Přehledně: aktuální pokrytí 5G mobilních sítí v České republice

6
Přehledně: aktuální pokrytí 5G mobilních sítí v České republice
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Získejte přehled o tom, v jakých oblastech ČR se můžete připojit k 5G sítím
  • Zjistěte, který 5G smartphone z nabídky operátorů stojí nejméně

Nesčetněkrát opakovanou mantru o výhodách 5G slýcháme již několik let, avšak až během posledních měsíců se v České republice můžeme k 5G sítím (na vybraných místech) běžně připojit. Pokud máte zmatek v tom, který operátor 5G připojení poskytuje, respektive v jakých místech je dostupné, pak je tento článek přesně pro vás. Zaměříme se na to, v jakých oblastech 5G připojení mobilních operátorů využijete a rovněž uvedeme cenově nejdostupnější 5G kompatibilní smartphony.

Vodafone

Vodafone nabízí aktualizovaný přehled pokrytí 5G mobilním internetem přímo na svých stránkách vodafone.cz. Z interaktivní mapy je patrné, že je možné 5G signál „chytit“ na více místech než jen ve hlavním městě. Mezi hustěji pokryté oblasti patří Ústí nad Labem, Karlovy Vary, České Budějovice, Zlín a Praha. Brno, jakožto druhé největší město v České republice, má v tomto ohledu paradoxně slabší pokrytí.

Vodafone mapa 5G pokrytí

5G připojení lze využít také v několika stanicích pražského metra, viz naše podrobná reportáž. K využití 5G sítí je potřeba mít kompatibilní 5G smartphone, který navíc operátor musí podporovat. Zatímco některé 5G telefony v nabídce Vodafone e-shopu již jsou schopny 5G frekvence zpracovat, jiné musí vyčkat na aktualizaci. Nejlevnějším 5G smartphonem od Vodafonu (na skladě) je v tuto chvíli Samsung Galaxy A42 5G za 9 401 Kč. Ještě levnější je pak Xiaomi Mi 10 T Lite 5G za 8 201 Kč, který však momentálně skladem není.

02

V případě O2 je mapa pokrytí o něco menší než u Vodafonu. Podle stránek operátora o2.cz je v současnosti možné využít sítí páté generace v Plzni, Praze, Kolíně a Bílině. Kromě toho je 5G internet dostupný v pražském metru, a to na úsecích vyznačených v mapě níže.

O2 5G mapa pokrytí metra

Mezi 5G podporované telefony u operátora O2 se řadí:

Nejlevnějším 5G telefonem operátora O2 je v současnosti Realme X50 5G za 7 495 Kč.

T-Mobile

„Magentový“ operátor v současnosti podporuje 5G sítě u šesti smartphonů, z nichž vychází nejlevněji nový Samsung Galaxy A42 5G za za 9 499 Kč, případně Xiaomi Mi 10T za 12 999 Kč.

T-Mobile v současnosti disponuje 335 vysílači 5G a také nabízí 5G pokrytí v 35 stanicích metra na lince A, B i C. Na interaktivní mapě dostupné na t-mobile.cz si lze prohlédnout částečné pokrytí Brna a Prahy.

Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
T-Mobile naprosto k pláči. Opět se začíná Prahou a Brnem a na ostatní se kašle. Ale že začali koncem léta a od té doby neudělali nic to je neskutečná ostuda. S tímhle přístupem se nedočká republika kvalitního pokrytí ani za 3 roky. A ta směšná horečka s 5G telefony co letos začala to je taky trapárna.
Kutil Marty
Kutil Marty
Takže když si koupím nový Pixel 4a 5G/Pixel 5, tak mi 5G na něm stejně nikdy fungovat nebude, protože ho operátor nepodporuje?
Štěpán Fikeis
Štěpán Fikeis
U T-Mobile mi 5G bez problémů funguje i na Poco F2 Pro, přestože není mezi oficiálně podporovanými telefony.
Jiri Yaman
Jiri Yaman
A co tenhle foun? Xiaomi Redmi 9AT? Vzdyt pisou, ze podporu jejich 5g ma...tak jak to safra je? A je za par korun...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze