Snapdragon 7 Gen 1 přinese do střední třídy zajímavé novinky

6
Snapdragon 7 Gen 1 přinese do střední třídy zajímavé novinky
Fotografie: Qualcomm
  • Čipset zamíří do telefonů ze střední třídy
  • Přinese do ní několik prvenství, například podporu 200Mpx snímačů a Android Ready SE pro řešení digitálních měn
  • V telefonech jej najdeme už za pár týdnů

I když se hlavní pozornost upírá na novou vlajkovou loď od Qualcommu, výrobce představoval i vybavení pro budoucí telefony ze střední třídy v podobě Snapdragonu 7 Gen 1. Nová 4nm platforma přináší do této řady několik prvenství, včetně speciálního čipu Qualcomm AI Engine, až 200Mpx snímání obrazu a Android Ready SE pro řešení digitálních měn. Srdcem nového SoC je procesor Kryo taktovaný na frekvenci až 2,4 GHz spolu s grafickým procesorem Adreno 662. Qualcomm tvrdí, že nový čip zvládá grafiku o 20 % rychleji než dosluhující Snapdragon 778G, zatímco úlohy umělé inteligence prý na nové platformě fungují o 30 % lépe. Maximální velikost RAM je stejně jako vlajkové lodi 16 GB LP-DDR5.

Snapdragon 7 Gen 1
Snapdragon 7 Gen 1 přináší novinky pro střední třídu.

SD 7 Gen 1 také dostal modem Snapdragon X62 5G schopný stahovat rychlostí 4,4 Gb/s s duálním pohotovostním režimem připojení 5G. Na palubě je také Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3 s podporou Snapdragon Sound a aptX. Trojitý ISP Qualcomm Spectra přináší podporu pořizování až 200Mpx fotografií a nahrávání 4K HDR videa. Také zde je možné pořizovat 10bitové HEIC fotografie a nahrávat HEVC video. Další prvenství přináší Android SE a Trusted Management Engine, který slibuje optimální zabezpečení digitálních klíčů a peněženek.

Snapdragon 7 Gen 1
Nechybí ani funkce pro hráče.

První telefony s tímto čipsetem se začnou objevovat už během několika týdnů. Spekuluje se, že jako první by mohlo přijít Oppo Reno8, které se představí ještě před koncem května.