LG Wing
recenze

LG Wing

Tenhle „transformer“ stojí za to
6

Zatímco většina výrobců v poslední době sází na ohebné panely, LG se vydalo vlastní cestou. I přestože pracuje na zařízení LG Rollable, představilo originální LG Wing s výklopným displejem. Mobil, který mezi chytrými telefony nemá obdoby, však není pouhý gadget, ale překvapivě dobře zpracované zařízení se spoustou využití. Jaké jsou mé zkušenosti s LG Wing?

Pokud se vám zdá nákup ohebného telefonu jako sázka do loterie a nevěříte v dlouhodobou životnost ohebných panelů, ale přesto byste rádi smartphone, který se jen tak nevidí, jistě vás zaujme LG Wing. Podle mě nejoriginálnější smartphone loňského roku, který kromě konstrukce zaujme podporou 5G, kvalitní soustavou fotoaparátů nebo třeba vyjíždějícím mechanismem selfie kamerky. Měli byste nákup LG Wing za zhruba 23 tisíc korun zvážit?

LG Wing – videorecenze

Za zapůjčení LG Wing děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení: pochvala pro LG

V poslední době na trh přichází telefony bez napájecího adaptéru, na LG je však (zatím) spolehnutí. V balení najdeme 25W nabíječku s USB-C výstupem a stejnobarevný kabel (typu USB-C/USB-C). Tím to však ani zdaleka nekončí, neboť je obsahem krabičky také redukce z USB-C na 3,5mm jack, takže můžete použít vaše oblíbená drátová sluchátka, nalepovací ochranné pouzdro a fólie na oba displeje. Za výbavu smekám pomyslný klobouk.

LG Wing
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: jedinečný originál

LG Wing přichází s otočnou/výklopnou konstrukcí hlavního (horního) displeje, který se otáčí po směru hodinových ručiček. Pokud zařízení držíte v pravé ruce, stačí se palcem opřít o horní obrazovku a tu jednoduše otočit. Pokud jste však leváci, je vyklápění v jedné ruce dost nepohodlné až takřka nemožné a hrozí vypadnutí. Chápu však, že s takto unikátní konstrukcí je asi obtížné se zavděčit pravákům i levákům.

Pomineme-li ergonomii tohoto řešení u leváků, musím pouze chválit. Mechanismus mezi částmi telefonu má ideální tuhost a pružinky vám zároveň v určité fázi otáčení pomohou a displej pootočí za vás. Na druhou stranu se rozhodně nestane, že byste displej vyklopili například při svajpování. Z hlediska výdrže lze obtížně predikovat, jaký vliv by na mechanismus měly například dva roky používání. Z mých zkušeností se však konstrukce i zpracování jeví jako kvalitní, tudíž bych se neobával. Dalším „cool“ faktorem je vyjíždějící selfie kamerka, která při vysunutí vydává typický mechanický zvuk. Z těla telefonu naštěstí vyjede během sekundy.

Telefon se chlubí certifikací IP54.

Krásou LG Wing je, že pokud displej neodklopíte, máte v podstatě zcela klasický telefon, který se pěkně drží v ruce a ničím se neliší od běžných „placek“. Záda mají stříbrnou povrchovou úpravu, která však hází opravdu líbivé oranžové až narůžovělé odlesky. Zároveň zde je stylový modul fotoaparátů, který příliš nevystupuje a svým designem si mě osobně získal. Zbytek je klasika – USB-C a mřížka hlasitého reproduktoru na straně spodní, slot na nanoSIM a microSD kartu o velikost až 2 TB na boku. Zvýšená odolnost IP68 vzhledem ke konstrukci pochopitelně schází, zařízení by však mělo bez problémů přežít menší déšť či postříkání vodou, neboť má certifikaci IP54.

Po chválení se dostávám také k jednomu dalšímu ergonomickému problému, kterým jsou fyzická tlačítka v otevřeném stavu. Jakmile totiž chcete tlačítka zmáčknout (například regulovat hlasitost), je to problém, neboť pro prst není dostatek místa. Regulaci hlasitosti tedy doporučuji vyřešit ještě před tím, než displej vyklopíte. Na druhou stranu musím dodat, že mě nenapadá lepší řešení než to, se kterým přišlo LG, neboť Wing budete stejně nejčastěji používat v „uzavřeném“ stavu, kdy na tlačítka dosáhnete velmi komfortně.

Líbilo se nám
  • jediný telefon svého druhu
  • kvalitně zpracovaný otočný mechanismus
  • líbivý design
  • zvýšená odolnost (IP54)
  • v zavřeném stavu vypadá zcela nenápadně
Nelíbilo se nám
  • otevření jednou rukou u leváků je problém
  • fyzická tlačítka jsou v otevřeném stavu obtížně dosažitelná

Displeje: dynamické duo

Hlavní (tedy horní) zobrazovací panel LG Wing se chlubí 6,8palcovou uhlopříčkou (což je stejně jako nabídne třeba nový Galaxy S21 Ultra) s relativně tenkými rámečky, které jsou nahoře a dole pěkně symetrické. Obrazovka využívá technologii P-OLED, nabídne jemnost 395 PPI a nechybí jí zvýšená ochrana v podobě Gorilla Glass 5. Telefon podporuje také funkci Always-On, takže se mohou neustále zobrazovat informace o čase, datumu či notifikacích, které na vás čekají. Případně lze aktivovat pouze režim, kdy se displej LG Wing rozsvítí s příchozí notifikací. Panel je vybaven rovněž optickou čtečkou otisků prstů, která umí být občas trochu pomalejší, ale ve většině případů funguje spolehlivě.

LG Wing

Hlavní displej má dostačující maximální jas, který však neumí úplně správně automaticky korigovat ve všech světelných podmínkách. Občas tak byla obrazovka příliš tmavá nebo naopak příliš jasná. To jsem jednoduše vyřešil manuální úpravou a dočasnou deaktivací automatického režimu. V ostatních ohledech se jedná o povedený panel, který se však neřadí mezi úplnou špičku na trhu. Podání některých odstínů podle mě zkrátka není tak líbivé jako třeba u vlajkových lodí od Samsungu, stejně tak maximální jas, který na ty nejlepší zkrátka nemá. Stejně tak chybí oficiální podpora HDR či Dolby Vision. Někomu může scházet i zvýšená obnovovací frekvence.

Sekundární 3,9palcový G-OLED panel o rozlišení 1 240 × 1 080 pixelů má atypický, takřka čtvercový poměr stran, který však ničemu nevadí. Po stránce maximálního jasu je na tom podobně jako hlavní displej a problém jsem neměl ani s jemností či tlustšími rámečky. Spodní displej můžete nastavit samostatně, případně jej synchronizovat s horním panelem. Zároveň pomocí něj můžete snadno přehazovat aplikaci z malého na velký displej a naopak nebo jej používat jako touchpad. V takovém případě se na menším displeji objeví šedá plocha, po které jezdíte prstem a na horním displeji máte k dispozici kurzor.

LG Wing

Možnosti využití tohoto displeje jsou navíc poměrně velké. Kromě zobrazení dvou různých aplikací najednou na dvou různých obrazovkách můžete spodní panel využít například čistě jako velkou klávesnici. V případě fotoaparátu zde pak najdete povedené ovládací centrum pro režim gimbal a další. Příjemně mě překvapilo, jak dobře je druhý displej využitelný, stejně jako zpracování doprovodných softwarových prvků. Samotná podpora aplikací je na tom bohužel hůř, k čemuž se teprve dostanu. Během používání jsem každopádně nenarazil na nějaká nepříjemná omezení nebo bugy.

Líbilo se nám
  • velké možnosti použití menšího displeje
  • kvalitní OLED panely
  • Always-On režim
  • symetrické rámečky
  • čtečka otisků prstů v displeji
Nelíbilo se nám
  • na ty nejlepší displeje nestačí
  • automatická regulace jasu má rezervy

Zvuk: slabší disciplína

Hlasitý reproduktor má LG Wing pouze jeden, což je vzhledem k dvojici displejů a obecně multimediálnímu zaměření rozhodně škoda. Repráček navíc nehraje kdovíjak kvalitně ani nahlas, i když mu musím nechat občas slušné náznaky basů. Nejedná se tedy o žádnou tragédii, ale tento telefon by si zasloužil reproduktory hned dva. Zajímala mě také kvalita zvuku u telefonních hovorů, která byla bez problémů. 3,5mm jack chybí, což však nikoho nepřekvapí, v balení je navíc redukce.

Nelíbilo se nám
  • slabší hlasitý reproduktor, který je pouze jeden

Výkon hardwaru: zde problém není

O výkon LG Wing se stará 7nm 5G procesor Snapdragon 765G doplněný o 8 GB RAM, která je plně dostačující a ani při používání dvou aplikací na dvou obrazovkách jsem se nesetkal se zpomalením nebo zásekem. Ze 128GB úložiště typu UFS 2.1 si systém ukousne 29 GB, tudíž vám zůstane přibližně 100 GB. Paměťová karta může mít nadstandardní kapacitu až 2 TB, v tomto ohledu tedy rozhodně nebudete strádat.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podpora 5G i paměťové karty
  • slot pro až 2TB microSD kartu

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Uvnitř LG Wing najdeme 4 000mAh baterii s podporou 25W nabíjení, což znamená, že z 0 na 40 % telefon nabijete zhruba za 20 minut, na 70 % za 40 minut a z nuly do plna přibližně za hodinu a půl. Výdrž je přitom velmi slušná i navzdory přítomnosti dvou displejů. Běžně jsem komfortně přečkal jeden den a večer jsem měl ještě k dobru zhruba 30 %. Teoreticky tak můžete nabíjet až kolem dopoledne následujícího dne.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • rychlé 25W nabíjení

Konektivita: vše důležité

V oblasti konektivity nemám LG Wing co vytknout. Telefon podporuje kromě Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.1 také 5G sítě či NFC. Z navigačních služeb je k dispozici GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: pro video jako stvořený

LG Wing chybí na rozdíl od typických vlajkových telefonů teleobjektiv, což ale ničemu nevadí. Hlavní snímač totiž nabídne 64Mpx rozlišení, díky čemuž dokáže zajistit bezztrátový dvojnásobný zoom tzv. „výřezem“. Takto pořízené snímky přitom nevypadají vůbec špatně – mají dostatek detailů, slušný dynamický rozsah i pěkné barevné podání. Pokud fotíte s jednonásobným přiblížením, dostanete defaultně 16Mpx snímky (telefon skládá 4 pixely do 1), které mě příjemně překvapily. Fotografie mají líbivé barvy (na můj vkus tak akorát saturované), dobře pracují s HDR a zpravidla vysokou úroveň detailů. Pochopitelně nechybí ani noční režim, který rovněž řadím spíše k těm lepším. Snímky extrémně nevysvítí, ale vhodně zesvětlí to, co je potřeba. Lze si však všimnout mírně modrého nádechu.

64Mpx snímač 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv 12Mpx „gimbal“ ultraširokoúhlý senzor 32Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/1.9 f/2.2 f/1.9
Velikost senzoru 1/1.72" 1/3.4" 1/2.55" 1/2.8"
Ohnisko 25mm ?mm ?mm 26mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,0 µm 1,4 µm 0,8 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace elektronická stabilizace bez stabilizace
Typ ostření PDAF pevné zaostření pevné zaostření pevné zaostření

Dále ve výbavě najdeme dva ultraširokoúhlé objektivy. První 13Mpx slouží pro běžné pořizování ultraširokoúhlých snímků s rozsahem 117 stupňů a světelností f/1.9. Druhý senzor o rozlišení 12 megapixelů poté slouží k natáčení videa. Při pootočení displeje a spuštění fotoaplikace lze aktivovat režim gimbal. Pomocí něj můžete záběr obrazu softwarově natáčet, ale také využít jeden ze tří módů zaznamenávání videa (FPV, follow a pan follow). Výsledky jsou famózní, video (ve Full HD) vypadá dobře, nedochází u něj k deformacím ani při rychlých pohybech a škubnutích a hlavně je skvěle stabilizované. Výrobce se chlubí tím, že telefon disponuje hned šesti pohybovými senzory. Společně se softwarovou stabilizací pak telefon „dělá kouzla“. LG Wing se tak v tomto ohledu klidně vyrovná i DJI Pocket Osmo. Důležité je však natáčet (i kvůli nižší cloně f/2.2) za dobrého světla.

Podrobné nastavení je k dispozici také u mikrofonu či duálního režimu, kdy telefon natáčí na zadní a selfie kamerku zároveň. Takto můžete pořídit buď dvě oddělná videa, nebo je rovnou spojit do jednoho. Pokud rádi vlogujete, LG Wing je pro vás jako stvořený. Samotná 32Mpx selfie kamerka skládající 4 pixely do 1 se rovněž řadí k těm nejlepším čelním kamerkám, se kterými jsem se mohl setkat. Fotografie z ní jsou pěkně detailní, mají dobrý kontrast i vyvážení expozice, zkrátka si nelze na nic stěžovat.

LG Wing 1080p 30 FPS gimbal režim

LG Wing Dual režim 1080p, 30 FPS

LG Wing Dual režim 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • nadprůměrná selfie kamerka
  • špičkový gimbal režim
  • široké možnosti nastavení
  • vysoká kvalita snímků

Software: podpora s otazníkem

LG Wing dorazil s Androidem 10 a listopadovými bezpečnostními záplatami, čímž mě popravdě nijak neohromil, důležitější je však zmínit, jak je na tom softwarová podpora dvojice displejů a kompatibilních aplikací. Hned po zapnutí najdete v zařízení několik aplikací, které mají oba displeje využívat. Jedná se například o hru Asphalt, u níž bohužel spodní displej slouží pouze pro zobrazení mapy, což je zrovna u tohoto typu hry vcelku zbytečné. Ocenil bych, kdyby bylo možné přes spodní displej alespoň hru ovládat (svajpovat, brzdit a podobně), ale to možné není.

U takového Call of Duty, které mimochodem běží na telefonu velmi svižně i na nejvyšší detaily, bych pro změnu ocenil možnost si zobrazit mapu daného prostředí, ale tato aplikace bohužel duální displeje LG Wing nepodporuje. Ve speciálním rozhrání otočeného displeje dále najdeme YouTube, Google Mapy, galerii či aplikaci fotoaparátu. Samozřejmě si však můžete výběr aplikací upravovat a na horním displeji zobrazit v podstatě cokoliv. Skrze spodní obrazovku pak můžete snadno přehazovat aplikace mezi jednotlivými displeji (viz videorecenze). Takto lze během řízení například sledovat mapy a zároveň mít spuštěné YouTube.

Pochválit mohu svižnost běhu aplikací na displejích a často jsem také spodní zobrazovač využíval čistě jako velkou klávesnici. Otázkou však zůstává, jestli podporu pro smysluplnější využití spodního displeje získají i další aplikace. U LG mám bohužel trochu obavy, že se mnoha podporovaných aplikací nedočkáme, ale dejme výrobci šanci.

Fungování telefonu je pak velmi svižné, během používání na nic nečekáte a LG navíc přináší nejrůznější (velmi podrobné) možnosti úprav. Ať už se jedná o možnost detailně nastavit fungování Always-On displeje či různé aplikace přímo od výrobce. Pokud byste je však považovali za nepotřebné, není problém je smazat.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • povedená nadstavba od LG
Nelíbilo se nám
  • diskutabilní softwarová podpora aplikací využívajících dva displeje
  • zatím pouze Android 10

Zhodnocení

Testování LG Wing jsem si opravdu užíval: jedná se o jedinečný smartphone, který se může pochlubit skvělým zpracováním, unikátní konstrukcí, kvalitními displeji i dostatkem výkonu. Mezi mínusy řadím pouze jeden hlasitý reproduktor, špatnou ergonomii fyzických tlačítek v otevřeném stavu a hlavně diskutabilní softwarovou podporu aplikací využívajících oba displeje. Pokud však hledáte netuctový telefon, který při srovnání s některými ohebnými telefony nestojí až tak mnoho (a přitom má mnoho co nabídnout), je LG Wing skvělou volbou.

LG Wing

Konkurence

LG Wing nemá vzhledem ke své unikátní konstrukci žádnou přímou konkurenci. Z hlediska inovativnosti lze však za alternativu doporučit některý z ohebných smartphonů, ať už se jedná o Samsung Galaxy Z Flip, Motorolu Razr nebo Galaxy Z Fold2. Pokud byste chtěli telefon od LG, chybu neuděláte ani s LG Velvet.

LG Velvet

Rozměry161 × 74,4 × 6,8 mm, 180 g
DisplejOLED, 6,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 300 mAh

Samsung Galaxy Z Flip

Rozměry87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Samsung Galaxy Z Fold2

Rozměry159,2 × 68 × 16,8 mm, 282 g
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865+, 1×3,1 GHz + 1×2,42 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Motorola Razr 5G

Rozměry91,7 × 72,6 × 16 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor2 800 mAh
lg-wingInovátor
Klady
  • unikátní konstrukce
  • zvýšená odolnost IP54
  • slot pro až 2TB paměťovou kartu
  • dostatek výkonu i podpora 5G
  • povedená nadstavba
  • dobře zpracovaný mechanismus vyklápění displeje
  • kvalitní OLED displeje
  • vynikající stabilizace v gimbal režimu
  • kvalitní fotoaparáty
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • aplikací s podporou obou displejů není mnoho
  • vyklápění obrazovky je pro leváky problematické
  • automatická regulace jasu má rezervy
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
  • s vyklopeným displejem nelze používat fyzická tlačítka
Diskuze ke článku
Lukáš Čech
Lukáš Čech
I když bych si ho nekoupil, tak tleskám za odvahu v dnešní době prodávat tento typ konstrukce, masovka to takřka jistě nebude. Škoda toho zahnutého displeje, i Velvet je nádherný, ale opět to zahnutí + velikost. LG je moje srdcovka, dodnes používám "jen tak na hraní" jako sekundární telefon V30 ve stříbrné barvě a je to stále fešák, POLED nezlobí a kromě aktualizací mu není co vytknout.. LG snad ještě neumírá.. Chtělo by to G9 bez kompromisů..
Tomáš Neuwirth
Tomáš Neuwirth
Zdravím a chválím výbornou recenzi. Protože LG Wing vlastním, dovolím si několik upřesnění. Cívka pro bezdrátové nabíjení je přítomna, takže je možné nabíjet telefon i bezdrátově. Hlasitost je možné upravovat v otevřeném stavu na sekundární obrazovce tahem z pravé strany a otevřením ovladače médií u Galerie nebo u YouTube, případně tahem z horního okraje a otevřením okna rychlého nastavení u ostatních aplikací. Přesouvat aplikace mezi oběma obrazovkami lze i gestem přetažením třemi prsty. Reproduktor opravdu nehraje nijak skvěle, ale absence stereoreproduktorů a stupně krytí IP68 je zřejmě dáno konstrukčními limity telefonu. Ostatní hardwarové prvky jako výkon, konektivita, paměť, výdrž, displej nebo fotoaparát jsou špičkové. Softwarové využití obou obrazovek záleží na zájmu vývojářů aplikací. Kdo chce zkusit něco nového a zábavného a odlišit se od všech nudných placek na mobilním trhu, tomu LG Wing vřele doporučuji!
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Naposledy upraveno: 19. 1. 2021 00:35
Nevím kde jste na to přišli ale LG Wing má bezdrátové nabíjení.

The Wing also includes 13W wireless charging support. Again, just a bit faster than what the Velvet has at 10W.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze