Test: fotíme a natáčíme s LG Optimus 3D

1

O novém a vůbec prvním 3D telefonu jsme již psali naše první dojmy. Vše se však netočí jen kolem 3D displeje. Trojrozměrně můžete pořizovat fotografie nebo videa. Dnešní článek se tedy zaměří právě na tyto schopnosti. Samozřejmě nejen ve 3D.

LG Optimus 3D na oficiálních fotografiích
Čtěte: Testujeme první 3D telefon LG Optimus 3D: první dojmy

Než se podíváme na ukázkové snímky a videozáznamy, řekneme si něco o vlastnostech dvou čoček, kterými si LG Optimus 3D může chlubit. V prvé řadě rozlišení. Každá čočka disponuje 5 megapixely, tedy rozlišením 2560 x 1920 pixelů. Pokud ovšem budete chtít pořizovat 3D snímky, sníží se rozlišení jen na 3 megapxiely. Dále nepostrádá automatické ostření a nechybí ani LED dioda nacházející v prostoru mezi oběma čočkami. Videozáznamy může Optimus 3D díky dvoujdárovému procesoru natáčet v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu. To však pouze za předpokladu, že si vystačíte s 2D. Pokud byste chtěli natáčet ve 3D, sníží se rozlišení na HD Ready, tedy 720p. V reálu má však výsledné video, složené ze dvou, rozlišení menší. Kvalita 3D videa tak není nejvyšší.

Prostředí aplikace fotoaparátu se nijak zvlášť neliší od ostatních modelů, které jsou v současné době v prodeji. V pravé části displeje se nachází spoušť fotoaparátu, nalevo je vstup do rozmanitého nastavení, které je nutné vyvolat dotykem na displej. Současně s tím se objeví i informace o zbývajícím počtu snímků do zaplnění paměti a rozlišení snímku. Stále na očích máte stav baterie. Jedinou, ale o to zásadnější odlišností je v pravém horním rohu umístěný posuvník, pomocí kterého přepínáte mezi režimem 2D a 3D. Přepnutí do třetího rozměru poměrně trvá. Počítejte minimálně s třemi vteřinami. Celkově je práce s aplikací fotoaparátu spíše pomalá, což u telefonu s dvoujdárovým procesorem poměrně překvapí. V neposlední řadě zamrzí také absence hardwarové spouště fotoaparátu.

Čočky fotoaparátu lehce vystupují nad okolní povrch

Fotoaparát výsledky neuchvátí

Na samotném začátku hodnocení fotografických schopností Optimus 3D musím říci, že zázraky rozhodně nečekejte. Snímač svým počtem megapixelů sice zaostává za konkurencí, ale rozhodně by dokázal produkovat lepší snímky. 5 megapixelů rozhodně není málo. Jenže situace potěšující není. Chválit však mohu za poměrně slušnou ostrost při fotografování makra a i barevné podání takřka odpovídá skutečnosti. Méně spokojen jsem s hladinou šumu. Nepotěšil mě ani fakt, že vzdálenější objekty na snímku jsou vlivem komprese rozmazané. Například cedule na druhé straně ulice již z fotografie většinou nepřečtete. Fotografie také trpí přepaly. Při snímání krajiny, je přechod z tmavých stromů na nebe opravdu nepěkný.



2D fotografie - exteriér

Hladina šumu v interiérech roste

Jak jsem se už lehce zmínil, o něco lépe je na tom makro. Ovšem důvod k oslavám to opět spíše není. Schopnosti fotografovat makro bych hodnotil jako lehce nad průměrem. Telefon zaostří objekty již od zhruba 8 centimetrů. Bez problémů si s Optimusem 3D ofotíte list s textem či nějakou informační ceduli. Při fotografování v noci pomůže LED dioda. Na testovacím snímku jsme ji použili v absolutní tmě. Více se nočním fotografiím budeme věnovat v recenzi.

Testovací 3D fotografie č.1 (1,52 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.2 (1,31 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.3 (1,29 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.4 (1,09 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.5 (2,86 MB, jps)

Makro nedělá Optimusu 3D problémy. Snaží se tak LED dioda

3D není pro všechny

Trojrozměrné snímky lze pořizovat v rozlišení 3 megapixely. Jejich hodnocení je v současné době velmi složité. Jednoduše, není porovnání a Optimus 3D se tak nemá s kým měřit. V článku naleznete několik fotografií, které si můžete stáhnout a porovnat s dvourozměrnými. Mějte však na paměti, že potřebujete zařízení s 3D obrazovkou a případně ještě speciální brýle. Prohlížení na mobilu nečiní problémy. Specialitou je, že si můžete 2D snímky softwarově upravit na 3D. O praktické využití se však prozatím obávám. Na zkoušku jsem telefon na několik minut půjčil pěti lidem a čtyři mi jej do deseti minut vrátili s tím, že jim je prohlížení 3D obrazu nepříjemné.

Natáčení videa je možné v rozlišení 1920 x 1080 pixelů, avšak jen ve 2D. Potěší ale plynulost 30 snímků za vteřinu. Stejně tak mile překvapí přítomnost kontinuálního zaostřování. Optimus 3D celkem rychle přeostří z dálky na blízký předmět. Celkově je však video svou kvalitou spíše průměrné. Barvy odpovídají, ale ostrost by mohla být určitě lepší. Stejně tak přepaly situaci nezlepšují. V případě nahrávání 3D videií si budete muset vystačit s rozlišením 1280 x 720 pixelů. V reálu je však rozlišení vlastně ještě nižší. Do 720 pixelů na šířku se totiž musejí vměstnat dva obrazy. O hodnocení kvality platí totéž, jako pro 3D fotografie.

3D exteriér

LG Optimus 3D - 3D exteriér (11,86 MB, mp4)

2D exteriér - zaostřování (1080p)

2D exteriér (1080p)

2D exteriér (720p)

Diskuze ke článku
Raptor
Pěkný článek :D Nejvíc mě pobavilo to první video ( 0:26 ) Kam vole? Já nestihnu autobus. :D :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze