přidat událost nebo se přepnout do zobrazení měsíce. V tomto zobrazení se však události zobrazují opravdu miniaturním písmem a rozhodně není poznat kde co je, dokud daný den neotevřete. Bohužel týdenní zobrazení zcela chybí. Nechybí však možnost spravování více kalendářů, oddělovat je barevně a synchronizovat skrze Exchange.

Další důležitou položkou organizéru je hub Microsoft Office, se kterým si dal Microsoft dost práce. Umí pracovat nejen s tabulkami, dokumenty a prezentacemi, ale také s poznámkami OneNote a umožňuje je synchronizovat pomocí Office 365, SharePoint a také SkyDrive.

Co se mi na Office balíku líbí, jsou šablony pro vytvoření dokumentu – můžete si jediným kliknutím zvolit šablonu pro golfovou kartu v Excelu nebo jednoduchou pozvánku ve Wordu, potěší také možnost práce s komentáři a poznámkami v dokumentu.

Nelíbí se mi však velmi omezené možnosti formátování textu a opět musím zmínit klávesnici. Ten široký pruh nad klávesnicí opravdu zakrývá hodně místa a pro text tak zbývá minimum prostoru. Zvláště u delších textů, kdy je potřeba mít přehled o kontextu je to nepříjemné.

V systému dále nechybí funkce jako je kalkulačka (velmi jednoduchá) nebo praktický budík. Budíků si můžete nastavit klidně více, zvolit si opakování, zvuk a také je různě pojmenovat.

Konektivita a bezdrátové funkce

V datové výbavě HTC Titan téměř nic nechybí. Je to opravdová vlajková loď a tak se dovolá nejen v GSM/GPRS/EDGE, ale také v sítích 3G. Data můžete stahovat pomocí GPRS a EDGE v sítích GSM, nebo pomocí HSDPA s maximální rychlostí 14,4 Mbps. Krom toho se na internet dostanete ještě pomocí Wi-Fi a to na protokolech 802.11 b/g/n.

Antény se ukrývají pod plastovými kryty

Nechybí ani integrovaná A-GPS, se kterou pracují Bing mapy v telefonu. Sice se ve věci Windows Phone Mango spekulovalo o přítomnosti navigace v těchto mapách, na tu však v aplikaci nenarazíte. Dočkáte se jedině chabé podpory map pro Českou republiku, na kterou Bing s prominutím kašle. Budeme si tak muset počkat na kvalitní Nokia mapy, které na systém WP 7.5 dorazí co nevidět. Výčet bezdrátových funkcí zakončíme Bluetooth ve verzi 2.1 a kapitolu zakončíme „drátovým“ spojením telefonu s počítačem skrze microUSB konektor.

Zhodnocení a závěr

HTC Titan je jednoduše obří!… To je hned to první co vás napadne, a to je zároveň jednou z jeho největších předností i nevýhod. Pro někoho je zkrátka tento telefon moc velký, pro někoho s malýma rukama dokonce prakticky nepoužitelný. Pokud však máte místo rukou lopaty, pak si můžete užívat opravdu příjemné velikosti displeje, na kterém vypadá operační systém Windows Phone 7.5 Mango opravdu skvěle.

Osobně si myslím, že tento OS potřebuje skutečně podobně velkou plochu na to, aby v něm bylo vše přehledné a aby dostatečně vynikly všechny klady uživatelského prostředí. Perfektní je rychlost celého přístroje – Windows Phone jsou pravděpodobně nejplynulejším mobilním operačním systémem na světě. Setkat se s nějakým zásekem nebo zaškubnutím považuji téměř za nemožné.

Potěší také slušná výbava zařízení, ale zároveň je tu několik ale. Tím jsou například striktní omezení systému, chybějící mass-storage nebo správce souborů a v neposlední řadě silně předražené aplikace v MarketPlace. Trochu zdlouhavé je také ovládání, kdy musíte doslova „pádlovat“ pořád sem a tam, abyste se někam dostali.

Takže závěr? Určitě si Windows Phone nejdříve vyzkoušejte, jestli se vám dostane pod kůži. Mně se moc líbí nápad nejít za přehlceným prostředím, ale za přehledným typografickým rozhraním.

Za zapůjčení HTC Titan děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

htc-titan
Klady
  • výdrž baterie
  • podpora DLNA
  • kvalitní konstrukce
  • kvalitní fotoaparát
  • integrace sociálních sítí
  • rychlost a svižnost operačního systému
Zápory
  • chybějící push email
  • předražené aplikace v MarketPlace
  • tichý hlavní reproduktor
  • omezení operačního systému
  • pro někoho velká velikost
Diskuze ke článku
c0r0ner
Dobrý den, vcelku hezká recenze, ale jediné, co mi dost vadí, je mluva pana redaktora na videu. Konkrétně vyslovováví HTC jako "ejč tý sí". Jsme snad češi a zkratky není třeba vyslovovat anglicky. Stejně jako označování verze OS jako "sedm a půl" je podle mého totální nesmysl. Sedm a půl je možná kilo písku, ale ne verze OS. Lidé, kteří v pomalu každé větě užijí takový ten podivný hrdelní zvuk(při kterém vzpomínají jak asi věta pokračuje), pro mě znamená, že neumí mluvit a neměl by vůbec dělat mluvené recenze. Ve výsledku počtení pěkné, mluvená část děsivá.
kuca1982
Mam Omnii7 a zmiňované problémy s emaily nepozoruju. Používám Gmail a Hotmail. Odeslání i příjem je okamžitý, push notifikace funguje. Používam ještě android a nedomnívam se, že by WP v tomto nějak zaostávaly...
fry
mobil bez mass storage nemá pre mňa žiadnu hodonotu. preto ani nikdy nebudem mať mobil s wp a ani ios. aby som nemohol v dnešnej dobe volne manipulovať so svojimi súbormi je pre mňa vec nepredstavitelná. takéto uzavreté systémy sú vhodné akurát tak pre net maniakov.
Viliam Valent
Celkom pekná recenzia, trocha ma ale mrzí nespomenutie pár faktov - aká je jemnosť displeja? Na zahraničných stránkach a diskusných fórach som čítal, že je veľmi dobrá. Aká je kvalita fotiek v porovnaní s dnešnou špičkou? Podľa toho, čo píšete, to vyzerá, že nič moc, ale zahraničné porovnania vravia niečo iné - pasujú ho do pozície jedného z najlepších fotomobilov, ktorý znesie porovnanie napr. aj s iPhonom 4S. S veľkosťou máte asi pravdu, je to už pomerne veľa, záleží od osobných preferencií. Mne osobne vadia na WP7 v podstate 3 veci - absencia Mass Storage, prenos súborov pomocou bluetooth a podpora flash. Zatiaľ čo poslednú by som ako tak vedel oželieť, aj keď videá, najmä na sk/cz stránkach so správami pozerám dosť často, prvé dve sú problém. Aj keď sa Mass Storage dá čiastočne riešiť cez Skydrive, je to predsalen komplikovanejšie. Takisto bluetooth na prenos súborov používam často. WP7 je fajn a čím ďalej tým viac sa mi pozdáva, ale zatiaľ u mňa stále vedie Android.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze