Procesor NVIDIA Tegra 2 3D na jaře, čtyřjádro na podzim

Nvidia sklízí se svým zbrusu novým čipem Tegra 2 pro mobilní telefony a tablety velké úspěchy. Zalíbil se jak uživatelům, tak i výrobcům, kteří se jej chystají nasazovat čím dál častěji. Čipový gigant si tento fakt dobře uvědomuje a chystá další verze slibného procesoru.

Měsíc leden lze v roce 2011 bez nadsázky označit měsícem NVIDIA. Tato společnost totiž jako první nabízí procesor pro mobilní zařízení se dvěma výpočetními jádry s označením Tegra 2. Drtivá většina výrobců již oznámila nebo oznámí telefony i tablety právě s čipem Tegra 2. Výrobce však nehodlá usnout na vavřínech a připravuje několik nástupců.

Historicky první mobilní telefony s dvoujádrovým procesorem
Tip: přečtěte si také naše podrobná preview LG Optimus 2X a Motoroly Atrix

Čip s označením Nvidia Tegra 2 3D má být údajně nataktován až na frekvenci 1,2 GHz, a to pro každé ze dvou jader. Kromě toho se očekává podpora 3D displejů, kterým bude podle mnohých prognóz patřit budoucnost. První světový mobilní 3D procesor bude založen na architektuře schématu Cortex-A9. Měl by umožnit podobný trojrozměrný efekt, jako herní konzole Nintendo 3DS.

Vývoj čipové řady Tegra v roce 2011 podle Nvidie
Čtěte: Nvidia nabídne v Android marketu vlastní Tegra Zone

Ale tím dobré zprávy ani zdaleka nekončí. NVIDIA se zkrátka chystá zaútočit na všech frontách v oblasti procesorů pro mobily a další jim podobných zařízení. Vlajkovou lodí má být pro konec tohoto roku a začátek roku 2012 procesor Tegra 3 se čtyřmi jádry. Představení se očekává údajně v prosinci. Jednat by se mělo opět o Cortex-A9, avšak nově na bázi křemíku s nejvyšším kmitočtem vysokých 1500 MHz. Procesor zvládne třikrát složitější grafické procesy než Tegra 2 a rozlišení displeje až 1900 x 1200, které najde využití hlavně u výše zmíněných tabletů.

Pro více informací zkuste oficiální český web www.nvidia.cz

Zdroje: engadget.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze