Motorola Razr 5G
recenze

Motorola Razr 5G

Originální žiletka podruhé

Ohebné telefony jsou jedním z hlavních témat letošního roku. Mezi aktivní výrobce patří i Motorola, která před krátkým časem vydala druhou generaci své žiletky. Za touto přezdívkou se skrývá legendární Razr, tedy telefon véčkové konstrukce. Druhé vydání se snaží eliminovat největší chyby svého předchůdce. Můžeme se tak těšit na lepší fotoaparát, vyšší výkon nebo elegantní vzhled.

Legendární Razr máme po krátké pauze opět v redakci. Tentokrát však již ve druhé generaci, která si říká Razr 5G a rozhodně nepřináší navíc jen nejmodernější konektivitu. Motorola mírně přepracovala design, vylepšila ohebný mechanismus i nasadila lepší procesor. Především ale dala vnějšímu displeji takřka plnohodnotné možnosti. Zdá se, že výrobce vychytal všechny mouchy první generace. Potvrdí to i naše recenze?

Technické parametry Motorola Razr 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce91,7 × 72,6 × 16 mm, 192 g, konstrukce: véčková, odolnost: ano
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020,

Motorola Razr 5G – videorecenze

Obsah balení

Motorolu Razr 5G najdete ve velmi netradičním balení, které vypadá jako vitrína. Z části je průhledné, tudíž vidíte dovnitř. Tam je vše úhledně srovnáno, v popředí je samotný telefon, v pozadí precizně zpracované látkové pouzdro, ve kterém je nabíječka, USB kabel a velmi dobře vypadající špuntová sluchátka.

Motorola Razr 5G

Konstrukční zpracování: vrže, ale mnohem méně

Návrat legendární žiletky se výrobci podařil. Alespoň do takové míry, že dostala zelenou druhá generace, která je věrna svým kořenům, ale přesto se snaží vše posouvat kupředu. V prvé řadě design. Dovedete si představit Razr bez ikonické brady ve spodní části? My ne a zřejmě prozatím ani samotný výrobce. Na první generaci byla však brada poměrně masivní, a tak nově prošla odtučňovací kúrou a velmi elegantně se svažuje směrem dolů.

Návrat legendární žiletky se výrobci podařil.

Celé zkosení je skutečně výrazné, ale ve výsledku telefonu prospívá. Je příjemně tenký a jednoznačně rozpoznatelný od svého předchůdce. Řekněme si však upřímně, hlavním poznávacím znamením bude chybějící čtečka otisků prstů, která již není v bradě. Nově ji najdete na zadní straně, společně s logem výrobce. Na přesun jsem si dlouho zvykal, ale nakonec změnu neshledávám jako vyloženě špatnou. Důležité je, že čtečka funguje skutečně velice spolehlivě.

Za zmizením čtečky z brady může stát nejen změna designu, ale také šuplíček pro nano SIM kartu, který je vpravo od USB-C. Ano, Razr 5G se již nespoléhá jen na eSIM, ale zvládá i klasickou fyzickou SIM kartu.

Motorola Razr 5G

Při pohledu z profilu si ani nevšimnete, že telefon „přibral“ jeden milimetr, je tedy poněkud tlustší. Změna se odehrála u tlačítek, odemykací klávesa je nově vlevo, což moc praktické není, ale často ji potřebovat nebudete. Odemknutí proběhne otevření a čtečkou, zavření displej uzamkne. V zavřeném stavu je pak tlačítko i na levém boku dobře po ruce. S ohledem na specifický tvar boků jsou však všechna tlačítka velmi malá a hůře se tisknou. Jednoznačná daň za styl.

Motorola Razr 5G je nadále telefonem véčkové konstrukce s ohebným displejem. Výrobce však zapracoval na samotném kloubu, který nově tolik neskřípe. Stále však uslyšíte zvuky, které byste slyšet nechtěli. Převážně jde o šoupání displeje, který mírně zajíždí do samotné konstrukce, částečně ale i lehké povrzávání. Oproti první generaci je to posun kupředu, ale stále to není ideální.

Motorola Razr 5G

Samotné konstrukční zpracování je ale v rámci pohyblivé konstrukce poměrně slušné. Stylové otevření telefonu jednou rukou, jak jsme to u véček vždy dělávali, je sice možné, ale chce to cvik, a především odvahu nebát se toho, že si telefon za 40 tisíc rozbijete. Pokud se vám podaří dostat palec mezi telefon, stačí jej lehce otevřít a o zbytek se již kloub postará. Naopak je to těžší – telefon se zavřením nijak nepomáhá.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • příjemně padne do ruky
  • pant napomáhá při otevření
Nelíbilo se nám
  • ohebný pant vyluzuje nežádoucí zvuky
  • lesklá zadní strana

Displeje: nadále skvěle řešené

U hlavního displeje se mnoho nezměnilo. Nadále se jedná o kvalitní 6,2palcový OLED panel s jemným rozlišením 2 142 × 876 px a výbornou čitelností. Měkký plast, který displej kryje, během testování statečně odolává škrábancům. Zdá se také, že se výrobci podařilo zmenšit vlnku v místě ohybu. U tak netradičního zařízení, kterým Razr je, lze odpustit i velmi nevšední řešení displeje, který je dole mírně zaoblený a nahoře vykrojený pro potřeby sluchátka a fotoaparátu.

Motorola Razr 5G

Beze změn zůstal i venkovní displej, opět jde o krásný OLED panel s 2,7 palci a jemným rozlišením 800 × 600 px. Co je však zásadní, nově na něm zvládnete takřka jakoukoliv činnost. Prostředí venkovního displeje se již neomezuje jen na volání či fotoaparát. Zvládne spustit drtivou většinu aplikací, které si k tomuto účelu nastavíte. Není problém mrknout na Facebook či Telegram, odepsat na WhatsAppu nebo si prohlížet fotky. Dostanete se také na internet, ovšem nikoliv přes Chrome. Opera či Firefox však fungují skvěle. I na malém displeji si můžete ukrátit dlouhou chvíli a zahrát si hru. Nechybí ani praktická gesta, rychlým pohybem ze strany na stranu spustíte z uzamčeného telefonu fotoaparát, zatřesením pak zapnete přisvětlovací diodu.

Motorola Razr 5G
Líbilo se nám
  • ohebný displej dobře reaguje…
  • … je rovněž velmi dobře čitelný
  • vylepšené možnosti venkovního displeje
Nelíbilo se nám
  • drobné vlnky na ohebném displeji
  • nepravidelný tvar vnitřního displeje

Zvuk: slabší průměr

Zvukově se žádné velké hody nekonají – telefon má jediný reproduktor na spodní hraně, který hraje čistě, avšak chybí mu větší důraz na hloubky. Poslech hudby proto provádějte skrze sluchátka, velice slušná výrobce zabalil i do futuristicky vyhlížejícího prodejního balení.

Motorola Razr 5G
Líbilo se nám
  • skvělá dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: velmi dobrý

Druhá generace Motoroly Razr se již nemusí stydět za hardware. Nemáme tu sice pomyslný top procesor, ale nasazení Snapdragonu 765G považujeme za zcela dostatečné. Zejména když je zde i 8GB operační paměť. Telefonu během testování nedošel dech ani při hraní her. Jakmile však telefon trochu zapřáhnete, a stačí klidně jen jednoduchá hra, ucítíte, jak se zadní část intenzivně zahřívá. Po nějakém čase už to přestává být příjemné a na dlouhé hraní tak Razr 5G určen není. Za plus ale považujeme větší interní paměť. Z 256 GB je po prvním zapnutí zhruba 225 GB připraveno pro vaše data, což je jen dobře, neboť s paměťovkou si Razr 5G nerozumí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • 256GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • telefon se dost zahřívá

Výdrž baterie: nic oslnivého

Telefon je o něco silnější kvůli baterii, ačkoliv důvod k oslavám příliš není. Kapacita 2 800 mAh vskutku není ohromující, ale i malá změna k lepšímu se počítá. Navíc je nutné připočíst, že nově spoustu věcí zařídíte skrze menší, tedy energeticky méně náročný vnější displej. Ve výsledku jsem při středně náročném používání dosahoval standardní jednodenní výdrže, kdy po zhruba 14 hodinách zbývalo kolem 25 % baterie. Pokud však telefon používáte skutečně intenzivně, vybijete baterii i za pouhých 8 hodin.

Nabíjení se sice honosí přídomkem Turbo Power, nicméně výkon činí nijak oslnivých 15 W. Nabití proto probíhá na dnešní poměry neúnosně dlouho, konkrétně se jedná o 2 hodiny a 12 minut. Bezdrátové nabíjení bohužel podporováno není.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 51 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 62 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 73 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 84 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 95 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 142 minut
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž
  • nepříliš svižné nabíjení
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nově i s 5G

V oblasti konektivity mobil nabízí LTE, Wi-Fi se standardy ac, Bluetooth 5.1 či GPS s GLONASS. Samozřejmostí je také NFC. Drátovou konektivitu zajistí USB-C 3.0. Nově podporuje také nejmodernější sítě 5G, což je jedna z odlišností oproti předchozí generaci.

Líbilo se nám
  • podporuje 5G

Fotoaparát: stále jen jeden hlavní

Další vylepšení se odehrálo u fotoaparátu, avšak ten hlavní je stále osamocen. Dokáže fotit maximálně ve 48 megapixelech, ale běžně jde o 12 megapixelů ve stylu skládání čtyř snímků do jednoho. Výsledná kvalita je překvapivě velmi dobrá, a to za všech světelných podmínek. Na úplnou špičku sice nestačí, ale i tak budete spokojeni. Navíc je mu k dobru nutné připočíst, že poslouží jako selfie fotoaparát a zvládá zapojit i venkovní displej. Například na něm hned ukáže, co jste vyfotili, případně zobrazí odpočet při samospoušti.

Motorola Razr 5G

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn dle očekávání ve 4K s 30 snímky za vteřinu, přičemž výsledek je poměrně roztřesený. Doporučuji sáhnout spíše po 60snímkové variantě ve Full HD, která je rozhodně lepší.

Motorola Razr 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Motorola Razr 5G (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Motorola Razr 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Motorola Razr 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Sice jsme před malou chvílí uvedli, že jako selfie fotoaparát poslouží hlavní snímač v zavřeném stavu, ale nový Razr 5G vylepšoval také kamerku nad displejem. Ta se nově chlubí 32 megapixely a fotí vážně docela dobře, jenže na hlavní fotoaparát skutečně nemá. Její využití tak vidíme pouze pro videohovory.

Líbilo se nám
  • hlavní fotoaparát připraven spolupracovat s oběma displeji
  • slušná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • chybí další snímače – ultraširokoúhlý, přiblížení atp.
  • slabší záznam videa

Software: takřka čistý Android

Prostředí je u Motoroly tradičně svěřeno do rukou téměř čistého Androidu, v tomto případě stále 10. verze se zářijovými bezpečnostními záplatami. Optimalizace je provedena na jedničku a telefon funguje skvěle. K naprosté spokojenosti nám chybí širší využití ohebného displeje, jenže k tomu by musel být uzpůsoben i samotný kloub, který dokáže být stabilně jen ve dvou polohách – otevřený a zavřený. Chuť si lze spravit nadále přítomným retro modem, u kterého lze nostalgicky zavzpomínat na dobu minulou.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení

Motorola se s Razrem 5G vydává správným směrem. I druhá generace si zachovává punc neskutečné originality a nostalgie zároveň. Současně v sobě kombinuje znovu nalezenou véčkovou konstrukci s aktuálně moderním ohebným displejem a velmi slušnou výbavou. Podstatné ovšem je, že se výrobce snažil vychytat co nejvíce neduhů první generace. Konstrukce je lepší, máme tu více výkonu i lepší výdrž, především ale propracovanější venkovní displej, který řadím mezi hlavní přednosti.

Díky správně zvoleným krokům se z Motoroly Razr 5G stává zajímavé zařízení, které za cenu necelých 40 tisíc nabízí poměrně hodně muziky. Ano, není to nejlepší poměr cena/výkon, na druhou stranu koktejl stylového vzhledu, slušné výbavy a ohebného displeje je na trhu extrémní vzácností.

Konkurence

Jediný konkurentem, pokud opomeneme tak trochu zkušební první Razr, zůstává Samsung Galaxy Z Flip, který je v 5G verzi nepatrně dražší. Má však lepší zpracování kloubu, výkonnější procesor a lépe využité ohnutí v systému. Na druhou stranu jde vzhledem o velmi obyčejné véčko.

Samsung Galaxy Z Flip 5G

Rozměry87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865+, 1×3,09 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh
motorola-razr-5gInovátor
Klady
  • originální design
  • nostalgii umocní retro mód
  • pohodlně se drží
  • ohebný displej
  • vylepšené možnosti vnějšího displeje
  • konstrukce je poměrně pevná
  • slušný hlavní fotoaparát
  • hlavní fotoaparát lze využít i pro selfies
  • velmi dobře optimalizované prostředí
  • podporuje 5G
  • 256GB interní paměť
Zápory
  • konstrukce stále mírně vrže
  • nepodporuje paměťové karty
  • slabší výdrž
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze