LG Optimus Chat
recenze

LG Optimus Chat

Malý, ale pomalý
4

Na první pohled velmi zajímavé zařízení, které přináší Android do nejnižší kategorie a dokonce výsuvnou QWERTY klávesnici, která usnadní zadávání textů. Nechybí ani rychlá data či Wi-Fi. Bohužel je zde i několik zásadních ale.

Konkurence v segmentu levných Androidů je dnes obrovská a přinést obyčejný telefon už nemusí stačit. LG připravilo model, který nabídne výsuvnou klávesnici. V podstatě se ale jedná o známý Optimus Me, kterému přibyla klávesnice. Žádné další novinky nečekejte. Výrobce se ani neobtěžoval odstranit vytýkané chyby. Přidal klávesnici, změnil design, vymyslel nové jméno a rodinka Optimusů má nového člena. V dnešní recenzi si tak krátce proklepneme model Optimus Chat. Zaměříme se především na konstrukci a samozřejmě klávesnice. Mírných změn se přeci jen dočkalo prostředí.

Technické parametry LG Optimus Chat

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 59 × 16,3 mm, 122 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 170 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 280 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, 4 500 Kč

LG Optimus Chat – videopohled

Design a konstrukce: pofrčí ještě obliny?

Zatímco ve vyšších třídách vídáme ostře střižené linie, u low-endů se stále nosí zakulacené a místy až baculaté tvary. Učebnicovým příkladem je právě Optimus Chat, na jehož těle byste ostrou hranu nenašly. Stejně jako Optimus Me, i Chat připomíná vajíčko. Pro účely testování jsme obdrželi modro-černou variantu. Pokud jste se již prohlédli fotografie, možná jste si všimli, že se na telefonu nachází nápis „Not for sale“, volně přeloženo „Neurčeno k prodeji“. České zastoupení LG nám však sdělilo, že i přes tento nedůvěru budící nápis jde o finální kousek po hardwarové i softwarové stránce.

Sympatické černo-modré provedení

Dominantním materiálem, který byl použit, je samozřejmě plast. K uživatelské smůle jde o lesklý plast a otisky prstů zůstávají všude. Co naděláme, lesklá krabička se jednoduše lépe prodává. Na rozdíl od Optimusu Me se zadní kryt nesnímá celý. Modrá „brada“ dole vždy zůstane. Samotný úkon je velmi snadný a kryt na svém místě obstojně drží. Zastavím se také u rozměrů, kde by vás mohlo zajímat, jak se přítomnost klávesnice projevila. Na výšku činí rozdíl jeden milimetr, Optimus Chat je vyšší a měří 109 milimetrů. Citelnější nárůst poznáte na šířce. Optimus Chat má 59 milimetrů, což je o celých 6 milimetrů více. Logicky se musela zvýšit i tloušťka. Chat má 16 milimetrů, což ale mezi telefony s výsuvnou klávesnicí není nijak moc.

Přední strana je z větší části černá. Dole však již začíná modrá brada, která volně přechází k zádům. Dominantním prvkem je samozřejmě displej, o kterém bude ještě řeč. Pod displejem došlo ke změně, díky které ihned poznáte, zda jde o Optimus Me nebo Chat. Čtveřice senzorových kláves je stejná. Stejně jako u Optimusu Me i zde nechybí dvojice tlačítek s červeným a zeleným sluchátkem, nicméně tentokrát jsou od sebe oddělena a nikoliv spojena vcelku elegantní linkou. Nad displejem je již tradičně logo a reproduktor pro hovory.

Zadní strana je poměrně chudá, stejně jako boky telefonu

Po obvodu telefonu toho moc nenajdete. Na pravém boku je to kolébkové tlačítko regulujicí hlasitost a tím výčet končí. Ptáte se, jak se telefon třeba odemyká? Pak vězte, že tuto operaci obstará červené sluchátko. Konektory pak hledejte na horní a spodní hraně. Nahoře je 3,5 mm jack a dole microUSB konektor. Kdyby si svá místa navzájem prohodily, nezlobili bychom se.

Uvítali bychom spíše opačné umístění konektorů

Zadní strana je vcelku chudá. Nebýt oživující brady v jiné barvě. V lesklém krytu baterie se ukrývá logo LG a čočka fotoaparátu.

Výdrž

Akumulátor v LG Optimus Chat je typu Li-Ion a nabídne kapacitu 1280 mAh. To je o necelých 100 mAh více než má Optimus Me. Takto malý rozdíl ale výdrž nijak zvlášť neprodlouží. Opět tak platí, že při střídmém používání, jinými slovy v případě, že nebudete neustále online, telefon vydrží tři až čtyři dny. Snadno se ale dostanete i na pouze denní výdrž. Stačí, aby displej stále svítil, nebo jste hráli hry.

Zvuk

Nic nového se neodehrálo ani u zvukového projevu. Přední reproduktor supluje chybějící druhý reproduktor. Zázraky od něj proto neočekávejte. O mnoho lepší to není přes 3,5 mm jack konektor. Zvuk je nevýrazný a slušely by mu také nějaké hloubky. Zopakuji tedy fakt, že chcete-li z telefonu častěji poslouchat hudbu, není Optimus Chat zrovna tím pravým.

Displej: na hranici únosnosti

Levný telefon, špatný displej. Tato nepříjemná rovnice platí u mnoha výrobců a je to škoda. Naštěstí u LG přemýšleli a na ploše 2,8 palce operuje rozlišení 240 x 320. Výsledkem je tedy hrubší rastr, ale ještě v hranici únosnosti. Bohužel i tak se občas setkáte s tím, že některé malé popisky u ikon jsou velmi špatně čitelné. Paleta barev se zastavila na hodnotě 262 144 barev. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní a například pomocí nehtů tak displej ovládat nelze. Displej je při maximálním jasu čitelný i na slunci a potěší o rozumné pozorovací úhly.

Klávesnice: modrá je dobrá

Hlavním trufmem Optimusu Chat je výsuvná QWERTY klávesnice. Ta je čtyřřadá a zbylo tak místo na spoustu doplňující tlačítek. Nechybí tak třeba směrové klávesy, spuštění hlasového zadávání slov nebo přístup na internet. Dokonce je přítomna i klávesa menu a to ve spodní řadě. Všechna tlačítka jsou, s výjimkou mezerníku, stejně velká. Mají sice menší zdvih, ale tisknou se velmi dobře. Navíc u sebe nejsou nahuštěna a nehrozí nechtěné překlepy.

Hlavní trumf - pohodlná QWERTY klávesnice

Celkově je klávesnice opravdu zdařilá a při zadávání jakéhokoliv textu neuvěřitelně pomáhá. Zatímco snaha o zadávání skrz displej je mnohdy marná, telefon je pomalý a nestíhá tempu, přes klávesnici jde vše krásně. Kvalitní je i samotný výsuvný mechanismus, který působí bytelně. Horní díl se ve vysunutém stavu nikam neviklá.

Výsuvný mechanismus je kvalitní

Operační systém: Froyo na šířku

Žádná větší změna se neodehrála ani u operačního systému. Opět je tu starší verze Androidu, konkrétně 2.2 Froyo. To by ale koncovým uživatelům nemuselo nijak vadit. Mnohem více je bude zajímat procesor a operační paměť RAM. 600 MHz a zhruba 170 MB RAM dnes nikoho neoslní. A krutá je i realita. Rychlý je telefon maximálně po vybalení. Čím déle jej používáte, tím je pomalejší. Na spoustu věcí se čeká i několik vteřin. Z části je však problém přímo v LG, neboť svižnost systému dostatečně nevyladilo. Na trhu jsou i telefony s podobným hardwarem a jsou mnohem rychlejší. Jako příklad mohu uvést Sony Ericsson X10 mini nebo X8.

Samotné prostředí výrobce částečně upravil k obrazu svému. Vzhledem k přítomnosti klávesnice je prostředí schopné se přetočit na šířku. Umějí to i pohotovostní displeje. Přetočení však zvládal i Optimus Me. Právě u modelu bez klávesnice jsme však kritizovali menu, které trvalo na vertikálním zobrazením. Tento neduh Optimus chat odstranil.

Jelikož se menu a celé prostředí nijak neliší od Optimusu Me, odkáži vás nyní na naši dřívější recenzi. To samé platí u funkční výbavě, ve které se neudály žádné změny. Zastavím se pouze u fotoaparátu, který je papírově sice stejný, ale teoreticky by ve výsledných snímcích mohl být nějaký rozdíl.

Prostředí dokáže pracovat také na šířku

Pokud vás tedy zajímá funkční výbava LG Optimus Chat, vězte, že o ní vše najdete v v této recenzi na model Optimus Me.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 3,2 megapixelu. Tím však výčet slušných vlastností končí. Chybí automatické ostření a dokonce LED dioda. Stejně tak se nedostalo na hardwarovou spoušť fotoaparátu. Tento úkon tedy převzal dotykový displej, což nikdy není zcela ideální.

Ukázkové snímky


Snímky jsou neostré a občas tmavé. I přes chybějící ostření však lze vyfotit text

Výsledné fotografie svou kvalitou neohromí a musíte počítat s tím, že jsou snímky rozmazané a mnohdy také příliš tmavé. Mnohé telefony s 2 Mpx fotoaparátem dokáží fotit o poznání lépe. Stejně jako hudby tak platí, že Optimus Chat není vhodný pro někoho, kdo chce s telefonem více fotit.

Videoukázka z LG Optimus Me - 640 x 480 px, 24 FPS (4,38 MB, 3gp)

LG Optimus Me – testovací video

Závěrečné zhodnocení

LG Optimus Chat se v těchto dnech prodává za průměrnou cenu 3 500 Kč. Za tuto sumu dostanete telefon s Androidem, rychlými daty či GPS. Ušetřené peníze nejvíce pocítíte na nekvalitním displeji a mizerném fotoaparátu. Na druhou stranu vám Optimus Chat nabídne výsuvnou klávesnici, která představuje nedostatkové a žádané zboží. Telefon by se tak mohl hodit uživatelům, kteří vyřizují různou formu online komunikace. Android jim nabídne širokou základnu programů a snadné psaní zajistí klávesnice. Nic víc jim však telefon nenabídne. Radost by z Optimusu Chat také mohli mít menší děti. Facebook v telefonu díky Androidu běží pěkně a psaní jim opět usnadní klávesnice.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro - největší konkurent

Jeden konkurent se za podobné peníze ale přeci jen najde. Není jim nikdo jiný, než Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro. Loňský model výrobce už stačil dostatečně zlevnit a bude Optimusu Chat dělat velké problémy. Slabinou Sony Ericssonu je starý Android 2.1. Ve všech ostatních ohledech ale LG přehrává. Je rychlejší, nabídne mnohem lepší fotoaparát a je menší. Menší je sice o trochu i displej, ale tím pádem je zase jemnější při shodném rozlišení.

lg-optimus-chat
Klady
  • výsuvná a pohodlná QWERTY klávesnice
  • příjemné rozměry
  • prohlížení i editace dokumentů Office v základní výbavě
  • podpora HSDPA, Wi-Fi a GPS
Zápory
  • menší paměť RAM
  • podprůměrný fotoaparát bez autofocusu
  • malý a nekvalitní displej
  • zvukový výstup je podprůměrný
Diskuze ke článku
Jakub
Si nemůžu pomoct ale mě to příjde jak hračka z tržnice ale uplně.. To už radši tu starší xperiu X10 mini ta vypadá mnohem líp.
Hanka
Mě se ten mobil líbí, v růžové by ale vypadal líp a mohl by mít větší displej
Pepa
Nezbyva mi nez souhlasit... Znacne hrackoidni vzhled... Zatim jsem vlastnikem starsi X10 Mini Pro a ta je o mnoho elegantnejsi nez toto... Jinak bych ale rekl, ze jsou to srovnatelne telefony-aspon co se procesoru a pameti tyka-jinak ne a foto-to je nebe a dudy...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze