iPhone X dostane nový procesor A11 s šesti jádry

6× aktualizováno
iPhone X dostane nový procesor A11 s šesti jádry
  • Výroční iPhone přijde s doposud nejvýkonnějším procesorem Apple A11 vybaveným šesti jádry
  • Dvě jádra jsou přitom vyhrazena pro náročné úkoly, čtyři jsou úspornějšího charakteru
  • Jádra jsou přitom na sobě nezávislá, avšak mohou pracovat i všechna najednou pro maximální výkon

Aktualizováno 11. 9. 2017

Díky unikům z nejnovější verze iOS 11 Gold Master dostáváme stále více informací o výročním iPhonu od Applu. Kromě již zjištěných softwarových novinek se nyní přidává i pár informací o srdci zařízení – procesoru A11. Podle všeho má mít hned šest jader, přičemž budou dvě typu Monsoon a čtyři typu Mistral. První dvě mají sloužit pro vysoký výkon a náročné funkce, jako je třeba hraní her. Zbývající čtyři úsporná jádra se postarají o méně náročné úkony jako psaní zpráv či prohlížení emailů.

Všechna jádra přitom může systém ovládat nezávisle na sobě a využívat je tak jen tam, kde je to opravdu nutné. Zároveň mohou však všechna běžet najednou na maximum, pro ten nejvyšší možný výkon. To je velká změna, jelikož procesor A10 může využívat buď jen jeho výkonná jádra, nebo pouze úsporná, ale nikdy všechna najednou. Nový iPhone by tak měl být výrazně výkonnější, avšak díky přidaným úsporným jádrům i šetrnější na baterii, což ovšem slibuje každý nový procesor od všech výrobců. Už tedy jen nezbývá, než si počkat na zítřejší oficiální odhalení, kdy dostaneme nejen o procesoru určitě detailnější obrázek.

Aktualizováno 8. 9. 2017

Již pouze pár dní nás dělí od představení nových iPhonů. Největší pozornost na sebe bude logicky strhávat iPhone 8 (možná pojmenovaný jako iPhone X či iPhone Edition). Ten nabídne takřka bezrámečkový displej bez zakřivení. Očekává se, že velikostně bude o něco větší, především do výšky, než iPhone 7. Naopak podstatně menší oproti iPhonu 7 Plus. Přesto nabídne díky tenkým rámečkům velký 5,8palcový displej. Poměr stran displeje by měl být 18:9. Rozdíl ve velikostech dobře ilustrují fotografie, na kterých je maketa chystaného iPhonu, ze serveru Redmond Pie.

Aktualizováno 31. 8. 2017

Jak již asi tušíte, chystaný iPhone 8 se s největší pravděpodobností obejde bez ikonického tlačítka pod displejem. Důvod je prostý, nebude na něj místo. Apple kvůli tomu bude muset vyřešit ovládání tak, aby bylo nadále pro uživatele iOS intuitivní. Do hry mají dle nejnovějších informací vstoupit gesta. Například ve spodní části displeje má být miniaturní stavový řádek. Odemčení telefonu zajistí přejetí po spodní části displeje směrem nahoru. Podobným tahem půjde zavřít aplikaci. To bude doprovázeno efektní animací, kdy se otevřená aplikace jakoby navrátí do své ikonky. Přepracován na ovládání gesty bude samozřejmě i multitasking

Aktualizováno 10. 8. 2017

Patříte mezi ty, kteří nevědí, co čekat o změny designu u chystaného iPhonu 8? Nápomocno by vám mohlo být video, na kterém se porovnává současný iPhone 7 Plus a prototyp s pravděpodobnou podobou iPhonu 8. Často je skloňováno skleněné tělo, které Apple údajně nasadí z důvodu přidání bezdrátového nabíjení. Propracovanější mají být anténní předěly, které Apple ztenčí, aby nepůsobily tak rušivě.

Aktualizováno 8. 8. 2017

Čím více se blíží oficiální představení výročního iPhonu 8, respektive iPhonu X, tím více informací se odhaluje. Nyní přišel známý informátor Evan Blass s fotografií v pouzdru zahaleného iPhonu 8, která naznačuje finální podobu telefonu. Displej by měl být téměř bezrámečkový, až na horní okraj, ve kterém se bude nacházet čočka sekundární kamery, skener obličeje a také sluchátko pro vyřizování telefonních hovorů. Potvrzuje se rovněž absence tolik typického Home Buttonu, který známe už z první generace, tedy z iPhonu 2G.

Aktualizováno 13. 6. 2017

Podoba budoucích iPhonů začíná dostávat finální obrysy. Nyní se můžeme podívat na vzhled iPhonu 8. Na fotografii níže vidíme kryt zadní i čelní strany. Ten nám odhaluje bezrámečkový vzhled, kdy čelní stranu z velké části vyplní AMOLED displej. Za povšimnutí stojí výřez nahoře, kam Apple musí dostat nezbytné senzory a také reproduktor. Ačkoliv reproduktor by mohl být schován za displejem stejně jako u Xiaomi Mi MIX. Nikde pak nevidíme prostor pro čtečku otisků prstů, a je tudíž téměř jisté, že bude schována přímo v displeji. Potvrzuje se také vertikálně orientovaná duální fotoaparát na zadní straně.

Apple iPhone 8

K dispozici máme též další fotografii, kde iPhonu 8 dělají společnost údajné budoucí iPhony 7s a 7s Plus. Ty budou sázet na skleněný vzhled a zřejmě podobnou výbavu, což dokazuje například duální fotoaparát u verze Plus a naopak klasický fotoaparát u iPhonu 7s.

Apple iPhone 8 a iPhone 7s a iPhone 7s Plus

Původní text z 22. 5. 2017

Do představení nových iPhonů ještě zbývá hodně času, avšak poměrně čile se spekuluje. Od Applu se očekává minimálně jeden opravdu přepracovaný model. Ten by měl nést označení iPhone 8 a přinést zásadně větší displej. Spekuluje se o 5,8palcovém OLED displeji, přičemž však rozměry zařízení by neměly oproti současnému iPhonu 7 nijak zásadně narůst. Apple by se tak mohl vydat cestou výrazně menších rámečků ve stylu konkurence.

Apple iPhone 8

Vše naznačuje také únik fotografie, na které je vyobrazena výrobní forma nových iPhonů. Kromě „Osmičky“ by totiž Apple mohl představit také modely iPhone 7s a iPhone 7s Plus. Ty by dle historických skutečností přinesly jen minimální změny oproti současné dvojici, a tudíž by velmi pravděpodobně zachovaly velikosti displejů 4,7 a 5,5 palce. Pokud by se tyto spekulace potvrdily, Apple by měl na trhu čtyři různé modely iPhonů. Nesmíme totiž zapomenout na kompaktní verzi SE. Z obrázku je také opět patrný vertikálně umístěný duální fotoaparát na zadní straně.

Nových iPhonů se však dočkáme pravděpodobně opět až zhruba v polovině září a do té doby se může mnohé změnit. Apple totiž může testovat více různých variant budoucího iPhonu a z nich samozřejmě vybere do finální produkce pouze jednu.

Zdroj: slashleaks.com, slashgear.com, reddit.com, engadget.com, twitter.com, twitter.com, gsmarena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
dev
To vypadá, že dojde k revoluci a iphone poprvé využije čelní plochu, kterou by mohl z většiny zabírat displej. Těžko si představit jak to bude vypadat, vzhledem k předešlým modelů, ale o to větší skok to bude. Jsem opravdu zvědavý, ale něco mi říká, že se v nabídce objeví i 7S, nebo jak to nazvou, prostě jen lehce vylepšená sedmička. Kdyby byly úniky pravdivé, tak počítám, že povyroste i cena.
lendelos
iPhone 8 - zeby konecne bezkonkurencny kompaktny smartphone?
Michal
Jen to ne - ten vršek s tím výkrojem na kameru mikrofon a čidla to by byl hnus - ať tam raději udělají plný proužek stejně k čemu by kdo ty dva malé kousky displeje používal.
Maximálně ze by tam byl na stalo čas baterie síť a td a veškeré aplikace by koncili pod těmito výřezy.
Xwert Is
Xwert Is
Už pri iPhone 6 som bol názoru že dizajn nie je pekný no ale keď vidím toto tak krútim hlavou ešte viac.

Kde sa toto hrabe na iPhone rady 4 a 5....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze