Proč Android vyžaduje kromě otisku prstu i PIN kód?

mobilenet.cz radí
Proč Android vyžaduje kromě otisku prstu i PIN kód?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Odemknutí otiskem prstu je zpravidla rychlé a pohodlné
  • Jsou však situace, kdy nemusí fungovat korektně, případně zcela vůbec
  • Proto je nezbytné, aby zde byla ještě jiná forma zabezpečení

Bezpečnost je vždy na prvním místě, což platí i v případě mobilních telefonů. V nich už dávno nemáme pouze kontakty a zprávy, ale často citlivé fotografie, údaje či bankovní aplikace. Z těchto důvodů je vhodné, aby se vám do telefonu nedostal kdekdo. V dnešní době disponují mobily s operačním systémem Android několika formami zabezpečení proti neoprávněnému přístupu do prostředí a k datům.

Nastavení otisku prstu na Androidu

Jednou z nejjistějších forem a současně vesměs i nejpoužívanějších je otisk prstu/prstů. Zde je důležité říci, že důvodem bude fakt, že čtečku otisků prstů dnes má takřka každý telefon, jehož cena přesáhla hranici alespoň 2 tisíc korun. Nastavení otisku je velmi snadnou záležitostí. Stačí zavítat do Nastavení a zde ideálně skrze lupu zadat slovo „otisk“. Telefon vás pak již krok za krokem vede.

Nastavení čtečky otisků prstů

V průběhu nastavení se však možná někteří z vás občas podivili, proč po vás telefon chce zadat jakousi pojistku pro otisk prstu. Ta je připravena v podobě dřívějších forem zabezpečení. Na výběr je klasický PIN kód, který musí mít alespoň čtveřici čísel, dále standardní heslo, a třetí možností je nakreslení znaku. Proč však telefon chce dvojitou formu zabezpečení, když samotný otisk vypadá tak spolehlivě a navíc neprolomitelně?

Otisk prstu může selhat

Důvodem je možnost selhání načtení otisku. Možností, proč vám váš telefon nenačte správně otisk prstu, může být více.

Mokrý prst


Stačí mít mokrý prst, případně jen vlhký a čtečka otisků prstů vám oznámí, že nedošlo k rozpoznání. V dané chvíli byste se do telefonu vlastně nedostali, protože ne vždy stačí prst jen osušit. Pokud byl vodě vystaven delší dobu, může problém přetrvávat. V takové chvíli se opravdu hodí, že telefon odemknete zadáním kódu či hesla.

Špinavý či poraněný prst


Potíže mohou nastat i v případě, že budete mít špinavé ruce, případně si například bříško palce na ruce nechtěně pořežete. Senzor jednoduše už otisk spolehlivě nerozpozná a telefon neodemkne.

Pojistka


PIN kód či jiné nastavené heslo slouží také jako pojistka, kterou si telefon jednou za čas, například jedenkrát za 72 hodin, vyžádá, aby ověřil, že telefon je nadále ve vašem vlastnictví a kromě používaného otisku si pamatujete i daný kód, případně heslo. Totéž platí i pro případ restartu, kdy je namísto otisku prstu vyžádáno heslo či PIN kód.

Závěrem dodejme, že heslo či PIN kód jsou nesmírně důležité součásti ochrany systému. Nikomu je nikdy nesdělujte. Nejde jen o chvíle, kdy rozpoznání otisku nefunguje, ale PIN kód vám například dovolí i celý telefon smazat v případě potřeby.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze