LG Velvet
recenze

LG Velvet

Dopřejte si dotek luxusu
11

Novinka od LG přináší velký displej, výkonný procesor, 5G konektivitu i zvýšenou odolnost. Vše je navíc zabaleno ve stylovém těle s kovovým rámečkem a obřím 6,8" OLED displejem za relativně příznivou cenu okolo 16 tisíc korun.

Jihokorejský výrobce svůj nový mobil zaměřený na estetiku pojmenoval jako LG Velvet. Právě elegantní vzhled by jej měl jasně odlišovat od veškeré konkurence. Zároveň však nabídne zajímavou hardwarovou výbavu, která může být z hlediska poměru cena/výkon mnohem lákavější než u většiny klasických vlajkových lodí letošního roku. Jak si u nás novinka vedla?

LG Velvet – videorecenze

Technické parametry LG Velvet

Kompletní specifikace
Konstrukce161 × 74,4 × 6,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejOLED, 6,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčervenec 2020, 15 999 Kč
Za zapůjčení LG Velvet děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Obsah balení: nic zásadního nechybí

V balení LG Velvet najdete kromě telefonu také sadu příruček, napájecí adaptér a nabíjecí/datový kabel typu USB-A/USB-C. Snad jediné, co bych ocenil navíc, je ochranné pouzdro, které si musíte samostatně dokoupit.

Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: LG má styl

Máte rádi netradiční stylové telefony, se kterými je možné vybočit z davu? V takovém případě může být LG Velvet přesně pro vás. Elegantní telefon zaujme zaoblenými boky, ale také zády, na nichž se nachází takřka kompletně zarovnaný modul fotoaparátů. Mírně vystupuje pouze hlavní snímač, který je zároveň největší. Složení fotoaparátů tak vytváří dojem padající kapky.

Originální jsou také boky tenké pouhých 7,9 mm a najdeme na nich o jedno tlačítko více, než jsme zvyklí. Je na levé straně, slouží ke spuštění Google Asistenta a více se o něm dozvíte v kapitole o softwaru. Zbylé rozmístění ovládacích prvků je již poměrně běžné – vypínací tlačítko si našlo své místo na pravém boku, kolébka hlasitosti pak na protější straně. Stranu horní okupuje slot pro jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovou kartu microSD. Vespod můžete pro změnu spatřit 3,5mm jack, USB-C a také výřez hlasitého reproduktoru.

LG Velvet nehyzdí žádný vystouplý fotoaparát.

LG Velvet váží příjemných 180 gramů a padne příjemně do dlaně. Navíc mu nechybí zvýšená odolnost IP68 ani vojenský standard MIL-STD-810G, což je příjemné zjištění vzhledem k přívětivé ceně. V testované šedé variantě vypadá mobil zajímavě, mnohem více mu to však sluší v bílé, zelené či oranžové. I tak se ovšem jedná o designově pěkný telefon bez vystouplého modulu fotoaparátu, který může vzhledem zaujmout nejednoho uživatele (a uživatelku).

Líbilo se nám
  • povedený design bez vystouplého modulu fotoaparátu
  • zvýšená odolnost
  • příjemně se drží

Displej: 6,8" elegán

LG Velvet se snaží nalákat na design a s tím nepochybně souvisí také displej, který díky tenkým rámečkům zabírá v podstatě celou čelní plochu. Jedná se o P-OLED panel s uhlopříčkou 6,8 palce a jemným rozlišením 1 080 × 2 460 pixelů s výslednou jemností 395 PPI. Displej se opravdu povedl, nabízí krásné barvy, široké možnosti nastavení a také dostatečně vysoký maximální jas důležitý ke komfortnímu používání na slunci, třeba i s nasazenými slunečními brýlemi.

LG Velvet
Integrovaná čtečka funguje bleskurychle.

Potěší také optická čtečka otisků prstů integrovaná v obrazovce, která funguje velmi rychle a během používání jsem s ní neměl absolutně žádný problém. Na prst reaguje pohotově a uživatel má dokonce možnost si upravit animaci zobrazenou při přiložení prstu. Nakonec zmíním výřez v podobě stékající kapky, který mě během používání nijak neobtěžoval a lze jej i softwarově skrýt. Někteří uživatelé si jistě budou stěžovat na absenci vyšší obnovovací frekvence, osobně to však u telefonu v této cenové kategorii nepovažuji za standard a vzhledem k dalším přednostem obrazovky s absencí technologie nemám problém.

Líbilo se nám
  • krásný 6,8" OLED displej
  • špičková jemnost
  • vysoký maximální jas
  • povedená čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet vyšší obnovovací frekvence

Zvuk: stereo pro hry i filmy

LG Velvet disponuje kromě spodního reproduktoru také sekundárním hlasitým reproduktorem ve sluchátku. Výsledný stereo efekt se rozhodně řadí k tomu lepšímu, s čím jsem se v poslední době setkal. Zvuk je dost hlasitý a kvalitu neztrácí ani při nejvyšší hlasitosti.

Uživatel může navíc stále využít 3,5mm jack, případně Bluetooth pro připojení sluchátek. Výtky nemám ani ke kvalitě telefonních hovorů. Kvůli umístění sluchátka na samotné hraně čelní plochy bylo však potřeba telefon držet o něco níž, než jsem zvyklý. Hrana je navíc poměrně ostrá, takže mě při delším hovoru začala nepříjemně řezat do ucha.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereozvuk
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • telefonování je kvůli ostré horní hraně méně pohodlné

Výkon hardwaru: více než dostatečný

Díky Snapdragonu 765G, který je výkonný a zároveň energeticky úsporný, se nemusíte obávat o to, že byste se setkali s nedostatkem výkonu při hraní her nebo náročném multitaskingu. Společnost mu dělá 6 GB operační paměti a 128GB úložiště typu UFS 2.1, z něhož po zapnutí zůstane dostupných zhruba 110 GB. To můžete navíc rozšířit o paměťové karty microSD o velikosti až 2 TB.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • vysoký výkon

Výdrž baterie: je na něj spolehnutí

Velká uhlopříčka displeje se musí zákonitě projevit na energetické náročnosti. LG naštěstí vybavilo Velvet baterií o kapacitě 4 300 mAh s podporou rychlého (až 25W) nabíjení Quick Charge 4.0 (USB PD). Zároveň však nechybí ani podpora bezdrátového nabíjení výkonem až 9 W, který je plně dostačující vzhledem k tomu, že většina bezdrátových podložek na trhu má výkon 10 W či ještě nižší. Reverzní nabíjení se nekoná, ale vzhledem k ceně to není překvapením.

Jedinou nevýhodou tak pro někoho může být nízký výkon dodávaného adaptéru. S jeho 9 W nabíjení trvá déle, osobně mi to však nevadilo a navíc je na tom LG Velvet stále lépe než dražší iPhone 11 s 5W adaptérem.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 51 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 67 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 80 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 95 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 112 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 139 minut
Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • nabíjení výkonem až 25 W
Nelíbilo se nám
  • slabší adaptér v balení

Konektivita: potěší i náročné

Konektivita je příkladná. Kromě již zmiňované podpory sítí 5G se můžete těšit na Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 nebo GPS, GLONASS, BDS a evropské Galileo. Samozřejmě nechybí ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé párování.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: milé překvapení

LG Velvet spoléhá na trojici snímačů. Hlavní má rozlišení 48 megapixelů, světelnost f/1.8 a PDAF ostření. Ultraširokoúhlý objektiv nabídne 8Mpx rozlišení s clonou f/2.2 a velmi slušným rozsahem 120 stupňů. Nakonec je zde pětimegapixelový senzor, jenž poslouží pro vylepšené portrétní snímky. Na zádech najdeme také přisvětlovací diodu, která svítí překvapivě silně.

Ukázka fotografií s vypnutým a aktivovaným nočním režimem + portrétní snímky

Kvalita výsledných snímků mě mile překvapila. Fotografie mají slušný dynamický rozsah, vysokou úroveň detailů i pěkné barevné podání. Pozitivní dojem umocňuje i povedená fotoaplikace, která je přehledná a nabízí pokročilý manuální režim. Zároveň je k dispozici režim pro focení v noci, který snímky pěkně prosvítí, avšak noc zůstane stále nocí a nepromění se na den. Natáčet lze také videa, a to až v rozlišení 4K při 30 FPS. Vhod může přijít funkce zesilování mikrofonu při přibližování obrazu. Čelní 16Mpx kamerka pořizuje pěkné snímky, které potěší všechny příležitostné tvůrce selfies.

Líbilo se nám
  • solidní kvalita snímků
  • propracovaná fotoaplikace
  • nechybí noční režim
  • výkonná přisvětlovací dioda
Nelíbilo se nám
  • OIS by přišla vhod

Software: téměř dokonalý

Novinka spoléhá na Android 10 a již po prvním spuštění vám nabídne gesta jako defaultní způsob ovládání. Nadstavba od LG se navíc chlubí mnoha možnostmi nastavení. Kromě úprav ikonek a barev ovládacích prvků máte k dispozici pokročilé zaznamenávání obrazovky (s nastavením zdroje zvuku i rozlišení videa) či tzv. Context Awareness (v českém prostředí zůstává funkce nepřeložena). Ta vám umožní automatizovat procesy odehrávající se v telefonu na základě vaší lokace nebo určité akce. Po zapojení sluchátek se tak například může automaticky spustit vaše oblíbená hudební aplikace a při příchodu do kanceláře se aktivuje tichý režim.

V době testování byly k dispozici červnové bezpečnostní aktualizace.

Obzvlášť musím pochválit design prostředí, který se opravdu povedl a považuji jej za jeden z nejpovedenějších na trhu. Výrobce myslel také na užitečné aplikace, jako je Centrum aktualizací, které zkontrolujete aktualizace softwaru zařízení a také aktualizace nainstalovaných aplikací, nebo Smart Doctor – ten zařízení optimalizuje a zároveň telefon dokáže diagnostikovat.

Prostředí má však také jednu vadu na kráse. Občas se mi totiž stávalo, že při spuštění některé z nainstalovaných aplikací záhy spadla. Věřím, že výrobce tento menší problém opraví s další aktualizací. V době testování byla na telefonu k dispozici červnová bezpečnostní aktualizace, za což LG zaslouží pochvalu.

Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • povedené prostředí
  • užitečné aplikace od výrobce
Nelíbilo se nám
  • aplikace občas po otevření spadnou

Zhodnocení

LG Velvet se pro mě stal jedním z nejzajímavějších smartphonů letošního roku. Nabízí krásný displej, dostatek výkonu, podporu 5G, povedenou nadstavbu nebo kvalitní fotoaparáty. Vytkl bych jen nemožnost přemapovat tlačítko Google Asistenta, případně samotné prostředí, které se mi svým zpracováním velmi líbí, ale občas má své slabší chvilky. Za cenu zhruba 16 tisíc korun LG Velvet nechybí nic podstatného, naopak nabídne spoustu funkcí i z podstatně dražších zařízení, jeho nákup vám tedy mohu vřele doporučit.

LG Velvet

Konkurence

Pokud máte rádi velké displeje se zaoblenými okraji a chtěli byste i vyšší obnovovací frekvenci, můžete zvolit novou Motorolu Edge. Ta nabídne identický procesor i o něco větší baterii. Bohužel jí však chybí zvýšená odolnost.

Motorola Edge

Rozměry161,6 × 71,1 × 9,3 mm, 188 g
DisplejOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Často fotíte a preferujete čistý Android? Dejte šanci loňskému Pixelu 4, kterému nechybí 90Hz displej či pokročilá schopnost rozpoznávání obličeje.

Google Pixel 4 128 GB

Rozměry147,1 × 68,8 × 8,2 mm, 162 g
DisplejOLED, 5,7" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 800 mAh
lg-velvet
Klady
  • líbivý design
  • zvýšená odolnost
  • povedené fotoaparáty se skvělou fotoaplikací
  • velký 6,8" OLED displej
  • rychlé drátové nabíjení + bezdrátová varianta
Zápory
  • software má své mouchy
  • tlačítko Google Asistenta nelze přemapovat
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Ve Vámi testované šedé verzi (nebo co to je za barvu) nic moc teda.
Ta perleťově bílá je epic! ^^
Jarmila Jarmila
Jarmila Jarmila
Mr. Papadopoulos co je s mobilecastom?
Letna prestavka,ci rekonstrukcia studia a zmena stylu streamu?
Diky za odpoved.
dav.72@seznam.cz
dav.72@seznam.cz
TVL - 161 cm a prý 180 gramu je příjemných. To je vážně blábol hodný mistra.
Děkuji, pro mě to tedy není a jak je známo, podpora LG je úplně tristní.
Jinak ve srovnání s Pixelem 4 mi LG nic na víc nedá, jsem s ním max. spokojen.
Ještě uvidíme, jak tohle LG bude fotit.
Michal B
Michal B
Naposledy upraveno: 19. 7. 2020 21:09
Chybí mi podstatná informace a to jestli je to dual sim nebo jen single

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze