Microsoft Surface Pro 4
recenze

Microsoft Surface Pro 4

Úspěšný a nedostupný
22

V našich končinách se s ním často nesetkáte, přesto by ho spousta uživatelů na našem trhu uvítala. Pro nás těžko dostupný Microsoft Surface Pro 4 přináší výkon zabalený do těla tabletu s jemným dvanáctipalcovým displejem podporujícím digitální pero, krásným zpracováním z kovu a puncem exkluzivity.

Pro mnohé Surface Pro 4 představuje ideální zařízení kombinující výkon se subtilní konstrukcí. Mnoho výrobců se nechalo inspirovat. Typickým zástupcem těchto notebooků je například Lenovo Miix 700 či nedávno testované HP Spectre x2. Surface už tak není jediným, přesto se s každou generací snaží Microsoft inovovat a Surface Pro 4 se na první pohled jeví jako „pan dokonalý“.

Microsoft Surface Pro 4 na test zapůjčil e-shop CZC.cz, kde můžete produkt také zakoupit

Oficiální snímky

Horší je to s jeho dostupností. V případě, že zabrousíte na internet, zjistíte, že ho jen tak nezískáte. Musíte ho objednat přímo u Microsoftu, který momentálně nabízí 5 konfigurací. Námi testovaná je tou nejslabší, když obsahuje pasivně chlazený Intel Core m3 se 4 GB RAM a menším 128GB SSD úložištěm.

Technické parametry Microsoft Surface Pro 4 Intel Core m3/4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce292,1 × 201,4 × 8,5 mm, 766 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
ChipsetIntel Core M 6Y30, CPU: 2×900 MHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 27 000 Kč

Microsoft Surface Pro 4 – videopohled

V případě, že vám takovýto výkon nestačí, můžete si vybrat i jeden z procesorů Intel Core i5 nebo i7 s 8 nebo 16 GB operační paměti a 512 GB SSD úložištěm. Microsoft nabízí ale také možnost nakonfigurovat si tablet čistě dle vašich potřeb. Dostat se tak můžete až na Intel Core i7, obřích 16 GB RAM a 1TB SSD. Za ten si ale řádně připlatíte a jeho cena s DPH bude atakovat 80 tisíc. Naší variantu seženete za 26 tisíc.

Obsah balení: s klávesnicí nepočítejte

Jen málo výrobců přidává ke svým zařízením nadstandardní příslušenství, jako tomu bylo například u nedávno testovaného HP Spectre 13. Vzhledem ke skromné portové výbavě tabletu bychom byli rádi třeba i za redukci z USB 3.0 na LAN port. Ta se bohužel nekoná, ale více zamrzí absence klávesnice. Tu většina výrobců k odnímatelným zařízením 2v1 přidává, zatímco u Microsoftu si jí musíte samostatně dokupovat. Klávesnice vás navíc nevyjde vůbec levně. Tu základní prodává společnost za 130 dolarů, tedy v přepočtu více než 4 tisíce Kč s DPH, což je značně přemrštěná cenovka. V případě, že byste ocenili i čtečku otisků prstů, dostáváme se k 5 tisícům, což je částka pro nás nepochopitelná. Bez klávesnice se ale zmenšuje možnost využití, což by byla u takového zařízení škoda. Navíc, kdo z nás si pod pojmem Surface nevybaví i modrou či růžovou klávesnici?

Mimo ní si ale vybavíte i Surface Pen, tedy digitální pero, které již výrobce naštěstí přibalil. V něm také najdete AAAA baterii. Nesmí chybět ani napájecí adaptér s podlouhlou magnetickou koncovkou, kterou přicvaknete ke konektorům na tabletu. K ní mám ovšem velké výhrady. Microsoft již mohl integrovat USB-C, které by jistě netrpělo na vypadávání kabelu. Magnet je totiž poměrně slabý a manipulace s tabletem při nabíjení musí být velmi opatrná. Chválím alespoň za přítomnou diodu na koncovce, která se při nabíjení rozsvítí.

Design a konstrukce: hořčík vládne

Tablet

Oficiální snímky často svým vzhledem matou. To samé platí u Microsoft Surface Pro 4, který na renderech vypadá skvostně. Ve skutečnost úplně nezklame, jen oproti té nablýskané nádheře na obrázcích působí o něco obyčejněji. Na první pohled vás zaujmou velmi tenké rámečky okolo displeje, takže místem se naštěstí nemrhalo.

Microsoft Surface Pro 4

TIP: Recenze Test Windows 10 Anniversary Update: zase o něco dál

Díky dvanáctipalcovému displeji, krytému odolným sklem a orámovaného tělem ze slitiny hořčíku, se celková hmotnost zastavila na 766 gramech, což není vůbec špatná hodnota. Celkové rozměry 292,1 × 201,42 × 8,45 mm jsou pak velmi rozumné. V případě, že si vyberete jednu z variant s procesorem Intel Core i5 nebo i7, zvýší se hmotnost tabletu o 20 gramů. Přes rozumnou hmotnost ale tablet v ruce působí poměrně těžkým dojmem, zato ale bytelným.

Na horní hraně vlevo nalezneme tlačítko zapnutí, které je poměrně tuhé a chvíli s ním budete bojovat. To samé platí i dvoutlačítku pro regulaci hlasitosti hned vedle. Tlačítka jsou vzhledem k velikosti zařízení umístěna dost nevhodně a přesunutí na levý bok, který vyjma 3,5mm jacku zeje prázdnotou, by tabletu prospělo.

Microsoft Surface Pro 4

TIP: Microsoft Lumia 650 oficiálně: hliník a Windows 10 pro každého

Na zadní straně najdeme už jen dva sekundární mikrofony a čočku 8megapixelového fotoaparátu bez přisvětlovací diody. Mimo fotoaparátu zdobí zadní stranu také logo Microsoftu, jež je vyraženo ve stojánku, který začíná vzadu již přibližně v polovině zařízení. Vyklopit ho můžete z každé strany pomocí zářezů, a to i jednou rukou, přitom ale kloub stojánku disponuje dostatečnou pevností, aby držel tablet na místě. Ani klouby nevypadají na brzké unavení materiálu a podle prozatímních zkušeností po delším používání, které máme k dispozici, na nich není každodenní manipulace znát. Vyklopením stojánku také odhalíte čtečku microSD karet. Výrobce se snažil o čistý design a schoval jí do hůře dostupného místa, takže při vkládání karty musíte stojánek odklopit.

Pravá hrana pak už byla vyčleněna portové výbavě. Najdeme tu plnohodnotné USB 3.0, Mini DisplayPort a konektor pro nabíjení. Budu se opakovat, když řeknu, že port USB-C by Surfacu rozhodně neuškodil. Na LAN port vzhledem k tloušťce tabletu ani nepomyslíme, ale například i další plnohodnotné USB by se neztratily. Na spodní hraně jsou už jen konektory pro připojení klávesnice. Jistě vás ale zaujaly malé otvory zdobící horní hranu. Ty slouží jako výdechy horkého vzduchu v případě aktivně chlazených procesorů. K celkové pevnosti tabletu nemám sebemenších výhrad. Je velmi pevný a vrzání či skřípání nepřipadá v úvahu. Ani při snaze ohnout zařízení se mi to nepovedlo. Díky zkoseným hranám tablet v rukou držíte velmi jistě.

Surface Pen

K tabletu dostanete také digitální pero s jedním tlačítkem nahoře a jedním dole na těle pera. To slouží pro zapnutí vámi zvolené aplikace pro psaní, přednastaven je ale OneNote. Pero disponuje i malou diodou, která slouží jako indikátor při prvotním spárování. To funguje naprosto bez zaváhání a během chvíle tablet o peru ví. Pero Surface Pen je ale překvapivě těžké. Váží 20 gramů a manipulace s ním je těžkopádná. Hroty jsou sice vyměnitelné, avšak kvůli jejich zasazení do plastového pouzdra, které přečnívá, stačí pero trochu nahnout a ztratí kontakt s displejem. Navíc si je musíte samostatně dokoupit. Uvnitř pera najdeme baterii typu AAAA, o jejíž výdrži se výrobce nezmiňuje. Surface Pen lze přicvaknout k tabletu ze strany.

Microsoft Surface Pro 4

Líbilo se nám:

  • tělo tvořené z hořčíku
  • pevnost konstrukce
  • bytelný stojánek, který ale otevřete i jednou rukou
  • přijatelná hmotnost
  • tenké rámečky okolo displeje
  • čistý design

Nelíbilo se nám:

  • nedostatek portů a chybějící USB-C
  • čtečka microSD karet ukrytá neprakticky pod stojánkem
  • nevhodné umístění tlačítek

Displej: to jste ještě neviděli

U displeje Microsoft nešetřil a nabídne vám tedy jeden z nejlepších zobrazovačů na trhu. Technologie IPS 12,3palcového displeje zajišťuje špičkové pozorovací úhly a díky rozlišení 2 736 × 1 824 pixelů dosáhl výrobce jemnosti 267 PPI. Displej má nejen tenké rámečky, které zbytečně neodvádí pozornost, ale je vsazen velmi blízko odolnému sklu, takže máte dojem, jako kdyby obraz vystupoval z tabletu. Syté barvy včetně černé jsou zde samozřejmostí, stejně jako automatická regulace jasu, která pracuje velmi plynule a spolehlivě.

Microsoft Surface Pro 4

Díky širokému rozsahu jasu si ideální hodnotu najde každý. Jediné, co by mohlo vyvářet rušivý dojem za přímého světla, jsou značné odlesky od krycího skla. Displej má také vestavěný digitizér a jak jsme již uváděli v kapitole o designu a konstrukci, v balení najdete i aktivní stylus. Díky němu a před nedávnem vydanému Anniversary Updatu Windows 10 můžete využít i funkci Windows Ink, která vám poslouží nejen pro vytváření náčrtů, ale i pro zápis poznámek.

Líbilo se nám:

  • velké spektrum nastavení jasu
  • syté barvy
  • jemné rozlišení
  • skvělé pozorovací úhly

Zvuk: nalaďte zvukovody

Pokud vás po stranách rámečku displeje zaujaly dvě malé, podlouhlé mřížky, pak vězte, že se jedná o stereo reproduktory. Ty se dají přimět k celkem vysoké hlasitosti, ovšem na vyhnání sousedů z bytu to nebude. Na tablet vychází z reproduktorů pěkný zvuk, který díky jejich umístění míří přímo na uživatele. Reproduktory téměř nemáte šanci vzhledem k velikosti tabletu zakrýt a zvuk tak utlumit. V tomto případě je tedy vše jak má být. Faktem ale je, že na delší zvukový poslech to úplně nebude. Po zvukové stránce jsou potlačeny nižší střední tóny a basy. Lépe tak poslouží 3,5mm jack, do kterého si již můžete zapojit svá vlastní sluchátka, a o pěkný zvuk tak ošizeni nebudete.

Microsoft Surface Pro 4

Líbilo se nám:

  • hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • potlačení nižších středních tónů a basů

Fotoaparát a webkamera: nadstandard s nefunkčním infračerveným snímačem

Ač Microsoft uvádí na svých oficiálních stránkách, že přední kamera disponuje pouze 5 megapixely a schopností natáčet videa pouze v HD rozlišení, samotný tablet umožňuje až Full HD, což je jistě příjemným překvapením. Kamera si velmi dobře poradí s detaily za dobrých světelných podmínek, a přestože se při snížení světla objevuje šum, není ztráta kvality tak markantní, jak jsme očekávali. Šum je sice patrný a ztratíte tím tak podstatnou část detailů, i tak se ale webkamera řadí k tomu lepšímu, co můžete v tabletu mít. Mimo této klasické webkamery máte k dispozici i infračervený snímač, který umožní přihlašování obličejem pomocí Windows Hello. Tady jsem ale podstatně narazila, protože můj obličej ani obličej nikoho blízkého to bohužel nedokázalo rozeznat téměř za žádné situace a k přihlašování se tak použilo nakonec stejně heslo či PIN.

I zadní 8megapixelová kamerka patří k tomu lepšímu. Pro režim focení, máte k dispozici tradiční aplikaci Kamera, ve které můžete nastavovat ISO, vyvážení bílé či poměr stran a zobrazit rámovací mřížku. Jako nouzový fotoaparát neslouží vůbec špatně a na tablet se opět jedná o vyšší průměr. Videa můžete natáčet v rozlišení až 1080p při 30 FPS. Výsledná videa i fotky překvapí dobrými detaily i celkovou ostrostí. Stále ale platí, že se jedná o tablet, jehož primární funkcí není fotoaparát.

Microsoft Surface Pro 4 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • Full HD rozlišení webkamery
  • přijatelné detaily u obou fotoaparátů
  • nižší míra šumu za špatného osvětlení

Nelíbilo se nám:

  • infračervený snímač nerozpoznával obličeje

Hardware a výkon: nejdřív práce a pak zase práce

Procesor a operační paměť

Nejzásadnější na Surface Pro 4 je výkon, který by se měl rovnat tradičním notebookům. Tím oslnil celý svět a Microsoft si tak získal pěknou kupu příznivců. Pravdou je, že výkon většiny modelů s Intel Core i5 a i7 spolu s 8 nebo 16GB RAM je úctyhodný. My máme ovsem zapůjčen na test nejnižší model. Dvoujádrový, pasivně chlazený procesor Intel Core m3-6Y30 z rodiny Skylake se svým základním taktem 900 MHz se zaměřuje především na dlouhou výdrž. Ve spojení s pouhými 4 GB RAM (LPDDR3, 1 866 MHz) to není mnoho výkonu. Potěší alespoň bezpečnostní TPM čip. Procesor sice podporuje přetaktování, a to až na 2,2 GHz, ale výkonu je to prostě málo a Surface Pro 4 v této konfigurací míří spíše do vod ryze kancelářské práce. V případě, že ale notebook zatížíte pokročilým multitaskingem a do toho se budete snažit upravit fotografie, popřípadě v pozadí pustíte film či streamované video, plynulost se ztrácí a systém se značně zpomalí.

Microsoft v tomto případě vše podřídil výdrži, což vzhledem k široké nabídce konfigurací až tak nevadí. Přesto se ale doporučujeme poohlédnout spíše po Surfacu Pro 4 s lepšími procesory. V našem případě nebylo satisfakcí ani to, že notebook je díky pasivnímu chlazení naprosto tichý a ani teploty při zatížení nevystoupaly nad 92 stupňů. Na základně se to projevilo především v horní části, ale jako omezení při držení v ruce to nevidíme.

Grafika

Lepší grafický čip oceníte zejména v případě, že upravujete fotografie. V tabletu najdeme pochopitelně integrovaný Intel HD 515, který tvoří součást procesorů Intel Core m. Čip zrovna moc při úpravě fotek a videí nepomáhá a musím se přiznat, že na tuto práci jsem raději zvolila zařízení s o něco lepším čipem Intel HD 520, který zase tvoří součást procesorů Intel Core i a najdete ho ve většině ostatních konfiguracích Surfacu Pro 4. V nejvyšším modelu je pak integrována grafika Intel Iris, která by si jistě s fotkami i videem poradil ještě lépe. Co se týká hraní her, je po grafické stránce Surface opět na štíru, především tedy náš model, který je určen zejména na jednoduché hry zabíjející čas, jako jsou šachy nebo Solitaire.

Úložiště

V našem modelu také najdete nejmenší možné úložiště, které činí dle výrobce 128 GB. Zklamání přišlo ihned po prvním zapnutí, kdy nám NVMe SSD nabídlo pouze 75 GB volného místa, což je opravdu velice málo a i pro skromného uživatele může být místo problém. Ani rychlosti zápisu nejsou nijak oslňující. Sami se můžete níže podívat, jak si vedlo SSD v benchmarcích. Rychlost čtení je naopak mírně nadstandardní. My hlavně doporučujeme vybrat variantu s větším úložištěm.

Líbilo se nám:

  • tichý chod tabletu

Nelíbilo se nám:

  • slabý výkon
  • pomalejší zápis SSD
  • 75 GB volného místa na SSD postačí málokomu

Operační systém: čistý stůl

Ve všech variantách Surface Pro 4 najdete operační systém Windows 10 Pro, který je vzhledem k původu zařízení téměř čistý. My máme systém již po velkém Anniversary Updatu, o kterém jste v posledních měsících mohli číst pravidelně na našich stránkách. Užíváme si tak nové funkce v podobě lepšího řazení notifikací v Centru akcí, doplňků v prohlížeči Edge či upraveného panelu Start. Více o updatu se dočtete v našem testu.

Windows 10 Anniversary Update

Baterie a výdrž: Intel Core m odvádí svou práci

Integrovaná 38Wh baterie slibuje poměrně slušnou výdrž při přehrávání videa. Microsoft se opravdu vyšvihl a streamované Full HD video vydržel tablet přehrávat velmi dobrých 6 hodin. Nezklamal ani u čistě kancelářské práce bez připojení k Wi-Fi, kdy se dalšího přísunu energie dožadoval až po 9 hodinách. Pokud budete chtít využít Wi-Fi připojení a k tomu aktivně surfovat na internetu, pak si nabíječka odpočine okolo 7 hodin a 20 minut. V případě využívání úsporného režimu, který nabízí sám systém, se pak se tato doba prodlouží asi o hodinu až o hodinu a půl, což záleží na momentálním využití tabletu. Když už tablet žádá o energii, pak počítejte přibližně s 2 hodinami nabíjení na 100 % kapacity akumulátoru.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž ve všech ohledech

Komunikace: rychlost, ale bez LTE

Rychlé a stabilní Wi-Fi připojení ve standardu 802.11ac je u takovýchto zařízení snad již povinností a to samé platí i o Bluetooth, které zde najdeme ve verzi 4.0. To je ale vše, co Surface nabízí, a bohužel si ani v těch nejdražších variantách nemůžete užívat mobilní sítě, což je mínus, protože to již nabízí i mnoho levnějších konkurentů. Podporu LTE bychom rádi viděli alespoň v konfiguracích s procesory Intel Core i7.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podpora rychlých mobilních sítí

Závěr: úspěšný a nedostupný

Microsoft Surface Pro 4 je jeden z poměrně mála tabletů, které se mohou pochlubit stejným výkonem, jako mají notebooky. Naše varianta s procesorem Intel Core m3 je ale opravdu základní a slouží především pro ryze nenáročné pracovní účely. Varanty s vyšším výkonem ale vypadají opravdu zajímavě. K tomu přidejme hořčíkové a perfektně pevné tělo a displej s digitizérem a rázem máte ultimátní přenosné zařízení. Výdrž baterie je v našem případě skvělá, co ale předvedou výkonnější varianty jen těžko odhadneme. Tablet jsme také dostali bez klávesnice, kterou lze připojit pomocí magnetických konektorů na spodní hraně tabletu, a kterou jsme tak pro vás nemohli otestovat.

Microsoft Surface Pro 4

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 – Expert schizofrenik

Jako nevýhodu vidím konstrukci samotného pera, které při nahnutí ztrácí kontakt s displejem, a také velmi nejistě fungující infračervenou kameru vepředu. Jako negativum také hodnotím poměrně malé množství portů a zcela chybějící USB-C, které si Microsoft nemusel odpouštět. V poslední řadě představuje problém zmiňovaná (ne)dostupnost. Tablet si můžete oficiálně objednat přímo od výrobce, avšak musíte počítat s čekáním – rychlému nákupu na internetu či v kamenné prodejně se to zkrátka rovnat nemůže, i když několik málo prodejců ho u nás přeci jen nabízí, například CZC.cz. Pokud po tabletu toužíte, můžete se podívat na náš článek, jak si ho právě přes Microsoft můžete objednat a najdete tam i informace o záruce. Za náš model zaplatíte okolo 26 tisíc s DPH.

Konkurence

Jeho největší konkurencí je mu jednoznačně HP Spectre x2 s procesorem Intel Core m7 a Full HD displejem, ale jen 8 GB RAM a 256GB SSD. Jeho cena atakuje 37 tisíc.

TIP: Recenze HP Spectre x2 – šarmantní manažer

HP Spectre x2 12

Další volbou může být Acer Switch Alpha 12. Ten má také 12palcový displej s rozlišením 2 160 × 1 440 pixelů a procesor Intel Core i7, 8 GB RAM a 512GB SSD. Disponuje také portem USB-C. Můžete ho mít za 32 tisíc.

TIP: Acer Switch Alpha 12: kapalinou chlazené 2v1

Acer Switch Alpha 12

Jako posledního konkurenta zmíním Lenovo ThinkPad X1 Tablet. Tam si připlatíte za prémiové zpracování z karbonu. Procesor Intel Core m5 spolu s 8 GB RAM a 256GB SSD nemusí být špatnou volbou a navíc máte možnost pořídit si i modul se zadní 3D kamerou, projektorem nebo přídavnou baterií pro delší výdrž. Cena za tento model už dosahuje nemalých 52 tisíc.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Tablet – Skládačka pro dospělé

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Microsoft Surface Pro 4 na test zapůjčil e-shop CZC.cz, kde můžete produkt také zakoupit

microsoft-surface-pro-4
Klady
  • nadprůměrné fotoaparáty
  • dobrý zvuk
  • podpora digitálního pera
  • kvalitní IPS displej
  • celková pevnost zařízení
  • použité materiály
Zápory
  • chybějící klávesnice v balení
  • slabší výkon
  • chybějící USB-C
  • cena
  • dostupnost
Diskuze ke článku
apfel
Kde je v konkurenci například iPad Pro jako další jiná platforma?
pet
z meho pohledu zarizeni s 15,5 palci a vahou 766 g kdyz 10 palcovy Sony Z4 vazi 389 g je proste uplne mimo misu. navic ty velke ramecky a tim padem rozmery. to by se zase meli poucit po dell xps. mit ramecek do 5 mm na kazde strane a pri 12,5 palcich vahu pod 500 g tak to je hit a bezim pro nej, ale takhle je to jen dalsi v rade bez inovaci :-)
pet
pardon s 12,5 palci :-)
Fikyx
V ČR nedostupný?? na CZC se prodávají všechny varianty ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze