Prohlédněte si, jak fotí Pixel 5! Patří stále k nejlepším fotomobilům na trhu?

Prohlédněte si, jak fotí Pixel 5! Patří stále k nejlepším fotomobilům na trhu?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jak se povedl ultraširokoúhlý objektiv?
  • Otestovali jsme noční režim Night Sight
  • Nechybí ani ukázka večerního portrétního režimu či selfie

Google Pixel 5 (který byl představen spolu s Pixelem 4a 5G) je vybaven dvojicí zadních snímačů, jež tvoří osvědčený základ – 12,2Mpx fotoaparát s clonou f/1.7 a nově také 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s menším rozsahem 107 stupňů, jenž nahradil 16Mpx teleobjektiv z Pixelu 4 (XL). Škoda, že se Google nerozhodl ponechat teleobjektiv a k němu přidat ultraširokoúhlý snímač, na druhou stranu je podle nás praktičtější právě „ultra“ než teleobjektiv. Zoomovat lze navíc digitálně, a to až se sedminásobným maximálním přiblížením, zatímco širokoúhlý záběr digitálně jen tak vykouzlit nelze.

Za zapůjčení Google Pixelu 5 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Než se dlouze zamýšlet nad tím, jaké fotoaparáty mohl Google u svého nejlépe vybaveného telefonu nasadit, jsme se však raději zaměřili na otestování jejich kvality. S telefonem jsme proto pořídili sérii snímků v různých světelných podmínkách (ráno, šero, noc, umělé osvětlení) a vyzkoušeli také opěvovaný režim Night Sight.

Přestože si necháme hodnocení fotoaparátu až na recenzi, překvapilo nás občasné chybné rozpoznání umístění telefonu na stativu oproti běžnému držení v ruce. V některých chvílích se tak zařízení rozhodlo prodloužit expozici například na 4 minuty, což by u stativu nebyl problém, ale při focení z ruky je to extrémně dlouho. V takovém případě stačilo pořizování snímku přerušit a napodruhé už obvykle expozice trvala pouze pár sekund.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 12,2 Mpx 16 Mpx
Clona f/1.7 f/2.2
Ohnisko/rozsah 27 mm 107˚
Velikost senzoru 1/2.55" ?
Velikost pixelu 1,4 µm 1 µm
Typ ostření Dual Pixel PDAF Pevné
OIS ano ne

Druhým poznatkem je pro Night Sight typické zesvětlení podání barev. Pouliční osvětlení, které je obvykle značně nažloutlé, Pixel mnohdy transformoval na „denní“ bílé světlo, v jiných situacích se však rozhodl ponechat (alespoň částečně) žlutý nádech. Výhodou je, že telefon dokáže noční režim automaticky aktivovat, tudíž nemusíte myslet na zapnutí Night Sight, Pixel navíc obvykle dokáže správně vyhodnotit, jak moc by ne/měl snímek vysvítit.

Samotnou fotoaplikaci je radost používat a řadí se k jedněm z nejintuitivnějších vůbec. Místo stromečků, jakožto ukazatele přiblížení, v aplikaci najdeme číselné označení „,6×, 1× a 2ד, vytažení horního menu pomocí šipky poté nabízí rychlý přístup k nastavení nočního vidění, pohyblivých fotek, časovači nebo poměru stran (16:9 a 4:3). Zde najdeme také ikonky ozubeného kolečka, které odkazuje na podrobnější možnosti nastavení, například zapnutí mřížky, nastavení rozlišení fotek (plné nebo střední), focení do RAW nebo rozpoznávání častých obličejů (údaje o obličejích jsou uloženy lokálně v telefonu, viz screenshot).

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, portrétního režimu, selfie kamerky, dvojnásobného a sedminásobného digitálního přiblížení a také režimu Night Sight

Do komentářů pod článkem nám nezapomeňte napsat, jak se vám snímky z Pixelu 5 líbí.

Technické parametry Google Pixel 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 70,4 × 8 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,
Diskuze ke článku
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Chtělo by to opět nějakou srovnávačku fotoaparátů. Ideálně slepý test. Pixel 5 by si to zasloužil, být srovnán s nejlepší konkurencí na trhu.
David Rangl
David Rangl
Foťáky pixelu 5 a 4a 5g jsou v těhle modelech identické že?
Hanz S
Hanz S
no, stejně jako u mate od huawei, noční režim mi přijde (co se detailů týče) špatný - scénu sice prosvítí, ale na mé oblíbené textilní popelnici s ovocným světozorem v pozadí jde krásně vidět, že foto bez night sightu je úplně jinde.... ale jako celek hlavní snímač produkuje opravdu skvělé fotky
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Pixel 5 mám téměř 3 měsíce a žádný problém ohledně rozpoznání stativ vs. ruka se nestal ani jednou. A to fotím nadprůměrně často :) asi máte v redakci klidnou ruku ;) oproti té mé roztřepené :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze