Qualcomm s Googlem chtějí prodloužit softwarovou podporu Androidu

4
Qualcomm s Googlem chtějí prodloužit softwarovou podporu Androidu
Fotografie: Xiaomi
  • Nové partnerství Qualcommu s Googlem má výrobcům smartphonů usnadnit poskytování delší softwarové podpory
  • Google s Qualcommem tak slibují celkem čtyři verze Androidu, započítávají však i tu, se kterou telefon dorazil
  • Partnerství Googlu a Qualcommu nezavazuje ostatní výrobce, aby takto dlouhou podporu poskytovali

Délka softwarové podpory se u smartphonů s operačním systémem Android zásadně liší. Zatímco levnější modely některých výrobců nabídnou pouze jeden velký update systému, jiné (jako například Pixely) garantují tříletou podporu. Alespoň částečně sjednotit přístup výrobců, respektive prodloužit délku softwarové podpory, by se mohlo podařit díky novému partnerství Googlu s Qualcommem. Spolupráce vychází z projektu „Project Treble“, díky kterému má být zajištění nových aktualizací pro výrobce jednodušší.


Pro výrobce smartphonů by tak mělo být podstatně snazší přinášet pravidelné aktualizace a nabídnout uživatelům až celkem čtyři verze Androidu. V tomto ohledu je však potřeba zůstat na pozoru, neboť Google do tohoto čísla započítává i původní verzi operačního systému, se kterým bylo zařízení dodáno. Pokud si tak pořídíte smartphone s Androidem 11, měli byste se dostat na Android 14. Právě to se (doufejme) stane samozřejmostí u smartphonů vybavených Snapdragonem 888 a dalšími chystanými čipsety od Qualcommu.

Tato vize Googlu a Qualcommu však pochopitelně nezavazuje ostatní výrobce, aby takto dlouhou podporu skutečně poskytovali a rozhodnutí o délce podpory i nadále zůstává v jejich režii. Spousta výrobců však v poslední době slibuje tři roky velkých aktualizací i bezpečnostních záplat. Více informací se o spolupráci Googlu a Qualcommu můžete dozvědět na stránkách googleblog.com a qualcomm.com.

Diskuze ke článku
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Samsung jako první to potvrdil že bude mít S21 update až do Android 14.
Lukáš Pavlica
Lukáš Pavlica
Ano, samsung přislibil tři velké aktualizace pro řadu S i pro mobily řady A konkrétně A51,A71 obě i ve verzi 5G...tak uvidíme jestli slib dodrží a dostanou i áčka android 13....
Matěj Dona
Matěj Dona
Nějak nechápu, co má s aktualizacemi systému společného Qualcomm, vždy jsem měl za to, že výrobcům se prostě oplatí telefon neaktualizovat, aby si jejich zákazníci koupili nový. Svůj Redmi Note 5 jsem koupil s Androidem 7 a podpora skončila na 9, ovšem už nějakou dobu používám LineageOS na Androidu 10 a už teď je pro něj k dispozici několik stabilních ROM na Androidu 11.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze