Kdo (ne)dostane upgrade na Wear OS 3.0? Situace je více než nejasná

Kdo (ne)dostane upgrade na Wear OS 3.0? Situace je více než nejasná
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Podporu zatím naznačil Mobvoi a vyloučil Fossil
  • Podle zástupce Qualcommu má systém běžet i na starších čipsetech

Akce Samsungu plánovaná na srpen je očekávána o něco více, než je obvyklé. Vedle ohebných telefonů se zde také čeká na nové chytré hodinky. Oproti starším modelům však nebudou spoléhat na Tizen, ale opět se vrátí k Wear OS (původně Android Wear). Vedle kvalitního hardwaru bychom tak mohli dostat i velký posun ve funkčnosti.

Lze očekávat, že Samsung se u hodinek nebude držet při zdi, což se týče nejenom jejich schopností, ale i ceny. Proto je na místě otázka, kdy a jestli dostanou nejnovější verzi Wear OS i ti majitelé, kteří mu byli doposud věrní. Situaci se pokusili zmapovat redaktoři xda-developers.com, kteří oslovili hlavní hráče na trhu. Jasnou odpověď jim dal pouze Fossil, který neplánuje upgrade stávajících hodinek na nový systém. Naopak Mobvoi plánuje novou verzi poslat minimálně na TicWatch Pro 3, ale prozatím nemá dostatek informací, aby to mohl veřejně přislíbit.

Hodně se také spekuluje o tom, jak velký skok udělá Samsung ve výkonu čipsetu a jak moc mu bude nový systém ušit na míru. Tyto obavy však alespoň trochu rozptyluje zástupce Qualcommu, který tvrdí, že Wear OS 3.0 by měly zvládnout nejenom procesory Snapdragon Wear 4100/4100+, ale i starší generace 3100.

Odpověď Googlu je klasicky vyhýbavá v tom smyslu, že úzce spolupracuje s výrobci a upgrade nabídne takovým způsobem, aby to zajistilo maximální uživatelský zážitek. Výsledkem tak bude celkem nepříjemný paradox: pokud Samsung s Googlem udělají velký skok kupředu, pak to pro fandy platformy asi bude znamenat nutnost nákupu nových hodinek. Pokud se naopak budou v obojím držet při zdi a nabídnou jen kosmetické úpravy, pak bychom se jich postupem času mohli dočkat i na starších zařízeních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze