Google prodává Motorolu za 3 miliardy dolarů, koupí ji Lenovo

Google potvrdil dohodu s čínským Lenovem – to se s Googlem právě domluvilo na odkoupení značky Motorola, cílem Lenova je pak masivní proniknutí na americký trh. Za známou společnost by přitom Lenovo mělo Googlu vyplatit 2,91 miliardy dolarů, což je téměř 59 miliard Kč.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský

 

Aktualizováno 30.1.2014 v 00:07:

Sám generální ředitel společnosti Google, Larry Page, před několika málo okamžiky potvrdil, že Google skutečně prodává značku Motorolu čínskému Lenovu. Page ve svém vyjádření dále potvrdil, že si Google skutečně ponechá většinu patentů.

Celý obchod ještě musí schválit americký i čínský regulační úřad. Celá transakce tak bude pravděpodobně dokončena až za několik měsíců. Lenovo podle Page značku Motorola zachová ve stejném duchu, jako společnost učinila se značkou ThinkPad, kterou v roce 2005 koupila od IBM.


Původní zpráva z 29.1.2014 23:50:

Jak už jsme uvedli, Lenovo by celkem mělo Googlu vyplatit 2,91 miliardy dolarů – celá částka však nebude vyplacena převodem na účet americké společnosti. V hotovosti Lenovo okamžitě Googlu vyplatí 660 milionů dolarů (zhruba 13,3 miliardy Kč), 1,5 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard Kč) vyplatí Googlu ve splátkách v příštích třech letech a 750 miliónů dolarů dostane Google v akciích Lenova.

Podle všeho si Google nechá většinu patentů, které patřily Motorole, k Lenovu jich poputuje zhruba „jen“ 2 tisíce. Google koupil Motorolu v roce 2012 za 12,5 miliardy dolarů. Hlavním důvodem koupě přitom byly právě patenty, které společnost vlastní, a které jsou pro Google v tomto případě nejdůležitějším majetkem. Motorola byla pro Google jinak ztrátová (ztráta jen za minulé čtvrtletí činila cca 248 milionů dolarů) – i proto už v minulém roce společnost odprodala divizi, jež se specializovala na výrobu modemů a set-top boxů – loni ji koupila skupina Arris Group za 2,35 miliardy dolarů.

Nyní Google prodává zbytek společnosti Lenovu, které má jasný cíl – prosadit se co nejvýraznější v USA. Zatímco v domácí Číně a celé Asii potažmo se společnosti daří, v USA nejsou prodeje až tak dobré, jak by se mohlo na jednu z největších technologických společností světa, zdát. Už koncem loňského roku se tak šuškalo, že Lenovo dalo nabídku na odkoupení BlackBerry, nyní je téměř 100% jisté, že kupuje Motorolu.

Lenovo má s nákupy zavedených značek zkušenosti – vždyť v roce 2005 koupilo od amerického IBM značku ThinkPad a vytvořilo z ní jednu z nejúspěšnějších notebookových řad vůbec. Tento měsíc je to od Lenova už druhý velký nákup – minulý týden totiž společnost oznámila, že od IBM kupuje za více než 2 miliardy dolarů divizi serverů x86.

Zdroj: TheVerge, Reuters, googleblog.blogspot