Jak hodnotíme nový iPhone SE (2020) po třech dnech používání?

První dojmy včetně videa
Jak hodnotíme nový iPhone SE (2020) po třech dnech používání?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka má spoustu podobného s iPhonem 8
  • V článku se dozvíte, jak jsme zatím spokojeni s výdrží
  • V komentářích nám můžete klást dotazy týkající se nového iPhonu

Pokud se řadíte mezi vyznavače kompaktních telefonů (tedy s přihlédnutím k dnešním standardům), jistě vaší pozornosti neunikl nově představený iPhone SE (2020). Novinka se okamžitě po představení dočkala velké pozornosti, faktem však zůstává, že se v současnosti jedná o nejmenší a také nejlevnější iPhone z nově představených modelů. V tomto článku se s vámi podělíme o naše krátkodobé zkušenosti z třídenního používání, které zároveň suplují klasické první dojmy. Pochopitelně pro vás připravujeme také podrobnou recenzi.

iPhone SE – první dojmy

Design

Vzhled je z 99,9 % identický s iPhonem 8, od nějž si nový SE (2020) vypůjčil šasi a v podstatě přejal i vše ostatní. Pokud se vám tedy líbil design, který odstartoval dnes již stařičký iPhone 6, bude se vám líbit i nový SE. Hliníkové rámečky doplňují elegantní skleněná záda a v ruce potěší příjemná hmotnost 148 gramů. Pochopitelně se můžete spolehnout na prémiové zpracování, které je u iPhonů samozřejmostí.

A kde je ona chybějící desetina procenta „odlišnosti“? Spatříte ji na zádech. V podstatě jediným způsobem, jak můžete iPhone SE a iPhone 8 na první pohled odlišit, je umístění loga, které výrobce nově posunul doprostřed zad. Dodejme, že zařízení vypadá v červené (PRODUCT)RED edici (jejímž nákupem podpoříte boj proti COVIDU-19) jedním slovem skvostně a pravděpodobně se vám zalíbí i v případě, že jinak červenou barvu na telefonech příliš nemusíte (náš případ). V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout zvýšenou odolnost IP67, takže můžete telefon ponořit (přinejmenším v ideálních laboratorních podmínkách) až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. V dané cenové kategorii je tato certifikace nadstandardem.

Displej

Pokud jste čekali nějaké zásadní změny alespoň v oblasti displeje, musíme vás zklamat. Zobrazovací panel totiž zůstal stejný. Starší obrazovka s sebou přináší také archaicky vypadající rámečky či Touch ID s haptickou odezvou. Na druhou stranu vás nemusí trápit žádné výřezy a samotný IPS LCD displej vypadá velmi dobře. Ano, kvalitou se nevyrovná OLED panelům, Apple však evidentně musel někde ušetřit a navíc (stejně jako u iPhonu 11) vám během používání nepřijde kvalita nijak podprůměrná, ba naopak. Panel má solidní jas, skvělé pozorovací úhly a na uhlopříčku 4,7 palce i dostatečnou jemnost 326 pixelů na palec. Bohužel zde chybí 3D Touch (displej reagující na úrovně tlaku), jenž byl u iPhonu 8 k dispozici. Nahradila jej alternativa s názvem Haptic Touch, která v podstatě supluje standardní gesto dlouhého podržení prstu s vyjetím kontextové nabídky. Škoda.

Baterie, nabíjení a hardware

Jak jsme již zmiňovali, novinka se chlubí elegantními skleněnými zády, skrze která lze bezdrátově nabíjet integrovanou baterii. Navzdory papírově mizerné kapacitě 1 821 mAh se Applu povedlo optimalizovat telefon takovým způsobem, že bez větších problémů vydrží jednodenní zápřah. V podrobné recenzi vám určitě sdělíme, jak na tom bude nový iPhone SE po delším testování.

Apple iPhone SE (2020)

Výdrž prodlužuje energeticky úsporný 7nm+ čipset od výrobce TSMC, kterým je (mírně podtaktovaný) A13 Bionic. I tak se však můžete spolehnout na naprostý dostatek výkonu na roky dopředu. Spolu s dlouhou softwarovou podporou, která je u Applu běžná, vám tak může nový SE klidně vydržet 4 až 5 let. A přestože v balení najdete pouze 5W adaptér (plus příručky a drátová sluchátka), telefon podporuje až 18W nabíjení.

Fotoaparát

Pojďme se však zaměřit na kameru, která je pouze jedna, má 12Mpx rozlišení, vcelku běžnou ohniskovou vzdálenost 28 mm a světelnost f/1.8. I přestože se jedná o fotoaparát převzatý z iPhonu 8, Apple jej softwarově „vyladil“, nově tak máte k dispozici Smart HDR či portrétní režim. Při dobrém světle popravdě těžko rozpoznáte rozdíl mezi snímky pořízenými iPhonem 11 a iPhonem SE (na fototudel se těšte brzy). Chybí však technologie Deep Fusion nebo noční režim, takže od nového iPhonu SE logicky nemůžete očekávat tak dobré výsledky za horšího světla. I tak se však jedná o skvělý fototelefon, zvlášť za danou cenu. Navíc nechybí podpora natáčení videí ve 4K při 60 FPS.

Zhodnocení

Nový iPhone SE (2020) v nás po krátkodobém používání zanechal pozitivní dojem. Kladně hodnotíme zejména kompaktní rozměry, zvýšenou odolnost IP67 a v dnešní době i praktický návrat Touch ID (namísto Face ID, jehož používání je s nasazenou rouškou komplikovanější). Také baterie (i přes papírově malou kapacitu) bez větších problémů zvládne jeden den používání a potěší i podpora bezdrátového nabíjení, které rovněž není v této třídě standardem.

Slabším článkem je tak snad pouze displej, který má tlusté rámečky a jednoduše nedosahuje takových kvalit, jako je tomu u konkurenčních telefonů, které se dají za 13 tisíc korun pořídit.

Další dojmy a vše ostatní, co jsme zde nezmínili, se dozvíte v připravované recenzi. Mezitím se nás v komentářích můžete ptát na vše, co vás zajímá.

Apple iPhone SE (2020)

Technické parametry Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic, , GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor1 821 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2020,
Diskuze ke článku
Khan
Zajima me jestli je vubec nutne delat recenzi? Uz je vesmes jasne o cem bude jen podle techto prvnich dojmu :)
Grom51
Zajima me jak hodnotite chybejiti haptic touch v notifikacich ?
Gotys
Zajímalo by mě...... víte co, když se podívám na přední stranu a ty hnusný rámy, tak mě vlastně nezajímá vůbec nic. To předchozí SR byl krasavec
Jards
Moje dcera má IPhone 11 od ledna a už teď říká, že baterka není to, co byla na začátku. I tady budou uživatelé za rok tahat prodlužovák, protože výdrž bude ta tam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze