FitBit kupuje Pebble. Nové hodinky již nebudou (aktualizováno)

Je to oficiální, společnost FitBit kupuje Pebble, ze společnosti si přebere softwarové inženýry a zbytek ponechá svému osudu. Pokud patříte mezi zájemce, na nové hodinky čekat nemusíte, nedorazí. Pokud již patříte mezi majitele hodinek a nakupovali jste na Kickstarteru, musíte se smířit s faktem, že případná reklamace už bude neúspěšná.

Aktualizováno 7. 12. 2016

Je to oficiální, společnost FitBit ohlásila akvizici, společnost Pebble se stává minulostí. FitBit po akvizici dostane z firmy Pebble softwarové inženýry a potřebné nástroje pro vývoj, je tedy pravděpodobné, že některé vychytávky se dříve či později promítnou i do hodinek FitBit. Podle zahraničních informací zaplatil FitBit méně než 40 milionů dolarů, což je na takto úspěšnou společnost poměrně málo. CEO Pebble Eric Migicovsky ve své pozici končí a novou funkci vykonávat nebude.

Pebble 2 a Pebble Time 2
Pebble 2 (vlevo) a Pebble Time 2

Podpora hodinek zůstane přinejmenším několik následujících měsíců zachována, stávající uživatelé tedy mohou hodinky používat i nadále. Postupně se však podpora k chytrým hodinkám bude ztenčovat, až zákazníci zůstanou bez podpory úplně. K zákazníkům se již nedostanou představené produkty Pebble Time 2 s barevným displejem, ani zajímavá krabička Pebble Core. Pokud jste si některé z výše uvedených zařízení zakoupili skrze Kickstarter, své peníze dostanete zpět, ale nejdříve až v prvním čtvrtletí roku 2017.

Velmi špatnou zprávou pro stávající majitele je fakt, že chytré hodinky Pebble pozbývají záruku, tedy alespoň v případě, že jste hodinky kupovali přímo skrze Kickstarter. Pokud se tedy s hodinkami cokoli pokazí, budete si muset sehnat odpovídající náhradní díly sami, a to bez finanční kompenzace. Pokud již oprava vlastními silami nebude možná, hodinky můžete vyhodit, případně je zařadit do sbírky historických artefaktů. O trochu lépe jsou na tom majitelé hodinek, kteří nakupovali v tuzemských e-shopech. Ten se ze zákona musí o reklamaci postarat, v případě, že nebude možná oprava, musí vrátit peníze (a odstoupit tak od smlouvy).

Původní informace z 7. 12. 2016

Pebble 2

S informací přišel anonymní zdroj pro server The Information, dle kterého je celý obchod těsně před uskutečněním. Značka Pebble je známa pro výrobu zajímavých chytrých hodinek. Zejména v minulých letech se společnosti dařilo a dostala několik nabídek na odkoupení. Například v roce 2015 byla na stole nabídka serveru TechCrunch dokonce za 750 miliónů dolarů. O něco později projevil o Pebble zájem také Intel, avšak nabízel již pouze 70 miliónů dolarů. Obě nabídky však Pebble odmítl. V letošním roce se mu však příliš nedaří, a to ani navzdory představení nových modelů v polovině roku. Docházelo k propouštění zaměstnanců a dluh se má pohybovat kolem 28 miliónů dolarů.

TIP! Recenze Pebble Time Round – Konec hranatosti

Definitivním řešením bude, jak se nyní zdá, odprodej celé společnosti. Zájem totiž projevil konkurenční FitBit, který zajímají především technologie Pebblu. Z tohoto důvodu je nasnadě, že značka Pebble velmi pravděpodobně zmizí ze světa a nejnovější produkty, které se ještě nezačaly prodávat, se k zákazníkům už ani nedostanou. FitBit údajně zaplatí částku pohybující se mezi 34 a 40 milióny dolarů. To stačí alespoň na pokrytí všech dluhů.

Prozatím nebyl obchod nijak oficiálně potvrzen, avšak ledacos naznačuje oficiální Twitter účet Pebblu, který na malou chvíli zveřejnil smajlík s pokrčenými rameny (¯_(ツ)_/¯). Je nezpochybnitelné, že jde o reakci na tyto spekulace a lze odhadovat, že šlo o nepřímé potvrzení.

Zdroje: theinformation.com, techcrunch.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Jan
Tak to mě opravdu mrzí. Mám od jara Pebble Time a jsem maximálně spokojený. Nejlepší je stále čitelný displej a výdrž baterie. Těšil jsem se na Time 2, které měly jít do prodeje v lednu :-( I kdyby ještě do prodeje šly, tak kdo ví, jaká bude podpora...
Michal
Co jsem pozoroval diskuzi tak málo lidí ocení výdrž 7 dní, škoda. Ale třeba nový vlastník na ně nezanevře.
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Je vidět,že lidi raději barevné omalovánky s možností matlat smajlíky a výdrží sotva den. Doba je divná. Skutečné informační centrum s nejdůležitejšími funkcemi na ruce s výdrží minimálně 7 dnů s průběžným monitorem tepu holt není dost reklamě cool jako třeba Apple watch. Jediný důvod proč jsem nekoupil Pebble Time byl malý display, který měl přinést Time 2 v lednu a chystal jsem se ke koupi. Fitbit a jejich hloupé náramky kde kvalita šla s posledními generacemi značně dolů mohl za babku získat relativně fungující ekosystém a v podstatě hotové produkty, které stačilo vydat pod názvem Fitbit Pebble a měl by vystaráno. Takhle vykrade SW inženýry a zbytek nechá chcípnout, jen aby dál mohl produkovat své ošklivé a relativně jednoúčelové "sportovní" náramky bez špetky inovací a "chytrosti".
ANO
Berte to samozrejme jako vtip ... treba s tou zarukou je to blbost. Mozna kdyby pebble byla nejaka cinska spolecnost, ale ne americka. Vsechny zavazky prejdou na noveho majitele .... ikdyz, vzhledem k tomu, ze clanek takovou blbost bere jako hotovou vec, tak kdovi jestli je vubec nekde nekdo kupuje .... zjevne puvodni clanek je snuska vymyslu, tak si clovek nemuze byt jisty nicim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze