Recenze True Skate: nejlepší skateboardová hra pro iOS

2

Skateboardové hry jsou už velmi dlouho oblíbeným žánrem na všech platformách. Možná je to tím, že jen někteří z hráčů zvládají na skateboardu jezdit i ve skutečnosti, ale přesto by chtěl složité triky dělat kdekdo. Dnes si představíme jednu z nejlepších a nejreálnějších skateboard her pro iPhone a iPad.

True Skate je poměrně novou sportovní hrou od společnosti True Axis, která v minulosti vydala povedenou závodní hru s kaskadérskými prvky Jet Car Stunts (byla to variace na legendární Trackmanii). Dalo se proto očekávat, že True Skate nebude žádný propadák, a to se vyplnilo. Autoři neudělali jen nějakou další tuctovou hru, ve které se jezdí na skejtu, hodně se soustředili na ovládání, které se jim nadmíru povedlo. Nohy jezdce na skateboardu totiž reprezentují vaše prsty na rukou.

Kde jsme to už viděli...

Pokud máte dobrou paměť, pak si jistě vzpomenete, že jedna taková podobná hra se už na App Store objevila. Bylo to v roce 2010, šlo o hru TouchGrind. Též jste jezdili se skateboardem (v tomto případě spíše s fingerboardem, což je zmenšená verze klasického skateboardu, kterou se jezdí za pomoci prstů na stole), který jste ovládali prsty, jen jste celou scénu viděli shora, což bylo docela nepřehledné. Vývoj této hry ustal, od listopadu 2010 se nedočkala žádných dalších aktualizací a zabila ji i cena, které byla a stále je 7 dolarů.

Co se týče způsobu ovládání, tak ten je též použitý ve hře Touchgrind BMX, která je od stejné společnosti, jako zmiňovaný Touchgrind. Rozdíl je ale v tom, jak je z názvu patrné, že se nejezdí na skateboardu, ale na BMX kole. Tato povedená hra je stále vyvíjena a dočkala se i podpory "retina" rozlišení pro nový iPad a iPhone 4/4S/5. Jestliže vám skateboard moc nevoní a máte rádi kola, tak ji určitě zkuste.

Ovládání prsty je hodně povedené

Zpět ale k dnešní hře True Skate. Začneme ovládáním. V klasické hře, ve které se jezdí na skateboardu, vidíte většinou panáčka, který na něm jede a ovládáte ho nějakými šipkami na displeji. Zde je to jinak, panáček není, zastupují ho (respektive jeho nohy) vaše prsty. Nejlépe se ovládá ukazováčkem (levá noha) a prostředníčkem (pravá noha).

Rozjedete se tak, že se ukazováčkem postavíte na skateboard a prostředníčkem se začnete odrážet, stejně jako kdybyste na skateboardu opravdu jeli. Chcete-li zatočit, stačí s ukazováčkem hýbnout doleva nebo doprava.

Nechybí ani složité triky

První jízdu bychom měli za sebou, kouzlo celého skateboardingu ale spočívá v desítkách různých triků, které na něm můžete provádět. Základem je jednoduchý ollie, což je jednoduchý výskok, kdy se stačí prstem dotknout zadní části prkna, to vyskočí a dotykem přední části ho zase usměrníte dolů.

Pokud v okamžiku, kdy je prkno ve vzduchu, po něm uprostřed přejedete prstem směrem vlevo nebo vpravo, uděláte kickflip nebo heelflip. Jestliže přejedete po jeho zadní nebo přední části, tak se vám povede trik s názvem pop shove-it.

Triků jsou ve hře opravdu desítky, záleží jen na vaší šikovnosti, jestli je zvládnete. Nechybí ani grind, což je přejezd překážky ne kolečky, ale plochou prkna. Mezi ty nejznámější triky, co hra obsahuje, patří 50 50 grind, 5 0 grind, boardslide, rail slide, tail slide, nose slide, darkslide, dark 50 50, suski grind, smith grind, feeble grind, salad grind, nose grind, crooked grind, lazy grind, overcrook, losi grind, bluntslide, noseblunt, kickflip, heelflip, pop shove-it, 360 pop shove-it, backside 180, frontside 180, ollie, nollie, impossible, hard flip, 360 hard flip, inward heelflip, 360 inward heelflip, varial kickflip, nightmare flip, 360 flip, varial heelflip, laser flip a mnoho dalších.

Grafika se nemá za co stydět

Jak můžete vidět na okolních obrázcích a videu, celá hra je kompletně trojrozměrná, samozřejmostí je podpora vysokého rozlišení na iPadu 3/4. Hra je maximálně plynulá, což je pro herní zážitek stěžejní, nesekala se mi ani na starším iPhonu 4. Zahrajete si ji ale i na ještě starším iPhonu 3GS.

Můžete se přepínat mezi pěti pohledy kamer, mění se vzdálenost od skateboardu a úhel pohledu. Zajímavostí je možnost přetočení času zpět, když se vám třeba nepovede nějaký trik, můžete ho zopakovat.

Prostředí je sice jen jedno, ale vyřádíte se v něm

Je škoda, že autoři zahrnuli do hry pouze jedno prostředí, kterým je klasický skate park s různými rampami, schody, zábradlím a podobně. Překážek je v něm sice dost, ale rozlohou je docela malý a působí hodně stísněně. Pořád ale je to dostatečné pro hodiny a hodiny zábavy či experimentování na různých překážkách, do budoucna by to ale chtělo něco více. Když už autoři naprogramovali tak pěkný grafický a herní engine, měli by ho využít lépe.

Nečekejte žádnou příběhovou linii

True Skate neobsahuje žádný "příběh", je to prostě hra, která vás vhodí do skate parku a vy si můžete jezdit jak se vám zlíbí. Provádíte různé triky, čímž se vám odemykají různé achievementy. Chcete-li si trochu zasoutěžit, můžete si v menu Missions vybrat nějaký úkol, který musíte splnit. Většinou jde o to, že musíte jet odněkud někam přesně po vytyčené trase, či provést stejné triky, jako vám ukazuje jedoucí prkno před vámi.

Pro iPhone a iPad za jednu cenu

True Skate je univerzální aplikací, stačí, když si ji koupíte jednou a můžete si ji zahrát jak na iPhonu, tak i na iPadu. Na obou těchto zařízeních se hraje pouze ve vertikálním režimu, což se možná některým vlastníkům iPadu nebude moc zamlouvat. Zkoušel jsem ji hrát jak na iPhonu, tak i na iPadu, na větší obrazovce tabletu se hraje mnohem pohodlněji, nicméně nemám žádný problém s ovládáním i na menším 3,5 palcovém displeji iPhonu 4.

Vzhledem ke svému provedení má hra docela malou velikost, pouhých 18,5 MB. Stojí 2 dolary, autoři ji pravidelně aktualizují. Věřím že se v budoucnu dočkáme nových map či druhého dílu, který by mohl obsahovat už nějaké komplexnější úkoly či nějakou formu příběhové linie.

Závěr

Pokud si chcete zahrát nějakou hru, ve které budete jezdit na skateboardu a zatím jen bezcílně bloumáte App Storem, pak vám mohu True Skate vřele doporučit. Žádná jiná podobná hra pro iOS nenabídne tak reálně zpracovanou simulaci jízdy na skateboardu. Grafika se též nemusí za nic stydět, trojrozměrné provedení je velmi reálné. Na druhou stranu ale hra nabídne jen jedno prostředí, které vás po čase může začít nudit.

Stáhnout True Skate z App Store

Vyzkoušeli jste už na iPadu či iPonu hru True Skate? Co na ni říkáte? Znáte nějakou lepší hru se skateboardovou tématikou pro iOS či jiné mobilní platformy?

Hodnocení: 8,5/10

Klady
  • Desítky různých triků
  • Výborná a plynulá 3D grafika
  • Skvěle zpracované ovládání prsty
Zápory
  • Žádný příběh, pouze několik obyčejných úkolů
  • Pouze jedno prostředí
Diskuze ke článku
mob
chtelo by to neco takovyho na android pac Mike v. je hrozna kravina
Melisko
ked vidim tie zubate zabradlia tak si vravim ze by som sa po nich nechcel zosuchnut dolu :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze