Google Pixel 4a 5G
recenze

Google Pixel 4a 5G

Skvěle fungující Android
13

Pixely od Googlu jsou na českém trhu lehce opomíjeny, a to zejména z důvodu oficiální nedostupnosti, kdy je některé e-shopy pouze přeprodávají. Největším z loňských modelů je Pixel 4a 5G, který se chlubí 6,2palcovým OLED displejem, skvělými fotoaparáty, dostatečným výkonem a především vůbec nejnovějším Androidem 11.

Rozbalením jakéhokoliv Pixelu začíná cesta vedoucí ke spokojenému vztahu člověka a telefonu. Opětovně nám to Google dokazuje i s novinkou z vyšší střední třídy – Pixelem 4a 5G. Láká na větší OLED displej, skvělé fotoaparáty a samozřejmě precizní prostředí. Bude zajímavá výbava stačit na obhájení vyšší ceny, která na českém trhu činí více než 16 tisíc korun?

Google Pixel 4A 5G – videorecenze

Technické parametry Google Pixel 4a 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 74 × 8,2 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejOLED, 6,2" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 600 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 885 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostprosinec 2020,

Obsah balení

Uvnitř typické bílé krabičky, na jejíž horní části je vyobrazena zadní strana Pixelu, najdeme kromě telefonu rovněž 18W nabíjecí adaptér, kabel USB-C/USB-C a praktickou redukci z USB-A na USB-C. Ochranné pouzdro nebo snad sluchátka byste bohužel hledali marně.

Google Pixel 4a 5G

Konstrukční zpracování: vítěz nad otisky prstů

Telefony řady Pixel bývají někdy označovány jako iPhony s Androidem. Také je má na svědomí přímo dodavatel operačního systému a rovněž se těší poměrně dlouhé softwarové podpoře. Tím však podobnost spíše končí, neboť Pixely rozhodně nejsou nijak masovou záležitostí. Přesto by byla škoda, kdybychom je právě kvůli například omezené dostupnosti na českém trhu přehlíželi.

Pixel 4a 5G je příjemně tenký a lehký telefon.

Pixel 4a 5G nese jednoznačný rukopis Googlu. V praxi to znamená, že v ruce držíme příjemně tenké a nijak těžké zařízení s hmotností 168 gramů. Za vyzdvihnutí stojí matný povrch zadní strany a boků, který působí originálně, především ale nepřitahuje otisky prstů. Mobil je stále krásný ráno i večer. Na druhou stranu nutno podotknout, že poměrně konzervativní a možná až lehce nudný design nebude vyhovovat každému.

Google Pixel 4a 5G

Příjemným oživením je proto odlišné zbarvení napájecího tlačítka na pravém boku, které je v případě černé verze bílé. Tiskne se naprosto skvěle, avšak je škoda, že je tak vysoko. Celkově tápeme nad tím, proč jej Google umístil až nad dvojklávesu regulující hlasitost. Naštěstí k odemčení lze použít na zádech umístěnou čtečku otisků prstů, která funguje jedním slovem skvěle.

Na pozitivní vlně můžeme zůstat při prohlídce boků, protože kromě USB-C narazíme i na 3,5mm jack. Zpracování je příkladné, telefon působí pevně a nikde nic nevrže. Vše navzdory plastovému tělu. Bohužel však musíte zapomenout na zvýšenou odolnost, zde Google šetřil.

Líbilo se nám
  • praktický povrch zad
  • líbivý design
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • méně pohodlné umístění odemykacího tlačítka
  • jen plastové tělo
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: příjemný OLED

Na čelní straně je 6,2palcový OLED displej s Full HD+ rozlišením. Větší zobrazovač vám loňské Pixely nenabídnou. Rámečky nejsou nijak velké a mírně zamrzí jen poměrně velký průstřel v levém horním rohu. Samotný displej je pastvou pro oči – krásně čitelný, a to za jakýchkoliv podmínek. Zamrzí však, že má pouze 60Hz obnovovací frekvenci. V tomto ohledu Google poněkud nesmyslně šetřil. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Vhod přijde i režim Always-on, který vám na zhasnutém displeji zobrazí všechny důležité informace, jako je čas, datum, stav baterie, počasí a samozřejmě i notifikace.

Google Pixel 4a 5G
Líbilo se nám
  • OLED panel
  • krásné podání barev i kontrast
  • Always-on
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: nejlepší ve své třídě

Uneseni budete z reprodukce zvuku. Pixel 4a 5G disponuje dvěma skutečně hlasitými a basově laděnými reproduktory. Osobně se přikláním k tomu, že Pixely hrají vůbec nejlépe z dnešních telefonů. Navrch lze Pixel 4a 5G pochválit za přítomnost 3,5mm jacku.

Google Pixel 4a 5G
Líbilo se nám
  • nadprůměrná hlasitost i kvalita poslechu
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: spolehlivá nabídka

Hardware telefonu je postaven na procesoru Snadragon 765G, mimochodem výkonnější procesor v loňských Pixelech nenajdete. Více než dostatečná je též 6GB operační paměť. Telefon má díky tomu výkonu opravdu dost a jen tak jej něco nerozhází. Naopak 128GB paměť bude pro někoho limitující, protože slot pro paměťové karty tradičně chybí. Musíte si tak vystačit se zhruba 109 GB, které zůstanou po prvním zapnutí volné.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • menší interní paměť
  • chybějící slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: jeden den není problém

Baterie s kapacitou 3 885 mAh nijak zvlášť neoslní a potvrzuje to výsledná výdrž řadící se spíše k průměru. S jistotou však lze říci, že delší pracovní den Pixel 4a 5G zvládne, nicméně počítejte s tím, že po 12 hodinách se kapacita baterie bude pohybovat již pod 20 %, což znamená čas hledat nabíječku. Ta od výrobce má 18 W a jde o maximum, kolik je schopný telefon přijímat. Kompletní nabití zabere téměř hodinku a tři čtvrtě. Na bezdrátové nabíjení se tentokrát nedostalo.

Google Pixel 4a 5G
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 45 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 53 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 62 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 74 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 104 minut
Nelíbilo se nám
  • jen průměrná výdrž
  • pomalé nabíjení
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: dorazilo i 5G

Na rozdíl od předchozí kapitoly o baterii si zde nemám nač stěžovat, neboť tentokrát výrobce nezapomněl na nic důležitého. Jak napovídá samotný název, telefon zvládá sítě 5G. Telefon dále podporuje Bluetooth 5.0 (AptX, AptX HD i LDAC) i Wi-Fi fungující v pásmech 2,4 GHz + 5 GHz standardu 802.11 a/b/g/n/ac. V tomto ohledu by se dala vytknout absence Wi-Fi 6. Z dalších důležitých technologií zmíníme ještě podporu navigačních systémů GPS, GLONASS a Galileo či možnost bezkontaktně platit skrze NFC.

Líbilo se nám
  • hardware potřebný pro 5G
Nelíbilo se nám
  • zamrzí absence Wi-Fi 6

Fotoaparát: dokonalost

Několik posledních let jsou doménou Pixelů fotoaparáty a nejinak je tomu i v tomto případě. Na zadní straně se v mírně vystouplém modulu nachází 12,2megapixelový snímač s optickou stabilizací obrazu a rovněž 16megapixelový ultraširokoúhlý snímač se záběrem 107°.

Google Pixel 4a 5G

Oba podávají brilantní výkony za všech světelných podmínek. Hlavní fotoaparát si skvěle poradí i s vyloženým nedostatkem světla, kdy je k ruce i režim Noční vidění, který projasní i temnou noc. Samozřejmostí je ostrost snímků, rychlá reakce spouště i barevná věrnost. Kromě nočních scén to zcela platí i pro druhý fotoaparát.

Ukázkové fotografie

Za vyzdvihnutí stojí i perfektní portrétní režim, kdy Pixel rozmaže opravdu pouze pozadí scény a silueta člověka je dokonale ostrá. K naprosté spokojení schází teleobjektiv. Telefon sice nabízí dvojnásobné přiblížení, avšak to je řešeno pouze digitálně.

Google Pixel 4a 5G
Portrétní režim

Záznam videa je po vzoru fotografií na vysoké úrovni. Plynulý, netrhaný a především až ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu.

Google Pixel 4a 5G (testovací video) – 4K, 60 FPS

Spokojeni budete i s čelní 8megapixelovoukamerkou, která pro potřeby selfies plně postačuje.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • excelentní fotografie
  • skvělý portrétní režim
  • speciální a funkční noční režim
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • absence teleobjektivu

Software: Android v té nejlepší formě

Dalším velkým trumfem telefonu bude samozřejmě prostředí. Počítejte s tím nejnovějším, tedy čistým Androidem 11 a únorovými bezpečnostními záplatami. V telefonu není žádná aplikace navíc a vše funguje maximálně plynule. S Pixelem poznáte skutečnou radost z používání smartphonu. Nejde totiž jen o již zmíněnou svižnost, ale také o odezvu telefonu, například formou vibrací při psaní na klávesnici.

Líbilo se nám
  • nejnovější možný software
  • pravidelné aktualizace na 3 roky

Zhodnocení

Pixel 4a 5G je ideálním řešením pro ty, kteří chtějí telefon od Googlu s co největším displejem, ačkoliv 6,2 palců dnešním měřítkem není nijak moc. Kromě slušného displeje můžete počítat s dobře zpracovaným zařízením, které klade největší důraz na vynikající prostředí a skvělé výstupy z fotoaparátů. Omezovat vás nebude ani výkon a příjemně překvapí kvalita reproduktorů. Zamrzet může absence jakékoliv zvýšené odolnosti, chybějící slot na paměťovky a nemožnost telefon bezdrátově dobíjet. Hodil by se i teleobjektiv.

Všechny dílčí nedostatky navíc násobí vysoká cena na českém trhu způsobená oficiální nedostupností mobilu. Za více než 16 tisíc korun to Pixel 4a 5G totiž rozhodně nebude mít lehké, byť své trumfy v rukách drží.

Konkurence

Za podobnou cenu můžete získat OnePlus 8T, které má kvalitnější displej, rovněž Android 11, rychlejší nabíjení a pro někoho i lépe vypadá.

OnePlus 8T 8 + 128 GB

Rozměry160,7 × 74,1 × 8,4 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor4 500 mAh

Výrazně dražší není ani Samsung Galaxy S20 FE, který si vás může získat zvýšenou odolností, výkonnějším procesorem či přítomností teleobjektivu. Navíc podporuje i paměťové karty.

Samsung Galaxy S20 FE

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Posledním konkurentem je levnější Xiaomi Mi 10T Pro s ještě výkonnějším procesorem, větší pamětí a silnější baterií. Na druhou stranu už zdaleka nemá čistý Android, což je věc, která při výběru může hrát zásadní roli.

Xiaomi Mi 10T Pro 128+8 GB

Rozměry165,1 × 76,4 × 9,3 mm, 218 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 000 mAh
google-pixel-4a-5g
Klady
  • matný povrch nepřitahující otisky prstů
  • pohodlně se drží
  • OLED displej
  • vynikající reproduktory
  • 3,5mm jack
  • slušný procesor
  • dva výborné fotoaparáty
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS
  • nejnovější Android
Zápory
  • pouze plastové materiály
  • chybí zvýšená odolnost
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • postrádá slot pro paměťovky
  • pomalé nabíjení
  • vyšší cena na českém trhu
Diskuze ke článku
Jaromír Klein
Jaromír Klein
Recenze pekna, ale nevim proc zminujete 5G sit, kdyz se k ni stejne u nas nepripojite. V kazdem clanku co jste o 4a 5G vydali, zadate ctenare at pisi namety co by mely ve finalni recenzi zaznit a ac bylo v komentarich nekolikrat zmineno jestli byste z pozice novinaru neoverili at u Google nebo u nasich operatoru nemoznost u telefonu Pixel vyuzivat VoLTE, VoWifi a 5G sit v recenci o tom neni ani slovo. Tim je pro me recenze v podstate nezajimava, protoze co v ni zminujete, najdete v hromade jinych recenzi po celym internetu.
Kolbeňák ČKD
Kolbeňák ČKD
Naposledy upraveno: 6. 2. 2021 13:21
Zajímalo by mě jestli má Pixel možnost duálních aplikaci Whatsapp, messenger apod.. Dále pak jak je na tom využití dual sim. Díky
David Rangl
David Rangl
Dobrý den potřebuji se zeptat. Mám pixel 4a 5G a spozoroval jsem že při velkém světle jde vidět odraz něčeho v displeji je to jako malinký obdelníček. nahoře pod repráčkem (tím horním). Jde to vidět i při zhasnutém stavu. Ale normálně si toho nejde všimnout. Jde o vadu ? Vůbec tomu nerozumím a nikde jsem to nemohl najít.
Josef Dittrych\ pepa 77\josef 77
Dobrý den jsem majitelem 4a 5g a nemůžu najít nic o sensoru pod dvojicí zadních kamer . Jinak velká spokojenost s výdrží baterie na jedno nabití za běžného používání dva dny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze