Fotoreportáž: podívejte se, jak Vodafone pokrývá pražské metro sítí 5G

5G sítě spustil také v 5 městech
1
Fotoreportáž: podívejte se, jak Vodafone pokrývá pražské metro sítí 5G
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • K rozvodu signálu slouží speciální kabely se štěrbinami, ze kterých je signál emitován
  • V metru v současnosti najdeme více než 120 kilometrů těchto kabelů
  • 5G signál je dostupný v 15 stanicích a tunelech

Pražské metro má od 1. října mezi prvními (podle našich informací možná dokonce jako úplně první) v Evropě pokrytou část stanic novou generací mobilních sítí 5G. Postaral se o to operátor Vodafone, který nainstaloval potřebnou koncovou technologii a který v Česku jako první začal využívat technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS). Ta zajišťuje dynamické sdílení frekvencí mezi LTE a 5G sítí podle aktuálních potřeb. Díky využití frekvence 1 800 MHz tak bylo možné spustit v metru 5G sítě ještě před aukcí kmitočtů, kterou ČTÚ chystá.

Díky Vodafonu jsme mohli nahlédnout přímo do útrob stanice metra Dejvická, ve které jsme se nejprve zastavili v hale s rádiovými jednotkami. Zde jsou umístěny také rádiové jednotky ostatních operátorů, pouze Vodafone však svým zákazníkům nabízí dynamicky sdílené spektrum s možností 5G připojení. Signál se tak dle aktuální potřeby „přelévá“ mezi LTE a 5G. Každou rádiovou jednotku doprovází také napájení a rozvaděč signálu v podobě speciálního kabelu.

Rádiové jednotky (nejen operátora Vodafone). Na obrázku lze konkrétně vidět DC napájecí kabely, DC rozvaděč RRU hnízdo, optické kabely – RRU hnízdo, optický rozvaděč RRU hnízdo
Vodafone 5G metro
Slučovací členy (konkrétně multiband/multioperátor slučovač)
Vodafone 5G metro
DC napájení
Skříň, ve které je umístěna 5G karta, OVP boxy pro DC napájení

Tento kabel můžete spatřit při cestování metrem již v 15 stanicích a tunelech, kde je v současnosti 5G pokrytí dostupné, jak vysvětlil Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu. Do dalších (celkem 61 stanic pražského metra) se přitom 5G pokrytí postupně dostane také. Kabely (ne nepodobné běžnému koaxiálnímu kabelu) jsou jištěny speciálními držáky umístěnými v rozestupech jeden metr a pochopitelně splňují řadu bezpečnostních podmínek, jako je například odolnost vůči vlhku nebo požárům. Zajímavostí těchto kabelů je samotná konstrukce, která supluje přenosové médium pro signál, a to díky malým štěrbinám, které se na každém kabelu nacházejí. Právě z nich se signál šíří. Všimnout si také můžeme samotného umístění kabelů, které jsou polohovány tak, aby se signál dostal do „salónu“ (interiéru přepravních souprav) pomocí oken. V metru je v současnosti více než 120 kilometrů těchto speciálních kabelů. A kde všude tedy najdete 5G pokrytí?

Kabel emitující 5G signál (širokopásmový vyzařovací kabel) a speciálních příchytky pro kabel (standardní a speciální protipožární uchycení (příchytka eliminující pasivní intermodulace))
Vodafone 5G metro
MIMO směrové a omnidirekcionální antény pro šíření signálu ve stanicích (metro Dejvická)

V tuto chvíli má 5G pokrytí celý úsek Dejvická až Muzeum na trase linky A, dále jde o stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží až Českomoravská – kromě stanic Národní třída a Náměstí Republiky. V následujících dnech začnou přibývat první stanice linky C, ještě v říjnu to budou zastávky Chodov a Háje. Komponenty na přiložených fotografiích, které dohromady tvoří celý pasivní systém pro pokrytí tunelů a stanic, dále napájecí a datovou konektivitu pro aktivní technologii dodala společnost KTP (KABEL TRADE PRAHA). Pozn.: za projektem stojí sdružení všech tří operátorů.

Vodafone 5G metro
Testovací měření LTE vs. 5G

Vodafone pokrývá 5G signálem prvních pět měst v ČR

To, že metro dostává 5G pokrytí právě 1. října, není náhoda. Operátor Vodafone totiž 1. října spustil 5G sítě pro zákazníky v České republice. Od začátku října je signál 5G dostupný hned v pěti městech. Jako první se nová síť dostává do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku, tedy ke třem vítězům soutěže 5G pro 5 měst, kterou loni vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj. Navíc Vodafone přidává i nejobydlenější oblasti České republiky – Prahu a Brno.