Sony Ericsson txt
recenze

Sony Ericsson txt

Levná QWERTY, která nestačí na Nokii
7

Pokud nejste z jekéhokoli důvodu příznivcem chytrých telefonů, pak vás jistě mrzí, že těm „hloupým“ dnes výrobci nevěnují takřka žádnou pozornost. Jednou z posledních vlaštovek je Sony Ericsson txt, který se snaží nalákat na plnohodnotnou QWERTY klávesnici, Wi-Fi a především velmi nízkou cenu.

Sony Ericsson jako jeden z mála nezanevřel na hloupé telefony, tedy telefony bez operačního systému. Čas od času vždy představí nějakou novinku v nejnižším segmentu, ovšem poslední dobou se mu to moc nedaří. U modelů Sony Ericsson Yendo jsme kritikou nešetřili a nevyvaroval se jí ani sourozenec dnešního recenzovaného telefonu - Sony Ericsson txt pro. Jak na tom bude Sony Ericsson txt?

Balení je velmi chudé

Obsah balení:

  • Telefon Sony Ericsson txt
  • Baterii
  • Nabíječku s microUSB konektorem
  • Uživatelské příručky

Technické parametry Sony Ericsson txt

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 60 × 14,5 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 120 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Design a konstrukce: pevný plasťáček

Sony Ericsson txt není ani nejdražší, ani nejvybavenější telefon na trhu, svým designem však rozhodně nikoho neurazí. Jedná se o drobný příjemný telefonek, který velmi dobře padne do ruky hlavně díky kulatým zádům. Na atraktivitě mu přidává také fakt, že je k dostání ve čtyřech barevných odstínech – světle fialové, modré, bílé a černé.

Sony Ericsson txt je dostupný v několika barevných provedeních

Díky zadnímu krytu s povrchovou úpravou soft-touch se také příjemně drží, přesto se však při manipulaci s ním neubráníte dojmu, že se zkrátka někde šetřilo. Je to vidět hlavně na kvalitě plastů a na pevnosti celé konstrukce. Zadní kryt mírně povrzává a také se lehce promáčkne, což má za následek další vrzání. U telefonů v této cenové kategorii však musíme být trochu shovívaví.

Až na zadní kryt je konstrukce pevná a bez žádných výraznějších neduhů. Přední strana je rozdělena na dvě části – první je vyhrazena pro malý nedotykový displej, pod ním se pak nachází ovládací část. Ta se skládá z navigačního kříže, 6-ti funkčních kláves a z plnohodnotné QWERTY klávesnice. K té se ještě vrátíme později.

Na zadní straně kromě povrzávajícího krytu nalezneme tradiční logo výrobce, otvor reproduktoru a čočku fotoaparátu, která disponuje rozlišením 3,2 Mpx. Autofocus snad nikdo ani nemohl čekat.

Boky telefonu jsou kolem dokola prakticky čisté. Hladkou linii stříbrné lišty narušuje pouze kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti na pravém boku, microUSB konektor na levém a 3,5mm jack konektor na horní hraně telefonu.

Baterie a výdrž: chytří závidí

Standardní vlastností pro hloupé telefony je skvělá výdrž baterie na jedno nabití. Ať je smartphone sebevýkonnější nebo sebechytřejší, vždy ke svému chodu potřebuje dostatek energie a vypínající se telefon uprostřed dne je opravdu k zlosti.

Naštěstí toto se vám u Sony Ericsson txt pravděpodobně nestane. Je vybaven Li-Pol baterií o kapacitě 1000 mAh. Ta slibuje udržet telefon v pohotovosti až 416 hodin, což je klasicky nereálné. Reálná je však výdrž blížící se jednomu týdnu, pokud nebudete telefon nijak zvlášť namáhat. Pokud budete využívat Wi-Fi a datové přenosy, tak počítejte s výdrží kolem 3-4 dnů, což je v dnešní době opravdu výborná hodnota. I při intenzivním používání by vám nový Sony Ericsson měl vydržet až dva dny.

Zvuk: jako "empétrojka"

Jak už jsem zmínil, Sony Ericsson txt je velice levný model a šetřilo se nejen na telefonu, ale také na balení. Nenalezneme v něm prakticky nic kromě telefonu a nabíječky, tedy ani sluchátka. Na druhou stranu je to možná dobře, protože aspoň ušetříte chvíli času, který byste strávili rozbalováním, zkoušením a následným vyhozením standardně dodávaných pecek.

Pokud však připojíte vlastní sluchátka budete překvapeni, protože zvukový výstup ze Sony Ericsson txt rozhodně není tak špatný, jak by se mohlo ze specifikací zdát. Bohužel pochválit nemohu hlavní reproduktor, který nejenže nepatří k nejhlasitějším, ale nezvládá reprodukci jakýchkoli basů a středy výrazně přepaluje.

Displej

Sony Ericsson txt je vybaven klasickým TFT LCD displejem, který postrádá dotykovou vrstvu. Má úhlopříčku 2,6“, rozlišení QVGA a celkově nám displej opět připomíná, v jaké cenové hladině se pohybujeme.

Co mne vcelku rozčilovalo, byla nemožnost si nastavit, za jak dlouho má displej zhasnout. Po 25 sekundách automaticky zhasne, ať děláte cokoliv. Podobně neslavné je to také u nastavení jasu displeje. Tato položka se v nastavení nachází „jen aby se neřeklo“, protože úprava jasu ze 60 na 100 % změní jas reálně odhadem o 5 %. Vcelku slušné jsou však pozorovací úhly, ovšem musíme mít stále na paměti, že před námi leží levný low-end.

Klávesnice: skřípající pohodlí

Pokud se někdo rozhodne koupit si Sony Ericsson txt, rozhodně to nebude pro jeho „krásný voči“. Hlavní slovo v rozhodování bude mít jistě QWERTY klávesnice, kterou naleznete pod displejem telefonu. Ta nabízí celkem 37 malých čtver-hraných kláves, které jsou velmi příjemně a rovnoměrně podsvětlené.

Klávesnice je pohodlná, ze začátku si však budete muset zvyknout na větší odpor kláves

Klávesy jsou vyrobeny z měkkého plastu, který skoro až připomíná gumu. Výsledkem je nepříjemné skřípání při přejíždění klávesnice prstem, což ale nebudete nejspíš dělat často. Samotné psaní také není zrovna nejpohodlnější – klávesy mají tuhý stisk a telefon dokonce občas stisk ani nezaznamená. Po chvilce psaní si však zvyknete na nutnost větší síly a budete psát vcelku rychle. Každopádně i přes nižší cenu si Sony Ericsson mohl dát na klávesnici více záležet.

Prostředí a ovládání: návrat ke klasice

Sony Ericsson txt bohužel neběží na platformě A200, jak by se mohlo na první pohled znát. Soudit tak můžete především z typických funkčních kláves pod displejem – klávesa C a klávesa s okénkem pro přepínání běžících aplikací. Bohužel Sony Ericsson txt je opět pouze jinak oplastovaný Sagem, takže žádné výhody platformy A200 nečekejte. A tlačítko s okénkem? To slouží pro otevření nabídky oblíbených aplikací.

Prostředí telefonu jasné odpovídá faktu, že se jedná o hloupý telefon. Domovská obrazovka nenabízí nic než pohled na hodiny, ukazatel baterie a signálu a popisky funkčních kláves. Menu je tvořeno maticí ikon 4x3, kterou však můžete změnit pouze na jednu velkou ikonu a přepínat pomocí malé lišty pod ní. Samotná navigace probíhá skrz navigační křiž, který je dostatečně velký a nehrozí tak nechtěné překlepy.

Dále už jsou jen ikonky, složky, nabídky a podnabídky...zkrátka nic neznámého, všichni si jistě při ovládání Sony Ericsson txt vzpomenou na 3-4 roky staré modely. U hloupých levných telefonů se zkrátka vývoj takřka zastavil. Je škoda, že Sony Ericsson nerozvíjel dál svou platformu A200.

Nastavení je velmi nepřehledné

Co považuji za velmi nešťastné je plýtvání místem na displeji. Displej je malý a má malé rozlišení. Přesto však například v nastavení vidíte lištu s popisky funkčních kláves, informační lištu (baterie, signál apod.), dále záložky jednotlivých nastavení, popisek těchto nastavení a tak pro samotné položky zbývá tak málo místa, že se vejdou jen 4 pod sebe a navíc dost nepřehledně.

Zprávy a organizační funkce: překvapivé bohaté avšak nepřehledné

Teď k trochu příjemnějším věcem. Sony Ericsson txt je vybaven celkem slušnou sadou zajímavých funkcí, některé byste v levném low-endu ani nečekali. V krizových situacích tak Sony Ericsson txt dokáže například pracovat s emaily, i když by se to dalo nazývat skoro masochismem.

Když už jsme u těch emailů, řekněme si také něco k sms zprávám. Ačkoliv je Sony Ericsson txt vybaven slušnou QWERTY klávesnicí, vývojáři už bohužel nezapracovali na uživatelské přívětivosti samotného prostředí při psaní zpráv. Při čtení zprávy se budete muset spokojit s pouhými čtyřmi řádky textu, při psaní jich máte celkem šest.

Poznali byste, že se jedná o konverzace sms?

Naprosto nesmyslné a nepoužitelné jsou však konverzace. V těch si můžete zobrazit své SMS zprávy s konkrétním kontaktem a víc nepřehlednou aplikaci jsem snad nikdy neviděl. Ze screenshotu to určitě uvidíte sami. Potěší alespoň rychlé zkratky pro přiložení příloh, i když zabírají dost místa na malém displeji.

Aplikace kontaktů je maximálně jednoduchá – můžete si nastavit jméno, číslo, e-mail, adresu, poznámky a narozeniny. Když zmíním ještě možnost nastavení obrázku a melodie, tak jsem vyjmenoval všechny funkce, které adresář nabízí. V adresáři lze i vyhledávat – stačí začít psát nějaké jméno. Bohužel vyhledává pouze podle prvního slova (nejsou vlastní kolonky pro jméno a příjmení) takže pokud máte v adresáři například Pepa Novák, tak ho při psaní „Novák“ nenajdete.

Aplikace kalendáře je maximálně jednoduchá

Ve výbavě překvapí vcelku bohatý organizér. Obsahuje kalendář s možností zobrazení týdenního nebo měsíčního náhledu, přidávání nových událostí nebo vyhledávání. Potěší také možnost nastavení až pěti různých budíků, kde si můžete zvolit určité dny, přiřadit k budíkům vlastní melodie, poznámku a dokonce fotografii.

V úkolech si můžete zvolit zda se jedná o telefonát nebo něco jiného

Dále zde máme jednoduchý úkolovník, který by se dal přirovnat spíše k nákupnímu seznamu, ale svou úlohu většinou splní. Nechybí ani jednoduchý poznámkový blok či kalkulačka (ta je skutečně velmi primitivní). Organizační funkce završují stopky s časovačem a nesmíme zapomenout na jednu zajímavou aplikaci – jednoduchý správce souborů.

Fotoaparát: nadprůměrná bída

Prostředí fotoaparátu moc nastavení nenabízí

Fotoaparát u Sony Ericsson txt má rozlišení 3,2 Mpx, což je na telefon v této cenové kategorii slušný parametr. Autofocus bychom však hledali marně a fotoaparát nám také jasně dokazuje, že megapixely nejsou všechno. Výsledné fotografie nejsou nijak ostré a barvy nejsou realistické. Na druhou stranu přihlédneme-li k cenovce, pak podává fotoaparát nadprůměrné snímky.

br>

Fotoaparát dokáže také nahrávat video, a to v rozlišení 320x240 pixelů. Nečejte však žádné zázraky, rychlost nahrávání je pohých 15 snímků za sekundu, tudíž video zhlédnete leda na displeji telefonu nebo ho můžete poslat přes MMS. Nahrává se do formátu 3GP.

Testovací video Sony Ericsson txt (1,43 MB, 3gp)

Internet a multimedia: chybějící multitasking je problém

Sony Ericsson txt se snaží tvářit jako multimediální telefon a pomáhá mu k tomu také přímá podpora Wi-Fi. Bohužel ani na Wi-Fi neoplývá Sony Ericsson txt rychlostí na internetu a kromě ní vás na internet připojí už jen GPRS/EDGE.

Opera Mini funguje velmi dobře, interní prohlížeč ani nehledejte

Pro surfování na internetu můžete využít předpotopní interní prohlížeč, naštěstí jej však nebudete muset ani hledat – výrobce předinstaloval aplikaci Opera Mini, se kterou se na internetu již pracovat dá. Samozřejmě to není nic extra pohodlného, ale na občasné zabrouzdání na mobilenet.cz v autobusu to jistě postačí.

Facebook, Picasa a GTalk

Sony Ericsson txt myslí také moderně – nalezneme v něm přístup k sociálním sítím. Předinstalovaná je aplikace na Facebook, takže můžete být neustále v kontaktu s vašimi blízkými. Použitelnost je ale opět mnohem nižší, než u dražších přístrojů a spíše bude sloužit pro občasné podívání se na příchozí zprávy na Facebooku. Nabízí přístup ke všem hlavním funkcím, FB Chat bohužel chybí. Dále je zde Multiple IM což je internetový kecálek podporující různé protokoly. Kromě něj je přítomna také speciální aplikace pro Google Talk.

Ve složce s aplikacemi se nachází dokonce ikonky pro Twitter, Orkut, Yahoo mail, Gmail nebo YouTube, ale to jsou bohužel jen odkazy na mobilní verze daných služeb a otevřou se vám v prohlížeči. Vlastní aplikaci však má již zmíněný Gtalk a také Picasa, takže se můžete dokonce dívat na svoje fotografie online, což je velmi milé a v této cenové kategorii vzácné.

Možnost chatování skrze Multiple IM nebo Gtalk je určitě zajímavá, ale naráží na jeden zásadní nedostatek – chybějící multitasking. Pokud tedy budete chtít s někým psát, tak musíte mít aplikaci neustále otevřenou a jakmile ji zavřete, tak budete muset vše spustit znovu. A mimochodem také skočíte offline.

Hudební přehrávač má ekvalizér, ale ten nefunguje

V Sony Ericsson txt nechybí ani hudební přehrávač, který je společně s fotografiemi a videi ve složce Media. Prostředí přehrávače je jednoduché, dokáže rozdělit skladby podle umělce nebo alba a umí pracovat také s playlisty. Nabízí také ekvalizér se třemi možnostmi – basy, vokály a výšky. Ani jedna z nich však nefunguje a rozdíl v nich není pozorovatelný .

Závěr: ten druhý

Sony Ericsson txt je skutečně levný telefon, který patří do takzvané kategorie hloupých telefonů bez otevřeného operačního systému. Ale ještě hloupější je samotný Sony Ericsson. Konstrukčně zajímavý telefon totiž sráží použitá nekvalitní platforma, zatímco kvalitní a lety vyzkoušená platforma A200 jim leží ve skříni.

TIP! Recenze Nokia C3-00: QWERTZ bez Symbianu

I přes všechny nedostatky se však Sony Ericsson txt dá označit za povedený model odpovídající své ceně na hranici 2 000 Kč. Prim hraje především slušná QWERTY klávesnice, přístup na Wi-Fi a multimediální funkce. Bohužel jistá omezení a celková nekompaktnost prostředí telefon jasně odsouvá na druhé místo. Ptáte se kdo je první?

Prakticky jediným konkurentem Sony Ericssonu txt je Nokia C3, která si nese podobnou výbavu i konstrukci, také je dostupná v zajímavých barvách, ale především je v ní použita kvalitní platforma Series 40, která nám prokázala svou kvalitu v takových legendách jako je například Nokia 6300. Stejná navíc zůstává i cenovka.

sony-ericsson-txt
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • nadprůměrný fotoaparát ve své kategorii
  • Wi-Fi
  • QWERTY klávesnice
  • FM rádio
Zápory
  • povrzávající zadní kryt
  • skřípání při pohybu prstu po klávesnici
  • nepřehledné nabídky v uživatelském prostředí
  • nepřehledné nastavení telefonu
  • chybí multitasking
Diskuze ke článku
Ganimoth
Pokud nekdo ozeli wifi a vystaci si s mensim displejem (ale se stejnym rozlisenim), tak podle me neni vubec spatna volba Alcatel OT-800 za podstatne mensi penize a podle me s lepe zpracovanou klavesnici :). Jen uz se mozna hure shani :).
nightmare01
Na pohled je pěknej ale pokud je tam zase Sagem vůbec bych to nekupoval vím co jsem měl za peklo Sony Ericsson W100 Spiro tam byl taky ten Sagem .
jerzi
SE mal oprášiť A200 platformu a bol by to best seller ale takto no neviem neviem
DK
S touto recenzí k mobilu zásadně nesouhlasím, mobil vlastním něco přes půl roku a nevrže mi ani zadní kryt a ani klávesnice , přikláním se k tomu že stisk byl ze začátku trochu tužší ale přikládám to tomu že jsem předtím vlastnila dotykový mobil , který ten silný stisk jako většina tlačítek nepotřebuje. Používám ho i místo přehrávače MP3 a pokud jsou trošku kvalitnější sluchátka tak jsem s ním nadmíru spokojená. Ale myslím si, že u mobilu by se zrovna tohle řešit nemělo. Kvalita hovoru je výborná, na rychlost internetu si nemůžu ani stěžovat. A už vůbec si nemůžu stěžovat na funkce telefonu. U starého mobilu mi praskl displej a potřebovala jsem rychlé, levné řešení které by mě uspokojila a tento mobil bych snad i doporučila pro nenáročné lidi jako jsem já. Každý normální člověk nepotřebuje mobil s výborným fotoaparátem s vysokou hlasitostí a s výborným přehráváním. Dřív jsme také měli mobily bez fotoaparátu, bez skvělých přehráváčů. Ještě byly černobílé a jak jsme byli spokojení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze