Recenze: Carmageddon - nejbrutálnější závodní hra je zpět (iOS)

4

Dnešní pravidelný sobotní článek o mobilním softwaru je opět věnovaný hrám. Tentokráte půjde o portaci legendární hry Carmageddon, která je známá svou brutalitou. Je to jedna z mála her, kde můžete beztrestně přejíždět chodce. Bude hra opět zakázána, jako se to stalo před 15 lety?

Carmageddon je jedna z her, které se nesmazatelně zapsala do herní historie. Vyšla v roce 1997, mělo jít o doprovodnou hru k předělávce legendárního filmu Death Race 2000 z roku 1975 (jednu z rolí ztvárnil i Sylvester Stallone). Z předělávky filmu nakonec sešlo, ale autoři se rozhodli hru dokončit a vydat. Carmageddon je po vzoru tohoto filmu velmi brutální hrou, ve které musíte přejíždět chodce, ničit ostatní auta a chovat se na silnici tak, jak v reálném světě nikdy nemůžete.

I přes svou brutalitu se hra stala velmi úspěšnou, prodaly se zhruba 2 miliony kopií. Ruku v ruce s tím byla zakázána v řadě zemí, například v Německu, Brazílii nebo Velké Británii. Aby se hra dostala opět do prodejen, autoři se rozhodli vydat verzi se zelenou a černou "krví", kdy lidí na ulicích byli vydáváni za zombies a roboty (černá krev měla reprezentovat olej). Uvidíme, jestli se tato situace bude opakovat i s verzí pro iOS.

Hra Carmageddon se v dalších letech dočkala ještě dvou pokračování, ale kvalit prvního dílu nedosáhly.

Cíl hry: vyhrát za každou cenu

Carmageddon je prezentován jako závodní hra a cílem každé závodní hry je samozřejmě dojet do cíle v co nejlepším umístění. Soupeříte s ostatními závodníky, přičemž každý má jiné vozidlo. Celkem jich je ve hře 30, s každým z nich můžete jezdit, odemykat je ale budete postupně v režimu kariéry. Ta obsahuje 36 závodů v 11 různých prostředích.

Dojet jako první do cíle není ale jediná možnost, jak vyhrát. Další způsob je, že zničíte všechny protivníky nebo zabijete všechny chodce a zvířata (respektive krávy), které se v úrovni nachází (tento způsob je nejtěžší, je jich vždy několik stovek).

Carmageddon je známý tím, že v něm musíte přejíždět chodce, ať chcete nebo nechcete. Proč? Za každého přejetého získáte 8 vteřin k časovému limitu, který máte na zvládnutí každého závodu. Ohodnoceni jste i za způsob přejetí, získáte například artistický bonus za některý kaskadérský kousek s autem, zakončený přejetím chodce. Mimo chodců se dá čas získat poškozováním protivníků či "sbíráním" zelených barelů. Barely jiné barvy přináší různé příjemné či nepříjemné překvapení, například chvilkové zmrazení chodců, protivníků, možnost jízdy po zdech, simulace jízdy pod drogami a podobně.

Svoje auto si můžete v průběhu hry dovybavovat, třeba silnějším motorem či různým příslušenstvím, které způsobí ostatním autům (a chodcům) větší poškození. Jde například o dlouhé bodce na nárazníku, nože na kolech a podobně. Stejně jako můžete ničit protivníky vy, tak oni můžou samozřejmě to samé dělat vám. Vaše vozidlo se v průběhu hry poškozuje, vy si ho ale můžete za peníze vydělané v závodu opravit.

Pokud se vám během hry podaří nějaké skvělé combo nebo nějaký povedený artistický kousek, můžete hru přepnout do režimu editace videa. Zde máte dostupných několik posledních minut závodu, které můžete sestříhat a přímo ze hry nahrát na YouTube.

Grafika: retro ve vysokém rozlišení

Autoři se snažili udělat předělávku původního Carmageddonu se vším všudy, sáhli proto i po stejném grafickém zpracování, jako bylo v roce 1997. Dnes bychom ho už mohli nazvat jako "retro", určitě by hra šla zpracovat mnohem moderněji, myslím si však, že by tím přišla o své kouzlo. Vše na první pohled působí moc hranatě. S množstvím polygonů se ve své době šetřilo, a to kvůli slabšímu hardwaru, který by lepší grafiku nezvládl. Před koupí si můžete stáhnout demoverzi a na vašem iPhonu či iPadu si ji vyzkoušet.

Ve hře jsou použity původní textury, na mnoho (zvláště mladších) hráčů to může způsobit trochu amatérsky, ale ve své době byla taková grafika běžný standard. Textury se ale na druhou stranu dočkaly vyhlazení, takže ani při větším přiblížení se nerozpadnou na velké čtverečky. Pokud porovnám s původním Carmageddonem vozidla, taky ty nyní vypadají mnohem lépe, jsou složená z více polygonů a lépe vymodelovaná.

Celá hra se dočkala retina rozlišení, ve kterém vypadá moc pěkně, podporováno je samozřejmě i rozlišení nového iPhone 5.

Poporovaná zařízení: zatím pouze pro iOS, Android bude následovat

Aktuálně je Carmageddon dostupný pouze pro zařízení běžící na iOS, zahrajete si ho na iPhonu 3GS a lepším, iPodu touch čtvrté a páté generace a iPadu. Já jsem ho zkoušel na novém iPadu a iPhone 4. Na novém iPadu běžel za každých okolností naprosto plynule, na iPhonu 4 jsem se často setkával s horší plynulostí. V případě většího množství pohyblivých objektů či při kouřových efektech (například při poškození vozu) znatelně klesal framerate (počet snímků za sekundu). Je možné. že to autoři s příští aktualizací opraví, ale není to vyloženě nic, co by vám v hraní bránilo. Nejlépe si hru užijete buď na zmiňovaném novém iPadu nebo iPhonu 5.

Nemáte-li žádné mobilní jablečné zařízení a chtěli byste si Carmageddon zahrát, tak nezoufejte. Připravuje se portace i pro Android, na Google Play by se měla objevit přibližně na přelomu roku.

Vývojáři jsou si dobře vědomi popularity Carmageddonu, verzí pro Android to rozhodně nekončí. Už v únoru roku 2013 by mělo vyjít skrze Steam další pokračování i pro osobní počítače (Windows, Linux Mac OS), s názvem Carmageddon: Reincarnation.

In-game nákupy: zpřístupní vám všechny auta a tratě

In-game nákupy najdeme téměř v každé hře, ani Carmageddon není výjimkou. Nebojte se, nejsou vůbec nutné, pokud budete hrát poctivě režim kariéry. Jestliže ale máte zájem zpřístupnit všechny závody a auta i bez toho, abyste celou kariéru prošli, můžete to za pomoci in-game nákupů učinit. Každý z těchto dvou nákupů (auta a tratě) stojí 0,79 EUR.

Závěr

Na hru Carmageddon si musíte udělat názor sami. Někdo ji může milovat, někdo ji může nenávidět, to ale nic nemění na tom, že se portace pro iOS na sto procent povedla. Pro mě, jako pamětníka originálního Carmageddonu, u kterého jsem někdy před patnácti lety strávil desítky hodin, jde o momentálně jednu z nejlepších her pro iOS.

Pamatujete si na dobu, kdy Carmageddon poprvé vyšel nebo o něm slyšíte poprvé? Co na tuto hru říkáte?

Koupit hru Carmageddon na App Store

Stáhnout demoverzi hry Carmageddon z App Store

Hodnocení: 10/10

Klady
  • Možnost si koupit všechna auta a závody
  • Výborně zpracovaná portace legendární hry
Zápory
  • Občasné sekání na slabším hardwaru (iPhone 4)
  • Celkově horší grafika
Diskuze ke článku
Jura
Carmageddon byl ve své době pojem. Když pak vyšla dvojka, tak se z ní stala legenda. Třetí vydání TDR 2000 už předchozí úspěchy nezopakovalo a sláva Carmageddonu pomalu upadala. Pamatuji také první mobilní 3D verzi. Bylo to zhuba v roce 2004 nebo 2005 a byla na Symbian. Kámoš měl Siemens SX1 a já Nokii 6600 a pařili jsme to "o stošest". Jooo, to byly časy .... :)
Zyxx
kdyz vidim to video, jako by to bylo vcera co jsem to naposled paril... krasne vzpominky :), snad to udelaji i pro android :)
R0bin
Ja som si to stiahol hneď prvý deň teda zadarmo. :-) Mám Iphone 4S a vôbec mi to neseká ide mu to plynulo . Zrejme to už hardware Iphone 4 tak nezvláda :)
Marek989
Pochybuju, ale mohli by to dat i na Windows Phone :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze