Asus Transformer 3 Pro
recenze

Asus Transformer 3 Pro

Jeden vládne všem
5

Do naší redakce dorazil největší sok Surfacu 4 Pro, kterého se Microsoft tolik bojí. Asus Transformer 3 Pro je totiž jeho plnohodnotný konkurent, který vypadá nejen velmi podobně, ale i výkon je téměř identický. Má Microsoft důvod ke strachu, anebo Asus přeci jen něco podcenil a Transformer 3 Pro nakonec pro redmondského giganta nebude takovou hrozbou?

Nedávno jsme měli tu čest otestovat Surface Pro 4 a celkově z toho vyšel Microsoft velmi pozitivně. Až donedávna navíc nebylo zařízení, které by ve všech směrech mohlo tomuto zdařilému zařízení konkurovat. Na trhu je sice dostupný například HP Spectre x2 12, ale ten nabízí extrémně úsporné procesory Intel Core m5 a m7. Pak se také objevil příspěvek od Aceru, který se už Surfacu Pro 4 značně přiblížil a navíc nabízel i skvělou cenu. Nyní se ale objevuje jeho největší sok, který svou inspiraci hardwarem od Microsoftu nijak netají.

Oficiální snímky

Tchajwanský Asus představil v tomto roce Transformer 3 Pro a nebýt tmavšího provedení šasi a loga Asus, pak byste si ho se Surfacem velmi snadno spletli. I hardware je prakticky identický, i když Asus u nás nabízí pouze dvě varianty. První z nich nabídne Intel Core i5 Skylake, 4 GB RAM a 256GB SSD. Za tuto skladbu komponentů zaplatíte necelých 30 tisíc korun. V případě, že by výkon nestačil, k dispozici je i druhá možnost. Ta za 40 tisíc nabídne Intel Core i7, větší 8GB operační paměť a 512GB úložiště.

Asus Transformer 3 Pro – videorecenze

Technické parametry ASUS Transformer 3 Pro T303UA-GN027T

Kompletní specifikace
Konstrukce298 × 208 × 8,3 mm, 795 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,6" (2 880 × 1 920 px)
ChipsetIntel Core i5 6200U, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 4 GB, disk: 500 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor39 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
DostupnostQ4 2016, 30 000 Kč

Jak vidno, Asus se na našem trhu v nabídce verzí moc neroztahuje a cenová odlišnost modelů je značná. Nabízí se tedy otázka, zda si za lepší procesor a 8GB RAM připlatit či nikoli. My se dnes podíváme na méně vybavenou verzi a na konci jí také cenově porovnáme se zmiňovaným Surfacem Pro 4.

Obsah balení: chválíme kompletní příslušenství

A nebudeme porovnávat jen cenově. Už u obsahu balení zjišťujeme, že Tchajwanec to bral z druhého konce a v balení nešetřil příslušenstvím. V ceně tak dostanete jak klávesnici Cover Keyboard, tak i pero Asus Pen s baterií typu AAAA. Součástí balení je samozřejmě i nerozpojitelná nabíječka s koncovkou USB-C.

A proč že se vlastně rozplýváme nad balením? No, Surface Pro 4 je k dispozici pouze samostatně, tedy v základu s tabletem dostanete už jen pero. Klávesnici si pak musíte samostatně dokupovat a levně vás rozhodně nevyjde. Ve finále tedy počítejte s přibližně o tři a půl tisíce větší investicí než je tomu u dnes testovaného Asusu.

Design a konstrukce: umíme to lépe než korporát

Tablet

Začneme pochopitelně s tabletem, tedy tím nejdůležitějším. Asus ho nabízí v tmavě šedém či zlatém provedení. Nelze zapírat, že design je podobný, ne-li téměř identický se Surfacem. To platí i pro konstrukci, kterou, nebojím se říci, zvládl Asus možná i o něco lépe. Šasi je vyrobeno z prémiových materiálů, stejně jako je tomu u Surfacu. Jedná se konkrétně o hořčíkovou slitinu, která je perfektně pevná a dosti odolná. Zařízení jsme kroutili a snažili se ohnout a zkrátka řečeno, nechovali se k němu úplně v rukavičkách. I když Microsoft byl na vysoké úrovni technického zpracování, Asus ho ještě o něco málo předběhl a ještě přidal jistou eleganci. Oproti Microsoftu navíc ubral na až sterilním vzhledu a dojem ze zařízení je tak celkově o něco málo lepší. Obě zařízení jsou po konstrukční stránce na vysoké úrovni, jen žák v tomto případě překonal mistra, i když malé konstrukční nedostatky najdete i tady.

ASUS Transformer 3 Pro

TIP: Recenze Microsoft Surface Pro 4 – Úspěšný a nedostupný

Asus se inspiroval se vším všudy, a tedy i mechanismem odklopného stojánku, který drží tablet ve vertikální poloze. Stojánek vysunete mechanicky pomocí výkrojů na stranách a jeho zpracování působí pevněji a bytelněji, než tomu je u Surfacu. Jeho tuhost je značná, avšak díky tomu se tablet nesesouvá v případě, že používáte dotykový displej. Stojánek můžete vyklopit až do 155 stupňů tak, že tablet téměř leží. Jeden malý neduh jsme ale zaznamenali, a tím je nevodorovné zaklapnutí. Na jedné ze stran stojánek ne vždy dolehne k tělu tabletu a musíte na něj více zatlačit. Žádné další negativní následky to nemá, jedná se spíše o menší designový nedostatek.

Přední stranu tradičně zabírá především displej, který má 12,6 palců, tedy o 3 desetiny více, než je tomu u Surfacu 4 Pro. S tím se také nesou větší rozměry, které činí 298 × 208 × 8,3 mm, a hmotnost 795 gramů. Rozdíl v rozměrech i hmotnosti nepoznáte, a to platí také pro velikost panelu krytého tvrzeným sklem s výbornou oleofóbní vrstvou, která zamezuje otiskům prstů jak jen může.

Když jsme říkali, že většinu přední strany zabírá displej, pak zbytek mají na svědomí logicky rámečky, ale také webová a IR kamera pro přihlášení pomocí Windows Hello. Po stranách displeje také nalezneme dva stereo reproduktory, které si ale při držení tabletu snadno zakryjete dlaněmi –preferovali bychom umístění výše na těle tabletu.

Boky Transformeru 3 jsou vyhrazeny portové výbavě, která je vzhledem k typu zařízení obstojná. Na pravé straně najdeme USB 3.0 a plnohodnotné HDMI spolu s USB-C s podporou Thunderbolt 3 a nabíjení. Levá strana je vyhrazena už jen pro 3,5 mm jack a slot na microSDXC karty. Jim už dělá společnost jen dobře nahmatatelné tlačítko pro regulaci hlasitosti. To vypínací je pak umístěno na horní hraně, kterou jinak z velké části zabírá výdech chlazení.

TIP: Recenze Acer Switch Alpha 12 – Tichý jako myška

Dojem z Asusu je zkrátka prémiový, čehož chtěl výrobce také dosáhnout. Přeci jen konkurovat velikánovi se musí se ctí, což Asus zvládl více než dobře. Celkově tak na nás působí lépe než Surface Pro 4, a to i přes menší nedostatky, jako je ne zrovna ideální umístění reproduktorů či ne vždy doléhající stojánek.

Asus Cover Keyboard a Pen

Další neopomenutelnou součástí je klávesnice, které Asus říká Cover Keyboard, což není od věci, protože jí stejně jako v případě Surfacu můžete použít k ochraně displeje při přenášení. Materiálově se podobá té od Microsoftu a na dotyk je velmi příjemná. Samotná klávesnice je zpracována skvěle a na dlouhé texty je jako zrozená. Nízký zdvih a jistý dopad kláves, spoustu místa okolo jednotlivých kláves a automatické podsvícení z ní dělají jednu z nejlepších klávesnic, s jakou jsme se měli čest setkat. Mimo automatického zhasnutí při nečinnosti si ještě dle své libosti můžete nastavit další dvě úrovně podsvícení a ani v naprosté tmě vás nebude zbytečně oslňovat.

ASUS Transformer 3 Pro

Součástí Coveru je také příjemný a přesný touchpad krytý mléčným sklem se dvěma zabudovanými tlačítky. Patří k tomu lepšímu, co lze nalézt, a to je zabudovaný v pouhém krytu. Pro ostatní výrobce to tak znamená jediné: když to Asus zvládne v tenkém krytu, tak v notebooku by to měla být dnes již samozřejmost.

Druhým příslušenstvím je pak Asus Pen, tedy pero s dvěma integrovanými tlačítky simulujícími pravé a levé tlačítko myši. Displej reaguje na pero těsně před jeho dotykem a pero podporuje až 1 024 úrovní přítlaku, což umožňuje samostatný digitizér typu N-Trig v tabletu. Díky Anniversary Updatu Windows 10 tak můžete naplno využívat Windows Ink a malovat, načrtávat či psát, jak je jen libo. Stylus napájí běžná baterie typu AAAA. Nevýhoda stylusu a zároveň tabletu je, že stylus nemáte kam uchytit. Surface Pro 4 je v tomto ohledu o něco dál a pero si u něj můžete umístit na jakoukoli hranu díky magnetům. Tady vám nezbývá nic než nosit ho po kapsách a riskovat jeho ztrátu.

Líbilo se nám:

  • prémiové materiály
  • bytelnost šasi
  • plnohodnotné HDMI
  • skvělá klávesnice a trackpad

Nelíbilo se nám:

  • občasné nedolehnutí stojánku k tabletu
  • hůře umístěné reproduktory
  • pero nelze přichytit k tabletu

Displej: málo nebo moc

Jak jsme již zmiňovali, Asus osadil 12,6palcový panel. Ten nese rozlišení 2 880 × 1 920 pixelů. Výsledná jemnost je tedy 275 PPI a bez většího přiblížení nemáte šanci poznat jednotlivé pixely. Díky technologii IPS se můžete těšit také z širokých, až 178stupňových pozorovacích úhlů a dobrého barevného podání.

ASUS Transformer 3 Pro

Asus se chlubí širokým barevným gamutem pokrývajícím 121 % prostoru sRGB a 85 % prostoru NTSC. Výsledek by měl v každém případě zajistit věrné barvy. To popírat nebudu, jen mi vadila vybledlejší černá. Zároveň Asus implementoval celou řadu technologií v čele s Eye Care, která řeší množství škodlivého modrého světla. K dispozici máte ale také automatickou regulaci jasu, která je plynulá. Nebudu také tajit, že pokud se rozhodnete regulaci ovládat sami, pak moc možností mít nebudete. Velmi chudá škála nastavení jasu není zrovna chlouba Transformeru 3 Pro, i když minimální a maximální jas nejsou nikterak špatné.

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • technologie pro šetření očí
  • barevné podání
  • automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • vybledlejší černá
  • malá škála regulace jasu

Zvuk: křikloun

„Hlasitě, hlavně ať hraje hlasitě.“ Zřejmě to si řekli v Asusu, a tak se stal z Transformeru křikloun. Bohužel v otázce kvality je to již slabší. Pro filmy a videa budiž, ale na poslouchání hudby se s čistým svědomím doporučit nedá. Basy jsou znatelně potlačené a naopak výšky se značným plechovým nádechem. To 3,5mm jack už doporučit lze a s vyhovujícími sluchátky či reproduktory si hudbu vychutnáte.

Líbilo se nám:

  • úroveň hlasitosti

Nelíbilo se nám:

  • potlačené basy, plechové výšky

Fotoaparát, webová a IR kamera: zaostřit či nezaostřit?

Zadní 13megapixelový fotoaparát nás relativně překvapil. Snímky nepostrádají detaily a hloubku, ale stále se ve srovnání s běžnými chytrými telefony jedná jen o podprůměr, který využijete nejspíše ve stavu nouze nejvyšší. Protože není přítomna přisvětlovací dioda, tak navíc s ubírajícím světlem přibývá šum a na noční fotky tedy zapomeňte. Vida budete natáčet v maximální kvalitě Full HD při 30 FPS, avšak v takovém případě má zařízení značné problémy doostřovat. Záběr je tak trhaný a velmi často i nějakou dobu rozmazaný, než ostření začne fungovat.

Asus Transformer 3 opět má, stejně jako je tomu u většiny notebooků, jeden neduh. Tím je jednoznačně HD webkamera s těmi stále stejnými vlastnostmi, tedy šum za každého osvětlení, a ani jejích 8 megapixelů to nezachraňuje. Naopak velmi budu chválit IR kameru, která se hodí při přihlašování obličejem. Přestože se jedná o ten samý typ kamery, který již známe, tak u konkurence měla značné potíže při rozpoznání. V tomto případě ale stroj nezaváhal ani minutu a za každých podmínek uživatele bezpečně rozpoznal. Chválíme a bod navíc.

Asus Transformer 3 Pro – testovací záběry, 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám:

  • přijatelné snímky za dobrého osvětlení
  • spolehlivá IR kamera

Nelíbilo se nám:

  • pomalé přeostřování při natáčení videa
  • HD webkamera
ASUS Transformer 3 Pro

Hardware a výkon: v práci jako doma

Procesor a operační paměť

Asus Transformer Pro 3 byl konstruován především jako výkonný pracovní nástroj a svůj úděl plní více než dobře. K tomu mu v našem případě přispívá dvoujádrový procesor Intel Core i5-6200U z rodiny Skylake s taktem 2,3 GHz a maximem 2,8 GHz. Procesor je aktivně chlazený, ale ventilátor v běžném provozu téměř neuslyšíte. Až když vytížíte většinu komponent, dokáže se Transformer slušně rozhučet, avšak nejedná se o nic netradičního ani nijak rušivého, co by mělo toto zařízení oproti ostatním s identickými procesory znevýhodňovat. To samé platí také o teplotách šasi. Tělo zařízení více hřeje v horní polovině, ale v případě, že jej držíte, nijak vás nepálí ruce a komfort samotný snížen tedy není. Teploty se drží v klidovém stavu okolo 50 stupňů, při největší zátěži jsme se nepřehoupli přes 65 stupňů, což je skvělý výsledek.

K výkonu obvykle dopomáhá i paměť RAM, na které se však zde šetřilo. 4 GB (LPDDR3 2 133 MHz SDRAM) není mnoho a v případě, že aktivně využíváte multitasking, tak pocítíte zpomalení. Pro běžnou práci to ale dostačuje a na problém nenarazíte. Výtku bych ale měla k nepoužití paměti DDR4, kterou jsem vzhledem k cenovce očekávala a kterou bych viděla mnohem raději. Konkurenti na tom ale nebývají jinak.

Grafika

V případě integrovaného grafického čipu Intel HD 520 jen těžko můžeme hledat u pracovního nástroje negativa. Z hlediska grafiky se jedná o nejčastěji využívaný standard, který ctí i jeho souputníci a nikdo neočekává žádná překvapení. Pro občasného nenáročného hráče proč ne, v případě že ale hrajete častěji a nové hry, pak se doporučuji podívat jinam.

Úložiště

Úložiště, které výrobce obdařil kapacitou 256 GB, je díky samozřejmé technologii SSD rychlé s docela pěknými výslednými hodnotami v benchmarcích. Stále se jedná ale o průměr, i když vyšší. Po prvním zapnutí máte z 237 GB k dispozici 180 GB, což ve výsledku není mnoho, ale měli jsme na recenze i horší kousky, jakým byla například nedávno testovaná Yoga 710 od Lenova. V případě, že by vám úložiště přeci jen nestačilo, zvolit můžete vyšší stupeň výbavy s 512 GB či vás může zachránit přítomný slot na microSDXC karty, kterým paměť lze rozšířit.

Líbilo se nám:

  • dobrý výkon
  • nízké teploty i při vyšší zátěži komponent
  • naprostá nehlučnost ventilátoru v klidovém stavu
  • podpora microSDXC pro zvětšení úložiště

Nelíbilo se nám:

  • operační paměť pouze 4 GB
  • RAM typu LPDDR3

Operační systém: Asus začíná vystrkovat růžky

Při uvedení Windows 10 jsme si pochvalovali, jak výrobci již upouští od zbytečného bloatwaru. Utekl rok a půl a už se tu začínají ukazovat odkazy na stažení nepotřebných aplikací a také ony aplikace. Jednu z nich představuje WildTangent Games, jejíž ikona s dvojitým W na vás křičí ze seznamu aplikací.

Asus ale přidal do Windows 10 Home i nějaké své aplikace. O Live Updatu jsme se již u jiných zařízeních tohoto výrobce zmiňovali. Jedná se o pomoc s aktualizacemi. Další je pak Asus GiftBox, tedy jakýsi vlastní obchod Asusu s nejužitečnějšími aplikacemi ke stažení. Zbytečné, ale neobtěžující, a navíc lze vše jednoduše odinstalovat. Nezapomínejme také na vlastní cloudové úložiště společnosti, tedy WebStorage. Většinu z těchto aplikací nevyužijete, proto se pro většinu lidí bude jednat o zbytečnosti navíc, a tedy bloatware.

Baterie a výdrž: Asus zahalují zvěsti

Než se k nám Transformer 3 Pro dostal, nepředcházely ho ódy na výdrž baterie, spíše naopak. My jsme dostali zařízení jako zcela nové, a tak jsme se pro jistotu rozhodli dát baterii řádně zabrat a pak teprve začít testovat. Tento postup se vyplatil a Transformer se nám odvděčil 6hodinovou aktivní prací s Wi-Fi a zapnutou automatickou regulací jasu. Výsledek to není ohromující, nicméně očekávatelný a rozhodně ne nijak podprůměrný. Například Acer Switch Alpha 12 takovou práci zvládá o hodinu kratší dobu. Výsledky testů s konkurentem od Microsoftu ale srovnávat nemůžeme, protože námi testovaná verze Surfacu Pro 4 měla integrovaný extrémně úsporný Intel Core m, takže by podmínky nebyly rovné.

ASUS Transformer 3 Pro

V případě, že se s Transformerem rozhodnete vypnout Wi-Fi a poradíte si s polovičním jasem, pak je výdrž přes 7 hodin naprosto reálná. Pokud použijete režim v letadle a omezíte výkon na minimum pouze pro základní použití, tak se dostanete k 9 hodinám snadno. Nabíjení pak trvá 2 hodiny do plné kapacity. V případě, že se rozhodnete vyzkoušet výdrž při streamování Full HD videí, mohu prozradit, že při poloviční hodnotě jasu a hlasitosti vydrží přehrávat video necelé 4 hodiny. Tady se o lehkém podprůměru bavit již můžeme.

Takže kde se stala chyba? Proč Asus provází zvěsti o špatné výdrži? My jsme pátrali a možná známe odpověď: „nezajetá“ baterie. Rozhodně si nepředstavujte doby starých telefonů, kdy bylo nutno baterii v několika cyklech zcela vybít a poté zas nabít, ale nový notebook, který vytáhnete z krabice, cestoval k vám domů pěknou řádku dní, po které byl zcela v nečinnosti. Z toho důvodu je dobré hodnotit baterii až po několika dnech používání.

Komunikace: běžná výbava jako základ

V tomto bodě se mnohé recenze stále opakují a není divu. Pokud se výrobce dosti rozjede, přidá spolu se samozřejmým připojením Wi-Fi a Bluetooth i podporu mobilních sítí či WiDi. Tady nebude výsledek jiný. Samozřejmostí je Wi-Fi ve standardu 802.11ac, která šlape jak má, a Bluetooth 4.1. Na mobilní sítě se již bohužel zapomnělo, stejně jako u Surfacu Pro 4. Velká to škoda – stejně jako u konkurenta bychom LTE ocenili alespoň u vyššího modelu s Intel Core i7.

Líbilo se nám:

  • stabilní a rychlá Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence podpory mobilních sítí

Závěr: jeden vládne všem

Asus Transformer 3 Pro se povedl. Celkově k němu máme jen pár výtek: umístění reproduktorů a kvalita jejich výstupu, ne vždy perfektně doléhající stojánek, pero, které nelze přichytit na tělo tabletu, či operační paměť typu LPDDR3 místo novější DDR4. Pro mnohé nepodstatné detaily, pro někoho nepřekousnutelný problém. Většina ale bude z Transformeru 3 Pro nadšená a ocení výkon notebooku v těle kompaktního a velmi dobře provedeného zařízení 2v1.

ASUS Transformer 3 Pro

TIP: Nová generace Toshiby Portégé Z20t aneb zavedené neměníme

Asus si ale na sebe tímto modelem tak trochu upletl bič. Tak moc se chtěl koncepčně podobat Surfacu Pro 4, až z toho vznikla téměř kopie. V některých bodech, jako je celkový dojem, bytelnost šasi, plnohodnotné HDMI či USB-C, Microsoft překonal, ale lidé ho bohužel zřejmě nejčastěji uvidí jako toho, který kopíruje giganta, a z principu se mu vyhnou.

Nám se ale Asus líbil téměř po všech směrech a musíme pochválit výrobce, který si s ním dal snahu. Ta se vyplatila. K tomu připočítejme ještě dobrou cenu. Pro mnoho uživatelů může být základních 30 tisíc přehnaných, ale oproti konkurenci je to za prémiové zpracování a celkový koncept slušná nabídka. Ale dal by se Transformer 3 Pro doporučit jako primární zařízení? Pro mnoho uživatelů ano, na sekundární zařízení by ho totiž byla škoda.

Konkurence

První z konkurentů je vícekrát zmíněný Surface Pro 4. Za 30 tisíc máte ale k dispozici pouze 128GB SSD a v balení navíc není klávesnice, kterou si za další 3 500 Kč musíte dokoupit.

TIP: Recenze Microsoft Surface Pro 4 – Úspěšný a nedostupný

Microsoft Surface Pro 4

Druhou volbou by mohl být taktéž již zmíněný Acer Switch Alpha 12, který naopak za 30 tisíc nabízí již Intel Core i7 s 8 GB RAM a 512GB SSD. Výbava je více než lákavá, ale nečekejte tak prémiové zpracování.

TIP: Recenze Acer Switch Alpha 12 – Tichý jako myška

Acer Switch Alpha 12

Poslední je HP Spectre x2 12, které za 30 tisíc ctí extra úsporný procesor Intel Core m7, 8 GB RAM a taktéž 256GB SSD. Počítat musíte s o šest desetin palce menším displejem.

TIP: Recenze HP Spectre x2 – šarmantní manažer

HP Spectre x2 12
asus-transformer-3-pro
Klady
  • dobrá cena v poměru kvality a konceptu
  • Cover Keyboard a Pen v balení
  • dobrá portová výbava
  • rychlé SSD
  • slušný procesor
  • skvěle fungující IR kamera
  • jemné rozlišení displeje
  • prémiové materiály
  • dobré konstrukční provedení
Zápory
  • ne vždy doléhající stojánek k tělu
  • operační paměť jen 4 GB typu LPDDR3
  • malá škála regulace jasu
  • horší umístění reproduktorů a jejich zvuk
Diskuze ke článku
Veigy
Nechápu, proč se celý článek nese v duchu "konkurenta" pro Surface Pro. Pro Microsoft je řada Surface jakousi referencí pro ostatní výrobce. Pokud se inspirují, tak je to jedině dobře. Rozhodně to není tak, že by s MSFT měl "klepat" strachy atd...
Lukáš
Ten stojánek je šílenost, stejně jako u Surface. Škoda aktivního chlazení. Jinak dobrý.
veigy
Nechápu, proč se celý článek nese v duchu "konkurenta" pro Surface Pro. Pro Microsoft je řada Surface jakousi referencí pro ostatní výrobce. Pokud se inspirují, tak je to jedině dobře. Rozhodně to není tak, že by s MSFT měl "klepat" strachy atd...
Radim
Krásná recenze s příjemným ženským hlasem..... jen tak dále ...:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze