Průměrná cena prodaného iPhonu je 687 dolarů, Android ovlivňuje Čína

18

Přemýšleli jste už, jaká byla za první fiskální čtvrtletí roku 2015 průměrná cena jednoho nakousnutého jablíčka? Vysoká, v přepočtu téměř 17 000 Kč. To je mimochodem nejvíc, co Apple pamatuje. Android se krčí zhruba s průměrem 254 dolarů, za což může čínská konkurence, která táhne ceny přístrojů s operačním systémem Android k zemi.

Applu to funguje, jak jinak si vysvětlit poslední čistý zisk ve výši 18 miliard amerických dolarů. Průměrná cena jednoho prodaného zařízení se vyšplhala na 687 dolarů, což je v přepočtu téměř 17 000 Kč (samozřejmě se bavíme o ceně bez úvazku). Částka 687 dolarů je vyšší, než co jsme u Applu prozatím mohli vidět, může za to především představení a prodej iPhonů 6 a hlavně 6 Plus, které opět prodejní cenu citelně navýšily. Nárůst je v tomto ohledu o zhruba 50 dolarů. Průměrný zisk z jednoho iPhonu je pak 200 %.

Průměrné ceny iPhone a Androidu

A jak je na tom Android? Pochopitelně mnohem „hůř“. Průměrná cena se pohybuje na hranici 254 dolarů, což je v přepočtu zhruba 6 250 Kč, tedy něco málo nad jednou třetinou ceny iPhonu. Za to může především (v průměru) nízká cena, za kterou se zařízení s operačním systémem Android prodávají, a hlavně čínská konkurence, která cenu ještě více snižuje.

Zajímavé také je, že výroba vlajkového modelu s operačním systémem Android pak většinou stojí více, než jaká je cena iPhonu. Průměrná cena telefonu s operačním systémem Android klesla meziročně zhruba o 100 dolarů.

Zdroje: phonearena.com, wsj.com

Diskuze ke článku
Michal
No když srovnám htc m8 s iPhonem 6, tak je na první pohled jasně vidět, že výroba htc musela stát víc, vedle toho iPhone vypadá jak chudinka, ale důležitý je to, kdo se nakonec směje a to je Apple.
matoneo
Z článku vyplívá, že výrobní nákladu na Android flagship jsou vyšší než 687 dolarů. Chybí tam důležitý fakt, že výrobní náklady na IP6 jsou 220 dolarů. Opatrně s těmi pojmy a souvislostmi, originální článek má hlavu a patu, tohle ne.
Martin P.
-tak jedná se americkou statistiku
-jedná se o telefony bez dotace a uvazku ( SIMFree)
-je to průměr všech iPhonů tedy iP5C/16GB konče iP6+/128GB



Kneblis
Nikdy jsem APPLE neměl v lásce, ať už k vůli malému dipleji nebo k vůli výkonu/ceně, ale právě díky čínským výrobcům, kteří vyrábějí napodobeniny a další telefony které se dají vzhledově srovnat se značkovými androidími vlajkovými loděmi android již brzo opustím.
ANDRIOD si pěkně sere do bota dělá ostudu, protože díky čínským výrobcům ,,unikátním nadstavbám SAMSUNGU,, jsou telefony s tímto systémem často zasekané a kazí pověst tohoto OS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze