Acer Switch Alpha 12
recenze

Acer Switch Alpha 12

Tichý jako myška
8

Acer Switch Alpha 12 bychom dle parametrů mohli zařadit mezi nejlepší zařízení 2v1: pasivní chlazení, výkonné procesory Core i3, i5 nebo dokonce i7 Skylake, jemný displej s možností použití pera, podsvícená klávesnice nebo celkově kompaktní provedení. Nevypadá to vše krásně? Vypadá, ale zda to tak bude i fungovat, jsme ověřili v naší recenzi s videopohledem.

Pokud máte rádi ticho i při maximálním vytížení procesoru, a to dokonce i Intel Core i7, tak by vás Acer Switch Alpha 12 mohl zaujmout. Kompaktní rozměry, vysoký výkon a krásný displej s možností použití pera k poznámkám či nákresům. Acer se zdá být velkým favoritem mezi zařízeními typu 2v1. Jak ale dopadne v běžném provozu a v porovnání s konkurencí?

Technické parametry Acer Switch Alpha 12 SA5-271-75PY

Kompletní specifikace
Konstrukce201,4 × 292,1 × 15,9 mm, 1 250 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 160 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor37 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostčerven 2016, 29 000 Kč

Správná volba procesoru, paměti RAM a velikosti SSD disku udělá z modelu Switch Alpha 12 cenově dostupné zařízení. Za 17 tisíc Kč si jej mohou dovolit všichni, ale musí se spokojit se 4 GB RAM, 128GB SSD úložištěm a procesorem Intel Core i3-6100U. Zlatá střední cesta nabídne variantu s 8 GB RAM, 256GB SSD diskem a procesorem Intel Core i5-6200U. Pokud by ani to nestačilo, existuje ještě výkonnější verze s 8 GB RAM, Core i7-6500U a úložištěm 256 nebo 512 GB. Právě tuto nejvýkonnější variantu jsme dostali do testu. Nutno podotknout, že až na kapacitu disku, RAM paměť a procesor jsou všechny varianty stejné. Vždy se můžete těšit na totožný displej a ochuzeni nejste ani jinde.

Acer Switch Alpha 12 – videopohled

Obsah balení: základ s klávesnicí

Balení je i u nejvyšší varianty strohé. Tablet, klávesnice, nabíjecí adaptér a kabel s proprietární koncovkou. Víc v balení nenajdete. Stylus, USB-C adaptér nebo i další příslušenství by určitě neurazilo.

  • Acer Switch Alpha 12
  • klávesnice
  • nabíjecí adaptér a kabel s proprietární koncovkou
Acer Switch Alpha 12

Design: vybroušený elegán

Snad byste nečekali plast. Acer neponechal nic náhodě a zvolil hliníkové tělo za účelem důstojného konkurování Surfacu od Microsoftu i v oblasti materiálů. To zaprvé dobře vypadá a zadruhé pomáhá s odvodem tepla. Acer tak zabil dvě mouchy jednou ranou a všichni jsou spokojeni. Z hlediska vzhledu není vůbec co vytýkat, naopak musíme chválit, Switch Alpha 12 by mohl jít příkladem.

Acer Switch Alpha 12

Rozměry 201,4 × 292,1 × 15,85 mm a hmotnost 900 gramů, respektive 1 250 gramů s klávesnicí, už tak příkladné nejsou, aspoň na první pohled. Například MacBook s 12palcovým displejem nabídne nejen menší rozměry, ale i celkovou hmotnost pouhých 920 gramů. Jedná se ale o úplně jiné zařízení a v kategorii 2v1 nejsou dané rozměry špatné. Vyšší rozměry totiž může omluvit vysoký výkon nebo větší baterie. V našem případě je to spíše to první.

Na první dojem konvertibl zaujme, nabídne hezký design a kvalitní zpracování. Pevné je nejen tělo, ale i stojánek, který lze vyklopit ze zadní strany, a to téměř do jakékoliv polohy. Stojánek je vždy dostatečně tuhý a lze se na něj spolehnout.

Acer Switch Alpha 12
Acer Switch Alpha 12

Pro pohodlnou práci můžete využít i klávesnici s příjemným látkovým potahem a poutkem pro pero, abyste jej měli kdykoliv k dispozici. Klávesnice se nikde neprohýbá a lze ji magneticky přichytit k rámečku displeje a nastavit zdvih pro pohodlné psaní. Psaní je navíc skutečně komfortní. Takhle rychle jsem si nezvyknul snad na žádnou klávesnici a opouštěl jsem ji nerad. Jasný důkaz, že klávesnice může být pohodlná a kvalitní i u menších strojů. Klávesnice navíc také poslouží jako ochrana pro displej na cestách.

Klávesnice má navíc bílé, nebo spíše lehce namodralé podsvícení, které se reguluje automaticky. To je všude rovnoměrné a relativně dobře se přizpůsobuje aktuální situaci. I tak škoda absence manuálního režimu. Například v noci bych si podsvícení klávesnice ubral a ještě více ušetřil baterii v tabletu. Uživatelům píšícím poslepu by určitě stačilo jen decentní podsvícení.

Acer Switch Alpha 12

Dostáváme se k největšímu omylu Aceru u modelu Switch Alpha 12 – touchpadu. Ten má integrovaná tlačítka a je dostatečně velký. Již při prvním dotyku je ale zle. Vysoká hlučnost a celková nejistota dělají otřesný první dojem. Touchpad je celkově uvolněný, nejistý. Jeho ovládání a funkčnost je jednoduše špatná. Podobné touchpady znám z těch nejlevnějších klávesnic a uživateli zbyde jediná otázka: „Proč?!“ Škoda, tímto „detailem“ si to Acer skutečně hodně kazí, ale díky dotykové obrazovce naštěstí touchpad nemusíte používat.

klávesnice

V klávesnici bychom ocenili další konektivitu, ta ale chybí a spolehnout se musíte na boky tabletu, kde najdete jedno USB 3.0 a proprietární konektor na nabíjení, případně lze nabíjet i skrz přítomné USB-C. Samozřejmostí je také 3,5mm jack a ovládací tlačítka, všechna na levém boku. Nechybí ani tlačítko Start, zapnutí a ovládání hlasitosti je samozřejmostí, hodilo by se ale tlačítko pro zamknutí otáčení displeje. Na závěr si necháme ještě slot pro microSD kartu s podporou kapacity až 256 GB. Ten se totiž skrývá pod výklopným stojánkem, není na první pohled vidět a jeho přítomnost můžete snadno přehlédnout. Všimnete si však, že celková výbava není nijak bohatá a pro práci by ji chtělo rozšířit.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce a dobré materiály i na klávesnici
  • nepřekážející stojánek integrovaný v zadní části tabletu
  • USB 3.0 a USB-C s možností nabíjení (nebo nabíjení z proprietárního konektoru)
  • pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • vyšší rozměry a hmotnost
  • nepřesný touchpad

Displej: krásná podívaná

12palcový IPS displej s poměrem stran 3:2 a rozlišením 2 160 × 1 440 pixelů nabízí krásnou podívanou ze všech úhlů. Jemnost 215 PPI, není co dodat. Navíc se zařízení zcela jistě cítí za všech světelných podmínek a přebytek i nedostatek světla mu nevadí.

Acer Switch Alpha 12

Co by ale mohlo uživatelům vadit, to je absence stylusu, respektive speciálního pera, v běžném balení, i když někteří prodejci jej nabízejí v sadě. Při výběru si tak dávejte pozor a nekoukejte jen na cenu. Ušetřit pár stovek a následně dokupovat pero za více než tisícovku se nevyplatí. Pero je ovšem spíše na zábavu, profesionálové potřebují větší přesnost a ocení více než 256 úrovní tlaku – například Surface 4 nabídne čtyřikrát více úrovní.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • věrné podání barev
  • vysoký jas a dobré pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • pero nebývá součástí balení a zvládne „jen“ 256 úrovní tlaku

Zvuk: průměr neurazí

Zvuk sice vysloveně nenadchne, ale rozhodně ani nezklame. Zvuková složka je zcela průměrná a na sledování videí zcela dostačuje. Výhodou jsou i dva reproduktory směřující směrem k uživateli. Pokud vyžaduje basovou složku a chcete opravdu kvalitní zvuk, pak použijte sluchátka, kde je zvuk skvělý, anebo externí reproduktory.

Líbilo se nám:

  • reproduktory hrají hlasitě
  • reproduktory jsou na přední straně

Nelíbilo se nám:

  • horší basy

Webkamera a fotoaparát: nenadchne, ale stačí

Přední 2Mpx snímač je hodně závislý na okolním světle. Pokud je ho dostatek, tak zcela postačuje, ale již při šeru kvalita začíná klesat. Ostatně s tímto problémem se potýká mnoho výrobců. Na videohovor kvalita postačí a s podobným zařízením si selfie dělat nebudete. I když výsledek nijak neoslní, lze jej považovat za dostatečný.

Zadní kamera s 5 Mpx je na tom o poznání lépe, ale ani zde nelze čekat zázraky. Je to spíše nouzovka a lépe vám poslouží fotoaparát v ledajakém v telefonu. Ani za dobrých světelných podmínek nedostanete slušné snímky, ale na základní ofocení dokumentu a nouzové zachycení okamžiku stačí. Za nás tedy účel splňuje a více ani nepožadujeme. Testovací snímky a jejich kvalitu můžete posoudit sami níže.

Zadní kamera zvládne natáčet Full HD video s 30 snímky za vteřinu. K němu bychom dodali téměř to stejné, co jsme již napsali o fotografiích. Pokud nemáte po ruce nic lepšího a je dobré světlo, Acer nezklame. Většina telefonů ale strčí Switch Alpha 12 hravě do kapsy.

Acer Switch Alpha 12 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • dostačuje na práci (ofocení, zdokumentování a podobně)

Nelíbilo se nám:

  • nízká kvalita

Hardware a výkon

Procesor a operační paměť: dospělý procesor

Námi testovaná nejvýkonnější verze je osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-6500U a 8 GB RAM. To stačí i náročnějším uživatelům a výkon postačí i na střih kratších videí. Ovšem pozor, pokud dáte Aceru Switch Alpha 12 skutečně zabrat, zadní strana se rozžhaví do nepříjemných teplot. Stále ale pracuje dobře a i při střihu videa můžete provozovat kancelářskou práci bez záseků. Pasivní chlazení tekutinou náročné aplikace prostě nezvládá. Udržet na ni ruku, byť jen krátkou chvíli, je nemožné. Při kancelářské práci je ale tělo Aceru chladné, maximálně vlažné.

Líbilo se nám:

  • vysoký výkon
  • pasivní chlazení

Nelíbilo se nám:

  • vysoké teploty zadní strany při zátěži

Grafika: na hry to nebude

Nyní bude všem jasné, že kvality displeje při hraní her nevyužijete. Intel HD Graphics 520 stačí na základní věci, ale na hry to není. Úprava fotek, případně občas i nějaké to video ještě zvládne, víc ale ne. Například Dirt Rally si zahrajete pouze na nízké detaily.

Nelíbilo se nám:

  • nedostačuje na hry

Úložiště: rychlost především

Systém si vezme nějaké to místo pro sebe a máme zde i trochu bloatwaru. Zbyde vám 440 GB na vlastní data. A rychlost disku? Ta vůbec není špatná, i když Acer má drobné rezervy, tak si není na co stěžovat. V našem případě je místa dostatek a disk komunikuje vysokou rychlostí. U menší paměťové varianty můžete využít externí disk a připojit jej přes USB 3.0, nebo přes USB-C.

Rychlost disku

Líbilo se nám:

  • dostatečně rychlý

Operační systém: Windows 10 Home

Operačním systémem je známý Windows 10 Home. Navíc v něm najdete několik aplikací. Z Acer Portálu máme již předinstalovanou aplikaci AbPhoto pro automatické ukládání fotek do počítače. Spolehnout se také můžete na cloudové úložiště abFiles. Doinstalovat si lze i aplikace od Aceru pro správu hudby nebo dokumentů.

Předinstalovaný je také program Acer Care Center, kde máte celé zařízení pod kontrolou. Můžete například kontrolovat místo na disku, připojení k dané Wi-Fi nebo základní informace o systému. Tradičně nechybí antivirus McAfee LiveSafe Internet Security, který bez zakoupení přestane fungovat po 30 dnech.

U Windows 10 plně oceníte dotykový displej. Odpustit si Acer mohl další předinstalované aplikace, například Booking.com.

Windows 10

Nelíbilo se nám:

  • bloatware

Baterie: pouze v laboratorních podmínkách

Acer Switch Alpha 12 vsází na úsporný procesor a akumulátor s kapacitou 4 870 mAh. To není mnoho, ale i tak Acer slibuje výdrž až 8 hodin. Pokud začneme naším testem streamování Full HD videa, tak se dostaneme pouze na 3 hodiny a 30 minut. Při kancelářské práci s polovičním jasem, aktivovanou Wi-Fi a podsvícenou klávesnicí se výdrž prodlouží na 5 hodin. Kde je oněch 8 hodin? Na ty se dostanete s minimálním jasem obrazovky, vypnutou Wi-Fi a úsporným režimem, který omezí výkon. Zároveň nesmíte dělat nic náročného, například smíte pouze psát ve Wordu. V takovém případě skutečně na 8 hodin dosáhnete, ale při běžné práci s nimi nepočítejte.

Acer Switch Alpha 12

Switch Alpha 12 následně nabijete za 2 hodiny na 100 procent, na 80 procent se ovšem dostanete již za 1 hodinu a 20 minut.

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž na baterii

Komunikace: jen to nejnutnější

Pro komunikaci vám musí posloužit USB 3.0 a USB-C. Z USB-C si můžete udělat DisplayPort pro externí monitor, ovšem redukce je nutností. Nic víc Switch Alpha 12 nenabídne. I pro připojení externího monitoru tak musíte sáhnout po redukci, a to zamrzí. Stejně tak zamrzí fakt, že se další konektory nenacházejí na klávesnici a ta si ještě bere energii přímo z tabletu. Samozřejmostí je rychlé a dosahem bezproblémové Wi-Fi připojení 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0.

Acer Switch Alpha 12

Líbilo se nám:

  • USB-C s možností nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • málo portů, absence dedikovaného videovýstupu

Závěr: koupit či nekoupit?

Acer Switch Alpha 12 potvrzuje své papírové předpoklady. Zařízení je kompaktní, tiché a výkonné. Acer nyní útočí hodně vysoko, ale stále zde nechává prostor pro konkurenci, protože k dokonalosti ještě trochu chybí.

Acer Switch Alpha 12
Acer Switch Alpha 12

Po dobu testu nás Switch Alpha 12 několikrát příjemně překvapil. Kvalitně zpracovaná konstrukce 2v1 a celková variabilita je prostě skvělá. Stejně tak i displej – ten nejen disponuje vysokou hustotou pixelů, ale má i skvělé podání barev a pozorovací úhly. Pokračovat lze i vysokým výkonem (v našem případě daný verzí s nejvýkonnějším procesorem) a velmi příjemnou podsvícenou klávesnicí. U Aceru oceňujeme také širokou nabídku konfigurací a počáteční cenu na úrovni 17 tisíc Kč. Za tyto peníze, byť s nižším výkonem, vypadá Switch Alpha 12 hodně zajímavě.

Některé nedostatky ale celkový dojem zbytečně kazí. Nejvíc nás mrzí touchpad. Ten se vysloveně nepovedl a uživatelé z něj budou nešťastní. Na dotyk je volný, velmi nejistý a doprovází ho i nepříjemný zvuk. Něco podobného bych očekával u těch nejlevnějších zařízení, ale ne zde, kde startujeme na 17 tisících Kč a končíme na 29 tisících. Celkově to naprosto kazí jinak velmi příjemnou klávesnici a i celkový dojem. Škoda, že si v Aceru tyto detaily nepohlídali.

Acer Switch Alpha 12

Příliš nás nepotěšila ani výdrž baterie. Oněch 8 hodin je opravdu spíše „laboratorní“ hodnotou a v reálu se k ní nedostanete. Pokud se uskromníte, tak počítejte s 5 hodinami běžné práce. U náročnějších úkonů potom 2 až 3 hodiny. Navíc v případě vyšší zátěže se Switch Alpha 12 mění v topení. Ruku na něm neudržíte více než vteřinu či dvě. To je ale daň za pasivní chlazení a ticho. Nutno podotknout, že při běžné kancelářské práci je stroj chladný.

Acer Switch Alpha 12

Celkově Acer Switch 12 hodnotíme kladně a i v porovnání s konkurencí můžeme jeho nákup doporučit.

Konkurence

Poměr stran 16:9, 12,5palcový Full HD displej, Intel Core M a až 8 GB RAM. To vše nabízí celokovový ASUS Transformer Book T300 Chi, který má za 25 tisíc Kč rozhodně co nabídnout. Oproti Aceru má také microHDMI, váží o 200 gramů méně a vydrží i o něco více na baterii. Switch Alpha 12 ale odpoví vyšším výkonem, podsvícenou klávesnicí nebo moderním USB-C.

TIP: Recenze Asus Transformer Book Chi – Jediný svého druhu

ASUS Transformer Book T300 Chi
ASUS Transformer Book T300 Chi

Konkurent ze stáje HP má jméno Spectre x2. Ten se pochlubí dvěma porty USB-C, digitálním perem v balení a také 3D kamerou Intel RealSense. Za tyto vymoženosti si ale připlatíte – konečná cena činí 35 tisíc Kč a přitom Acer nabídne vyšší výkon i jemnější displej.

TIP: Recenze HP Spectre x2 – šarmantní manažer

HP Spectre x2 12
HP Spectre x2 12

Konkurenci je třeba hledat také u Microsoftu, konkrétně v Surfacu Pro 4. Oficiální cestou si ho můžete objednat přímo u Microsoftu nebo už i v českém internetovém obchodě. A proč si připlácet na konečných 30 tisíc Kč bez DPH za Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD? Třeba kvůli peru, které rozezná čtyřikrát více úrovní tlaků a hodí se tak i pro profesionály. Klávesnice ale není součástí balení.

Acer Switch Alpha 12
acer-switch-alpha-12
Klady
  • kvalitní displej
  • pohodlná klávesnice
  • UBS 3.0 a USB-C
  • dobrá cena
  • pasivní chlazení tekutinou
  • kovové zpracování
  • vysoký výkon
Zápory
  • nižší výdrž na baterii
  • při zátěži se značně přehřívá
  • nekvalitní touchpad
Diskuze ke článku
Jirka
Pěkné, ale pořád to není úplně ono. Chyby které jsou popsány v článku jsou celkem zásadní a když bych vzal dražší konfiguraci, tak tam je to neomluvitelné. Tohle se mi líbí víc než Surface a věřím, že jěště model, dva a budu si moci koupit konečně 2v1.
Petr
Porad mi unika smysl 2v1, pro solidní práci to ma maly displej, na hry to ma slaby výkon a jako tablet je to moc tezky :-(
Martin K.
Skutečně je touchpad tak strašný, jak se píše v recenzi?
Martin Čihák
Martin Čihák
Taky by mne to zajímalo. To s tím TouchPadem. Chci něco do školy, co bude i suplovat nějaký ten výkon. Mobilita tohoto zařízení se hodí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze