Apple iPhone SE (2020)
recenze

Apple iPhone SE (2020)

Snový comeback, nebo zklamání roku?
166

Dlouholetá očekávání se naplnila a nový iPhone SE (2020) bez velkých fanfár dorazil na trh v notně zastaralém těle iPhonu 8 z roku 2017. Zaslouží si novinka skutečně tolik pozornosti, kolik se jí dostává? A komu je vlastně „staronový“ iPhone SE určený? To i další otázky zodpoví tato recenze.

Modla příznivců kompaktních telefonů je tady. Nový iPhone SE (2020) na sebe zaslouženě strhává pozornost médií i uživatelů, zároveň však vzbuzuje také hodně kontroverze. V důvěrně známém šasi se totiž ukrývá na dnešní poměry podprůměrný displej, pouze jeden fotoaparát či ikonické tlačítko Touch ID. Největší proměnou je tak, zdá se, nový čipset A13 Bionic. Bude to stačit, nebo půjde o propadák?

Za zapůjčení iPhonu SE (2020) děkujeme společnosti Alza.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

Apple iPhone SE – videorecenze

Technické parametry Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic, , GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor1 821 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2020,

Obsah balení: zcela předvídatelný

Obsah balení je u Applu již dlouhá léta striktně daný: telefon, drátové pecky, kabel typu USB-A/Lightning, napájecí adaptér a samozřejmě také nálepky s logem nakousnutého jablíčka. Zamrzí ale notně zastaralý adaptér o výkonu směšných 5 W. Vzhledem k tomu, že jej Apple dodává i k dražšímu iPhonu 11, mě to však nepřekvapuje.

Apple iPhone SE (2020)
Líbilo se nám
  • vše důležité
Nelíbilo se nám
  • zastaralý 5W napájecí adaptér

Konstrukční zpracování: najdi osm rozdílů

Tato kapitola by mohla být pravděpodobně nejkratším popisem konstrukce v historii. Stačilo by totiž odkázat na tři roky starou recenzi původního iPhonu 8, kde byste se o zpracování telefonu dozvěděli vše potřebné. Identické totiž zůstalo takřka vše.

Jako obvykle máme i tentokrát čest s hliníkovým rámečkem doplněným o skleněná záda, přičemž větší pozornost budí až přední strana s nevídaně velkými rámečky. Ano, brada umožnila návrat v době pandemie koronaviru extrémně užitečného Touch ID, ale s ohledem na současný trend telefonů bez rámečků (rozuměj s rámečky miniaturními) jednoduše působí zastarale.

Třešničkou na dortu je zvýšená odolnost IP67.

Nevyužitou plochu čelní strany vám alespoň vynahradí na dnešní poměry neuvěřitelně kompaktní rozměry 138,4 × 67,3 × 7,3 mm a hmotnost pouhých 148 gramů. Zatímco v původní recenzi kolega Martin Fajmon zmiňoval, že iPhone 8 o identické hmotnosti v kapse pocítíte, dnes lze iPhone SE (2020) zařadit k jedněm z nejlehčích smartphonů na trhu. Třešničkou na dortu je pak zvýšená odolnost IP67, takže si s sebou klidně můžete vzít iPhone k vodě nebo jej vystavit prašnějšímu prostředí.

Všechny ovládací prvky fungují tak, jak byste očekávali. Posuvník na levé straně umožňuje rychlé přepnutí tichého režimu a kolébka hlasitosti pod ním má příjemný jistý stisk. Nejinak je tomu u vypínacího tlačítka na straně pravé. Touch ID s haptickou odezvou, což jinak řečeno znamená, že tlačítko nelze zamáčknout, dává uživateli vibrační odezvu, kterou je možné nastavit dle preferencí. I přestože jsem příznivcem používání gest, jsem se s ovládáním skrze Touch ID rychle sžil a nedělalo mi sebemenší problémy. Pochopitelně nechybí funkce rychlého stáhnutí obrazovky (tedy pokud nedosáhnete palcem nahoru), což zní u 4,7" displeje dnes již trochu úsměvně.

Na spodní straně je klasicky Lightning konektor, po jehož stranách lze spatřit dvojici šroubků a dále mřížky, pod nimiž je hlasitý reproduktor a mikrofony. Z hlediska kvality zpracování můžete očekávat maximum. Jednou z nejsilnějších stránek tohoto zařízení je, že skvěle padne do ruky. Podobně příjemný pocit z kompaktního telefonu jsem měl naposledy během používání Pixelu 4, tady je to však ještě o něco lepší.

Ačkoliv si to na první pohled možná nedokážete představit, starší design telefonu nepředstavuje až tak zásadní problém.

Pravděpodobně nejzásadnější otázka zní: je vůbec reálné se od moderně vypadajících telefonů vrátit k zařízení s designem, který odstartoval iPhone 6? Ačkoliv si to možná nedokážete představit, není to tak velký problém, jak se může zdát. Po pár hodinách používání jsem se s telefonem rychle sžil a větší rámečky vykoupily kompaktní rozměry. Nepochopte mě ale špatně – nevyužitého prostoru na čelní straně je rozhodně škoda, těžko však očekávat navýšení uhlopříčky u iPhonu, jehož velkým lákadlem je cena. Té totiž bylo docíleno právě díky recyklaci šasi iPhonu 8. Mimochodem, jediným rozlišovacím znakem iPhonu SE (2020) od iPhonu 8 je vycentrované logo výrobce na zádech. Výhodou je také možnost využít příslušenství určené pro starší iPhone 8, bude sedět i na novém iPhonu.

Novinku je možné zakoupit v bílé, černé a červené variantě. Jak jsem již zmiňoval v krátkodobých dojmech, pokud uvažujete o nákupu, popřemýšlejte nad edicí (PRODUCT)RED, která telefonu opravdu sluší.

Líbilo se nám
  • velmi nízká hmotnost
  • kompaktní rozměry
  • prémiové zpracování
Nelíbilo se nám
  • nevyužitý potenciál přední strany

Displej: návrat do pravěku

Jak již bylo zmíněno v předchozí kapitole, čelní strana zůstala identická s iPhonem 8. Na uživatele tedy logicky čeká 4,7" IPS LCD displej s podporou funkce True Tone (jenž reguluje teplotu barev na základě okolí) s pouze průměrnou, avšak plně dostačující, jemností 326 pixelů na palec. Zachován zůstal rovněž původní poměr stran 16:9. Při prohlížení obsahu na Netflixu (kde stále častěji najdeme videa v poměru 21:9) nebo na YouTube se tak bohužel poměrně často setkáte s nepěknými černými pruhy. Pokud chcete na iPhonu SE (2020) sledovat často videa, což by byla popravdě vcelku zvláštní volba, musíte s tímto neduhem počítat. Pochopitelně však najdete stále i mnoho obsahu v klasickém poměru 16:9.

Apple iPhone SE (2020)

Obecně vzato lze tvrdit, že displej iPhonu SE (2020) není ideální volbou, pokud chcete na telefonu převážně konzumovat média, tedy často sledovat videa a hrát hry. V takovém případě bych vám doporučil sáhnout po jiném zařízení s větším displejem typu OLED. Pokud však telefon kupujete zejména na práci a sledování videí je pro vás pouze doplňkem, bude vám pravděpodobně iPhone SE (2020) zcela stačit. Během používání venku mě rovněž zamrzela trochu nižší svítivost. Maximální hodnota jasu není vůbec špatná, ale ocenil bych, kdyby byla ještě o něco vyšší.

Nový iPhone SE má paradoxně jednu nevýhodu oproti iPhonu 8.

Nový iPhone SE (2020) má paradoxně také jednu nevýhodu oproti iPhonu 8: tou je absence 3D Touch. Technologie, která reagovala na tlak vyvinutý při zmáčknutí, byla nahrazena haptickou odezvou. Za mě je to škoda, neboť byl 3D Touch poměrně unikátní záležitostí, která dávala iPhonům malou výhodu oproti konkurenci. Chápu však, že by nový iPhone SE s 3D Touch vyčníval oproti ostatním iPhonům. Abych však zakončil kapitolu o displeji na pozitivní vlně, pochválím výrobce za pěkné barevné podání, příkladné pozorovací úhly i extrémně nízký jas, který oceníte zejména při používání telefonu v noci. Zároveň nechybí funkce Night Shift, která posune barvy displeje do teplejší oblasti, či automatické přepínání mezi světlým a tmavým režimem podle soumraku či uživatelem nastaveného rozvrhu.

Líbilo se nám
  • pěkné barevné podání
  • příkladné pozorovací úhly
  • True Tone
Nelíbilo se nám
  • škoda absence 3D Touch
  • maximální jas by mohl být vyšší

Zvuk: spíše průměrný

iPhone SE (2020) spoléhá na dvojici reproduktorů: jeden umístěný ve sluchátku, druhý pak v pravé mřížce na spodní straně. Hlasitost je dostatečná, prostorový efekt je však menší, neboť zvuk ze sluchátka hraje podstatně méně hlasitě než hlavní reproduktor. Na občasný poslech či sledování videa iPhone SE (2020) zcela dostačuje, avšak ve srovnání s obdobně velkým Pixelem 4 je zvukový zážitek jednoznačně slabší. Zvuk bych tedy označil za průměrný, i přestože má slušnou basovou složku. V době představení iPhonu 8 se možná jednalo nadprůměr, na dnešní poměry vás však zvuk již tolik neoslní.

Apple iPhone SE (2020)

Při telefonních hovorech jsem se naštěstí setkal s dostatečnou hlasitostí i vysokou kvalitou zvuku. Není si tak nač stěžovat.

Líbilo se nám
  • kvalita hovorů
  • dvojitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • zvuk by mohl být hlasitější

Výkon hardwaru: skryté eso v rukávu

Snad všichni vědí, že nový iPhone SE (2020) pohání supervýkonný čipset A13 Bionic, který najdeme rovněž v iPhonech 11. Uživatelé tak mají naprostý dostatek výkonu, a to i přestože je procesor mírně podtaktovaný. Jeho výkon jsme otestovali v samostatném článku, kde jsme jej rovněž porovnali s dalšími iPhony (viz níže).

Obrovský výkon vnímám hlavně jako výhodu pro uživatele, kteří mají v plánu používat iPhone SE dalších 4 až 5 let. Díky tomu budou mít jistotu hladkého chodu i v budoucnu. Méně jej bohužel využijete při hraní her, neboť, jak jsem zmiňoval v kapitole o displeji, toto zařízení není zcela ideální pro multimédia a hraní. Z testované verze s 256GB úložištěm si operační systém ukousl zhruba 10 GB, absenci paměťových karet asi netřeba zmiňovat. Operační paměť má 3 GB. Údaj to však podle mého není příliš podstatný, neboť na rozdíl od Androidu iPhony nepotřebují přehršel RAM, aby fungovaly svižně.

Líbilo se nám
  • extrémní výkon na roky dopředu

Výdrž baterie: drátově i bezdrátově

Na první pohled až směšně nízká kapacita baterie okamžitě odradí ty, kteří hledají telefon „držák“. Podobně jako benchmarky však ani papírová kapacita akumulátoru nemusí být vždy zcela směrodatná. Nový iPhone je toho zářným příkladem.

Apple iPhone SE (2020)

1 821 mAh je až děsivě málo, důležitá je však výdrž reálná. Z mého testování přitom novinka zvládne jeden běžně náročný pracovní den. Tedy pokud neustále nehrajete hry nebo nevisíte na „feedu“ z Instagramu apod. Osobně telefon používám spíše na práci, takže často používám e-mailového klienta, v němž se synchronizuje několik emailových účtů, dále webový prohlížeč či komunikačními aplikace, jako je například Telegram. Spíše občasně pak zavítám na sociální sítě (LinkedIn a Instagram) nebo hraji hry. Jednodenní výdrž je tedy při podobném využití zcela reálná.

O tom, jak rychle se telefon nabíjí dodávaným 5W adaptérem a naopak, jak rychle se vybíjí, se dočtete v přiloženém článku (včetně podrobných grafů). Zejména nabíjení je opravdu pomalé, telefon však naštěstí podporuje i 18W drátové nabíjení. Průměrnou jednodenní výdrž, která mi znovu připomněla Pixel 4, vynahradí alespoň podpora bezdrátového nabíjení, které je pohodlné, neboť telefon stačí jednoduše odložit na podložku v kanceláři, v autě atp. Novinku lze pochválit také za energetický management. Zatímco některé telefony přes noc „propálí“ klidně i 10 %, u iPhonu SE (2020) přijdete maximálně o malé jednotky procent.

iPhone SE (2020) tedy sice není žádný maratonec a naopak má výdrž pouze průměrnou, není to však ani žádná bída, jak tvrdí někteří jedinci na internetu. Určitě se nemusíte obávat toho, že byste po čtyřech hodinách běžného používání museli hledat zásuvku. Pokud se však vydáte na víkend do přírody, rozhodně si s sebou nezapomeňte powerbanku.

Líbilo se nám
  • skvělý energetický management
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být lepší

Konektivita: Wi-Fi 6 na palubě

Z hlediska konektivity Apple neponechal takřka nic náhodě a na uživatele čeká vše důležité. Nechybí podpora Wi-Fi 6 s technologií MIMO 2×2, Bluetooth 5.0, NFC či GPS a GLONASS. Mírně překvapí snad jen absence evropského Galilea či QZSS, které podporoval iPhone 8. Na komfort používání to však naštěstí nemá vliv.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6
Nelíbilo se nám
  • absence Galilea

Fotoaparát: pouze jeden, zato skvělý

Na zadní straně najdeme pouze jeden snímač, jenž „překvapivě“ obsahuje hardware totožný s iPhonem 8. Vylepšovalo se tak zejména po stránce softwarové. Novinkou tohoto 12Mpx snímače je podpora portrétního režimu či funkce Smart HDR, tím však také výčet končí, neboť populární noční režim si výrobce nechává až pro dražší modely. Jak nový iPhone SE (2020) fotí jsme rozebírali již několikrát a na výsledek se můžete podívat v níže uvedených článcích.

Podle našeho úsudku se jedná o jeden z nejlepších fotomobilů na trhu v dané cenové relaci. Denní snímky mají líbivé podání barev, skvělý dynamický rozsah i perfektní kontrast. Snímky rovněž obsahují minimum šumu a mají velmi slušnou úroveň detailů, přestože si telefon ne vždy poradí s objekty, jako je trávník či jiné zelené plochy, které občas „slívá“ dohromady. Za dobrého světla tak v podstatě nelze rozpoznat snímky vyfocené iPhonem SE od fotografií pořízených iPhonem 11. Změna přichází s horším světlem, kde začíná iPhonu SE (2020) docházet dech. Pokud tedy chcete skvělý fototelefon zejména na focení za šera či ve tmě, podívejte se jinam (třeba ke Googlu či Huawei). Rovněž portrétní snímky, které jinak vypadají velmi obstojně a uživatel má možnost regulovat úroveň bokeh efektu, fungují pouze u lidí. Snímek vašeho čtyřnohého mazlíčka si tak v nativní fotoaplikaci nepořídíte.

Jestli má iPhone SE (2020) jeden z nejlepších fotoaparátů v dané cenové třídě, pak videm doslova válcuje veškerou konkurenci. Natáčet lze až ve 4K při 60 FPS, avšak hlavní předností je krásné podání barev, příkladný dynamický rozsah, rychlé ostření a kvalitní stabilizace. Pokud chcete se svým telefonem hlavně natáčet a nevyžadujete ultraširokohlý objektiv či teleobjektiv, iPhone SE (2020) je skvělou volbou.

Noční snímky

Nakonec zmíním čelní 7Mpx kamerku, která pořizuje pěkně barevné selfies s vysokým dynamickým rozsahem i úrovní detailů. Apple zde dokazuje, že se 7Mpx selfie kamerkou lze udělat větší parádu, než je tomu často u telefonů s 25Mpx či 32Mpx snímači.

Apple iPhone SE (2020) – 2160p, 60 FPS

Apple iPhone SE (2020) – 1080p, 30 FPS selfie kamerka

Apple iPhone SE (2020) – 1080p, 30 FPS

Apple iPhone SE (2020) – 1080p, 60 FPS

Apple iPhone SE (2020) – 2160p, 30 FPS

Apple iPhone SE (2020) – 2160p, 24 FPS

Apple iPhone SE (2020) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • bezkonkurenční kvalita videa
  • Smart HDR a portrétní režim
  • nadprůměrné fotografie
Nelíbilo se nám
  • chybí noční režim

Software: iOS 13

Během testování byl smartphone vybaven operačním systémem iOS ve verzi 13.4.1, který nabízí spoustu užitečných funkcí a je poměrně intuitivní. O aktualizacích iOS vás pravidelně informujeme formou článků na mobilenet.cz, zaměřím se tedy spíše na pár funkcí, které mi přišly obzvlášť zajímavé.

Velkou výhodou nového iPhonu SE (2020) je dlouhá SW podpora.

Hned na začátek bych chtěl v návaznosti na předchozí kapitolu pochválit a zároveň pokárat aplikaci fotoaparátu. Ta, přestože je sama o sobě velmi intuitivní, stále obsahuje velké možnosti nastavení v sekci Nastavení – Fotoaparát. Apple by tedy podle mého názoru mohl přesunout veškeré nastavení do aplikace fotoaparátu, kde by mi dávala větší smysl. Za zmínku dále stojí funkce zkratek, pomocí kterých lze telefon „naprogramovat“ tak, aby uživateli ulehčil život. Například si tak můžete vytvořit zkratku pro sportovní aktivity, telefon tak (například) automaticky spustí váš oblíbený playlist na Spotify, aktivuje režim nerušit a ukáže vám předpověď počasí. Možností je pochopitelně spousta, takže záleží na potřebách (a kreativitě) uživatele.

Mnozí uživatelé ocení také podporu populárního tmavého režimu, který se dokáže automaticky aktivovat a vypnout podle denní doby. Pochopitelně si rovněž můžete aktivovat službu Apple TV+ na jeden rok zdarma nebo vyzkoušet Apple Music. V aplikaci Zdraví si pro změnu můžete vyplnit zdravotní ID, které vám může v některých případech zachránit život. V iOS jednoduše najdete mnoho užitečných aplikací, které vám mohou ulehčit. Vše navíc běží maximálně plynule a mezi velké výhody iPhonu SE (2020) musím zařadit i budoucí dlouhou softwarovou podporu. Těžko byste hledali konkurenci s Androidem, která obdrží aktualizace OS na příštích 4 až 5 let, jak je tomu u Applu zvykem.

Líbilo se nám
  • dlouhá podpora
  • užitečné funkce
  • svižný chod bez problémů

Zhodnocení

iPhone SE (2020) přináší (v několik let starém těle) špičkový fotoaparát, výkonný čipset a příslib extrémně dlouhé softwarové podpory. Pokud hledáte telefon primárně zaměřený na práci, nikoliv na sledování videí či hraní her, jedná se o zajímavou volbu. iPhone SE (2020) však zároveň rozhodně není dokonalý. Zamrzí starší design (díky němuž výrobce udržel cenu relativně nízko), menší IPS LCD displej či pouze průměrná výdrž. Pokud jste ochotni akceptovat zmíněné nedostatky, dostanete slušně vybavený telefon, kterému nechybí podpora bezdrátového nabíjení, zvýšená odolnost IP67 či fotoaparát srovnatelný s vlajkovými loděmi. A to je podle mě něco, co u ostatních telefonů za 13 tisíc korun jen tak nenajdete.

Apple iPhone SE (2020)

Největší radost tedy nový iPhone SE udělá těm, kteří vyžadují kompaktní rozměry a chtějí zařízení používat primárně k práci. Zaručeně potěší také milovníky fotografií. Pro koho naopak podle mě není vhodný? Pro konzumenty multimédií, kterým může scházet větší a kvalitnější displej či delší výdrž.

Konkurence

Konkurenci pro iPhone SE (2020) představuje Pixel 4, který lze v současnosti pořídit za 16 tisíc korun. Podobně jako u novinky s logem nakousnutého jablka nabídne kompaktní rozměry, skvělý fotoaparát i operační systém přímo od výrobce hardwaru. Nevýhodou obou smartphonů je pouze průměrná výdrž či nižší startovací kapacita úložiště.

Google Pixel 4 64 GB

Rozměry147,1 × 68,8 × 8,2 mm, 162 g
DisplejOLED, 5,7" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor2 800 mAh

Přímým konkurentem iPhonu SE (2020) je rovněž loňský Samsung Galaxy S10e. Ten nabídne větší a kvalitnější displej i ultraširokoúhlý objektiv. Stejně jako iPhone má však pouze průměrnou výdrž, navíc se nelze spolehnout na extrémně dlouhou softwarovou podporu.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Pokud si chcete pořídit iPhone, ale odrazuje vás menší IPS LCD obrazovka či pouze jeden fotoaparát, můžete si za příplatek 4 až 5 tisíc korun pořídit iPhone Xs . Stále se jedná o skvěle vybavený telefon, který potěší větším a kvalitnějším displejem a sekundárním teleobjektivem.

Apple iPhone Xs

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
Paměťúložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor2 658 mAh
apple-iphone-se-2020
Klady
  • zvýšená odolnost IP67
  • kompaktní rozměry + nízká hmotnost
  • prémiové zpracování
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • praktické Touch ID
  • extrémní výkon
  • několikaroční SW podpora
  • skvělý fotoaparát
  • nadprůměrná kvalita videa
Zápory
  • průměrná výdrž baterie
  • hůře využitá čelní plocha
  • menší displej typu IPS LCD
  • 5W adaptér v balení
  • absence nočního režimu fotoaparátu
Diskuze ke článku
Johny
iPhone 8C
Pesedm
Má tohle Appfel za potřebí... 5W adaptér... kolik stojí výroba v China silnějšího. A ten displej bídný. A to tohle vyrobil ještě před propadem prodejů.
///
Cilovka tohoto telefonu je obrovska a Apple to vi. Z komercniho hlediska to je mistrovsky kousek.
Solus
Marně jsem hledal dotykový smartphone s 1821 mAh baterie, jako má ten iphone. S takto nízkou kapacitou se asi vyrábí jen tlačítkové telefony. Asi by se tedy hodila i srovnání podle jednotlivých parametrů. V baterii konkuruje mobilům s cenou pod 3000 Kč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze