Nokia Browser 2.0: test nového prohlížeče v Series 40

4

Nokia uvolnila novou verzi svého internetového prohlížeče Nokia Browser, který nalezneme v telefonech běžících na platformě Series 40. Nový Nokia Browser 2.0 slibuje mnohé novinky jako jsou například komprese dat, nové uživatelské prostředí nebo vyšší výkon. Pojďme si nyní tento prohlížeč otestovat. Jaký je ve skutečnosti?

Ne všichni uživatelé vyžadují nejmodernější smartphony s operačním systémem, multi-jádrovými procesory a miliony aplikací ke stažení. Stačí jim jednoduchý telefon, který vydrží dlouho na příjmu, umí volat a psát SMS. Nokia naštěstí na tyto uživatele nezapomněla, a tak dále vyvíjí svou platformu Series 40, kterou můžeme nalézt především v novinkách řady Asha.

Nokia Asha 303, Asha 302, Asha 202 a Asha 200 - nejnovější telefony běžící na platformě Series 40

Ovšem i "hloupé" platformy musí jít s dobou, a tak se i Series 40 dočkala mnoha změn, především v oblasti internetu, multimédií a sociálních sítí. Díky tomu můžete již i v těch nejnižších modelech pravidelně aktualizovat stav na Facebooku nebo brouzdat po internetu. A právě internetový prohlížeč nyní dostal zajímavý update - přichází Nokia Browser 2.0. Na začátku si vyjmenujeme všechny novinky, které nový prohlížeč slibuje, v testu se však zaměříme především na výkon prohlížeče:

  • Nové uživatelské prostředí
  • Rychlejší prohlížení a vyšší výkon (především díky datové kompresi)
  • Multitasking
  • Download manager
  • Snažší přístup k sociálním sítím

Nové uživatelské prostředí

Změnu v uživatelském prostředí uvítají především majitelé Nokií s dotykovým displejem. Nokia Browser 2.0 například testujeme na Nokii Asha 303 a přizpůsobení pro prsty je zde znát. Ikonky jsou hezky velké, dobře se do nich prstem trefíte. Také kontextové nabídky jsou dostatečně velké a pokud prohlížíte samotnou stránku, tak se všechny ovládací prvky omezí pouze na nutné minimum. Lepší představu si uděláte ze screenshotů níže.

Ve spodní liště nalezneme celkem pět ikon - prohlížeč, oblíbené/historie, správce stahování, webové aplikace a ikonku pro ukončení prohlížeče

Výkon prohlížeče

Prohlížeč jsme také otestovali na různé funkce. Například test Acid1, který testuje základní podporu CSS, dopadl dobře. Vše se zobrazilo tak jak má, drobné nesrovnalosti jako je například výchylka u tlačítek formuláře jsou u tohoto testu ignorovány. Výsledek testu Acid1 můžete vidět níže. Dále je zde test Acid2. Na stránce Acid2 testu je pomocí rozličných CSS konstrukcí zobrazen „smajlík“, jemuž při najetí kurzorem myši zmodrá nos. Správné zobrazení Acid2 závisí na správné implementaci řady standardních vlastností především CSS, dále pak HTML a PNG. Zde bohužel již prohlížeč Nokia Browser 2.0 klopýtl, výsledek je viditelný na druhém screenshotu.

Testy Acid1 a Acid2

Dalším standardním testem je Acid3. Oproti svým předchůdcům je Acid3 mnohem rozsáhlejší a soustředí se na testování několika specifikací, mj. DOM, JavaScript, SVG a CSS3. Pro úspěšné splnění testu musí webový prohlížeč zobrazit Acid3 na pixel stejně se srovnávacím zobrazením a animace celého testu musí být plynulá. V tomto testu bohužel již Nokia Browser 2.0 úplně selhal. Nicméně je potřeba dodat, že se jedná již o velmi náročný test a dokáží jím projít pouze moderní prohlížeče dnešních smartphonů. (zdroj popisu: Wikipedia)

Acid3 Test

V čem však Nokia Browser 2.0 velmi mile překvapil byl test HTML5. Nokia Browser 2.0 v něm dosáhl hodnocení skvělých 241 + 2 bodů! Tímto výsledkem za sebou Nokia Browser 2.0 nechal nejen Nokia Belle a webOS 2.2, ale daleko za sebou nechal také Android 2.3 Gingerbread a Windows Phone 7.5 Mango. Kompletní žebříček naleznete na www.html5test.com. Prohlížeč jsme také chtěli podrobit komplexnímu Javascript testu Sunspider, ale ten se bohužel ani nespustil.

HTML5 Test a Sunspider Benchmark

Výsledky testů jsou však jedna věc a celkové pohodlní při prohlížení webu věc druhá. Je jasné, že od prohlížeče v telefonu za 2 - 3 tisíce Kč nemůžete čekat zázraky, v této cenové kategorii však Nokia Browser 2.0 nabízí vcelku kvalitní "pokoukáníčko". Potěší například možnost přehrávat YouTube videa, která se otvírají v nativním multimediálním přehrávači, nebo praktická funkce pamatování přihlašovacích údajů a obsahu formulářů.

Při prohlížení stránek se ovládací prvky skryjí a vidět jsou pouze tři tlačítka

Během prohlížení internetu jistě oceníte funkci přizpůsobení obsahu šířce displeje, která automaticky zalomí veškerý obsah stránky tak, abyste nemuseli posouvat displej do stran. Samozřejmě to nalezne uplatnění především v situacích, kdy budete chtít číst nějaký text. Nový prohlížeč také využívá komprimace obsahu na externích serverech a díky tomu telefon stahuje menší množství dat než ve skutečnosti daný obsah zabere. Ve skutečnosti se jedná o stejný princip, který nalezneme u prohlížeče Opera Mini nebo v tabletu Amazon Kindle Fire či v handheldech BlackBerry.

Díky ukazateli přenesených dat můžete rychle zjistit, kolik dat jste vlastně přenesli a díky integraci sociálních sítí Facebook a Twitter můžete rychle sdílet oblíbenou stránku

Bohužel měe však prohlížeč trochu zklamal co se týče rychlosti. I při připojení na Wi-Fi mu zabere načtení jedné stránky mobilenet.cz téměř 10 sekund, což je opravdu hodně. Na EDGE je pak čas načítání ještě vyšší. Těžko říct jestli je to hodně nebo málo. Na jednu stranu jsme zhýčkaní dnešními moderními smartphony, které načtou webovou stránku do tří sekund, na druhou stranu těžko si pořídí hloupou Nokii někdo, kdo chce hodně brouzdat na internetu.

Datový přenos můžete ještě snížit vypnutím nahrávání obrázků, potěší možnost nastavení různých defaultních vyhledávačů stejně jako pamatování hesel

Nový prohlížeč Nokia Browser 2.0 bude předinstalován ve všech současně prodávaných a budoucích telefonech běžících na platformě Series 40. Majitelé starších modelů by však neměli být ochuzeni - stačí si nový prohlížeč stáhnout z Nokia Obchodu.

Zdroje:

Diskuze ke článku
Naecken
Pěkný test, ani jsem netušil, že Nokia Browser podporuje HTML5. Nejvíc mě pobavila hláška: "You are using an unknown browser based on Gecko running on Linux."
Co se týká odkazování na Nokia Browser v Nokia Obchodu, tak ten je pořád ve verzi 1.8Beta. Prohlížeč ve verzi 2.0 by se měl automaticky nabídnout k aktualizaci po spuštění předinstalovaného Nokia Browseru (nikoliv Nokia OSS Browseru ve starších telefonech).
bitpowers
Jen bych se zeptal, který smartphon načte přes wifi stránku "Mobilenet.cz" za 2 sekundy. Nevím, jakou máte rychlost wifi, ale zkoušel jsem na mé síti wifi, která není nijak pomalá, IPhone4S, Samsung S2, Nokia N9 a pod 10sekund jsem se nedostal. Asi máte velice rychlou wifi, ale jinak dobrý test.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze