Fitbit Ionic
recenze

Fitbit Ionic

První chytré hodinky od Fitbitu

Chytré hodinky si získávají stále větší popularitu. Jednou ze skupin uživatelů, kteří využijí jejich potenciál, jsou sportovci. Ti ocení možnost měření svých výkonů. Na rozdíl od levných fitness náramků, které nabízejí především počítání kroků a monitorování spánku, přitom nabízí mnohem víc. To je případ i nových Fitbit Ionic, které disponují nejen vestavěnou GPS a senzorem tepové frekvence, ale mohou se pochlubit i například vodotěsností do 50 metrů nebo možností placení.

Americký výrobce Fitbit je znám především jako výrobce sportovních fitness trackerů. Stále vážněji to myslí i se segmentem chytrých hodinek, o čemž svědčí i jeho loňské odkoupení zadluženého výrobce chytrých hodinek Pebble, při kterém získal jeho patenty, software a většinu zaměstnanců. Prvními chytrými hodinkami, které na základě tohoto obchodu vznikly, jsou právě Fitbit Ionic. Hodinky se zaměřují na sportovce a zdraví. Nabízí proto například nový SpO2 snímačem, který v budoucnu umožní měřit spánkovou apnoe, dále pak vestavěný GPS senzor, vodotěsnost do 50 metrů nebo vylepšené měření srdečního tepu a sadu dynamických sportovních tréninků.

Fitbit Ionic
Fitbit Ionic existuje ve třech barevných provedeních

Z dalších funkcí pak nechybí například vestavěný hudební přehrávač, chytré notifikace, bezkontaktní platby a celou řadu populárních aplikací a skinů ciferníků v obchodě Fitbit App Gallery. Vestavěná baterie pak nabízí až čtyřdenní výdrž. Na českém trhu se Fitbit Ionic začaly prodávat v polovině října za doporučenou cenu 9 390 Kč. Vyplatí se za tyto peníze a jak si vedly v našem testu?

Technické parametry Fitbit Ionic

Kompletní specifikace
Konstrukce21 × 29,2 × 12,7 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,42" (348 × 250 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor195 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
Dostupnostříjen 2017, 9 390 Kč

Obsah balení

Základní balení toho moc nenabízí. Kromě samotných hodinek a nabíjecího kabelu zde naleznete pouze několik brožurek. Sada, kterou jsme dostali na testování, však kromě samotných chytrých hodinek obsahovala i dvojici náhradních kožených řemínků k hodinkám a nová Bluetooth sluchátka Fitbit Flyer. Zákazník si však musí vše koupit jednotlivě.

Konstrukční zpracování: sázka na čtverec

Na rozdíl od řady chytrých hodinek, které po vzoru klasických hodinek nabízí kulatý ciferník, vsází Fitbit u Ionicu na hrany. Nemá však tvar obdélníku jako například Apple Watch Series 3, ale jeho čelní stranu tvoří čtverec. Na bocích hodinek je pak trojice ovládacích tlačítek, která sekundují dotykovému displeji. Na pravém boku jsou další dvě, která usnadňují pohyb v menu a také slouží jako zkratky k dennímu přehledu a fitness aktivitám. Na levém boku je pak hlavní vypínač, který současně funguje i jako tlačítko pro návrat. Všechna tlačítka mají výrazně zdrsněný povrch a snadno je tak nahmatáte i poslepu. Dobře se také tisknou.

Fitbit Ionic

Přestože se hodinky mohou zdát poměrně masivní a lépe vypadají na mohutné mužské ruce, ve skutečnosti je jejich nošení pohodlné a dobře sedí na ruce. K tomu dopomáhá nejen to, že jsou díky hliníkovému pouzdru lehké. Váží pouze 30 gramů. Současně jsou také tenké pouze 12,2 milimetrů a díky výrazně zkoseným bokům je plocha se snímačem srdečního tepu, SpO2 senzorem a magnetickými ploškami pro připojení dobíjecího kabelu, která přiléhá ke kůži, poměrně malá.

Výměna řemínku zabere pouze pár sekund a zvládne ji každý.

Co se týče barevného provedení, máte na výběr hned ze tří barevných kombinací pouzdra hodinek a řemínku – stříbrno-stříbrné, modro-bronzové a tmavě šedivé, kterou jsme měli k dispozici na test. Tato varianta je subjektivně nejméně nápadná a hodinky si tak bez obav můžete vzít i k obleku. Pokud by se vám zdál silikonový řemínek, který má zajímavou plastickou texturu, přece jen příliš sportovní, není problém ho vyměnit za jiný. K uvolnění stačí stisknout západku a nový řemínek jednoduše nacvaknete. K dispozici jsou řemínky jak silikonové pro sportovce, tak kožené, které jsme měli k dispozici na test spolu s hodinkami. S koženým řemínkem sice hodinky nevypadají tak sportovně, ale můžete si je klidně vzít i do opery. Jejich ceny se pohybují podle materiálu od několika stokorun až po přibližně 1 800 korun za kožený perforovaný řemínek.

Kožené řemínky se na druhou stranu nehodí pro některé sportovní aktivity, kde hrozí, že se hodinky namočí. Fitbit Ionic se chlubí vodotěsností do hloubky 50 metrů. Nejenže jim tak nevadí zmoknutí nebo polití a můžete se s nimi klidně sprchovat, ale nabízí i režim pro monitorování plavání.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • dobře drží na zápěstí
  • nízká hmotnost
  • voděodolnost
  • snadno vyměnitelné pásky
Nelíbilo se nám
  • na útlou ženskou ruku vypadají příliš masivně

Displej: musíte si ho rozsvítit

Přední stranu hodinek tvoří jednolitá černá plocha překrytá odolným sklem Gorilla Glass 3, se kterou displej ve zhasnutém stavu dokonale splývá. Hodiny se na něm nezobrazují stále, ale rozsvítíte ho buď stiskem levého tlačítka, nebo v automatickém režimu zvednutím ruky k očím. Použitý dotykový displej nicméně nepokrývá celou plochu. Tvoří ho obdélník s úhlopříčkou 1.42” (29.67 × 21.44 mm) a rozlišením 348 × 250 pixelů, což dává jemnost 301 PPI.

Fitbit Ionic

LCD displej nabízí syté a přirozené barvy se širokými pozorovacím úhly. Škoda jen, že Fitbit použil IPS displej a ne OLED, protože s rozsvíceným displejem je v porovnání s okolní plochou jasně znát, že černá není úplně černá. Při používání to ale nijak nevadí. Čitelnost na přímém slunci je bezproblémová. Maximální jas displeje má hodnotu 1 000 nitů. Při jeho regulaci se můžete přitom spolehnout buď na automatiku, nebo si úroveň jasu nastavit manuálně.

Protože je displej dotykový a hodinky budete ovládat především jeho prostřednictvím, zajímalo nás také, jak reaguje dotyková vrstva. Zde nemáme žádnou připomínku. Reakce byly ve všech případech takové, jaké měly být, a nestalo se, že bychom ťuknutí nebo gesto museli opakovat. Jedinou připomínku máme k tomu, že se na něj dobře chytají otisky prstů, takže jej budete muset každou chvíli leštit.

Líbilo se nám
  • syté a přirozené barvy
  • jemný displej
  • dobrá čitelnost na slunci
  • Gorilla Glass 3
Nelíbilo se nám
  • displej nepokrývá celou přední stranu
  • pouze IPS
  • chytá otisky prstů

Senzorová výbava: nabízí něco navíc

Ve výbavě Fitbit Ionic samozřejmě nechybí klasická sestava senzorů fitness trackerů v podobě tříosého akcelerometru a tříosého gyroskopu, které doplňuje senzor tepové frekvence. Ta je standardně automaticky měřena v intervalu jedné sekundy. Můžete si však tep změřit i manuálně nebo automatické měření deaktivovat, což má logicky pozitivní vliv na výdrž hodinek.

Samozřejmě náramkem nenahradíte profesionální zdravotnické zařízení, avšak pro představu o vaší tepové frekvenci poslouží dobře. Přesnost měření srdečního tepu je vcelku vysoká a hodinky navíc disponují vylepšenou technologii PurePulse pro měření srdečního tepu při jízdě na kole, běhu a dalších činnost, takže získáte obraz toho, jak se při různých aktivitách mění.

Kromě této v zásadě standardní výbavy však Fitbit Ionic přidává ještě nový senzor SpO2, který umožňuje měření obsahu (saturaci) kyslíku ve vaší krvi. Od toho si výrobce slibuje nové možnosti monitorování zdravotního stavu uživatele, jako např. sledování příznaků spánkové apnoe. K tomu však potřebujete aplikaci, která by tato data interpretovala. Ani obslužná aplikace Fitbit však s nimi zatím nijak nepočítá.

Líbilo se nám
  • přesné měření tepové frekvence
  • SpO2 senzor
Nelíbilo se nám
  • není možné změnit interval měření
  • SpO2 senzor zatím nevyužijete

Výdrž baterie: na pár dní to stačí

Fitbit vybavil své první chytré hodinky integrovanou baterií se solidní kapacitou 195 mAh. Výrobce slibuje průměrnou výdrž při běžném používání čtyři dny a při nepřetržitém používání GPS 10 hodin. Na reálné výdrži se samozřejmě výrazně podepisuje to, jakým způsobem hodinky používáte, tedy jak často a jak dlouho máte aktivovanou GPS, jak často hodinky synchronizujete, zda máte aktivované notifikace a nepřetržité měření tepu a podobně.

Fitbit Ionic

Praxe ukázala, že hodnoty udávané výrobcem nejsou nadsazené. Při střídmějším používání s vypnutými notifikacemi měla baterka po pěti dnech používání stále ještě necelou pětinu kapacity. S aktivovanými notifikacemi jsem nabíjel po necelých čtyřech dnech.

Na hodinky se nicméně nevešel žádný klasický nabíjecí konektor. Musíte proto použít speciální nabíjecí kabel, který ke součástí balení. Ten má magnetický konektor, který se přichytí k nabíjecím kovovým ploškám na zadní straně hodinek. Na druhém konci je pak standardní USB a můžete ho připojit do počítače nebo koncovky nabíječky mobilního telefonu. Nabití hodinek pak trvá přibližně hodinu.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nutnost používat speciální nabíjecí kabel

Konektivita: nechybí ani NFC

Spojení hodinek s mobilním telefonem nebo dalším zařízením, na kterém běží aplikace Fitbit, probíhá skrz Bluetooth 4.0. Aplikace je k dispozici nejen pro Android (2.57 a vyšší) a iOS (2.40 a vyšší), ale i pro Windows. Nainstalujete jí na mobilní telefony s Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile, ale i na PC s Windows 10.

Prvotní připojení bylo bezproblémové. Při spojení však nedělá dobrotu, pokud máte k telefonu připojené i další wearables. V tomto případě se jednalo o fitness náramek Xiaomi Mi Band 2 a aplikaci Mi Fit. V takovém případě se hodinky bezdůvodně samy odpojovaly a měly problém se znovu připojit. Pokud však byly hodinky připojené samotné, bylo spojení stabilní a bez problémů. Bluetooth však využijete i k připojení Bluetooth sluchátek nebo reproduktoru.

Další možnosti připojení pak nabízí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n, které slouží nejen k aktualizaci firmwaru a instalování nových aplikací a skinů, ale je také jediným způsobem, jak dostat do hodinek vlastní hudbu. Tím však možnosti připojení nekončí. Fitbit přidal do hodinek i NFC, které umožňuje placení pouhým přiložením hodinek. Používá k tomu vlastní službu Fitbit Pay, kterou však zatím u nás nevyužijete. Výrobce však slibuje, že by se čeští uživatelé mohli dočkat v průběhu příštího roku.

Když jsme u konektivity, nemůžeme opomenout přítomnost GPS, které je u chytrých hodinek pro sportování zcela zásadní. Americký systém GPS přitom doplňuje konkurenční ruský GLONASS, který má zajistit kvalitnější spojení a určování polohy. Nalezení a zafixování polohy trvá při spuštění v závislosti na výhledu na oblohu přibližně 20–30 sekund. To není málo, alespoň se však před vyběhnutím protáhnete. Po spojení již hodinky drží signál spolehlivě bez výpadků i v oblastech s horším výhledem na oblohu, například ve městě nebo pod stromy.

Líbilo se nám
  • kompatibilita napříč systémy
  • NFC
  • GPS a GLONASS
Nelíbilo se nám
  • Fitbit Pay není zatím v ČR podporováno
  • delší nalezení polohy

Uživatelské prostředí: ovládání gesty a tlačítky

Fitbit Ionic nejsou pouze první chytré hodinky od Fitbitu, ale současně první zařízení, na kterém běží nový proprietární operační systém Fitbit OS. Ten byl na míru navržený pro chytré hodinky a stojí za ním vývojáři, kteří v minulosti vyvíjeli operační systém pro hodinky Pebble. Díky tomu se nemusíte spokojit pouze s předinstalovanými aplikacemi, ale je možné z obchodu Fitbit App Gallery stáhnout další aplikace třetích stran a další vzhledy ciferníku. V době našeho testu však byly v obchodě kromě aplikací Fitbit zatím k dispozici pouze počasí AccuWeather a fitness aplikace Strava. Co bychom operačnímu prostředí vytkli je chybějící česká lokalizace. Budete proto potřebovat alespoň základy angličtiny.

Základem uživatelského prostředí je ciferník. Ten výchozí zobrazuje kromě času tři kruhy, které graficky zobrazují ušlé kroky, tep a aktivitu. Na každý z nich je možné kliknout a dostat se do podrobností. Různé ciferníky však mohou zobrazovat různé informace.

Tahem prstu zleva doprava se dostanete do rychlého nastavení, tahem opačným směrem se pak dostanete do menu s aplikacemi. Mezi nimi se listuje tahem do stran. Tah prstu na ciferníku zdola nahoru otevírá notifikace z připojeného telefonu. Ty zde zůstávají i po odstranění z telefonu a musíte je z hodinek smazat samostatně. Notifikace si na velkém displeji hodinek pohodlně přečtete, ať už z emailu, různých messengerů nebo SMS, a to včetně jejich obsahu. Bohužel však na ně nemůžete z hodinek reagovat. Tah shora dolů otevře hudební přehrávač.

Kromě ovládání gesty je zde k dispozici, jak již bylo řečeno, i trojice hardwarových tlačítek. Krátký stisk levého tlačítka slouží pro návrat o krok zpět. Dlouhým stiskem aktivujete Fitbit Pay, což však zde zatím nevyužijete. Pravé horní tlačítko otevírá denní přehled aktivit, stiskem pravého dolního tlačítka se dostanete rovnou k výběru sportovních aktivit. Současně můžete pomocí těchto tlačítek listovat nebo se posouvat v notifikacích.

Líbilo se nám
  • možnost doinstalování aplikací a vzhledů ciferníku
  • přehledné prostředí a ovládání
Nelíbilo se nám
  • zatím nedostatek aplikací třetích stran
  • chybí čeština

Fitness aplikace: včetně relaxace

Základní fitness funkce hodinek představuje počítání ušlých kroků, zdolaných pater, spálených kalorií, monitorování spánku a tepu. Další možnosti pak přidávají předinstalované aplikace. V aplikaci Exercise (cvičení) můžete sledovat běh, jízdu na kole, plavání a z vnitřních aktivit běh na běhacím pásu a tři typy cvičení a posilování. Běžci přitom ocení funkci Run Detect, kdy hodinky automaticky rozpoznají běh a samy pustí GPS. Také dokáže rozpoznat, když si dáte pauzu, pozastavit cvičení a znovu ho pustit, jakmile znovu vyběhnete. Trochu mi zde ale chyběla chůze nebo například nordic walking, což byste využili například při turistice.

Další aplikací je nová prémiová aplikace Fitbit Coach, která obsahuje dynamický tréninkový obsah. Kombinuje personalizovaná cvičení s vlastní váhou, nové audio koučování, cvičení na vyžádání a doporučená cvičení. Obsah aplikace se na základě Fitbit dat automaticky přizpůsobuje podle vašeho postupu a doporučuje vám na základě vaší kondice a stanovených cílů nová cvičební videa a audio tréninky. Zajímavá je aplikace Relax, kterou nevyužijete ke zlepšení své kondice. Oceníte jí v případech, kdy jste ve stresu. Pomocí krátkého dechového cvičení vám sníží tep a pomůže vám se zklidnit.

Předinstalované aplikace prozrazují zaměření na sportovce

Aplikace Wallet zajišťuje již zmiňované platby přes NFC prostřednictvím služby Fitbit Pay. To u nás zatím nevyužijeme, ale jednání s bankami probíhají a dočkat bychom se měli již v příštím roce. V praxi to funguje stejně jako bezkontaktní karty nebo konkurenční služby Android Pay a Apple Pay. Zaplatíte jednoduše tak, že přiložíte hodinky ke čtečce.

Dalšími předinstalovanými aplikacemi jsou pak již stopky a budík, které fungují standardně jako v jiných fitness náramcích a chytrých hodinkách. Budík vás probudí vibracemi a můžete si vybrat, ve které dny vás má probudit. Je však škoda, že při nastavení času buzení není možné zadat i interval, kdy vás má budík vzbudit, když je váš spánek nejmělčí, což umí i ty nejlevnější fitness trackery.

Z aplikací třetích stran jsou zde zatím pouze Weather od AccuWeather, která zobrazuje počasí na čtyři dny dopředu buď v zadaném místě, nebo na základě aktuální polohy. Druhou aplikací je fitness aplikace Strava, kde máte na svém zápěstí k dispozici kompletní historii svých cvičení. K tomu, aby se vám do Stravy nahrávala cvičení z hodinek, však musíte propojit účty ve Fitbitu a ve Stravě.

Líbilo se nám
  • možnost doinstalování aplikací a vzhledů ciferníku
  • přehledné prostředí a ovládání
Nelíbilo se nám
  • zatím nedostatek aplikací třetích stran
  • chybí čeština

Hudební aplikace: složitější kopírování do telefonu

Řada lidí při sportování ráda poslouchá hudbu. Vhodně zvolená hudba pomáhá i udržet správné tempo. Hudební přehrávač, který je součástí hodinek, umožňuje jednak ovládat přehrávání hudby z propojeného telefonu, ale pravděpodobně mnohem častěji budete přehrávat hudbu přímo z hodinek.

Z 4GB interní paměti hodinek přitom máte k dispozici pro uložení hudby 2,5 GB. Její nahrání do hodinek je možné pouze přes Wi-Fi a je mnohem méně uživatelsky přívětivé, než kdybyste připojili hodinky přes USB kabel k počítači a hudbu do nich prostě přetáhli. Musíte si nejprve vytvořit playlisty ve Windows Media Playeru nebo v iTunes. Ty poté nahrajete do hodinek prostřednictvím aplikace Fitbit Connect nebo UWP aplikace Fitbit ve Windows 10. Podmínkou přitom je, aby hodinky i počítač byly připojené ke stejné Wi-Fi.

Nahrané playlisty se v hodinkách zobrazují samostatně. Můžete listovat mezi playlisty i mezi jednotlivými skladbami. Přehrát můžete jak playlisty, tak jednotlivé skladby, nebo si můžete nechat přehrávat hudbu náhodně. Kromě hudby si pak prostřednictvím aplikace Fitbit Coach můžete pouštět i audio tréninky.

Hudba se z počítače do hodinek kopíruje bezdrátově. Obě zařízení musí být na stejné Wi-Fi.

My jsme testovali hodinky s Bluetooth reproduktorem Samsung Scoop a novými špuntovými Bluetooth sluchátky Fitbit Flyer, které stojí necelé tři tisíce korun. V obou případech bylo nalezení a spárování zařízení rychlé. Spojení pak bylo stabilní a přenášený zvuk čistý bez zadrhávání. Sluchátka Fitbit Flyer podporují bezdrátový přenos AAC a jako první podporují zvukovou technologii Waves MaxxAudio, kterou používají přední nahrávací, filmová a videoherní studia. K dispozici máte dvojici zvukových režimů – Signature a Power Boost, mezi kterými se přepíná tlačítkem přímo na sluchátku. Režim Power Boost umocňuje hluboké basové tóny, které vás vyhecují k maximálnímu výkonu. Zvuk ve sluchátkách je celkově plný a prokreslený.

Sluchátka Fitbit Flyer nejen nabízí kvalitní zvuk, ale ukázala se i jako ideální společník hodinek pro různé sportovní aktivity. Jsou potažena vodu odpuzující nanovrstvou, díky které jsou voděodolná vůči dešti, spršce vody a potu. Dokonale seděly v uších. Nehrozí přitom, že je ztratíte například při běhu nebo jízdě na kole. Součástí balení je několik ušních nástavců pro každou velikost a tvar lidského ucha.

Líbilo se nám
  • dobrá kvalita zvuku
  • kvalitní sluchátka Fitbit Flyer
Nelíbilo se nám
  • složitější kopírování hudby do telefonu

Obslužná aplikace: důvěrně známé prostředí

Ke správě hodinek slouží stejně jako u ostatních fitness trackerů Fitbit multiplatformní aplikace Fitbit, která je k dispozici nejen pro smartphony, ale i pro desktopová Windows 10. Škoda jen, že aplikace není v češtině. Do aplikace se přenášejí nejen informace o počtu ušlých kroků, nastoupaných patrech, spálených kaloriích, kvalitě spánku a srdečním tepu, ale i zaznamenaná cvičení. U cvičení, spánku i tepu máte přitom k dispozici detailní informace včetně grafů. Exportovat cvičení pro použití v jiných fitness aplikacích pak však jde pouze na webu Fitbitu, a to ve formátu TCX.

Další záložky obsahují Challenges, ve kterých se můžete zapojit do virtuálních závodů s dalšími uživateli v reálných lokalitách. V záložce Guidance je pak již zmiňovaný prémiový Fitbit Coach. V záložce Friends máte k dispozici přehled svých přátel používajících Fitbit a můžete jim rovnou poslat zprávu. Na poslední záložce jsou k dispozici informace o vašem účtu a připojených zařízení. K nastavení a správě hodinek se dostanete kliknutím na jejich fotografii v této záložce nebo v pravém horním rohu.

Právě odtud můžete v hodinkách měnit vzhledy ciferníků, instalovat aplikace nebo nahrávat hudbu. Kromě toho se zde nastavují notifikace, hlavní cíle, Wi-Fi, pin, zkratky cvičení nebo připomenutí neaktivity. Vybrat si můžete až sedm různých aktivit, které chcete na hodinkách sledovat.

Stáhnout Fitbit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velké množství funkcí
  • integrovaný obchod s aplikacemi a vzhledy
Nelíbilo se nám
  • chybí čeština
  • cvičení lze exportovat pouze na webu

Zhodnocení a konkurence: povedená premiéra

S Ionic vstupuje Fitbit do segmentu chytrých hodinek a je možné říct, že se mu to povedlo. Na hodinkách jsou znát bohaté zkušenosti, které Fitbit nasbíral se svými fitness trackery, stejně jako je patrný odkaz chytrých hodinek Pebble. Celkově jsme měli z hodinek dobrý dojem. Jsou vyrobené z kvalitních materiálů, i přes svou velikost se relativně dobře nosí a nabízí mimo jiné snadnou výměnu řemínků, takže si je můžete jednoduše personalizovat.

Fitbit Ionic

Hodinky potěší i solidní výdrží. K fitness a sportovním funkcím nabízí jako bonus bezkontaktní platby, byť na jejich zprovoznění si ještě budeme muset počkat, nebo možnost instalace aplikací třetích stran. Zde se projevuje zatím největší slabina nového operačního systému – vzhledem ke konkurenci nedostatek aplikací. Až budoucnost ukáže, zda vývojáři platformě přijdou na chuť. Mezi dalšími výtkami může být například složitější nahrávání hudby do hodinek nebo nemožnost přímo reagovat na přijaté notifikace.

Na Fitbit Ionic je také nutné nahlížet různou optikou. Jste aktivním sportovcem, nebo sportujete pouze minimálně a vaše sportovní aktivity se omezují maximálně na chůzi? Pro sportovce se za 9 390 Kč, kolik Fitbit Ionic stojí, jedná o ideálního společníka, který nejen zaznamená jejich sportovní aktivity, ale díky prémiové funkci Fitbit Coach zapracuje na jejich kondici. Pro druhou skupinu je vhodnější porozhlédnout se po konkurenčních, ne tak úzce sportovně zaměřených hodinkách. Z jejich potenciálu by využili pouze zlomek funkcí.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové

Jako konkurence mezi sportovními chytrými hodinkami se nabízí například Samsung Gear Sport. Ty se svým kulatým minimalistickým ciferníkem vypadají více než Fitbit Ionic jako klasické hodinky. Nabízí 1,2“ Super AMOLED displej, vnitřní 4GB paměť, vodotěsnost do 50 metrů i NFC. Běží pak na operačním systému Tizen. Jejich doporučená maloobchodní cena činí 8 990 Kč. Vychází tak jen nepatrně levněji než Fitbit.

Huawei Watch 2 Sport LTE

Konstrukce45 × 48,2 × 12,6 mm, 57 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejPOLED, 1,2" (390 × 390 px)
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.1, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor420 mAh, nabíjení: ?

Sportovní vzhled i funkce však nabídnou například i Huawei Watch 2, které běží na operačním systému Android Wear. Mají rovněž 1,2“ kruhový displej, tentokrát typu POLED. Jejich konektivita zahrnuje nejen NFC, ale ve verzi Sport i LTE, takže se při jejich používání obejdete zcela bez telefonu. Proti Fitbitu a Samsungu však nejsou vodotěsné a nevyužijete je tak při plavání. Musíte se spokojit pouze se stupněm krytí IP68. Jejich cena se pak pohybuje kolem 8 500 Kč.

Apple Watch 3 42 mm

Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokročilé sportovní funkce však nabídnou i nové Apple Watch Series 3. Stejně jako Ionic nabízí hranatý ciferník, který však je subtilnější a má tvar obdélníku. Při sportu kromě GPS a kontinuálního měření tepu oceníte i výškoměr a barometr. Za hodinky s nakousnutým jablkem ve znaku však zaplatíte přibližně 10 700 Kč. Jsou tak o něco dražší než ty od Fitbitu.

fitbit-ionic
Klady
  • příznivá cena
  • možnost doinstalování aplikací a ciferníků
  • NFC
  • výdrž až 4 dny
  • SpO2 senzor
  • jasný displej
  • vodotěsnost do 50 metrů
  • povedený design a kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • zatím nedostatek aplikací třetích stran
  • Fitbit Pay zatím v ČR nevyužijete
  • nutnost používat speciální nabíjecí kabel
  • na displeji ulpívají otisky prstů
  • na ženskou ruku příliš masivní
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze