DJI Osmo Pocket
recenze

DJI Osmo Pocket

Kapesní špión, kterého nic nerozhází
10

Čínská značka DJI na trh přinesla doposud nejkompaktnější digitální kameru s mechanickou stabilizací, kterou – jak název napovídá – hravě schováte do kapsy. Jak se tato kompaktní kamerka s pokročilou stabilizací povedla a jestli strčí do kapsy i dnešní smartphony, to vám prozradí tato recenze.

Mavic, Osmo, Phantom – to jsou jen některé z názvu výrobků, které světu představila společnost DJI a s téměř 100% jistotou lze tvrdit, že jste o nich již slyšeli. Tyto výrobky se zpravidla vyznačují vysokou úrovní kvality pořízených záznamů, stabilizace, designu i funkčnosti. DJI je jako prémiovou automobilkou ve svém segmentu, která vyrábí kvalitní produkty a nebojí se říct si za ně o adekvátní peníz. Ne každý však potřebuje pořizovat videa ze vzduchu s létajícím dronem, neholduje extrémním sportům, ani nedisponuje zrcadlovkou, ke které by si chtěl dokoupit pořádnou stabilizaci. Někdo totiž hledá opravdu kompaktní řešení, které si s sebou může vzít kamkoliv se mu zachce a jednoduše jej schovat do kapsy. A právě na tyto uživatele cílí DJI Osmo Pocket, na který se dnes zaměříme.

DJI Osmo Pocket – videorecenze

Technické parametry DJI Osmo Pocket

Rozměry 121,9 × 36,9 × 28,6 mm
Hmotnost 116 gramů
Senzor 1/2.3” CMOS o rozlišení 12 megapixelů
Rozsah a ohnisko 80 stupňů, 26 milimetrů
Rozsah ISO 100 až 3 200
Rychlost závěrky 8 s až 1/8000 s
Rozlišení fotografií až 4 000 × 3 000 pixelů
Kvalita videa Ultra HD (4K): 3 840 × 2 160 24/25/30/48/50/60p
Full HD: 1 920 × 1 080 24/25/30/48/50/60/120p
Úložiště microSD karta o kapacitě až 256 GB
Baterie 875 mAh Li-Po
Výdrž asi 2 hodiny
Cena 9 500 Kč

Obsah balení: dokonce i s pouzdrem

V balení tohoto útlého gimbalu s kamerkou jsme našli jen to nejdůležitější – nabíjecí kabel a dvojici konektorů, které lze do DJI Osmo Pocket zasunout skrze slot s piny pod displejem. Smůlu mají snad jen majitelé smartphonů se starším microUSB, neboť jsme v balení nalezli pouze USB-C a Lightning konektor. Propojení s telefonem dává opravdu velký smysl díky aplikaci DJI Mimo, o které si povíme v samostatné kapitole. V balení by se dále mělo nacházet také praktické pouzdro, které jsme však neobdrželi. Pouzdro je poměrně tenké a chrání zařízení před nečistotami i oděrkami. Výhodou přitom je, že se z něj dá DJI Osmo Pocket velmi rychle vytáhnout.

DJI Osmo Pocket balení

Konstrukční zpracování: s důrazem na uživatele

DJI Osmo Pocket je opravdový prcek. Představuje opravdu skvělého společníka, pokud vám jde primárně o kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. Ta činí pouhých 116 gramů, takže je Pocket opravdu lehoučký a není problém jej i dlouhodobě držet v jedné ruce. Díky rozměrům 121,9 × 36,9 × 28,6 mm se vleze krásně nejen do větší kapsy u kabátu, ale klidně i do těsnější kapsy v riflích.

Na celém těle navíc najdeme pouze dvě fyzická tlačítka, která jsou umístěna přímo pod displejem. Jedno tlačítko slouží při dlouhém podržení k zapínání a vypínání zařízení, případně navrácení z kontextové nabídky při letmém stisku, a druhé s klasickou červenou tečkou spouští a vypíná natáčení videí, případně pořizuje snímky. Nad těmito tlačítky se nachází piny, skrze které lze připojit celou řadu příslušenství, které si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách výrobce. Jedná se o chytré řešení modulární podpory. Pokud nepotřebujete mít připojené žádné příslušenství, zakryjete piny stejnobarevnou krytkou – zařízení tak působí celistvě a chrání piny před nečistotami. Zajímavostí také je, že pokud se rozhodnete připojit DJI Osmo Pocket skrze USB-C konektor na spodní straně kabelem k počítači, budete muset nejprve odpojit příslušenství z pinů.

DJI Osmo Pocket

U nahrávacího tlačítka se nachází užitečná dioda, která umí blikat zeleně a červeně. Zelenou barvou svítí, pokud je zařízení zapnuté. Pokud bliká téže barvou, pak se nabíjí, a pokud bliká červeně, dává najevo, že natáčíte. Její funkci oceníte, pokud se nacházíte na přímém slunečním světle, kde může být viditelnost displeje špatná a nejste si jisti, jestli jste tlačítko zmáčkli dostatečně silně. Mezi tlačítky se nachází ještě jeden z dvojice mikrofonů, kterými DJI Osmo Pocket disponuje. Na spodní straně vedle USB-C konektoru se pak nachází druhý. Přesuneme-li se na levou stranu (při pohledu na displej), najdeme zde slot pro paměťovou kartu typu microSD o maximální kapacitě 256 GB. To je podle mého názoru jedním z trochu nešťastných omezení DJI Osmo Pocket. Pokud natáčíte ve 4K při 60 FPS, můžete i 256 GB zaplnit relativně rychle a poté se musíte obtěžovat s přetahováním souborů do počítače. Věřím že mnozí by ocenili možnost použít větší kapacitu, zvlášť když není ničím neobvyklým, že mnoho telefonů dnes podporuje paměťové karty o velikosti až 2 terabajty.

Pojme paměťovku o kapacitě až 256 GB.

Celkový pocit z konstrukce je však velmi dobrý. Napomáhá tomu i použitý materiál. Jedná se o matný plast s hrubším povrchem, který se příjemně drží a příliš neklouže. Ještě o něco hrubší mi pocitově přišla plastová část, ve které jsou uložena tlačítka. Na ní jsem si obvykle nechával prst a přední stranu přidržoval ukazováčkem. K držení vám tak postačí pouze dva prsty.

Čtvercový dotykový displej typu LCD má velikost jednoho palce. Proti čtvercovému poměru stran nic nemám, avšak bohužel tak ztratíte kousek zobrazovacího prostoru při natáčení videa v 16:9. Displej svůj účel, tedy zobrazovat co natáčíte a ovládat Osmo Pocket, splňuje dobře a byl jsem s ním spokojen. Pochopitelně však musíte počítat s tím, že na přímém slunečním světle bude viditelnost horší, navíc jas displeje musíte regulovat manuálně, neboť nedisponuje senzorem jasu. Na dotykové povely reaguje poměrně přesně. Problém jsem měl občas pouze s připojeným konektorem. Pokud potřebujete udělat gesto svajpnutí odspodu, může docházet k zadrhnutí prstu o vystouplejší modul konektoru.

Zpracování je na velmi vysoké úrovni.

Přesuneme-li se na horní část, najdeme zde senzor a rameno disponující mechanickou tříosou stabilizací, která při otáčení nevydává žádný zvuk. Díky této konstrukci je vám již asi jasné, že se zvýšenou odolností proti vodě či prachu nebo snad pádům u tohoto zařízení počítat nelze. Celkový dojem ze zpracování je velmi dobrý. Pro úplnou dokonalost chybí snad jen závit na stativ či dírka pro jistící šňůrku, abyste se nemuseli bát, že vám poměrně drahé zařízení spadne z ruky na zem. Tyto problémy sice řeší příslušenství od výrobce, což je ale další investice navíc.

DJI Osmo Pocket

Na závěr kapitoly dodám, že se DJI Osmo Pocket příliš nezahřívá ani při delším natáčení. Jeho používání tak není nekomfortní. Pokud pochopitelně natáčíte v místě, kde na vás i Osmo svítí sluníčko a je 35 stupňů, musíte počítat s vyšší teplotou.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • dobře se drží a neklouže z ruky
  • nízká hmotnost
  • slušná kvalita displeje
  • příliš se nezahřívá
Nelíbilo se nám
  • maximálně 256GB paměťová karta

Kvalita obrazu a zvuku: uspokojí všechny

1/2.3" CMOS senzor v DJI Osmo Pocket disponuje rozlišením 12 megapixelů, rozsahem 80 stupňů, světelností f/2.0 a ohniskem 26 milimetrů. Nyní, když jsme shrnuli technické specifikace, se můžeme pustit do rozebrání kvality audiovizuálního výstup. Nebudu vás napínat – ten je velmi kvalitní. S DJI Osmo Pocket můžete kromě videí, což je hlavní předností tohoto zařízení, pořizovat také fotografie, a to v rozlišení až 4 000 × 3 000 pixelů v poměru stran 4:3 (případně 3:2 nebo 16:9). Rovněž si můžete nastavit časovač na 3, 5 nebo 7 sekund od zmáčknutí tlačítka.

DJI Osmo Pocket 2160p 60 FPS

Kvalita fotografií je velmi slušná a výhodou je možnost je uložit v RAW formátu DNG. Rychlost závěrky se dá nastavit od 8 sekund až po 1 / 8 000 sekundy s rozsahem ISO od 100 do 3 200. Panoramatické snímky s rozsahem 180 stupňů pořizuje Osmo Pocket extrémně rychle a díky gimbalu odpadá nutnost se zařízením jakkoliv hýbat.

DJI Osmo Pocket 1080p 30 FPS

Video lze natáčet až ve 4K při 60 FPS.

Hlavní předností je však video, u kterého vám DJI Osmo Pocket nabídne širokou škálu možností nastavení. Například snímkovací frekvenci lze nastavit na 24, 25, 30, 48, 50 či 60 FPS, a to jak u Full HD, tak u 4K videa. Problém kameře nečiní ani velmi pěkná slow motion videa, která zabere ve Full HD při 120 FPS, kdy dojde ke čtyřnásobnému zpomalení.

DJI Osmo Pocket 1080p 30 FPS

Při pořizování videí mě překvapil také zvuk, který je příjemně kvalitní a osobně jsem jej čekal horší. Ostatně ho můžete posoudit sami – zvuk v přiložené videorecenzi a samozřejmě i v krátkých ukázkách pochází vždy přímo z DJI Osmo Pocket. Pokud však potřebujete využít například klopový mikrofon, můžete si dokoupit příslušenství, pomocí kterého jej budete moci připojit skrze 3,5mm audiokonektor.

DJI Osmo Pocket 2160p 30 FPS

Tříosá mechanická stabilizace pochopitelně překonává elektronickou i optickou stabilizaci ve smartphonech a bezproblémově dokáže vyhladit třes. Není si však potřeba nic nalhávat, DJI Osmo Pocket se vyhlazením nevyrovná podstatně větším a těžším gimbalům, kde je stabilizace ještě o něco hladší. S ohledem na velikost zařízení jsou však výsledky velmi slušné a pokud se s DJI Osmo Pocket naučíte zacházet, budete jimi mile překvapeni.

Huawei P30 Pro 1080p 30 FPS (pro srovnání)

DJI Osmo Pocket nabízí velké množství možností nastavení.

Stabilizace má rovněž různá nastavení. Například umožní funkce Fast Follow či Slow Follow, které ovlivňují rychlost otočení os senzoru. Dále lze uzamknout náklon (Tilt Lock), kdy se přestane hýbat osa uložení modulu fotoaparátu. Režim Follow způsobí, že se senzor i všechny osy otáčejí směrem, kterým zařízení natáčíte vy, avšak se zpožděním, a FPV (First Person View) funguje stejně, pouze bez zpoždění. V menu s rychlými možnostmi, do kterého se dostanete svajpnutím zespodu, se kromě zmíněných možností nachází rovněž možnost vycentrovat kameru či ji přetočit do selfie režimu.

Huawei P30 Pro 2160p 30 FPS (pro srovnání)

Jak se říká, obrázek vydá za tisíc slov a video za tisíc obrázků. Nejlepší představu o kvalitách pořízených videí si tak uděláte z videoukázek poblíž.

DJI Osmo Pocket Slow Motion 1080p 120 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní video i fotografie
  • pokročilá nastavení
  • slušný zvuk

Prostředí kamery a doprovodná aplikace: svajp sem, svajp tam

Ovládání DJI Osmo Pocket je tak jednoduché, jak jen může být. Dominujícím prvkem ovládání jsou svajpnutí z různých stran. Menu rychlých možností bylo zmíněno již v předchozí kapitole a kromě něj jsem toho příliš mnoho nepoužíval. Pokud se rozhodnete změnit kvalitu videa, vyhotovit fotku či panorama nebo natočit zpomalené video, stačí udělat svajpnutí zprava, čímž se dostanete do příslušného nastavení.

Pokud byste si rádi prohlédli pořízené fotografie či videa, což na malém displeji postačí doopravdy pouze k získání základní potřeby, svajpnete zleva. DJI Osmo Pocket v sobě nemá zabudovaný reproduktor, takže při prohlížení videí neuslyšíte zvuk.

DJI Osmo Pocket

Pro zkalibrování kamery svajpnete seshora, kde najdete menu s podrobnějším nastavením automatického vypnutí, jazyka a světelnosti displeje či několika dalšími funkcemi. Jakmile jsem si vše nastavil ke své spokojenosti, zde jsem se nacházel opravdu minimálně. Najdeme zde také možnost nastavit Autofocus Continuous nebo Autofocus Single: první jmenovaný zajistí přeostřování v průběhu natáčení videa, druhý by pak měl udržovat fokus pouze na jednom bodu.

Režim Story zanechává na konci vodoznak.

Aplikace DJI Mimo pro doprovodné mobilní zařízení s OS Android či iOS je pak prodlouženou rukou kamery. Asi největším benefitem je pochopitelně mnohonásobně větší plocha displeje. Dále pak získáte snazší možnosti nastavení, protože vidíte volby lépe vidíte. V neposlední řadě zde můžeme najít spoustu tipů a informací, jak se zařízením natáčet, a rovněž se skrze aplikaci umí kamera aktualizovat. Zajímavostí je také režim Story, který vám natočí video s využitím trojice os vždy v několika segmentech, které následně složí dohromady. Během toho do videa vloží filtry či hudbu. Výsledek vypadá pěkně, ale poslouží spíše pro krátké videa na Instagram a bohužel jsem ani nenašel možnost, jak odstranit vodoznak DJI na konci každého takto natočeného videa. Pomoci si tak musíte následnou editací videa v jiném programu. Na možnosti nevkládat vodoznak se ale údajně pracuje.

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání kamery skrze dotykový displej
  • kvalitní aplikace na Android i iOS
Nelíbilo se nám
  • přítomnost vodoznaku na konci Story videí

Výdrž baterie: nepochopitelné rozhodnutí

Při pohledu na DJI Osmo Pocket vás jistě napadne otázka, jak dlouho dokáže vlastně takto malé zařízení natáčet video. Podle výrobce to je až 140 minut. Z mých osobních zkušeností je to minut 120 při natáčení Full HD videa. Pokud se rozhodnete natáčet ve 4K, musíte počítat s přibližně o 20 až 30 minut kratší výdrží.

Kamera po připojení nabíjí telefon, místo aby tomu bylo naopak.

Veliký nedostatek spatřuji v tom, že pokud si připojíte DJI Osmo Pocket k telefonu skrze některý z konektorů, začne jej Osmo Pocket nabíjet! Ano, doopravdy se nejedná o žert a namísto toho, aby smartphony, které mají dnes kapacitu baterie i 5 000 mAh, nabíjely maličký DJI Osmo Pocket, začne nabíjet DJI Osmo Pocket telefon. Uvnitř zařízení se totiž nachází Li-Po baterie o kapacitě 875 mAh, a tak nemůžete očekávat zázraky. Její nabití výkonem 10 W zabere zhruba hodinku.

Mou radou tak je mít před připojením DJI Osmo Pocket vždy smartphone nabitý na 100 % a pro všechny případy mít u sebe powerbanku, skrze kterou můžete DJI Osmo Pocket nabít. Na tuto vlastnost si stěžuje mnoho uživatelů, takže můžeme předpokládat, že s tím DJI něco udělá v další aktualizaci. Připojení k telefonu skrze USB-C konektor přitom působí jistě, není nijak křehké a používat toto kombo je velmi pohodlné. Jedinou překážkou snad může být, pokud máte robustnější kryt na telefonu, který nedovoluje kvalitní propojení.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • kamera po připojení nabíjí telefon, místo aby to bylo naopak

Zhodnocení

Mé celkové dojmy z DJI Osmo Pocket jsou i přes několik výtek kladné. Jeho největší předností je kompaktní velikost, díky které se vleze kamkoliv, a rychlost spuštění, která nepřesahuje pět sekund. Při zahlédnutí něčeho zajímavého tak můžete v blesku DJI Osmo Pocket vytáhnout a začít natáčet. Pochválit musím rovněž kvalitu videa i modularitu, která umožňuje připojit další užitečné příslušenství. V neposlední řadě chválím také aplikaci, která používání DJI Osmo Pocket ještě více usnadňuje a zpohodlňuje.

DJI Osmo Pocket

Z nevýhod bych jmenoval omezení velikosti paměťové karty, která může mít maximální kapacitu 256 GB, nebo vlastnost Osmo Pocket nabíjet připojený telefon, když by tomu mělo být naopak. Zvážit je třeba také vyšší pořizovací cenu kolem 10 tisíc korun i dražší příslušenství.

Klady
  • schopnost natáčet až ve 4K při 60 FPS
  • kvalitní tříosá stabilizace
  • aplikace DJI Mimo
  • kompaktní rozměry
  • kvalitní video
  • modulární koncepce
  • kvalitní audio
Zápory
  • po připojení kamera nabíjí smartphone
  • maximálně 256GB paměťová karta
Diskuze ke článku
.
Uzamknutí náklonu (Tilt Lock) tedy znamená, že vlastní objektiv se nepohybuje ve svislém směru a je aretován napevno, takže lze videa natáčet z ruky stejně jako např. s běžným kompaktem? V tomto režimu funguje stabilizace stejně jako bez uzamknutí?
Pesedm
Šmarjá :))
IvoCZ
Škoda, že recenze přichází až tak dlouho po uvedení kamery na trh. Dříve nebyl čas?
Marcel
Máte tu někdo zkušenosti s používáním skryté kamery? Dokážete mi prosím poradit, podle čeho bych měl takovou kameru vybírat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze