Lenovo Moto G (2015)
recenze

Lenovo Moto G (2015)

Malý velký bojovník
56

Splynutí Motoroly s čínským Lenovem možná nepotěšilo skalní příznivce legendární americké značky, na druhou stranu umožnilo expanzi oblíbených výrobků i mimo její domovský trh. Příchod Moto G 3. generace do ČR je toho příkladem. Za slušnou cenu okolo 5,5 tisíce korun nabídne kvalitní HD displej, povedený fotoaparát a skvěle odladěné prostředí. Bude to však stačit na dravou konkurenci?

Motorola si za dobu své existence u zákazníků získala určité renomé, které se tak trochu rozplynulo po odkoupení Googlem a následně Lenovem, kterému patří dodnes. Ať už se nám toto spojení líbí, nebo jste z něj naopak smutní, jedna věc se vyvrátit nedá: teprve až díky Lenovu se úspěšné výrobky s logem Motoroly nově distribuují i na tuzemský trh, což potěší nejednoho fanouška a příznivce telefonů se zajímavým poměrem ceny a výkonu.

Motorola Moto G (2015)

Klasickým příkladem je modelová řada Moto G. Lenovo českým zákazníkům nově nabízí Moto G 3. generace, která se snaží zaujmout především svoji odladěností a také přijatelnou cenou. Moto G přidává i některé benefity navíc, avšak konkurence se postupem času stala poměrně nekompromisní. Naše recenze prozradí, jaké šance má Moto G na to stát se dalším bestsellerem, zvláště pak nyní, když byla představena nová generace.

Technické parametry Motorola Moto G (2015)

Kompletní specifikace
Konstrukce142,1 × 62,4 × 11,6 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx7
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 470 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
Dostupnostkvěten 2016, ?

Lenovo Moto G 2015 – videopohled

Obsah základního balení: téměř nic tu nenajdete

Dávno pominuly doby, kdy se výrobci i u základních modelů snažili obohatit balení něčím navíc. Lenovo nešetřilo na výbavě, šetřit se však muselo na balení. U Lenova Moto G se můžete spolehnout pouze na datový kabel – adaptér do elektrické sítě chybí. Naštěstí někteří prodejci usoudili, že bez nabíječky se žije velmi špatně, a tak součástí balení u většiny prodejců bývá i adaptér do sítě. Na sluchátka však musíte zapomenout v obou případech.

Úvodní srovnání: mezigenerační souboj

Motorola Moto G Motorola Moto G (2014) Motorola Moto G (2015)
Úhlopříčka displeje 4,5 palce 5 palců 5 palců
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 326 PPI 294 PPI 294 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS
Procesor Qualcomm Snapdragon 400 Qualcomm Snapdragon 400 Qualcomm Snapdragon 410
RAM 1 GB 1 GB 1 / 2 GB
Interní paměť 8 GB / 16 GB 8 GB / 16 GB 8 GB / 16 GB
Slot pro paměťové karty ne microSD (max. 64 GB) microSD (max. 128 GB)
Fotoaparát 5 Mpx (2 592 × 1 944 px) 8 Mpx (3 224 × 2 448 px) 13 Mpx (4 160 × 3 120 px)
Sekundární fotoaparát 1,3 Mpx 2 Mpx 5 Mpx
Videokamera 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
LTE/NFC ne/ne ne/ne ano/ne
Odolná konstrukce ne ne IPx7
Stereo reproduktory ne ano ne
Rozměry 129,9 × 65,9 × 11,6 mm 141,5 × 70,7 × 11 mm 142,1 × 62,4 × 11,6 mm
Hmotnost 143 gramů 149 gramů 155 gramů
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Design a konstrukce: sportovní vajíčko

Design Lenova Moto G 3. generace navazuje na své předchůdce. Opět tu tedy máme zakulacený smartphone, jehož vzhled neurazí, ale bohužel ani nijak zvlášť nenadchne. Přední část vyplňuje 5palcový displej, který zabírá 67 % plochy. To není žádná výhra, neb konkurence ze střední třídy si za podobnou cenu s místem umí poradit lépe. Nad displejem nalezneme kromě sekundární kamery pro videohovory také výrazný průchod sluchátka, ten však již bohužel neukrývá druhý reproduktor, jako tomu bylo u Motoroly Moto G 2. generace. Notifikační LED dioda chybí, asistují zde pouze průchody senzoru okolního osvětlení a přiblížení.

Motorola Moto G

Pod displejem se opět naskýtá pohled na poměrně výrazný průchod, který však již patří hlasitému reproduktoru. Umístění na přední straně zařízení hodnotíme kladně, neboť výstup není nijak utlumen. Kapacitní tlačítka pod displejem nehledejte, jsou totiž součástí prostředí. Chválíme také za celistvost. Kromě zmíněných designových prvků působí přední strana velmi nenápadným dojmem, dokonce ji nenarušuje ani zbytečné logo výrobce.

Lenovo Moto G (2015)

Na pravém boku zařízení nalezneme tlačítko zámku obrazovky, jež má speciální úpravu. Díky zdrsněnému povrchu se lépe nahmatá i poslepu. Chválíme rovněž zpětnou vazbu i umístění, díky čemuž sklouzne palec na tlačítko zcela intuitivně. Pod odemykacím tlačítkem se nachází kolébkové tlačítko regulace hlasitosti, které již žádnou speciální úpravu nenabízí, avšak díky tomu je snadno rozeznáte. Tlačítko klade příjemný odpor, a tak jej v kapse omylem nestisknete.

Motorola Moto G

Vrchní strana nabízí pohled na 3,5milimetrový jack konektor, naopak na spodní hraně pak hledejte microUSB konektor. Levý bok je zcela holý. Přesuneme se na zadní část, kde dominuje čočka 13Mpx fotoaparátu, jež je umístěna v plastickém pásu zakončeném logem Motoroly. Zadní část tvoří plastový kryt. Ten nově nezabíhá až do okrajů zařízení a ustupuje tedy před plastovým rámem, jenž obepíná celé bočnice zařízení. Na krytu jsou znatelné výrazné plastické linky, které vystupují a mají tak posloužit lepšímu usazení v ruce. Jeho povrchová úprava je velmi výrazná, a tak spíše než plast připomíná gumu. Díky ní nezachytává kryt otisky vašich prstů, avšak bohužel, mastnota se na tmavé variantě okamžitě projeví. Čištění je pak obtížnější, protože do mezer se špatně dostává.

Lenovo Moto G (2015)

Zadní kryt lze sejmout, přesto na svém místě drží opravdu poctivě. Pro jeho sundání slouží výřez pro nehet ve spodní části, pod ním se nám odhalí slot pro microSIM a microSD kartu, i když baterie bohužel ne. Ta je umístěna pod další vrstvou plastu v útrobách zařízení, tudíž uživatelsky vyměnit nelze (tedy pokud nechcete přijít o záruku). Zde se hodí podotknout, že Moto G 3. generace odolá vodě dle certifikace IPx7, což dává na vědomí, že ač prachutěsnost chybí (písmeno x), voděodolnost je díky číslici 7 zaručena po dobu 30 minut v hloubce 1,5 metru. Vnitřnosti jsou chráněny pomocí gumových membrán, které jsou umístěné na rubu krytu. Jen jeho dokonalé zacvaknutí tak zajistí, že do útrob nevnikne ani kapka. Kdyby se tak stalo, vniknutí kapaliny by stejně prozradily speciální papírky citlivé na vlhkost rozeseté po vnitřní části zařízení.

Rozměry nijak nepřekvapí, činí 142,1 × 62,4 milimetru, což jsou na poměry 5palcového zařízení standardní hodnoty. Zamrzí však vyšší tloušťka, konkrétně 11,4 milimetru, nepotěší ani na zvyklosti plastových smartphonů vysoká hmotnost 155 gramů. Na obranu Lenova však musíme říci, že vzhledem k rozměrům padne Moto G do rukou skvěle, hmotnost se přijatelně rozprostře a vy nemáte pocit, že byste v rukou drželi malou zbraň. Novinka se prodává v bílé a černé variantě a barva se vždy prolne i do přední části.

Motorola Moto G

Nás osobně design Moto G nijak nezklamal, ač nelze říci, že by působil reprezentativním dojmem. Spíše působí dojmem sportovním, což samozřejmě není chyba. Pozitivně hodnotíme rovněž konstrukční zpracování, které je velmi poctivé – Moto vydrží i méně šetrné zacházení.

Líbilo se nám:

  • zpracování zadního krytu
  • odpovídající rozměry
  • voděodolná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • vyšší tloušťka zařízení

Displej: chlouba

Moto G 3. generace disponuje 5palcovým IPS panelem, jenž kryje odolné sklo Gorilla Glass 3. Rozlišení se ustálilo na standardních 1 280 × 720 pixelech, což udává výslednou jemnost 294 pixelů na palec. Pokud se na obrazovku budete dívat ze vzdálenosti odpovídající běžnému používání, viditelného rastru se obávat nemusíte. Jednoznačně nás ale překvapilo kvalitní barevné podání – na danou třídu nabídne Moto G opravdu věrné a syté barvy a špatné to není ani s pozorovacími úhly. Pochválit musíme také maximální jas, který dostačuje pro práci i za slunečného dne. Dobře funguje i senzor okolního jasu, který citlivě a svižně upravuje jas displeje dle okolních světelných podmínek.

Motorola Moto G (2015)

Jak již víme z popisu zařízení, Lenovu chybí notifikační LED dioda. Moto G však i přesto informovat dokáže, a to rovnou pomocí svého displeje. Jakmile pohasne a přijde nové upozornění, automaticky se zobrazí ikona zmeškané události. Ta svým designem signalizuje to, o jakou aplikaci se jedná, a telefon dovolí notifikaci přímo zobrazit, stačí ji posunout směrem nahoru. Pokud však notifikaci včas nezaregistrujete a upozornění zmizí, není důvod k obavám. Jakmile ležící smartphone uchopíte do rukou, tak akcelerometr vyhodnotí situaci a notifikace se opětovně zobrazí, a to ještě před tím, než aktivujete samotný displej. Jediné, co nám tak trochu chybí, je možnost odemknutí displeje dvojitým poklepáním, což je i ve střední třídě obvyklé.

Líbilo se nám:

  • IPS technologie
  • dostatečná jemnost

Nelíbilo se nám:

  • absence notifikační LED

Baterie: standardní výkon

Uživatelsky nevyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 470 mAh a ač její výdrž neohromí, na jeden a půl až dva dny se dostanete vcelku bez problému. V testu výdrže jsme za den vyřídili zhruba desítku hovorů, komunikovali skrze internetový messenger a pořídili několik snímků. Samozřejmě jsme také využívali internetový prohlížeč a velmi zřídka GPS. V takovém případě je jeden a půl dne reálný. Pokud totiž kupříkladu budete GPS využívat na delší cestu, tak vám večer zbyde zhruba 35 až 40 % baterie, což je na další den již poměrně limitní hodnota.

Motorola Moto G (2015)

Co se týče výdrže streamovaného videa, dostali jsme se na hodnotu 7 hodin a 23 minut. Na 80 % se Lenovo dobije během 1 hodiny a 39 minut a na kompletní dobití si počkáte dalších 26 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná kapacita baterie

Nelíbilo se nám:

  • baterii nelze uživatelsky vyměnit
  • poměrně dlouhé nabíjení

Zvuk: škoda absence stereo reproduktorů

Hlasitý reproduktor je umístěn na přední straně, což je vcelku neobvyklé. Většina výrobců vsází na zadní nebo spodní hranu, avšak nám se myšlenka Motoroly zamlouvá a rozhodně se jedná o jedno z lepších rozhodnutí. Reproduktor hraje poměrně hlasitě a zhruba do poloviny maximální hlasitosti lze jeho výstup ohodnotit jako „poslouchatelný“, tedy alespoň pro osobní účely. S každým stupínkem navíc se však výstup více a více zkresluje. Absence basové složky nepřekvapí a při maximální hlasitosti však nejsou příjemné ani výšky – zkrátka takový slabší průměr.

Motorola Moto G

Motorole musíme vytknout absenci stereo reproduktorů. Předešlá generace totiž stereo reproduktory nabízela. Druhý reproduktor byl vhodně umístěn v prostoru telefonního sluchátka. Tento ústupek sice zamrzí, i tak by ale Moto G 3. generace nebyla zrovna vhodným adeptem pro náročné posluchače. V balení žádná sluchátka nenaleznete, a tak pro osobní poslech musíte sáhnout po sluchátkách z vlastní sbírky. Výstup do sluchátek je kvalitní a ve své třídě nijak nevybočuje z příjemného standardu.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • umístění hlasitého reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • „plechový“ výstup u vyšší hlasitosti

Hardware a výkon: nezdá se

Lenovo Moto G 3. generace se celosvětově prodává ve dvou základních variantách. Na tuzemský trh dorazil model, který disponuje podporou LTE a čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 410 s taktem 1,4 GHz. Procesoru v našem případě sekunduje 1 GB paměti RAM, z níž běžně zbývá zhruba 280 MB volných. Interní paměť nabídne kapacitu 8 GB, kde má uživatel přístup k necelým 4,5 GB. Paměť lze rozšířit paměťovou kartou microSD o dalších až 128 GB, tedy alespoň takovou hodnotu uvádí sám výrobce. Na paměťovou kartu lze také přesouvat data aplikací, což je vlastnost operačního systému Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow, na kterém Motorola běží. Dodáme, že v prodeji je také varianta s 16GB interní pamětí a 2 GB operační paměti RAM, avšak ta se u nás prozatím oficiálně neprodává.

Výsledky benchmark testů

Jsme ve střední třídě, tudíž nepřekvapí poměrně bídný výsledek v testu AnTuTu, kde Moto G získala zhruba 28 500 bodů. To není moc, avšak nejde jenom o počet bodů. Díky téměř úplně čistému prostředí Androidu 6.0.1 Marshmallow běhá zařízení maximálně plynule, navíc Lenovo omezilo také předinstalované aplikace, mezi kterými nenaleznete žádný nepříjemný bloatware. V nabídce jsou jen aplikace od Googlu, avšak taková aplikace YouTube je přístupná až po manuální instalaci z Obchodu Play. Lenovo přidalo jen několik málo aplikací navíc: konkrétně se jedná o aplikaci Moto pro správu interaktivních možností telefonu a také aplikace FM rádia.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • plynulost systému

Nelíbilo se nám:

  • málo paměti (RAM i interní)

Prostředí a nadstavba: spása

Prostředí Moto G 3. generace je de facto alfou a omegou celého zařízení. Prostředí staví na základech Androidu 6.0.1 Marshmallow a grafická nadstavba je opravdu téměř neznatelná, kdy Motorola přidala jen několik tapet navíc. V prostředí se tedy neztratí ani naprostý začátečník. Androidu se většinou vytýká zamoření různými zbytečnostmi navíc, problémové jsou rovněž zdvojené aplikace. U Moto G se však tento jev téměř nevyskytuje. Vše je v základním pojetí a uživatel nemusí, pokud nechce, nic více nastavovat.

Uživatelské prostředí

Prostředí se nejvíce blíží klasickému Google Launcheru, který je volně distribuován v Obchodě Play. Základem jsou tedy domovské obrazovky, na které lze přidávat aplikace a widgety, samozřejmostí je také přítomnost menu aplikací, které je uzpůsobeno pro vertikální posun. Trochu mi mezi možnostmi chybělo vyhledávání v aplikacích, avšak to zase umí například povedený Nova Launcher.

Lenovo zapracovalo také na zdvojených aplikacích, neboť v menu nalezneme navíc jen Galerii od Motoroly, kterou by bohatě nahradila aplikace Fotky od Googlu. Vzhled nastavení odpovídá syrovému Androidu, za což můžeme rovněž pochválit. Benefitem je aplikace Moto, která, jak už víme, sdružuje interaktivní možnosti smartphonu. Mimo zobrazení notifikací na pohaslém displeji umožňuje aplikace Moto také aktivaci pohybových gest: dvojité zatřesení zápěstím aktivuje fotoaparát, ať jste v prostředí kdekoli, potěší také rychlá aktivace svítilny, k čemuž stačí dvakrát zatřást celým přístrojem. Jen pozor na vyklouznutí zařízení z ruky.

Uživatelské prostředí

Nic více o samotné nadstavbě říci nemůžeme, poněvadž vše ostatní je totožné s čistým systémem. Spolehnout se tedy můžete na notifikační lištu s rychlými zástupci a také na multitaskingovou nabídku, která sestává z jednotlivých karet (naposledy spuštěných aplikací). V multitaskingové nabídce zamrzí snad jen to, že nelze uzavřít všechny aplikace najednou, tudíž je musíte „odstranit“ manuálně jednu po druhé.

Líbilo se nám:

  • vzhled a jednoduchost grafické nadstavby
  • přítomnost gest a dalších zjednodušujících funkcí

Multimediální funkce: FM rádio k dispozici

Lenovo Moto G není zrovna multimediálním smartphonem, což dokazuje absence rozšířeného multimediální obsahu, například v podobě her. Hudbu lze přehrát pomocí aplikace Hudba od Googlu a videopřehrávač je rovněž pod taktovkou Googlu. Galerie od Motoroly (Lenova) nabídne základní možnosti úprav, stejné funkce nabídne i aplikace Fotky od Googlu. Multimediální funkce završuje přítomnost již zmíněného FM rádia, které lze vcelku nečekaně používat i bez připojených sluchátek (běžně slouží jako anténa).

Multimediální funkce

I tak ovšem doporučujeme sluchátka připojit, neboť bez nich se počet nalezených stanic smrskne na minimum. Doplníme, že FM vysílání lze rovněž nahrávat do paměti zařízení, ovšem chybí nápomocná funkce RDS. Výkonnostně Moto G dostačuje i pro hraní náročnějších 3D her, avšak občasným zásekům se nevyhnete.

Líbilo se nám:

  • přítomnost FM rádia
  • dostatečný výkon pro hraní her

Nelíbilo se nám:

  • absence dalšího multimediální obsahu, například her

Fotoaparát: světe div se, nezklamal

Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a sekunduje mu dvoutónová přisvětlovací LED dioda. Nelze říci, že bychom očekávali zázraky, přeci jenom se pohybujeme ve střední třídě. Výsledek nás ale poměrně příjemně překvapil. Fotky nabídnou věrné barevné podání a jsou dostatečně ostré. Především díky světelnosti f/2.0 neurazí ani fotografie za zhoršeného osvětlení. S ubývajícím světlem samozřejmě klesá zachycení detailů a snímky trpí na digitální šum, přesto jsou koukatelné i na externím velkém zobrazovači. Přední fotoaparát s rozlišením 5 Mpx bude dostatečným pomocníkem při pořizování selfies a nezklame ani při (skupinových) videokonferencích.

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparát

Pokud se zaměříme na prostředí aplikace, na své si přijdou příznivci minimalismu. Prostředí je maximálně jednoduché a nastavení základní (aktivace nočního, HDR a panoramatického režimu, nastavení samospouště, ukládání polohy snímku), přesto do začátku postačí. Mezi přední a zadní kamerou se dá přepínat pomocí zápěstí, kdy telefonem stačí dvakrát zatřást a obraz se automaticky přetočí.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Líbilo se nám:

  • rychlost ostření
  • zachycení i drobných detailů
  • dobrá světelnost objektivu

Nelíbilo se nám:

  • šum u večerních snímků

Videokamera: Full HD standard

Video lze nahrávat až ve Full HD, tedy při rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, a 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je lehce nadprůměrná, problémové není ani rychlejší přeostřování. Půl minuty záznamu ve Full HD na úložišti zabere zhruba 60 MB. V nabídce rovněž nechybí zpomalené video v HD rozlišení při 120 snímcích za vteřinu.

Líbilo se nám:

  • podpora Full HD záznamu
  • podpora zpomaleného záznamu

Navigace: Google Mapy

V Moto G naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí ani A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 5 vteřin, ve všech ostatních případech trvá nalezení vaší polohy několik málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě.

Mapy a Navigace

V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Moto G pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Kromě stažení map pro pozdější off-line prohlížení už je dostupná také off-line navigace, v základu tedy Mapy postačí.

Líbilo se nám:

  • rychlá fixace polohy
  • Mapy umožňují off-line navigaci

Telefonní funkce: umí i volat

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Rovnou z Telefonu se navíc můžete přesunout do Zpráv – v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má. Pokud ke kontaktu přidělíte číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje.

Telefonní aplikace

Kvalita hovoru je nadprůměrná a v případě maximální hlasitosti nebudete mít problém ani ve velmi rušném prostředí.

Líbilo se nám:

  • přehledná telefonní aplikace
  • kvalita hovoru

Zprávy a e-mail: pište, co chcete

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží předinstalovaná aplikace Zprávy od Motoroly, kterou nemusíme dlouze představovat. Jedná se totiž o klasický editor, který umožňuje vytváření jak SMS, tak také MMS zpráv. Přiložit můžete také základní přílohy: například video, zvuk či vizitku. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts, která rovněž spadá pod Google. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí ale jako vždy zůstává na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Motorola (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 6 Marshmallow. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Zprávy, Gmail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail, jež podporuje většinu důležitých protokolů (IMAP/POP, Exchange) a efektivně tak nahradí primární aplikaci, která tvoří součást většiny androidích kousků. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám Gmail samozřejmě pomůže, a tak je vše otázkou okamžiku.

Líbilo se nám:

  • přehledný editor SMS/MMS zpráv
  • univerzální e-mailový klient Gmail

Organizační funkce: vše potřebné

Pro hlubší organizaci svého času Lenovo přichystalo jedinou aplikaci, a to kalendář od Googlu, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Vše ostatní ale chybí: žádné poznámky, diktafon, případně editor dokumentů. Výběr je jen na vás, z Google Play můžete vše důležité doinstalovat.

Organizační funkce

Z okrajových organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje jak budík, tak i karty Světový čas, Stopky a nezapomnělo se ani na Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce.

Líbilo se nám:

  • přehledný kancelář

Nelíbilo se nám:

  • chybí poznámky, upomínky, diktafon

Konektivita: škoda NFC

Moto G boduje téměř na plné čáře i v otázce konektivity. Kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 150 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Zklame ovšem absence NFC, které se už pomalu stává běžnou součástí i základních modelů. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0.

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Nechybí ani standardní prohlížeč, který je součástí většiny přístrojů s operačním systémem Android.

Líbilo se nám:

  • přítomnost LTE

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC a infračervený port

Závěrečné zhodnocení: boj o život

Lenovo Moto G 2015 (3. generace) je povedený smartphone z pozůstalosti značky Motorola. Po celou dobu je modelová řada Moto G vnímána jako ideální pro ty, kteří hledají vyvážený poměr ceny a výkonu. U dnes testovaného modelu však narážíme na poměrně silnou konkurenci a již vyšší cenovku 5,5 tisíce korun. Za takové peníze dnes lze sehnat velmi povedené smartphony.

Motorola Moto G (2015)

Kladně hodnotíme především displej a voděodolnost dle certifikace IPx7, ostudu neudělal ani fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a naprosto špičkové je odladění prostředí pod taktovkou Androidu 6.0.1 Marshmallow. Lenovo se vyvarovalo strašáka v podobě bloatwaru a prostředí tedy nehyzdí zbytečnosti. Bohužel, nic není dokonalé. V případě Moto G dříve nebo později narazíte na docházející paměť RAM a paměť interní. V dnešní době je 8GB úložiště již téměř nepoužitelné a nebýt podpory paměťových karet, na které lze data aplikací přenášet, byl by to velký problém. Takhle musíme jen upozornit, že na bohatý multimediální obsah uložený v paměti zařízení nebude Moto G tím správným kandidátem.

Konkurence

Vodafone Smart Prime 7

Konkurencí je například Vodafone Smart prime 7, který za 3 277 Kč nabídne procesor Qualcomm Snapdragon 212, 1 GB operační paměti RAM a 8 GB interní paměti. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, kapacita baterie pak nabídne o 70 mAh vyšší kapacitu. Potěší přítomnost nejnovějšího Androidu 6 Marshmallow.

TIP: Recenze Vodafone Smart prime 7 – Levně a kvalitně podruhé

Vodafone Smart prime 7

Huawei P8 Lite

Mezi blízkou konkurenci patří Huawei P8 Lite, který za téměř shodnou cenu nabídne 13Mpx fotoaparát, procesor Kirin 620, 2 GB operační paměti RAM a 16 GB interní paměti. Design je subjektivně líbivější, avšak i zde je tělo kompletně plastové. Potěší přítomnost LTE a nechybí ani NFC.

TIP: Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Sony Xperia M4 Aqua

Zaujmout může rovněž výprodejová Xperia M4 Aqua, která za cenu okolo 6 tisíc korun nabídne 5palcový HD displej, 2 GB paměti RAM a 8 GB interní paměti s možností jejího dalšího rozšíření pomocí karet microSD. Konstrukce stejně jako v případě Lenova odolá vodě, nechybí ani prachutěsnost, což se hodí. Samozřejmostí nechybí LTE a NFC.

TIP: Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua

Xiaomi Mi4

Pokud vám nevadí absence některých tuzemských LTE pásem, nabízí se jako alternativa i Xiaomi Mi4, které za cenu okolo 4 500 korun nabídne 5palcový Full HD displej, procesor Snapdragon 801 a 13Mpx fotoaparát. Potěší také kovovo-skleněná konstrukce a tenké rámečky displeje.

TIP: Recenze Xiaomi Mi4 – Pár kompromisů, ale výborná cena

Xiaomi Mi4

Microsoft Lumia 650

Alternativou s operačním systémem Windows 10 Mobile je Lumia 650, která za 6 tisíc nabídne 5palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát a 16 GB interní paměti. Náznakem luxusnějšího provedení by mohl být kovový rám, avšak ten na těle drží jen lepidlo. Ve výbavě Lumie nechybí ani plnohodnotné LTE.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 650 – Elegance vše nespasí

Microsoft Lumia 650
motorola-moto-g-2015
Klady
  • doprovodné softwarové funkce
  • perforace zadního krytu
  • slot pro paměťové karty
  • povedený fotoaparát
  • neznatelná grafická nadstavba
  • plynulý chod systému
  • voděodolnost dle certifikace IPx7
  • kvalitní HD displej
Zápory
  • chybí NFC
  • málo paměti (RAM i interní)
Diskuze ke článku
dfsfaf
otrasny telefon na 5palcov velke otrasne hrube.. za taku cenu sa najde 2krat lepsia a krajsia cina..
Miso
Trosku s krizkom po funuse, nie? V indii sa predava od utorka Motorola Moto g4 a g4 plus.Telefony maju o jednu az dve triedy lepsie fotaky, novsie procaky a pod. Toto mi pride skor tak ze sa motorola (ci skor lenovo) potrebuje zbavit starych skladovych zasob ktore uz ani azia velmi nechce kupovat. Za danu cenu ne to jednoznacne krok vedla. Pokial by sa tpmu nasadila cena do 2500KC, potom by sme mohli hovorit o dobrom lowende za dobru cenu
Standa
Kdyby se tu prodávala hned od začátku varianta 2 GB RAM/16 GB úložiště mělo by to smysl za cenu do 5 tisíc. Mám pocit že nás stále zařazují podle zeměpisné polohy mezi východní zákazníky a mají pocit že nám tahle konfigurace stačí. Bohužel tohle už není dobrý ani pro děti. A je to jen o blbech kteří jim na to skočí díky vlastní nevědomosti.
gur
Špatná specifikace(jen 1GB RAM), špatně fotí a ještě k tomu drahý. Za takovou specifikaci maxim. 2000 Kč!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze