Fitbit Versa
recenze

Fitbit Versa

Chytré hodinky nejen pro ženy
6

Loni vstoupil Fitbit s modelem Ionic na trh s chytrými hodinkami. Letos k nim přidal model Versa, který nabízí téměř shodné funkce včetně vlastního operačního systému, měření tepu a vodotěsnosti do 50 metrů. Hlavní rozdíl však spočívá v absenci integrované GPS. Jak si Fitbit Versa vedl v našem testu a je i tak použitelný?

Americký Fitbit, jeden z nejvýznamnějších výrobců sportovních fitness trackerů, je sice segmentu chytrých hodinek nováček, přesto nestaví úplně na zelené louce. Předloni odkoupil zadluženého výrobce chytrých hodinek Pebble a získal tak jeho patenty, software a většinu zaměstnanců.

Prvními chytrými hodinkami, které na základě tohoto obchodu vznikly, byl loňský Fitbit Ionic, na který navazuje letošní Fitbit Versa. V nabídce výrobce stojí o něco níže a cílí spíše na ženy a děti, kterým se zdá Ionic příliš masivní.

Fitbit Versa
Všechny barevné varianty Fitbit Versa

Hodinky se zaměřují na sportovce a zdraví. Nabízí proto například nový SpO2 snímačem, který v budoucnu umožní měřit spánkovou apnoe, vodotěsnost do 50 metrů, vylepšené měření srdečního tepu a sadu dynamických sportovních tréninků. Překvapivě však Fitbit vynechal GPS a spokojit se musíte se získáváním polohy z propojeného smartphonu.

Z dalších funkcí pak nechybí například vestavěný hudební přehrávač, chytré notifikace a celá řada populárních aplikací a skinů ciferníků v obchodě Fitbit App Gallery. Bezkontaktní platby, které nabízel již Ionic, pak umí pouze Special Edition. V České republice však služba Fitbit Pay stále ještě nefunguje. Na českém trhu se Fitbit Versa prodávají za přibližně 5 200 Kč, tedy o zhruba 4 tisíce korun méně než Fitbit Ionic. Special Edition pak vyjde na necelých 6 tisíc korun. Vyplatí se za tyto peníze?

Fitbit Versa

Konstrukce39,4 × 39,4 × 11,2 mm, 38 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (24 mm)
DisplejTFT IPS, 1,34" (? × ? px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS, Windows Phone
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: micro USB, doba nabíjení: 2:00 hodin

Obsah balení

Speciální edice, kterou jsme měli k dispozici na testování, obsahuje kromě samotných hodinek ještě delší textilní část řemínku s dírkami, pokud máte silnější zápěstí, a ještě jeden kompletní silikonový černý pásek. Kromě toho je zde už jen nabíječka a pár brožurek.

Konstrukční zpracování: čtvercové tělo

Čtvercová přední strana se stává poznávacím znamením chytrých hodinek od Fitbitu. Stejný tvar už měly loňské hodinky Ionic. Na rozdíl od nich však nejsou nahoře a dole takové výstupky a tvar je tak čistší. Středem boků se táhne úzký proužek, ve kterém jsou umístěna ovládací tlačítka: jedno na levém boku a dvě na pravém boku. Všechna tlačítka výrazně vystupují a jdou dobře nahmatat i poslepu.

Horní i dolní část jsou pak zkosené, horní část méně než dolní. Spodní strana hodinek se snímačem srdečního tepu, SpO2 senzorem a magnetickými ploškami pro připojení dobíjecího kabelu, která přiléhá ke kůži, je díky výraznému zkosení boků poměrně malá.

Fitbit Versa
K jednoduchému uvolnění pásku slouží dvě páčky.

Uvnitř hodinek se nachází vibrační motor a hodinky vás tak upozorní na notifikace nebo vzbudí diskrétními vibracemi. Jejich sílu si můžete nastavit ve třech stupních, ale už ta výchozí střední je dostatečně silná. Co hodinkám chybí je reproduktor a mikrofon. Vzhledem k tomu, že hodinky neobsahují telefonní funkce, tak je stejně nevyužijete. Poslech hudby z hodinek je zajištěn skrz Bluetooth do připojených bezdrátových sluchátek.

Použitý tvar dělá na první pohled hodinky subtilnější než vyšší model Ionic, který se hodí spíše pro muže. Hodinky padnou i na útlejší ženskou ruku, jejich nošení je pohodlné a dobře sedí na ruce. K tomu přispívá i hliníkové pouzdro, díky němuž jsou krásně lehké – váží pouhých 38 gramů.

Také barevná provedení a nabídka řemínků naznačují, že Fitbit cílí spíše na ženy. Na výběr máte ze tří barev pouzdra hodinek: černé, stříbrné a růžového zlata. Co se týče řemínků, tak na výběr máte sportovní silikon nebo elegantnější kožený či kovový řemínek. My jsme měli na test speciální edici Fitbit Versa, která kromě klasického řemínku obsahovala ještě netradiční textilní pletený řemínek. Ten nejenže vypadá skutečně elegantně, ale pohodlně se nosí a nepotí se pod ním ruka. Pokud nemáte tak útlé zápěstí, můžete si ho prodloužit pomocí přibalené delší části pásku.

Textilní nebo kožené řemínky se možná hodí do společnosti, ale na některé sportovní aktivity, kde hrozí namočení, jsou nevhodné. Fitbit Versa se chlubí vodotěsností do 50 metrů a mimo jiné nabízí i režim pro monitorování plavání. Pokud se vám řemínek tedy okouká, nebo byste chtěli něco sportovního, jeho výměna je velice snadná. Stačí ze zadní strany stisknout západku a řemínek se okamžitě uvolní. Originální řemínky pak vyjdou v průměru na 800 až 1 000 korun. Měly by tam však pasovat i klasické hodinkové pásky o šířce 22 mm.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • sednou i na útlou ruku
  • nízká hmotnost
  • voděodolnost
  • snadno vyměnitelné pásky

Displej: nový formát a úhlopříčka

Přední stranu hodinek tvoří jednolitá černá plocha, se kterou displej ve zhasnutém stavu dokonale splývá. Hodiny se na něm nezobrazují stále, ale rozsvítíte je buď stiskem levého tlačítka, nebo v automatickém režimu zvednutím ruky k očím. U hodinek Versa použil Fitbit jiný formát displeje než u Ionicu. Už to není obdélník s úhlopříčkou 1,42", ale přesný čtverec s úhlopříčkou 1,34", což si vyžádalo nutnost úpravy aplikací z Ionicu, aby pracovaly správně.

Výrobce bohužel nikde ve specifikacích neuvádí, jaký má použitý LCD displej rozlišení, ale grafika je jemná bez patrných jednotlivých pixelů, takže se musíme spokojit se zjištěním, že je více než dostatečné. LCD displej navíc nabízí i syté a přirozené barvy se širokými pozorovacími úhly. Než LCD by přesto byl lepší OLED, který spotřebuje méně energie a černá je skutečně černá.

Displej se na slunci docela leskne, ale na vyšší úrovně jasu je i tak bezproblémově čitelný. Jeho jas si můžete nastavit buď manuálně, nebo se spolehnout na automatiku. K citlivosti dotykové vrstvy nemám připomínek, hardwarová tlačítka jsou pouze doplňková. Pouze bychom měli menší výtku k oleofobní vrstvě, protože hodinky se snadno upatlají.

Stejně jako se Fitbit nezmiňuje o rozlišení, mlčí i o použitém odolném skle. Přesto předpokládáme, že nějaké použil, protože hodinky přece jen musí vydržet drsnější zacházení než telefon. Vyšší model Ionic měl překrytou celou přední stranu odolným sklem Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • syté a přirozené barvy
  • jemný displej
  • dobrá čitelnost na slunci
Nelíbilo se nám
  • výrobce neuvádí rozlišení displeje a použité ochranné sklo
  • pouze IPS
  • snadno chytá otisky prstů

Senzory a fitness funkce: cílí na něžné pohlaví

Ve výbavě Fitbit Versa nemůže chybět klasická sestava senzorů fitness trackerů, tedy tříosý akcelerometry a tříosý gyroskop. Ty doplňuje výškoměr a senzor tepové frekvence. Ta se měří v sekundových intervalech a hodinky neumožňují prodloužit intervaly nebo měřit tep pouze na vyžádání, což by pomohlo ještě více prodloužit výdrž.

Přesnost měření srdečního tepu je vcelku vysoká, byť hodinky samozřejmě nedosahují kvalit profesionálního zdravotnického vybavení. Na to, abyste si však udělali obrázek, jak se při různých aktivitách mění, však stačí.

Fitbit Versa je však stejně jako Fitbit Ionic vybavený i novým senzorem SpO2, který umožňuje měření obsahu (saturaci) kyslíku ve vaší krvi. Od toho si výrobce slibuje nové možnosti monitorování zdravotního stavu uživatele, jako např. sledování příznaků spánkové apnoe. Jeho potenciál však zatím nevyužijete, protože chybí aplikace, která by tato data interpretovala. Nepočítá s nimi ani obslužná aplikace Fitbit.

Hodinky dokážou v základu kromě tepu počítat ušlé kroky, zdolaná patra i spálené kalorie a monitorovat spánek. Další možnosti pak přidává aplikace Exercise (Cvičení), ve které můžete sledovat běh, jízdu na kole, plavání, kdy oceníte vodotěsnost hodinek do 50 metrů, a z vnitřních aktivit běh na běhacím pásu a tři typy cvičení a posilování. Díky funkci SmartTrack přitom dokážou samy detekovat začátek běhu nebo jízdy na kole a spustit záznam. Co mi tu chybí a na co jsem si stěžoval již u Fitbitu Ionic je chůze, případně Nordic Walking, což by ocenila spousta turistů.

Pro náruživé sportovce je tu pak prémiová aplikace Fitbit Coach, která obsahuje dynamický tréninkový obsah. Kombinuje personalizovaná cvičení s vlastní váhou, nové audio koučování, cvičení na vyžádání a doporučená cvičení. Zajímavá je aplikace Relax, kterou nevyužijete ke zlepšení své kondice, ale pomocí krátkého dechového cvičení vám pomůže se zklidnit.

Líbilo se nám
  • přesné měření tepové frekvence
  • SpO2 senzor
  • automatické detekování aktivity
  • aplikace Relax
Nelíbilo se nám
  • nelze změnit interval měření tepu
  • SpO2 senzor zatím nevyužijete
  • chybí GPS
  • chybí chůze

Výdrž baterie: čtyři dny bez problémů

Fitbit je na bližší technické parametry hodinek poměrně skoupý. Nikde tak neuvádí ani tak zásadní parametr jako kapacita baterie. Stejně jako u vyššího modelu Ionic, který měl akumulátor s kapacitou 195 mAh, však slibuje čtyři dny používání.

Fitbit Versa

Na reálné výdrži se samozřejmě výrazně podepisuje to, jakým způsobem hodinky používáte, jak často hodinky synchronizuje, zda je máte připojené k telefonu, zda máte aktivované notifikace nebo nepřetržité měření tepu a podobně. Při běžném používání bez GPS, ale se zapnutým měřením tepu a notifikacemi jsme se skutečně na konec čtvrtého dne dostali. Proti konkurenčním hodinkám Apple Watch, které se musí většinou nabíjet každý den, je to bezesporu příjemná změna.

Jak již bylo řečeno výše, hodinky se nabíjejí přes kovové plošky na spodní straně. Na rozdíl od vcelku subtilní nabíječky u Ionicu je ta u hodinek Versa až přehnaně robustní a několikanásobně větší než samotné hodinky. Ty se do ní umístí do jakýchsi kleští, které je drží na místě. S nabíječkou je pevně spojený kabel, který má na druhém konci standardní USB konektor. To je další škoda – když už musí mít hodinky speciální nabíječku, bylo by mnohem pohodlnější, kdyby se do ní kabel připojoval přes microUSB a mohli jste tak použít nabíječku od svého telefonu. Nabití hodinek pak trvá přibližně necelé dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nutnost používat speciální nabíječku
  • příliš rozměrná nabíječka

Konektivita: NFC pouze u speciální edice

Spojení hodinek s mobilním telefonem nebo dalším zařízením, na kterém běží aplikace Fitbit, probíhá skrz Bluetooth 4.0. Aplikace je k dispozici nejen pro Android (2.57 a vyšší) a iOS (2.40 a vyšší), ale k dispozici je i UWP aplikace pro Windows 10.

Připojení k telefonu, ze kterého si hodinky berou i GPS polohu, je stabilní. Nesmíte však používat jiné nositelnosti. V takovém případě se obě zařízení tlučou, dochází k samovolnému odpojování a hodinky mají problém znovu se připojit. Při připojení Bluetooth reproduktoru a sluchátek jsme však problémy s kvalitou spojení s hodinkami nezaznamenali.

Další možností připojení je Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n, které slouží ke stahování větších objemů dat do hodinek, jako jsou aktualizace systému či nové aplikace a ciferníky, ale také vlastní hudba – Wi-Fi je jedinou možností, jak jí do hodinek dostat. Hudba se nahrává a synchronizuje pouze bezdrátově a přes desktopovou aplikaci, což je dost nepraktické.

Poslední možností bezdrátového připojení je pak NFC, které však nabízí pouze speciální edice, kterou jsme měli na test i my. NFC slouží výhradně k bezkontaktnímu placení pouhým přiložením hodinek. K tomu používá Fitbit vlastní službu Fitbit Pay, kterou však zatím u nás nevyužijete. Už při loňském uvedení Fitbit Ionic na trh však výrobce slíbil, že by se čeští uživatelé mohli dočkat v průběhu roku 2018. Zatím však stále čekáme.

Fitbit Versa

To je ke konektivitě vše. Hodinkám bohužel chybí integrovaná GPS. To s hodinkami sdílí prostřednictvím Bluetooth aplikace v telefonu. S kvalitou spojení jsme však při testování nebyli příliš spokojení. Navázání spojení a zafixování polohy trvalo více než půl minuty. Při aktivitě docházelo k výpadkům signálu, takže záznam nebyl příliš kvalitní. To už je lepší nainstalovat si do telefonu některou z fitness aplikací a zaznamenávat trasu přímo v ní, místo abyste to dělali složitě přes hodinky.

Líbilo se nám
  • kompatibilita napříč systémy
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • Fitbit Pay není zatím v ČR podporováno
  • chybí integrovaná GPS
  • potíže při spojení s GPS v telefonu
  • hudba jde nahrát do hodinek pouze přes Wi-Fi

Uživatelské prostředí: dědictví Pebble

Stejně jako loňský Fitbit Ionic používá i Fitbit Versa vlastní proprietární operační systém Fitbit OS. Fitbit při jeho vývoji nezačínal na zelené louce, ale měl na čem stavět. Stojí za ním vývojáři stojící za hodinkami Pebble, jejichž výrobce Fitbit koupil. Díky tomu se nemusíte spokojit pouze s předinstalovanými aplikacemi, ale je možné z obchodu Fitbit App Gallery stáhnout další aplikace třetích stran a různé vzhledy ciferníku.

Nabídka sice zatím není tak široká jako pro Wear OS od Googlu nebo pro watchOS, která běží Apple Watch. Nabídka se však neustále rozšiřuje a v obchodě najdete i aplikace od velkých značek jako je Strava, Deezer, Starbucks, Wall Street Journal nebo AccuWeather. Co bychom operačnímu prostředí vytkli je chybějící česká lokalizace. Budete proto potřebovat alespoň základy angličtiny.

Středobodem uživatelského prostředí je ciferník. Tahem prstu zleva doleva se dostanete do menu s aplikacemi. Mezi nimi se listuje tahem do stran. Tahem prstu na ciferníku shora dolů se dostanete do notifikací z telefonu. Na velkém displeji si notifikace pohodlně přečtěte, ale navíc na ně můžete okamžitě reagovat prostřednictvím předpřipravených odpovědí. Ty si můžete pro každou aplikaci nastavit samostatně v obslužné aplikaci v telefonu. Opačným tahem prstu zdola nahoru se pak dostanete do denního přehledu s ušlými kroky, tepem či hodinami s aktivitou a cvičeními.

Kromě ovládání gesty je zde k dispozici, jak již bylo řečeno, i trojice hardwarových tlačítek. Krátký stisk levého tlačítka slouží pro návrat o krok zpět. Dlouhým stiskem se dostanete do nastavení a k ovládání hudebního přehrávače. Pravé horní tlačítko spouští cvičení a dlouhým stiskem otevřete notifikace. Stiskem pravého dolního tlačítka se dostanete do budíků. Současně můžete pomocí těchto tlačítek listovat nebo se posouvat v notifikacích.

Líbilo se nám
  • možnost doinstalování aplikací a vzhledů ciferníku
  • přehledné prostředí a ovládání
Nelíbilo se nám
  • chybí čeština

Obslužná aplikace: důvěrně známé prostředí

Ke správě hodinek slouží stejně jako u hodinek Fitbit Ionic a ostatních fitness trackerů této značky doprovodná aplikace Fitbit. Kromě smartphonů a tabletů si jí můžete nainstalovat i na desktopová Windows 10. Za to zaslouží výrobce pochvalu. Na druhou stranu je škoda, že stejně jako hodinky není ani aplikace lokalizovaná do češtiny. Přestože je přehledná, k jejímu ovládání se hodí alespoň základní znalost angličtiny.

Do aplikace se přenášejí nejen informace o počtu ušlých kroků, nastoupaných patrech, spálených kaloriích, kvalitě spánku a srdečním tepu, ale i zaznamenaná cvičení. U cvičení, spánku i tepu máte přitom k dispozici detailní informace. Vše je zobrazeno ve formě přehledných grafů. Pokud byste si chtěli záznamy vyexportovat a použít v jiné fitness službě, můžete to udělat pouze ve svém profilu na webu Fitbitu. V samotné aplikaci to nejde.

Další záložky obsahují Challenges, ve kterých se můžete zapojit do virtuálních závodů s dalšími uživateli v reálných lokalitách. V záložce Guidance máte k dispozici prémiového kouče Fitbit Coach. V záložce Friends máte k dispozici přehled svých přátel používajících Fitbit a můžete jim rovnou poslat zprávu. Na poslední záložce jsou k dispozici informace o vašem účtu a připojených zařízení. K nastavení a správě hodinek se dostanete kliknutím na jejich fotografii v této záložce nebo v pravém horním rohu.

Nastavují se zde notifikace, hlavní cíle, Wi-Fi, PIN, zkratky cvičení nebo připomenutí neaktivity. Kromě toho se však právě tady nachází i obchod s aplikacemi a ciferníky. Na výběr nejsou pouze aplikace a ciferníky připravené přímo Fitbitem, ale od třetích stran. Na výběr jich jsou odhadem stovky až tisíce.

Fitbit si však přichystal pro majitele hodinek Fitbit Versa i něco navíc a cílí tím na ženy, které budou pravděpodobně hlavní cílovou skupinou. V aplikaci Fitbit sleduje jejich periodu a porovnává jejich cyklus s dalšími daty, jako je průběh spánku, aktivita nebo hmotnost. Snahou Fitbitu je, aby ženy porozuměly svému menstruačnímu cyklu a celkovému zdraví. Tato funkce však není exkluzivní pouze pro hodinky Versa, ale využijí ji i majitelky modelu Ionic.

Stáhnout Fitbit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velké množství funkcí
  • integrovaný obchod s aplikacemi a ciferníky
  • funkce pro ženy
Nelíbilo se nám
  • chybí čeština
  • cvičení lze exportovat pouze na webu

Zhodnocení: elegance nejen pro ženy

Hodinky Fitbit Versa nejsou tak masivní jako Fitbit Ionic a jejich elegantnější design ocení především ženy. Fitbit při jejich konstrukci využil nejen zkušenosti ze svých prvních hodinek Ionic, ale především ze svých fitness trackerů. Co se týče softwarové výbavy a operačního systému, tak je znát i odkaz chytrých hodinek Pebble. Celkově jsme měli z nošení hodinek dobrý pocit. Hodinky jsou lehoučké a dobře padnou na ruku. Ženy také ocení snadnou výměnu řemínků, takže si je mohou snadno personalizovat. Textilní řemínek, který je součástí speciální edice, je velmi příjemný na nošení a nepotí se pod ním ruka.

Fitbit Versa

Výbavou senzorů a množstvím funkcí nabízí model Versa téměř to samé co Ionic, který je však dražší o téměř čtyři tisíce. Zdůraznit však musíme ono „téměř“. Nejzásadnější výtkou, kterou k hodinkám mám, je absence integrované GPS. Jistě, hodinky se přes Bluetooth dokážou spojit s GPS ve spárovaném telefonu, ale nalezení polohy dlouho trvá a nefunguje ideálně. Další menší výtky pak směřují například na nahrávání hudby do hodinek, které je možné pouze přes desktopovou aplikaci a bezdrátově přes Wi-Fi nebo na to, že možnost placení přes NFC je nyní možné pouze u speciální edice. Fitbit však stejně službu Fitbit Pay u nás ještě nespustil.

Pokud netrváte na GPS v hodinkách a problémy s hudbou a placením vám nevadí, Fitbit Versa vám poslouží velice dobře. Fitbit usilovně pracuje na vylepšování operačního systému, který se například již naučil rychlé odpovědi na notifikace. U každé aplikace si přitom můžete nastavit samostatnou sadu rychlých odpovědí. Ženy pak rovněž ocení nové funkce, které jim umožňují získat dokonalou kontrolu nad svým menstruačním cyklem. Vývojáři aplikací navíc již nové platformě přišli na chuť a nabídka aplikací třetích stran se stále zvyšuje.

Fitbit Versa

Přestože je Fitbit znám především jako výrobce sportovních trackerů, Fitbit Versa bychom spíše než sportovní náčiní, přestože nabízí celou řadu sportovních funkcí, označili za chytré hodinky na každodenní nošení. Za přibližně 5 200 korun, respektive za necelých 6 tisíc za Special Edition, se jedná i o dobrou alternativu pro ty, pro které jsou Fitbit Ionic moc drahé.

Konkurence

Za hlavní konkurenci Fitbit Versa můžeme označit Fitbit Ionic, který běží na stejném operačním systému Fitbit OS. Nabízí téměř shodnou sestavu senzorů. Navíc má však integrovaný GPS modul a v základu i NFC pro bezkontaktní platby. Jeho cena překračuje 9 tisíc korun.

Fitbit Ionic

Konstrukce21 × 29,2 × 12,7 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejTFT IPS, 1,42" (348 × 250 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor195 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin

Další, i když dražší alternativou, jsou pak Apple Watch Series 3, které také nabízí hranatý ciferník, který však není čtvercový, ale má tvar obdélníku. Jejich výbava je bohatší než Fitbit Versa a kromě integrované GPS nabídnou například i barometr. Za to však zaplatíte téměř dvojnásobnou cenu než u hodinek od Fitbitu.

Apple Watch 3 42 mm

Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové

Na platformě Wear OS, dříve Android Wear, můžete sáhnout například po Huawei Watch 2, které nabízí 1,2" kruhový POLED displej a vypadají tak více jako klasické hodinky. Ve verzi Sport jejich konektivita zahrnuje kromě GPS a NFC též LTE, takže se při jejich používání obejdete zcela bez telefonu. Proti Fitbitu však nejsou vodotěsné a nevyužijete je tak při plavání – musíte se spokojit pouze se stupněm krytí IP68. Jejich cena se pohybuje kolem 8 tisíc Kč.

Huawei Watch 2 Sport LTE

Konstrukce45 × 48,2 × 12,6 mm, 57 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejPOLED, 1,2" (390 × 390 px)
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.1, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor420 mAh, nabíjení: ?

Dalším operačním systémem používaným v chytrých hodinkách je Tizen od Samsungu. Zde můžeme nabídnout například Samsung Gear Sport. Stejně jako Huawei Watch 2 vypadají se svým kulatým minimalistickým ciferníkem více jako klasické hodinky. Nabízí 1,2" Super AMOLED displej, vnitřní 4GB paměť, vodotěsnost do 50 metrů, GPS i NFC. Jejich doporučená maloobchodní cena se pohybuje také kolem 8 tisíc.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové
fitbit-versa
Klady
  • povedený design
  • snadno vyměnitelné pásky
  • vodotěsnost
  • jemný displej se sytými barvami
  • přesné měření tepové frekvence
  • SpO2 senzor
  • dlouhá výdrž
  • obchod s aplikacemi
  • funkce pro ženy
Zápory
  • displej přitahuje otisky prstů
  • nelze vypnout měření tepu
  • chybí GPS
  • nutnost používat speciální nabíječku
  • chybí čeština
Diskuze ke článku
Kulhavec
Na to kolik stojej toho moc nenabídnou. To bych si raději za polovičku koupil Xiaomi Amaftit Pace...
Jerrysohn
Fitbit Ionic (a předpokládám, že tedy i Versa) mezi typy "cvičení" mají i chůzi apod. (ne, že ne jak, je naznačeno v textu článku). Stačí si to zaškrtnout na webu, a pak už bude "Walk" k dispozici v možnostech aplikace a tedy i v hodinkách.
Ondra
Co je hlavně nutné říct je, že versa jsou jako hodinky téměř nepoužitelné (stejně jako Ionic). V základu není možné zobrazovat čas neustále a pokud nainstalujete ciferník, který to umožňuje, hodinky vydrží sotva 8 hodin. Automatické rozsvícení displeje je natolik pomalé a necitlivé, že se na hodinky kvůli času téměř dívat nebudete, nebo u toho budete nepřirozeně máchat rukou, což mě donutilo během tydne vrátit jak ionic tak versa. Jako fitness tracker a notifikátorjsou jsou skvělé, ale jako hodinky zcela k ničemu!
wizaard
Pár poznámek k recenzi: NFC mají všechny evropské Versy, jen v USA je to jinak. Měření tepu jde vypnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze