Samsung Galaxy S22+
recenze

Samsung Galaxy S22+

Ideální kompromis?
7

Kompromis mezi velikostí a výdrží představuje stejně jako v minulých letech Galaxy S s přídomkem Plus. Jak se nám Galaxy S22+ osvědčil během několikatýdenního používání?

Letošní vlajková řada Galaxy S22 přinesla skvěle vybavený a přesto (na dnešní poměry) nebývale kompaktní Galaxy S22, ale také na fotografy zaměřený model Ultra s S Pen zabudovaným v těle. Jaký je ale „prostřední“ Galaxy S22+?

Samsung Galaxy S22+ – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S22+ 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce157,4 × 75,8 × 7,6 mm, 196 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,6" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetSamsung Exynos 2200, , GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2022,

Obsah balení: zcela standardní

V černé krabičce najdeme kromě bezpečně uloženého telefonu a nástroje pro vytažení SIM slotu pouze USB-C/USB-C kabel a nutné manuály. Výrobce spoléhá na to, že budoucí majitelé telefonu již nabíjecím adaptérem disponují, případně si jej dokoupí samostatně.

Samsung Galaxy S22+
Líbilo se nám
  • „environmentální“ obsah

Konstrukční zpracování: zkrátka něco mezi

Představovat design Galaxy S22+, natož jej zevrubně popisovat, je vcelku zbytečné. Jedná se totiž „pouze“ o větší Galaxy S22, který jsem již dříve testoval. Za extra kompaktní tak Galaxy S22+ označit nelze, na druhou stranu mohu potvrdit, že ani nepůsobí nijak extra hřmotně, jako například některé kousky od Xiaomi , a drží se stále velmi pohodlně. V kombinaci s matným provedením zad a příjemně zaoblenými hliníkovými rámečky pak není problém novinku nepustit z ruky klidně i několik desítek minut, aniž by to bylo nepříjemné.

Identické zůstalo také rozložení ovládacích prvků, které jsou stále příjemně na dosah bez nutnosti po zařízení jakkoliv „ručkovat“, umístění USB-C či slotu, do kterého se vměstnají až dvě nanoSIM (plus mobil podporuje virtuální eSIM). Stejně tak se můžete spolehnout na zvýšenou odolnost IP68, skleněná záda s Gorilla Glass Victus+ či povedenou haptickou odezvu. Telefon dorazil v šedočerném barevném provedení, osobně bych však sáhl spíše po zelené, které se Samsungu letos opravdu povedla.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • příjemně se drží
  • zvýšená odolnost
  • povedená haptická odezva

Displej: radost pohledět

Pokud je pro vás uhlopříčka displeje Galaxy S22 nedostačující a obrazovka Galaxy S22 Ultra je zase příliš velká, může Galaxy S22+ nabídnout zajímavý kompromis. Zobrazovací panel s 6,6 palci je přitom kompletně plochý a také nabídne maximální 120Hz obnovovací frekvenci. Stejně jako u Galaxy S22 lze počítat s velmi tenkými a symetrickými rámečky i jemností 393 PPI. Obrazovce tak v podstatě není absolutně co vytknout. Někoho by snad mohl zamrzet fakt, že na rozdíl od Galaxy S22 Ultra displej není schopen vykreslit obnovovací frekvenci v rozsahu 1 až 120 Hz, v praxi si však u tohoto panelu se schopností zobrazit 10 až 120 Hz vůbec ničeho nevšimnete.

Samsung Galaxy S22+

Spokojen jsem byl také s maximálním jasem i spolehlivou čtečkou otisků prstů, která je ultrazvukového typu a nemá problém rozpoznat ani mírně mokrý, promrzlý či zpocený prst. Velkým plusem je také umístění, neboť se nenachází zbytečně nízko, jak je dnes (bohužel) u mnoha výrobců zvykem.

Líbilo se nám
  • spolehlivá ultrazvuková čtečka
  • kvalitní 120Hz Super AMOLED
  • vysoký maximální jas
  • tenké rámečky

Zvuk: stereo, jak se patří

O hlasitou reprodukci se stará dvojice reproduktorů, které se nenechají zahanbit kvalitou přednesu ani maximální hlasitostí a v případě potřeby mohou zastoupit i menší přenosný reproduktor.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo zvuk

Výkon hardwaru: klasika od Samsungu

Srdcem mobilu je stejně jako v případě zbylých modelů nový 4nm čipset Exynos 2200, který i přesto, že nenabídne nejvyšší výkon na trhu, zcela bez problémů rozběhne ty nejnáročnější hry a problém mu nedělá ani multitasking či natáčení 8K videa. Spolu s 8 GB RAM a až 256GB úložištěm tak nabídne novinka dostatek výkonu i pro náročné uživatele, přitom jsem se během testování nesetkal s nijak výraznějším zahříváním, což byl neduh některých čipsetů Exynos v minulosti.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware

Výdrž baterie: bez problémů

Kapacita baterie Galaxy S22 může mnohé (ačkoliv se ukázala být jako dostačující) odradit už jen kvůli nízké hodnotě mAh. Právě na ně cílí Galaxy S22+ s 4 500 mAh, s nimiž máte jednodenní výdrž jistou za všech okolností a při troše snahy se můžete (i navzdory většímu displeji) přehoupnout na jeden a půl dne. Nepatrnou výhodou může být rovněž podpora 45W nabíjecího výkonu, v praxi však oproti 25 W očekávejte zrychlení při nabití z 0 na 100 % spíše v rámci jednotek minut. Standardem u série Galaxy S je pak podpora 15W bezdrátového nabíjení i 4,5W bezdrátového nabíjení PowerShare. V nastavení baterie je také možnost omezit maximální nabití na 85 %, což prodlouží životnost baterie.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • bezdrátové (reverzní) nabíjení
  • možnosti nastavení nabíjení

Konektivita: včetně UWB

Mobil podporuje Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, BDS i Galileo. Samozřejmostí je pak 5G i NFC pro bezkontaktní placení či rychlé spárování. Na rozdíl od menšího Galaxy S22 neschází ani UWB, které však v tuto chvíli využijete snad jen s přívěskem Galaxy SmartTag+.

Líbilo se nám
  • včetně UWB
  • příkladná konektivita

Fotoaparát: povedená čtyřka

Další oblastí, která je naprosto identická s Galaxy S22, je fotovýbava. Bez chození kolem horké kaše se tak mohu podělit o pozitivní zkušenosti s používáním Galaxy S22+ jako fotomobilu. Kromě pěkně odladěné fotoaplikace totiž dostanete variabilní fotovýbavu, kterou mírně kazí snad jen ultraširokoúhlý objektiv bez automatického ostření, jinak však nabídne vše důležité, viz tabulka.

50Mpx hlavní snímač 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv 10Mpx 3× teleobjektiv 10Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/2.2
Velikost senzoru 1/1,56" 1/2,55" 1/3,94" 1/3,24"
Ohnisko 23mm 13 mm 70mm 26 mm
Velikost pixelů 1,0 µm 1,4 µm 1,0 µm 1,22 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Typ ostření Dual Pixel PDAF pevný focus PDAF Dual Pixel PDAF

Pokud fotíte hlavně kvůli tomu, abyste mohli sdílet vaše zážitky na sociálních sítích a nejde vám až tolik o zachycení reálných barev, budete nadšeni. Líbivé barevné podání zpravidla doprovází dobře nastavená expozice, správný kontrast, dostatek detailů i solidně fungující HDR, ačkoliv právě HDR má občas své chvilky. Velmi obstojně si mobil poradí i se zhoršenými světelnými podmínkami, takže můžete pořídit i pěkné večerní snímky. Milovníkům selfie jistě udělá i radost čelní kamerka s 10 Mpx a automatickým ostřením, která dokáže softwarově snížit/rozšířit rozsah záběru a natáčet videa až ve 4K ve 60 FPS. Na rozdíl od Galaxy S22 Ultra navíc novinka zvládá nativně pořizovat zpomalená videa s 960 FPS.

Snímky z Galaxy S22 s identickou fotovýbavou

Samsung Galaxy S22+ 4K 30 FPS

Samsung Galaxy S22 4K 30 FPS

Samsung Galaxy S22 2160p 30 FPS

Samsung Galaxy S22 2160p 30 FPS

Samsung Galaxy S22 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • variabilní fotovýbava
  • líbivé snímky s dobře nastavenou expozicí, pěknými barvami i slušnou úrovní detailů
Nelíbilo se nám
  • živé barevné podání nemusí vyhovovat každému
  • chybějící autofocus u ultraširokoúhlého objektivu

Software: příkladná podpora

Již z výroby najdete v Galaxy S22+ Android 12 s nejnovějším One UI, přičemž Samsung poskytuje i garanci 5 let bezpečnostních záplat a čtyř velkých softwarových aktualizací. To je na poměry Androidu opravdu hodně. Prostředí pak tradičně funguje velmi svižně a během používání jsem se nesetkal se záseky. Potěší také aktuální březnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • pěkně zpracovaná nadstavba
  • nejnovější Android 12
  • dlouhá softwarová podpora

Zhodnocení

Samsung Galaxy S22+ je skvěle vybaveným telefonem, který nabízí oproti Galaxy S22 větší displej, vyšší kapacitu baterie i technologii UWB. V mém případě by se však jednalo až o posledního kandidáta při uvažování o nákupu telefonu z řady Galaxy S22. Nenabídne totiž krásně kompaktní rozměry ani S Pen zabudovaný v těle či 10× teleobjektiv. Nepochybuji však o tom, že své zájemce si tento kompromis mezi Galaxy S22 a Galaxy S22 Ultra i tak jistě najde.

Samsung Galaxy S22+ 256+8 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Samsung Galaxy S22+ 256+8 GB

Konkurence

O něco levnější, přesto však s větší uhlopříčkou a jemnějším rozlišením, větší baterií a zejména lepší fotovýbavou, je Google Pixel 6 Pro. Nevýhodou je naopak v ČR nepodporovaná 5G konektivita či „jen“ optická čtečka otisků prstů.

Google Pixel 6 Pro 512 GB

Rozměry163,9 × 75,9 × 8,9 mm, 210 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 003 mAh

Příplatek 2 tisíce korun (nebereme-li v potaz různé slevové akce) znamená možnost si pořídit kompaktnější iPhone 13 Pro, který sice nabídne o 0,5" menší displej, ale také výkonnější procesor i praktičtější fotovýbavu.

Apple iPhone 13 Pro 1 TB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,7 mm, 203 g
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic, 2×3,22 GHz
Paměťúložiště: 1 024 GBne
Akumulátor? mAh
Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
samsung-galaxy-s22-plus
Klady
  • včetně podpory UWB
  • solidní výdrž i podpora 45W nabíjení
  • zvýšená odolnost IP68 a Gorilla Glass Victus+
  • praktický matný povrch zad
  • bezdrátové i reverzní bezdrátové nabíjení
  • krásný 120Hz AMOLED displej s tenkými rámečky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • dlouhá softwarová podpora
  • skvělé reproduktory
  • variabilní fotovýbava, která nezklame
Zápory
  • ultraširokoúhlý objektiv bez autofocusu
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Mohl byt trosku mensi a trosku levnejsi.
Rulík Zlomocný
Rulík Zlomocný
Call of Duty na vysoké detaily při stabilních 60 FPS?
To jsem teda zvědavý.
S21+ drží 60 FPS pouze na low graphic quality se vším vypnutým kromě antialiasingu a jak se zahřeje na 44°C, začne kolísat. Sám jsem moc zvědavý na srovnání až dojde S22+
Michal Kostka
Michal Kostka
Recenze je jako vždy povedená, dovolím si jen oponovat ohledně "skvělých reproduktorů" pokud je budeme hodnotit v kontextu zařízení, které stojí 5000, pak jsou skvělé, ale v rámci ceny jim chybí větší úroveň basů, dynamika. Porovnáváno např s Mi 10t Pro, Mi 10 Pro nebo Mi 11 Ultrou, jejich reprodukce je úplně někde jinde...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze