Motorola Edge 30 Ultra
recenze

Motorola Edge 30 Ultra

Vstupenka do světa ultravysokého rozlišení
5

Motorola nám letos přinesla už několik zajímavě vybavených smartphonů, které nově doplnila vskutku ultimátně vybavená vlajková loď. Sází novinka všechno na unikátní fotovýbavu, nebo má ještě jiná skrytá esa v rukávu?

Nedávno testovaná Motorola Edge 30 zaujala výkonným procesorem, 144Hz OLED displejem či zajímavou fotovýbavou. Pokud však chcete (v současnosti) to nejlepší, je zde Motorola Edge 30 Ultra – první komerčně dostupný smartphone s 200Mpx fotoaparátem, který má navíc nejlepší procesor od Qualcommu, vysoce výkonné nabíjení i velký displej. Jak si novinka vedla v redakčním testu?

Motorola Edge 30 Ultra – videorecenze

Technické parametry Motorola Edge 30 Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce161,7 × 73,5 × 8,4 mm, 198,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejPOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát200 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen1+, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,75 GHz + 4×2 GHz, GPU: Adreno 730
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 610 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 0:19 hodin
Dostupnost, 21 990 Kč

Obsah balení: s nabíječkou i pouzdrem

Balení je na dnešní poměry nadstandardní, neboť obsahuje (kromě telefonu) také 125W napájecí adaptér, ochranné pouzdro a samozřejmě i kabel typu USB-C/USB-C, který někteří výrobci z environmentálních důvodů již také nedodávají.

Líbilo se nám
  • včetně nabíječky i pouzdra

Konstrukční zpracování: oblé boky a sympatický vzhled

Ačkoliv Motorola vcelku ráda využívá plochých rámečků, model Ultra sází na zaoblené boky, díky čemuž velmi dobře padne do dlaně. Plochá je naopak spodní a horní část kovového rámu, který po celém obvodu lemuje celkem 7 plastových anténních předělů. Při troše snahy lze dokonce mobil na rovné podložce vertikálně postavit, což by se teoreticky mohlo hodit při natáčení videa na výšku.

Více než rámečky však na sebe strhne pozornost fotomodul, jenž skýtá pohled na velký 200Mpx senzor vystupující nad okolní povrch zad ve třech úrovních. Skleněná záda v testovaném šedočerném provedení Ash Grey s ochranou v podobě Gorilla Glass 5 jsou pískovaná a na dotek vytváří hedvábný dojem, který u telefonů v minulosti využívalo například LG. Z praktického hlediska potěší, že se díky této úpravě nemusíte obávat otisků, snad jen s výjimkou loga výrobce uprostřed, které je převážně lesklé. Motorolu chválím také za jeden drobný detail – umístění označení a log všech nutných certifikací na spodní stranu rámečku. Edge 30 Ultra tak naštěstí není jedním z mnoha smartphonů, jejichž záda hyzdí certifikace.

Co naopak v této cenové třídě příliš nepotěší, to je odolnost pouze dle IP52. Motorola Edge 30 Ultra se sice ani zdaleka neřadí k těm nejdražším vlajkovým lodím, za necelých 22 tisíc korun bych však i přesto uvítal alespoň IP67, když ne IP68. Třeba se výrobce poučí u příštího modelu.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • velmi příjemně se drží
  • elegantní a praktické provedení zad
Nelíbilo se nám
  • odolnost jen IP52

Displej: 144Hz OLED

Do svého nejlépe vybaveného smartphonu výrobce nasadil 6,67" OLED panel s podporou až 144Hz obnovovací frekvence, který je již z výroby opatřen ochrannou fólií a standardně jej kryje Gorilla Glass 5. Obnovovací frekvenci lze pak nechat čistě na automatice, případně vynutit 144/60 Hz. 144Hz je přitom nadstandardní hodnota, kterou se valná většina ostatních vlajkových smartphonů pochlubit nemůže, na druhou stranu nabízí Motorola 144Hz frekvenci i u značně levnějších smartphonů, tudíž se oproti nim Ultra tímto nijak zvlášť neodlišuje. Trochu může scházet také technologie LTPO, tudíž frekvence nikdy neklesne na tak nízkou hodnotu, jako je 1 Hz.

Samotná kvalita zobrazovacího panelu, který pro Motorolu dodává společnost TCL, je na velmi vysoké úrovni. Z praktického hlediska potěší například velmi vysoký maximální jas až 1 250 nitů, relativně tenké rámečky i podpora HDR10+. Jemnost 395 PPI je pak podle mého názoru více než dostačující a zároveň šetrnější k baterii než panely s 4K rozlišením.

Ve výbavě neschází ani čtečka otisků prstů, ačkoliv pouze optická a umístěná na můj vkus zbytečně nízko. Na druhou stranu funguje pohotově a zásadní problém jí nedělají ani mírně vlhké prsty. Díky zaobleným okrajům je pak možné využívat rovněž tzv. Okrajová světla. Ta si lze načasovat, upravit jejich barvu i si vybrat, jestli se mají rozsvítit při příchozích hovorech, notifikacích či budíku. V praxi tak mohou nahradit klasickou notifikační diodu (kterou telefon nemá) a upozornit na to, že se něco děje.

Motorola Edge 30 Ultra

A protože se jedná o Motorolu, samozřejmě nechybí ani možnost si z uzamknuté obrazovky číst e-maily či reagovat na notifikace. Skvěle fungují také klasická gesta Moto, jako je zatřepání telefonem pro rozsvícení svítilny či pootočení pro aktivaci fotoaparátu.

Líbilo se nám
  • 144Hz zobrazovací panel
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • kvalitní AMOLED panel
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být o něco výš

Zvuk: super stereo

Motorola Edge 30 Ultra se může pochlubit kvalitně hrajícími reproduktory, kterým neschází slušné náznaky basů. Jak horní, tak spodní reproduktor přitom má relativně vyrovnanou hlasitost a díky jejich umístění se nestane, že by došlo k jejich ucpání například během hraní her nebo sledování videa na šířku. 3,5mm jack standardně chybí, Motorola však nabízí Dolby Atmos a také několik doprovodných funkcí, jako je například vylepšená kvalita zvuku během hovorů či gesto otočení telefonu displejem dolů, které spustí režim Nerušit.

Líbilo se nám
  • skvěle hrající stereo reproduktory

Výkon hardwaru: nejlepší procesor pro Android současnosti

Motorola byla prvním výrobcem, který u svého smartphonu nasadil Snapdragon 8+ Gen1, a tak nepřekvapí, že i Edge 30 Ultra je tímto špičkovým procesorem vybavena. Kromě brutálního výkonu jeho výhoda spočívá v energetické efektivnosti a nijak extrémním zahřívání ani při náročných operacích. Společnost mu dělá nerozšířitelné 256GB úložiště UFS 3.1 a štědrých 12 GB RAM dostačujících pro náročný multitasking i hraní her.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon

Výdrž baterie: ve jménu rychlosti

Baterie a nabíjení je jednou z velmi silných disciplín Motoroly Edge 30 Ultra. Samotná kapacita baterie 4 610 mAh sice nijak nešokuje, výdrž je však více než slušná. Důkazem budiž například 11 hodin spuštěné aplikace YouTube se zhruba 70 až 80% jasem displeje, během čehož došlo k úbytku baterie o 60 %. Standardně jsem se tak dostával na výdrž 1,5 dne, při troše snahy bych se dostal i na dva dny.

Opravdovou specialitou je však rychlost nabíjení. 125W adaptér je přitom přímo v balení a díky technologii Power Delivery s ním můžete klidně nabíjet například i notebook či jinou elektroniku. Níže se můžete podívat na výsledky nabíjení, případně navštívit i na toto téma zaměřený článek. Předností je rovněž podpora 50W bezdrátového nabíjení či 10W reverzního bezdrátového nabíjení.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • špičková rychlost nabíjení
  • 50W bezdrátového nabíjení

Konektivita: 5G i Wi-Fi 6E

Majitelé Motoroly Edge 30 Ultra se mohou těšit na Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, BDS, GLONASS i Galileo. Samozřejmostí je pak 5G i NFC pro bezkontaktní placení či rychlé spárování. Do telefonu lze vložit až 2 nanoSIM, podpora eSIM však schází.

Líbilo se nám
  • příkladná konektivita

Fotoaparát: potřebujete 200Mpx snímač?

Hlavní hvězdou fotovýbavy Edge 30 Ultra je 200Mpx snímač Samsung HP1 o velikosti 1/1,22", který skládá hned 16 pixelů do jednoho s výslednými pixely o velikosti 2,56 µm a rozlišením 12,5 Mpx. Výrobce nezapomněl ani na optickou stabilizaci či fázové ostření, ačkoliv na rozdíl od Edge 30 Fusion by se nemělo jednat o pokročilejší vícesměrové ostření.

Rovněž 50Mpx ultraširokoúhlý objektiv pochází z dílny Samsungu. Skládá 4 pixely do 1, disponuje automatickým ostřením a díky ohnisku 14 milimetrů nabídne i slušný rozsah záběru.

Nakonec na zádech najdeme dvojnásobný teleobjektiv, který Motorola považuje za portrétní s ohniskem 50 milimetrů a velmi nízkou clonou f/1.6. V tomto případě se jedná o Sony IMX 663.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Teleobjektiv Čelní kamerka
Rozlišení 200 Mpx 50 Mpx 12 Mpx 60 Mpx
Světelnost objektivu f/1.9 f/2.2 f/1.6 f/2.2
Velikost senzoru 1/1,22" 1/2,76" ?" 1/2.8"
Ohnisko/rozsah 23mm 114˚ 50mm 23 mm
Velikost pixelů 0,64 µm 0,64 µm 1,22 µm 0,61 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Typ ostření PDAF automatické ostření PDAF fixní ostření

Že 200Mpx snímač není jen pozlátko, dokazuje kvalita pořízených snímků, které skýtají velké množství detailů, a to i při detailnějším prohlížení a zoomování na větší obrazovce. Také jsou správně zaostřené a mají realistické barevné podání, které však může v přímém srovnání s telefony některých výrobců (například Samsung) působit až trochu nudně (mnozí uživatelé jej však mohou preferovat). Výtky nemám ani k nastavení expozice či tomu, jak funguje HDR. Fotit lze také kromě defaultního nastavení přímo v nativním 200Mpx rozlišení, přičemž zachycení těchto snímků trvá zhruba dvě až tři sekundy a výsledné fotografie mohou mít hravě i přes 50 MB.

Denní snímky

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, 2násobného a maximálního 16násobného zoomu

Noční režim a umělé osvětlení

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, 2násobného a maximálního 16násobného zoomu

Osobně mě nenapadá, v jakých situacích bych reálně potřeboval vyfotit 200Mpx snímek a nevystačil si s 12,5 Mpx, případně 50 Mpx, které Edge 30 Ultra rovněž umí. Pokud byste si však náhodou chtěli fotografii vytisknout ve velkém formátu, může se tato možnost hodit. Noční snímky jsou pak tak akorát prosvícené, z hlediska barevného podání rovněž nevypadají špatně, občas však ale nejsou správně zaostřené a také si lze občas všimnout světelných artefaktů.

200Mpx snímky ke stažení

Ultraširokoúhlý objektiv fotí mírně světlejší snímky než hlavní objektiv, expozice je však stále bez výtek, stejně jako množství detailů. Díky automatickému ostření navíc nahradí i makro snímač, přičemž výsledné fotografie vypadají velmi dobře. V případě nočních snímků si pak lze všimnout šumu (často v rozích), úroveň prosvícení je však stále solidní. Dvojnásobný portrétní snímač pak dokáže zachytit pěkně vypadající snímky osob, samotný dvojnásobný zoom při focení do dálky však nijak neohromí. V tomto ohledu Edge 30 Ultra trochu zaostává za konkurencí, především pak tou od Samsungu. Portrétní snímky jsou na druhou stranu velmi obstojné i za zhoršených světelných podmínek.

Portrétní snímky a selfie

Portrétní snímky lze fotit na 35mm, 50mm a 85mm ohnisko, selfie fotografie mohou mít dva rozsahy záběrů, které jsou si však velmi podobné

60Mpx selfie kamerka sice nabídne vysoké rozlišení, škoda však, že nedisponuje také automatickým ostřením. Snímky z ní každopádně vypadají pěkně a vcelku obstojně si poradí i s ostrým světlem. Video lze pak natáčet až v 8K rozlišení s 30 FPS na hlavní snímač, který zvládne rovněž jako jediný 4K záznam, což je rozhodně škoda.

Motorola Edge 30 Ultra 8K 30 FPS

Motorola Edge 30 Ultra 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • povedené snímky z hlavního fotoaparátu
  • ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením
  • pěkné portrétní snímky
  • první fotoaparát s 200Mpx senzorem
Nelíbilo se nám
  • 4K záznam zvládne pouze hlavní snímač
  • pouze dvojnásobný teleobjektiv

Software: Ready For i Moto gesta

Motorola Edge 30 Ultra disponuje funkcí Ready For, která je zjednodušeně řečeno jakousi obdobou systému DeX od Samsungu, ale má několik vychytávek navíc. Mezi ně patří přenos videa z telefonu do počítače, takže můžete místo zpravidla mizerné webkamery streamovat obraz pomocí telefonu. Stejně tak lze spouštět aplikace v desktopovém rozhraní, přenášet soubory nebo sdílet mobilní data. Hned od startu prodeje v telefonu najdete pouze mírně upravený Android 12, který by měl výrobce v budoucnu aktualizovat minimálně na Android 15 (celkem tedy tři aktualizace OS) a zároveň poskytnout čtyři roky bezpečnostních záplat.

Líbilo se nám
  • praktická funkce Ready For
  • poměrně čistý Android
  • praktická Moto gesta

Zhodnocení

Motorola Edge 30 Ultra si podle mého názoru získá fanoušky nejen skvělou výbavou v podobě výkonného procesoru, kvalitního displeje či 125W nabíjení, ale především velmi příznivou cenou 22 tisíc korun. Zajímavá je rovněž fotovýbava v čele s 200Mpx senzorem a pěknými snímky, ačkoliv v tomto ohledu výrobce mírně zklamal absencí záznamu ve 4K na ultraširokoúhlém a zoomovacím objektivu. V neposlední řadě zamrzí i odolnost dle IP52, přestože se design zařízení i zpracování povedlo na jedničku.

Konkurence

Za podobnou cenu lze pořídit například Samsung Galaxy S22+, který zaostává z hlediska nabíjení i výkonu, nabídne však delší softwarovou podporu a zvýšenou odolnost IP68.

Samsung Galaxy S22+ 256+8 GB

Rozměry157,4 × 75,8 × 7,6 mm, 196 g
DisplejAMOLED, 6,6" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Alternativou pro Moto Edge 30 Ultra může být Google Pixel 6 Pro, který se chlubí velmi povedenou fotovýbavou, originálním designem i zvýšenou odolností IP68. Na druhou stranu nemůže nabídnout podporu rychlého nabíjení, stejně jako nemá 144Hz displej.

Google Pixel 6 Pro 512 GB

Rozměry163,9 × 75,9 × 8,9 mm, 210 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 003 mAh

Příznivce focení by mohl zaujmout Samsung Galaxy S22 Ultra, ačkoliv se jedná o podstatně dražší smartphone. Ten se může pochlubit integrovaným perem S Pen i desetinásobným teleobjektivem. Nabíjení je však oproti Edge 30 Ultra značně pomalejší.

Samsung Galaxy S22 Ultra 256+12 GB

Rozměry163,3 × 77,9 × 8,9 mm, 229 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 080 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

motorola-edge-30-ultra
Klady
  • solidní fotovýbava
  • slušná softwarová podpora
  • nejlepší procesor od Qualcommu
  • dlouhá výdrž
  • špičkové 125W nabíjení
  • první smartphone s 200Mpx snímačem
  • povedený design
  • velmi dobrý poměr cena/výkon
  • 144Hz zobrazovací panel
  • skvěle hrající stereo reproduktory
Zápory
  • 4K pouze na hlavní snímač
  • odolnost pouze IP52
Diskuze ke článku
jurek d
jurek d
Naposledy upraveno: 22. 9. 2022 10:48
Motorola fakt ne. Ty fotky nejsou nic moc. Konkurence ve finale fotí proste líp. Pak je tu sw podpora, která je u Motroly fakt hrozná. A jejich nadstavba, která mi nepřišla dost ok ten čistý A mě nebere. Ip jen 52ka. Vychvalování ve výkonu kde ho ma Samsung na jeho exynosech fakt hodně a někdo napíše z redakce, že tohle je mínus u pluska od Samsungu je úplně mimo. Nabíjení u konkurence, které je pomalejší a jen dobře že tomu tak je, ta baterka jde jinak fakt rychle do háje. Vzhled Motoroly s rámečky jaké jsou použity nahoře a dole, dost velké. A ten Snap co hřeje až moc ee. Takže super recenze. Ale to vychvalovaní je fakt mimo.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Naposledy upraveno: 22. 9. 2022 18:10
To, že nejde při 4k přepínat mezi objektivy zamrzí. To je asi daň za těch 200.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze