Nokia Asha 303
recenze

Nokia Asha 303

Dotyk Series 40

Do redakce se nám dostal další telefon z kategorie těch hloupějších. Je jím Nokia Asha 303, která běží na inovované platformě Series 40. Svou výbavou opět spadá spíše do kategorie low-end, rozhodně se však za ní nemusí stydět. A nabízí zajímavou konstrukci.

Nokia Asha 303 - oficiální fotografie

Obsah balení

  • Nokia Asha 303
  • Nabíječka do sítě s 2mm konektorem
  • paměťová karta microSDHC 2 GB
  • Stereo hands-free s peckovými sluchátky
  • Manuál a záruční list

Technické parametry Nokia Asha 303

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 55,7 × 13,9 mm, 97 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (1 536 × 2 048), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
Paměťvnitřní paměť: 170 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 3 450 Kč

Design a konstrukce: kvalita a kov

Design nové Nokie Asha 303 je velmi osobitý a je jisté, že najde jak své obdivovatele, tak uživatele, kterým se zkrátka líbit nebude. Obecně vzato se však Nokia Asha 303 rozhodně nedá označit za opravdu hezký telefon.

Co ztrácí na designu, to získává na konstrukci. Ačkoliv se jedná o levný telefon, konstrukce Nokie Asha 303 je precizní. Jsou využité kvalitní plasty s matnou úpravou, na které nejsou vidět otisky prstů. Konstrukce je pevná a vše je precizně slícované. Pevnost konstrukce podtrhuje zadní kryt baterie, který je vyroben z kovu.

Nokia Asha 303 – videopohled

Přední strana nabídne pohled na 2,6“ dotykový displej s rozlišením QVGA. Nad displejem se nachází otvor reproduktoru a cosi, co jsem nedokázal identifikovat. Přední kamerka to není, displej při hovoru nevypíná a jas displeje také nereguluje. Nebliká to, nesvítí to… Každopádně to vypadá jako senzor okolního osvětlení, ale v tom případě nefunguje.

Pod displejem se nachází čtveřice ovládacích kláves. Dvě krajní slouží pro ovládání hovorů, uprostřed se nachází klávesy pro rychlý přístup ke zprávám nebo hudebnímu přehrávači. Pod tímto ovládacím blokem se nachází jeden z hlavních taháků tohoto telefonu – plnohodnotná čtyř-řadá QWERTY klávesnice, svým tvarem a rozložením tak typická pro všechny QWERTY telefony od finského výrobce.

Na zádech telefonu se nachází kovový kryt baterie

Na zádech telefonu se nachází čočka 3,2Mpx fotoaparátu, kterému bohužel chybí jak automatické ostření, tak přisvětlovací LED. Pod čočkou je již zmíněný kovový kryt baterie a ve spodní části zad pak skutečně velký hlavní reproduktor. K tomu se však vrátíme později.

Levý bok telefonu je až na otvor pro upevnění šňůrky na krk prázdný, na pravém boku se naštěstí nalézá kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, které jsem u modelů Asha 200 a Asha 302 velmi postrádal. Pod tímto tlačítkem dále najdeme klávesu pro zamykání a odemykání telefonu. Jedná se však spíše o zamykací klávesu, neboť odemknout musíte telefon navíc přes displej.

Spodní hrana je naprosto čistá a hitparáda konektorů se tedy koná na horní hraně. Nalezneme zde 2mm konektor pro nabíječku, dále 3,5mm jack konektor a především microUSB konektor. Přes ten se dá telefon naštěstí také nabíjet a nabízí také praktickou funkci USB host.

Baterie a výdrž: konečně spokojenost

Nokia Asha 303 dostala do výbavy baterii BP-3L, která má kapacitu 1300 mAh. Údaje výrobce hovoří takto: 720 hodin v pohotovostním režimu, 480 minut hovoru. Skutečnost je samozřejmě trochu jiná, ale rozhodně to není tak zlé.

Pod zadním krytem se skrývá baterie s kapacitou 1300 mAh

Například Nokia Asha 302 mne svou výdrží velmi zklamala. Nokia Asha 303 naopak příjemně překvapila. Při provozu zahrnujícím 1-2 hodiny hovorů denně, procházení a testování různých funkcí a občasném surfování na internetu především přes Wi-Fi, vydržela Nokia Asha 303 na živu téměř 4 dny. Vzhledem k celkem velkému displeji a v porovnání s modelem Asha 302, je to velmi pěkný výsledek.

Zvuk a kvalita reprodukce: uřvaný křikloun

V části o konstrukci jsme zmiňovali opravdu velký reproduktor ve spodní části zad telefonu. Je opravdu obří a podle toho se také prezentuje. A ačkoliv zabírá pouze půlku mřížky, je neuvěřitelně hlasitý. Nepamatuji si, kdy jsem slyšel telefon tak hlasitě hulákat. Bohužel hlasitosti trochu musela ustoupit kvalita reprodukce. Basy prakticky chybí a výšky jsou velmi ostré. Nicméně svou hlavní úlohu, tedy oznámení příchozího hovoru nebo zprávy, reproduktor zvládne na jedničku.

Hlavní reproduktor je opravdu hlasitý

Zvukový výstup z 3,5mm jack konektoru je také velmi hlasitý a výkonný. Kvalita reprodukce je také dobrá a Nokia Asha 303 tak s přehledem dokáže zastoupit levnější přehrávač. Samozřejmě mluvíme o situaci, kdy máte k telefonu připojena vlastní, kvalitnější sluchátka. Sluchátka v balení jsou použitelná pouze pro hovory, rozhodně ne pro poslech hudby.

Displej: kapacitní dotyk

U Nokie Asha 303 byl použitý klasický TFT zobrazovač. Displej o úhlopříčce 2,6 palce nabízí rozlišení QVGA, tedy 320 x 240 pixelů. Ten je navíc dotykový, neboť Nokia Asha 303 kombinuje dotykový displej a hardwarovou klávesnici. Dotyková vrstva je kapacitní a reaguje velmi dobře. Telefon při dotyku velmi jemně zavrní, což je příjemná zpětná vazba.

Co se týče zobrazovacích schopností, tak tam Nokia Asha 303 ve své kategorii jasně vyčnívá. Displej, i když s hrubším rastrem, zobrazuje vcelku věrné barvy a ani pozorovací úhly nejsou špatné. Co mne však velmi mrzelo, byla nemožnost regulovat jas displeje. Nad displejem se sice nachází něco, co by mohlo připomínat čidlo okolního osvětlení, telefon však na změnu intenzity světla nijak nereagoval.

Uživatelské prostředí a ovládání: dotkněte se Series 40

Nokia trochu upravila uživatelské prostředí Series 40 tak, aby se dalo lépe ovládat na dotykovém displeji. Tento krok se jí celkem povedl, a tak jsou všechny prvky na displeji dostatečně velké pro ovládání prsty.

Domovská obrazovka je rozdělena celkem na šest řádků. V prvním jsou informace o baterii, signálu, dále se zde zobrazují notifikace a aktuální vyzváněcí profil. Poslední řádek je vyhrazen pro trojici kontextových kláves. Dvě krajní si můžete nastavit na téměř jakoukoliv funkci, prostřední je vyhrazena pro vstup do menu.

Zbylé čtyři řádky jsou určeny pro widgety. Můžete si do nich nastavit vždy jeden ze čtrnácti dostupných widgetů. Nalezneme zde například kalendář, hodiny, sociální sítě, zkratky k aplikacím nebo email.

Menu je tvořeno klasickou maticí ikon nebo seznamem

Menu je následně tvořeno standardní maticí ikon, kterých se na displej vejde celkem devět. Můžete si také nechat zobrazit pouze seznam, tabulka je však rozhodně přehlednější. Seznamu se však nevyhnete v nižších úrovních systému. Ve složkách, v nastavení…všude už najdete pouze seznamy.

Samostatnou kapitolou je hybridní ovládání telefonu, i když ono tak hybridní vlastně není. Víceméně je to vlastně plně dotykový telefon, protože mu například chybí jakýkoli sekundární ovládací prvek - například navigační kříž nebo joystick. Jelikož však pod displejem kromě standardní QWERTY klávesnice naleznete také čtveřici funkčních kláves, často to evokuje nutkání hledat právě zde onu ovládací alternativu. Hlavně při seznamování z telefonem tak budete často trochu tápat, jakou akci vlastně chcete vykonat.

Tohoto "tápání" se zbavíte až po několika dnech. Poté si již zcela zvyknete na prostředí Series 40, které je speciálně upraveno právě pro dotykový displej. Ačkoli je displej poměrné malý, má pouze 2,6 palce úhlopříčně, systém se na něm ovládá vcelku pohodlně. Především jeho uložení na výšku, které je u telefonů podobné konstrukce velmi vzácné, činí prostředí trochu přehlednější, než je tomu například u modelu Asha 302.

Klávesnice: malá a špatná

Klávesnice modelu Asha 303 nabízí celkem 37 kláves. Velkou pochvalu si Nokia zaslouží za implementaci diakritiky přímo do klávesnice, kdy jsou písmenka s diakritikou vedena přímo jako sekundární znaky. Na některých klávesách pak můžete nalézt až 3 znaky. Chce to trochu cviku než si na toto rozložení zvyknete.

Bohužel mne však klávesnice zklamala co se týče samotného psaní. Stisk je tuhý a nejistý. Klávesy navíc díky svému tvaru dost splývají, takže se na psaní opravdu musíte soustředit. Nedovedu si představit psát na této klávesnici poslepu. Klávesy jsou navíc celkem malé a natěsno u sebe, tudíž se nevyhnete ani „dvoj-klikům“ a překlepům.

Stále tedy platí, že z nových modelů Asha 200, 302 a 303 má suverénně nejlepší klávesnici nejnižší model Asha 200. Modely Asha 302 a 303 jsou o třídu níže, přesto je však na tom Asha 303 o něco lépe, než Asha 302 (recenze).

Fotoaparát: slušných 3,2 Mpx

Nokia Asha 303 je vybavena kamerou s rozlišením 3,2 Mpx. V této cenové kategorii nás nepřekvapí absence autofocusu, překvapí však rozhodně kvalita fotografií. Ty jsou v této kategorii rozhodně nadprůměrné. Barvy jsou vcelku věrné a v rámci možností ani ostrost není špatná.

Fotoaparát nabízí mnoho možností

Navíc vám fotoaparát nabídne mnoho efektů a nastavení. Můžete využívat barevných rámečků, efekty jako jsou sépie, negativ nebo odstíny šedi, můžete nastavovat expozici, vyvážení bílé nebo využít sekvenčního snímání a samospouště.

Nokia Asha 303 dovede natáčet také video, a to až v rozlišení VGA rychlostí 15 snímků za sekundu. Také u videokamery můžete využít některé možnosti jako je vyvážení bílé, ztlumení mikrofonu, efekty, nastavení expozice nebo samospoušť. Samotná kvalita samozřejmě není nijak dech beroucí, v této cenové kategorii je však rozhodně dostačující.

Multimédia, zábava a sociální sítě: plně připravena

Začít můžeme u hudebního přehrávače. Ten nabízí podporu formátů MP3, AAC a AAC+, což rozhodně není mnoho, ale většině uživatelů to pravděpodobně postačí. Samotný přehrávač pak dělí skladby pomocí ID3 tagů podle interpretů, alb a žánrů a dokáže pracovat i s playlisty.

Samotné prostředí přehrávače je velmi jednoduché, ale pro pohodlné přehrávání by snad nemělo chybět nic. Příjemným bonbónkem je možnost přehrávání přes Bluetooth profil A2DP nebo nastavitelný ekvalizér. Bohužel však ekvalizér nemá takový vliv, jaký bych od něj čekal a úprava samotného výstupu je jen velmi lehká.

Díky hudební klávese pod displejem můžete kdekoliv v telefonu rychle hudbu vypnout nebo přepínat mezi skladbami. Ať jste kdekoliv,zobrazí se vám malé okno se základními ovládacími prvky. Nepříjemný je ovšem fakt, že po odpojení sluchátek hudba hraje dál. Pokud tedy omylem sluchátka vytáhnete během přehrávání, dostane se ke slovu opravdu hlasitý hlavní reproduktor.

Na prvním screenshtou FM rádio, Internetové rádio je velice příjemná funkce

Nokia Asha 303 disponuje také integrovaným rádiem a to dokonce hned dvěma. Říkáte si, jak může mít dvě rádia? Jednoduše – jedno je FM a druhé je internetové. Zatímco FM rádio potřebuje ke svému fungování připojená sluchátka, internetové rádio potřebuje datové služby. Nabízí velmi širokou nabídku internetových rádií, která můžete vyhledávat podle žánru, jazyku nebo oblasti. Následně si jednotlivé stanice můžete uložit do oblíbených a přistupovat tak nim rychleji.

Galerie fotografií je velmi povedená

Příjemně mne překvapila galerie fotografií. Nabízí celkem tři možnosti zobrazení, a to všechny fotografie, fotografie rozdělené na chronologické ose a fotografie ve složkách neboli albech. Můžete si tak například udělat album „Oslava 15. narozenin“ a nastavit si ukládání všech fotografií do ní. Následně budete mít všechny tyto fotografie hezky pohromadě. Poté samozřejmě složku pro ukládání opět změníte.

Při zobrazování konkrétní fotografie můžete využít velice plynulého zoomování pomocí kláves na displeji. Není tu žádné skokové přibližování, můžete si vše přiblížit přesně tak, jak chcete. Následný „výřez“ si poté můžete opět uložit do paměti telefonu. Šikovná funkce. Dále můžete samozřejmě zobrazit prezentaci fotek, sdílet je přes Bluetooth nebo zprávu a využít také jednoduchého editoru se zajímavými efekty.

Snad každý miluje Angry Birds

Ve Finsku mysleli také na hry, a tak v Nokii Asha 303 nalezneme celkem 6 předinstalovaných her. Za zmínku však rozhodně stojí alespoň jedna z nich. Nokia se totiž dohodla s vývojáři Rovio a ti vytvořili pro Nokii Asha 303 Java verzi své slavné hry Angry Birds. Samozřejmě, že se nedá srovnávat s verzí pro chytré telefony, ale je překvapivě povedená. Nabízí hezkou grafiku a také skvělou hratelnost. Proč si tedy nezahrát?

Nokia Asha 303 nezapomíná ani na všudypřítomné sociální sítě. V telefonu najdete přeinstalovanou aplikaci „Sociální sítě“, kde se můžete přihlásit do sítí Facebook, Twitter, orkut nebo Flickr.

Integrace sociálních sítí sice není moc propracovaná, nicméně samotní klienti jsou užiteční

Aplikace pro Facebook vám umožní využívat téměř vše, co byste mohli potřebovat. Zobrazíte si zeď statusů nebo napíšete nějaký svůj, můžete posílat zprávy, nahrávat fotografie a dokonce je zde i vlastní aplikace pro Facebook Chat. Ten je integrován do aplikace Chat, která mimo jiné nabízí také přístup ke Google Talk. Aplikace Twitter se nese v podobném duchu, opět je zde možnost vidět zeď „tweetů“, postovat nové a také pracovat se zprávami.

Tyto aplikace umí naštěstí také běžet na pozadí, i když jinak multitasking bohužel u S40 nenajdeme. Pokud jste na nějakém „kecálkovi“ online, informuje vás o tom zelený puntík v informační liště. O žádné důležité zprávy tak nepřijdete.

Za zmínku však také rozhodně stojí předinstalovaná aplikace WhatsApp. Ta vám umožní přes internet chatovat s dalšími uživateli této aplikace, která těží především z toho, že je dostupná téměř pro všechny mobilní platformy. Díky internetu do mobilu tak můžete skutečně výrazně ušetřit za SMS zprávy.

Aplikaci Shazam jsem již mnohokrát ocenil

A na závěr ještě aplikace Shazam – na základě několikavteřinového poslechu vám aplikace dokáže identifikovat poslouchanou skladbu a navíc vám zobrazí všechny dostupné informace. Můžete tak rychle zjistit interpreta, název skladby, album nebo dokonce odkaz na YouTube či odkaz ke stažení alba.

Internetové a datové funkce: připojte si flash disk

Nokia Asha 303 se rozhodně nemusí stydět za svou datovou výbavu. Dovoláte se s ní jak v sítích GSM, tak v sítích 3G. To samé platí o datových přenosech. Na internet se však kromě mobilního internetu dostanete také přes Wi-Fi, i když správa Wi-Fi sítí je trochu neohrabaná.

V Nokii Asha 303 nalezneme již předinstalovaný nejnovější internetový prohlížeč Nokia Browser 2.0. Ten přináší některé zajímavé novinky, a proto jsme mu věnovali samostatný test. Více o internetovém prohlížeči Nokia Browser 2.0 tak najdete v našem speciálním článku.

Co mne na Nokii Asha 303 velmi potěšilo je funkce USB On-The-Go. Jednoduše pomocí redukce připojíte flash disk a telefon s ním dovede pracovat - testovali jsme klasické flash paměti, bohužel externí HDD ani další příslušenství nefunguje. Připojíte jej do standardního microUSB konektoru, přes který telefon můžete také spojit s počítačem či nabíjet. Nabíjet jej dále můžete také pomocí 2 mm konektoru, který je už tak trochu „retro“.

Email a zprávy: díky většímu displeji

Zatímco Nokia Asha 302 slibovala podporu MS Exchange, Nokia Asha 303 se touto funkcí nikdy nechlubila. Bohužel tudíž ani nevím, zda ji třeba někdy dostane, ale na druhou stranu vyloučené to určitě není. Nalezneme zde prozatím klasický emailový klient jako v ostatních telefonech řady Asha.

Můžete si nastavit emailové účty Ovi, Yahoo!, Gmail, Hotmail a přednastavené jsou také účty Seznamu nebo Centrum. Samozřejmě si můžete nastavit i vlastní emailové schránky, tam se vám ovšem může stát, že budete vyzváni k zadání příchozích a ochozích serverů a dalších nastavení.

Bohužel Nokia Asha 302 nedokáže například s Gmailem synchronizovat ani kalendář ani kontakty, spokojit se budete muset pouze s emaily. Naopak vás může těšit fakt, že emailový klient dokáže pracovat s hvězdičkami u Gmailu.

Emailový klient je sice pomalý, ale pro základní práci s emaily dostačující

Samotná práce s klientem je ale bohužel pomalá, vše se načítá velmi dlouho, i když jste na rychlé síti. Jinak nečekejte žádné vychytávky, najdete zde klasicky možnost napsat email, přidat kopii, přílohu, uložit do konceptů, předat jej dále a podobně. Emaily se přijímají klasicky na pozadí, bohužel však nemůžete přesně nastavit interval synchronizace. Jsou zde pouze položky ručně, rychle a velmi rychle – bez jakéhokoli časového údaje. Emailům tedy občas nějakou chvíli trvá, než dorazí.

Aplikaci Zprávy jsem u modelů Asha 200 a Asha 302 vcelku hanil. Bylo to především kvůli naprosté nepřehlednosti celé aplikace, vše bylo strašně přeplácané. Na malém displeji to nepůsobilo zkrátka vůbec příjemně. U modelu Asha 303 je situace trochu lepší, a to především díky většímu displeji uloženému na výšku.

Aplikace zpráv je na větším displeji trochu přehlednější

Zprávy jsou tudíž trochu přehlednější, nicméně stále jsou tu takové neduhy jako je například řazení zpráv do konverzací, kde z každé zprávy vidíte pouze 2 řádky a musíte ji otevřít zvlášť, abyste se podívali, co se v ní psalo. To je sice docela šikovné v případě chatu, kde je komunikace často omezena na pár slov nebo jednu větu v každé zprávě, u SMS zpráv je to však velmi nepohodlné.

Organizační funkce: všechno pohromadě

Nokia Asha 303 nabízí slušnou základnu organizačních funkcí. Jako první zmiňme kalendář, který je však rozhodně horší než například u modelu Asha 302. Nabízí pouze měsíční a denní zobrazení a celkově není moc uživatelsky přívětivý. Zvětšení všech prvků kvůli dotykovému ovládání bohužel kalendáři neprospělo.

Kalendář mne u Nokie Asha 303 trochu zklamal

Při přidávání nové události si můžete zvolit z několika kategorií – Upomínka, Jednání, Volat, Narozeniny, Výročí nebo Poznámka. Celkem hezky to kalendář doplňuje. Bohužel chybí jakákoliv možnost synchronizace, můžete si pouze nastavit jak dlouho dobu se mají události uchovávat v paměti.

Budík a kalkulačka

Ve výbavě dále nalezneme praktický budík s možností opakovaného buzení ve vámi zvolené dny. Bohužel však vždy budete moci nastavit pouze jeden budík. Kalkulačku v telefonu ocení snad každý. Kalkulačka kromě základních funkcí nabízí také vědecké rozložení a dokonce kalkulačku půjček. Tam zadáte vždy tři parametry (půjčená částka, roční úroková míra, doba půjčky nebo měsíční splátku) a čtvrtý parametr vám kalkulačka vypočítá.

Hlasový záznamník, Úkoly, Poznámky

Ve výbavě nechybí ani hlasový záznamník, který po nahrání poznámky umožňuje její okamžité odeslání prostřednictvím zprávy MMS, zvukové zprávy, Bluetooth nebo ji nahrát na web, respektive sociální sítě. Jednoduchý úkolovník umožňuje nastavení priorit jednotlivých úkolů a spolupracuje také s kalendářem. Výbavu nakonec doplňuje ještě jednoduchý poznámkový blok, stopky a odpočítávací měřič.

Nokia Mapy: (ne)jedeme off-line

Samostatnou kapitolu na závěr recenze chci věnovat jedné velice zajímavé funkci, kterou Nokia Asha 303 disponuje. Najdete v ní totiž mapy Nokia Maps a to dokonce v off-line verzi. Není tak nutné mít datový tarif, když se chcete podívat na mapu. Bohužel je zde však jedno velké ale.

Nokia Mapy jsou sice offline, ale použitelné jsou až s datovým připojením

Nokia Asha 303 neobsahuje GPS čip. Poloha v mapách je určována pouze pomocí BTS operátora a co hůře – samotné zaznamenání přibližné polohy pomocí BTS je podmíněno stažením informací z internetu. Takže pokud budete chtít zobrazit vaší přibližnou polohu, musíte si pořídit datový tarif.

Je to trochu matoucí, protože na jednu stranu v telefonu naleznete mapy, které nabízí uložené mapové podklady pro vaši zem, na druhou stranu však pro jakoukoli jinou činnost než je prohlížení map potřebujete datové připojení.

V aplikaci můžete naplánovat také trasu, ale ta nesmí být delší než 20 kilometrů. Následně se vám na mapě zobrazí naplánovaná trasa, dokonce i s možností 3D pohledu, a vy se můžete posouvat mezi křižovatkami. Sledování polohy zde bohužel kvůli absenci GPS nenajdete. Ve výsledku jsou tedy Nokia Maps užitečné spíše pro hledání zajímavých míst ve vašem přibližném okolí, protože navigace je vcelku složitá. Bohužel Nokia Asha 303 neumožňuje ani připojení externího GPS modulu, který by mohl situaci vyřešit.

Závěr a zhodnocení: spíše zábava než práce

Ačkoliv se může zdát, že je Nokia Asha 303 velmi podobná Nokii Asha 302, její zařazení je naprosto odlišné. Zatímco Nokia Asha 302 se více tváří jako pracovní telefon, i když jí to moc nejde, Nokia Asha 303 si na nic nehraje a nabízí především svou jednoduchost a zábavu.

Po pár dnech používání je ovládání pomocí dotykového displeje rychlé a vcelku pohodlné. Na klávesnici po chvíli trénování také něco málo napíšete a výbava zahrnující podporu 3G, Wi-Fi nebo velmi zajímavou sbírku aplikací jako je WhatsApp, Shazam nebo Angry Birds, vás jistě potěší. Nadprůměrný 3,2Mpx fotoaparát je již pouze třešničkou na tomto dortu z low-end segmentu.

Z nevýhod bych zmínil především nepohodlnou klávesnici, která je však pro celý telefon stěžejním prvkem. Nokia by si rozhodně měla na klávesnici dát více záležet, protože takto zbytečně shazuje jinak vcelku povedený telefon. Celkově si však myslím, že je Nokia Asha 303 s cenou poněkud vedle, neboť její průměrná cena je 3500 Kč.

Konkurence

Sony Ericsson Xperia mini, Nokia Asha 200, Nokia Asha 302

Za 3700,- Kč však již seženete Sony Ericsson Xperia mini, který je na tom s výbavou výrazně lépe. Dalšími konkurenty Nokie Asha 303 jsou pak její stájové kolegyně. Nokia Asha 200 nabídne nižší cenu, o něco slabší výbavu, ale má mnohem lepší klávesnici a podporu dvou SIM karet. Naopak Nokia Asha 302 je prakticky srovnatelná, a to jak výbavou tak cenou. Rozhodujícím faktorem by zde byla konstrukce a dotykový displej.

nokia-asha-303
Klady
  • hlasitý hlavní reproduktor
  • optimalizace prostředí pro dotykové ovládání
  • nadprůměrný fotoaparát
  • bohatá funkční výbava
  • podpora 3G a Wi-Fi
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nekvalitní kalendář
  • občasné pády aplikací
  • nepohodlná malá klávesnice
Diskuze ke článku
Naecken
V páté části asi řádil šotek: "Bohužel ani přijení externího GPS modulu."
friendly
Předně díky za super recenzi!
Pár postřehů:
1)V části recenze o mapách máte poslední větu: "Bohužel ani přijení externího GPS modulu." Hádám že by tam mělo být něco ve smyslu že připojení externího modulu nepomůže, tak si to opravte :)
2)klávesnice bude asi hodně subjektviní, v jiné recenzi jsem se naopak dočetl že je velmi pohodlná i při psaní delších textů a po pár dnech jde v pohodě psát naslepo.. Asi si ten mobil budu muset někdě vyzkoušet.
3)nad displejem by se měl skutečně nacházet světelný senzor, co jsem v rychlosti projel pár zahraničních recenzí, měl by být i funkční:) takže zkuste nahrát nový fw, nebo máte prostě špatný kousek..
4)ta cena je vážně mimo, ten mobil by měl stát max. 3000. zároveň nechápu tendenci přidávat k mobilům paměťovku o tak nízké velikosti, když ke svému současnému, 3 roky starému mobilu jsem dostal 4gb. Jen to zbytečně zvyšuje cenu.
Majka Kudláčková
Dobrý den,
prosím, poraďte, jak se připojit přes wifi k internetu. Po správném připojení k wifi, nevím jak dál postupovat
( nechci placené služby )...
Děkuji za odpověď, Majka
Míša
Ahoj, chtěla bych vypnout datové služby. Poradíte mi jak? Děkuji :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze