Rada ČTÚ podpořila přesnou lokalizaci u tísňových volání z mobilních sítí

3
Rada ČTÚ podpořila přesnou lokalizaci u tísňových volání z mobilních sítí
Fotografie: pixabay.com
  • Rada podpořila nasazení funkcionality AML (Advanced Mobile Location) pro přesnější lokalizaci volajícího na tísňové linky z mobilních přístrojů s operačními systémy Android a iOS
  • Když volající zadá číslo tísňového volání, mobil identifikuje a sestaví spojení na volanou tísňovou linku s využitím zvláštního prioritizovaného kanálu

Rada Českého telekomunikačního úřadu schválila dne 2. června 2020 opatření obecné povahy č. SP/3/06.2020-8, kterým v síťovém plánu signalizace veřejných komunikačních sítí upravila podmínky pro možné nasazení funkcionality AML (Advanced Mobile Location) pro přesnější lokalizaci volajícího na tísňové linky z mobilních přístrojů s operačními systémy Android a iOS.

Tato úprava byla připravena na základě diskuze o potřebách provozovatelů center tísňového volání a podnikatelů v elektronických komunikacích. Nově implementuje možnost zahájení spojení s tísňovou linkou prostřednictvím tzv. Emergency Call Setup, tedy sestavení hovoru na tísňovou linku s využitím funkcionality operačního systému mobilního přístroje a analýzy vytáčeného čísla. Pokud mobilní přístroj rozpozná, že uživatel zadal číslo tísňového volání, identifikuje a sestaví spojení na volanou tísňovou linku s využitím zvláštního prioritizovaného kanálu.

Opatření, jehož přípravu ČTÚ konzultoval s dotčenými subjekty, bylo zveřejněno dne 3. června 2020 v částce 06/2020 Telekomunikačního věstníku a nabývá účinnosti patnáctým dnem ode dne jeho uveřejnění.

Diskuze ke článku
Peťa
Redakce: Co to znamená? Že operační středisko integrovaného záchranného systému "zapíchne přímo špendlík 📍" do mapy s přesnou lokalizací, pacienta, událostí atd? A jednotlivé, vyslané složky pojedou na přesné místo zásahu? Například zraněný houbař by složitě popisoval, ve kterých místech přesně se nachází, pokud by byl sám a nemohl vyslat kontaktní osobu někam na cestu. Chápu to dobře, že to přímo identifikuje jeho polohu v lese?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze