Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 představen. Je o 30 % efektivnější a o 10 % rychlejší

3
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 představen. Je o 30 % efektivnější a o 10 % rychlejší
Fotografie: Qualcomm
  • Qualcomm představil vylepšení své vlajkové lodi mezi mobilními procesory
  • Zaměřil se hlavně na efektivitu
  • Předchozí generace totiž měla problémy s produkcí tepla a se spotřebou

Dalo by se říci, že Qualcomm spíše řeší problémy minulosti. Novinka proto nijak dramaticky nezdvihá výkon, ale zaměřuje se hlavně na efektivitu. Řečí čísel to znamená o 10 % vyšší výkon procesoru a o 30 % lepší energetickou účinnost. Jádro Cortex-X2 nyní může dosáhnout 3,2 GHz, čímž se konečně vyrovná taktu Snapdragonu 870 z počátku roku 2021 (X2 v původním 8 Gen 1 dosahoval maximálně 3,0 GHz).

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Kvůli výkonu se upgrade nevyplatí, ale kvůli efektivitě ano.

Celková energetická účinnost na úrovni SoC se zlepšila o 15 %. Praktičtěji řečeno, telefon se stejnou čipovou sadou může streamovat video o 1 hodinu a 30 minut déle než telefon se starým čipem. Hlasové hovory, tedy nenáročná zátěž, nyní mohou trvat o 5 hodin a 30 minut déle (při stejné sestavě dalšího hardwaru). Aby toho Qulacomm dosáhl, musel sáhnout do výrobního procesu. Ten je stále založen na 4 nm, ale Samsung nahradil TSMC.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Nárůst doby, po kterou telefon vydrží na jedno nabití, je výrazný.

Zbytek výbavy zůstává prakticky totožný. Podporováno je až 16 GB RAM LPDDR5 (3 200 MHz) a úložiště UFS 3.1. Ovladač displeje zvládá rozlišení QHD+ s frekvencí až 144 Hz nebo 4K s frekvencí 60 Hz, doplněné o 10bitové vykreslování s podporu HDR10+. Modem Snapdragon X65 má teoretickou špičkovou rychlost 10 Gb/s, zatímco FastConnect 6900 zvládá Wi-Fi 6/6E na frekvenci až 3,6 GHz. Konektivita Bluetooth 5.3 zahrnuje aptX Lossless a Bluetooth LE Audio. V čipové sadě se nachází stejný trojitý 18bitový ISP Spectra, který zvládne až 200Mpx snímače a záznam videa v rozlišení 8K při 30 snímcích za sekundu (4K při 120 snímcích za sekundu), navíc jsou zde technologie pro zpracování obrazu, jako je redukce šumu ve více snímcích a stupňované HDR, k dispozici je dedikovaný engine pro bokeh a podpora formátů HLG, HDR10+ a Dolby Vision.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Výbava je tradičně na vysoké úrovni.

Qualcomm uvádí, že první zařízení se Snapdragonem 8+ Gen 1 budou k dispozici ve třetím čtvrtletí, tedy do září. Do svých telefonů ho osadí celá řada výrobců, mezi nimi: ASUS, Black Shark, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, OSOM, Realme, Red Magic, Redmi, Vivo, Xiaomi a ZTE.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Stále je dimensity lepší jak ve výkonu tak ve spotřebě.. A Dimensity 1300 se výkonem vyrovná S888.
Janek Fanek
Janek Fanek
Uvedené hodnoty jsou získány ze vzorku určeného pro testování. Nárůst výkonu je dosažen pouze přetaktováním, tzn , že bude vyšší spotřeba a také odpadní teplo, nutnost vyřešit dostatečně chlazení. Efektivita? To je otázka; skutečnost bude známá až přijdou na trh běžné výrobky, ne každý výrobce umí zařízení vyrobit se skutečně prokazatelnou efektivitou. A baterie, to je "kapitola sama pro sebe" , zatím si nikdo z výrobců s tímto problémem neporadil. Takže je to pouze malá evoluce se starými praktikami, nic nového pod sluncem, ovšem cena to bude zajímavé!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze