Testujeme první 3D telefon LG Optimus 3D: první dojmy

11

Do redakce nám dorazil celosvětově první 3D telefon. Ono prvenství si připsalo LG se svým modelem Optimus 3D. Hlavním tahákem je a vždy bude jeho 3D displej a dvojice kamer, pomocí kterých si pořídíte 3D fotografie či 3D videa. Jaké jsou naše první dojmy? Nechybí dvojice komentovaných videí ani fotografie z telefonu.

LG Optimus 3D na oficiálních fotografiích

Novinka byla světu představena v únoru v Barceloně, kde jsme ji také poprvé natočili a chválili 3D efekt. V České republice byla prezentace včera. V posledním měsíci to sice vypadalo, že by LG o své prvenství mohlo připravit HTC se svým modelem Evo 3D, nicméně nakonec to Jihokorejci stihli a na našem trhu si již můžete zakoupit vůbec první telefon s 3D displejem. Pokud bychom si displej odmysleli, máme před sebou špičkově vybavený mobil s operačním systémem Android (zamrzí verze 2.2 Froyo), dvoujdárovým procesorem a výkonným grafickým akcelerátorem. Sám výrobce Optimus 3D pasuje do role nejvýkonnějšího telefonu na trhu. Toto tvrzení však podkopává zejména paměť RAM, která má pouze 512 MB. O praktických možnostech se přesvědčíme v recenzi.

LG Optimus 3D – videopohled

LG Optimus 3D

3D displej, 3D fotografie, 3D videa...

a ještě mnohem více. LG se snaží třetí rozměr protlačit co možná nejvíce. Je to také první věc, kterou si nedočkavě ozkoušíte a ani v našem případě to nebylo jiné. Pro rychlý vstup do světa s třetím rozměrem stačí stisknout tlačítko s nápisem 3D, které se nachází na pravém boku. Zhruba do tří vteřin se před vámi otevře 3D menu obsahující všechny položky, které jsou přizpůsobeny. Najdete tu Galerii fotografií a videí, aplikaci fotoaparátu nebo také hry. Příjemným překvapením je, že výrobce do Optimusu 3D nahrál tři plné verze oblíbených her od Gameloftu, které jsou kompletně předělány do 3D.

První 3D pohled na LG Optimus 3D

Jak onen 3D efekt vypadá? Plusem je, že už nemusíte mít na očích nějaké brýle. Podmínkou je ale displej sledovat pod správným úhlem, což je někdy problém. Stačí telefon naklonit jen o několik stupňů a obraz se již nepříjemně rozmazává. Pokud se vám povede vychytat správnou pozici, užijete si poměrně hezkého trojrozměrného prostředí, které kazí jen viditelný rastr kvůli technologii paralaxní bariéry, která samozřejmě v 3D zobrazení vyjde na povrch. Po chvíli se také může stát, že se dostaví nepříjemný pocit v očích. V krajních možnostech i bolest. LG vás před tímto varuje před každým spuštěním (lze vypnout). Uvidíme, zda si po delším používání oči zvyknou nebo je 3D jen výsadou několikaminutového používání.

Na pravém boku naleznete speciální tlačítko s nápisem 3D

Fotoaparát: 5 Mpx ve 3D

Největší využití 3D displeje se nabízí díky přítomnosti dvou kamer na zadní straně. Každá má rozlišení 5 megapixelů a nechybí LED dioda umístěná mezi nimi. Aplikace fotoaparátu vypadá na první pohled stejně, jako u jiných Optimusů. Přibylo však tlačítko zapínající druhou kamerku. Jedním dotekem tak přepnete z 2D na 3D. Musím podotknout, že změna trvá opět zhruba tři vteřiny. Snímání scény je plynulé a netrhané. Výsledné fotky ve 3D také na telefonu vypadají poměrně dobře. Fotografovat samozřejmě můžete i klasicky ve 2D. V tom případě spadají snímky spíše jen do průměru. Prospěla by jim větší ostrost.

Ukázkové snímky ve 2D a v rozlišení 5 Mpx

Takto vypadá 3D fotografie pokud si ji prohlédnete na klasickém displeji

3D snímky se v telefonu ukládají do formátu JPS. Pokud si je chcete prohlédnout v původní kvalitě, potřebujete příslušný program a samozřejmě speciální brýle či 3D displej.

Testovací 3D fotografie č.1 (1,52 MB, jps) Testovací 3D fotografie č.2 (1,31 MB, jps)

Jelikož se Optimus 3D řadí mezi dvoujádrové telefony, poradí si se záznamem FullHD videa, tedy v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Pokud však chcete natáčet 3D videa, musíte se spokojit s rozlišením HD Ready 720p. Mějte však na paměti, že probíhá spojení obrazů ze dvou kamer a tudíž i videa jsou trochu méně kvalitní, než ty ve 2D. Jde však o 3D efekt, který je nicméně jasně patrný, o čemž se můžete přesvědčit na přiložených ukázkách.

Technické parametry LG Optimus 3D

Kompletní specifikace
Konstrukce128,8 × 68 × 11,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, 12 500 Kč

LG Optimus 3D bude na českém trhu dostupný od srpna za doporučenou cenu cenu 12 490 Kč. Během července si jej však můžete zakoupit v e-shopu Datart. Veškeré další informace se dočtete v podrobné recenzi, kterou pro vás chystáme. Jakou funkci máme vyzkoušet? Co by vás zajímalo? Máte-li jakékoliv dotazy ohledně celosvětově prvního 3D telefonu, ptejte se nás v diskuzi.

Diskuze ke článku
Kubík
Dobrý Den,

Já bych měl spíše teoretický dotaz co se týče budoucnosti. Chtěl bych vědět co si myslíte o 3D telefonech v blízké budoucnosti. Jestli se chytnou, a budou vyrábět pomalu už jen 3D telefony, a nebo ne. Přemýšlím o koupě nejakého špičkového telefonu (SE Neo, SE Arc, Samsung Galaxy II), ale nechtěl bych, aby za rok už byly staré jen kvůli tomu že nemají 3D. Každý rok si za tolik peněz telefon nemůžu dovolit. Co si o tom myslíte?
Lukáš
Dobrý den,
Pokud vyfotit fotku ve 3D je pak nějaká možnost na PC jí zobrazit taky jenom ve 2D? Nedodává LG na to nějaký soft?Pokud ano jak se sníží výsledná kvalita
A co YU 3D jaká je tam nabídka videí? Jsou tam už i videa z "ofciálních" zdrojů jako klipy,filmový traileru?
A na konci videa to jsou oba displeje nastavení na max? protože ten u 3D má ten jas hodně slabej teda.
michal
dobrý den, poprosil bych o zkušenost s výdrží baterie. Uvažuji o koupi je pro mě důležité aby při větší zátěži vydržel aspoň do večera. Děkuji
Pagani Zonda
pecka. opravdává pecka. už vidím, že za pár let budem mýt všichni 3D telefony

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze