Pixely se příliš neprodávají. Zlepšení Google neočekává ani s novinkami

1
Pixely se příliš neprodávají. Zlepšení Google neočekává ani s novinkami
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Google do konce roku objednal dodávky pouze 800 tisíc Pixelů 5
  • Všech letošních novinek se mají dodat 3 milióny kusů
  • Za poklesem letos stojí i koronavirová pandemie

Referenční telefony Googlu nikdy nepatřily mezi prodejní trháky. Jedním z hlavních důvodů je i fakt, že je Google oficiálně nabízí jen na několika trzích. Ten český mezi nimi chybí. Letošní rok je pro Pixely ale obzvlášť slabý. Dle asia.nikkei.com bylo během prvních šesti měsíců celosvětově dodáno pouze 1,5 miliónů Pixelů, což je velmi výrazný pokles oproti roku 2019, kdy Google za první půl rok dodal 4,1 miliónů Pixelů. Pokud nahlédneme na celý rok 2019, činily dodávky 7,2 miliónů kusů. Za slušnými čísly stálo uvedení cenově dostupného Pixelu 3a, řada Pixel 4 se totiž prodávala velmi slabě, jak uvádí asia.nikkei.com.

Letošní rok Google zasáhla pandemie koronaviru, což naznačily již dodávky Pixelů v první polovině roku. Výrazné vylepšení nemá přinést ani závěr roku, kdy Google na pulty obchodů posílá tři novinky: Pixel 4a, Pixel 4a 5G a Pixel 5. Posledně jmenovaného modelu, který se snaží suplovat roli vlajkové lodě bez špičkového procesoru, se má dokonce roku dodat maximálně 800 tisíc kusů. Přesně tolik si Google u dodavatelů objednal. Celá letošní trojice se pak na dodávkách má podílet pouze 3 milióny kusy.

Googlu se oproti dravým čínským výrobcům, jako je Xiaomi, Oppo či Realme, nepodařilo ukousnout podíl na trhu po ustupujícím Huawei. Na obranu dodávek Googlu je potřeba dodat, že v roce 2020 se očekává bezmála 10% pokles trhu s mobilními telefony.

Diskuze ke článku
Tomas Holec
Tomas Holec
Článek je zbytečně laskavý. Ve skutečnosti Google, 6edy zřejmě rozhodnutí nějakého manažera XYZ vědomě aktivně a všemi dostupnými prostředky brání prodeji v každém případě firmám i v Německu a v rozporu s aplikovanými směrnicemi EU o jednotném trhu i prodeji do ČR, i když si obstarate dopravu na vlastní náklady nějakou sluzbou. Z Německa se mi podařilo koupit dva Pixely 4 XL na základem intervence z USA. Jeden jsem prodal. Manažerovi Googlu ČR. Ani oni ho neuměli koupit. No comment.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze