Poznejte řadu Samsung Galaxy: přítomnost a budoucnost (3. díl)

16

V posledním díle seriálu Poznejte řadu Samsung Galaxy se podívám na to, s čím Samsung zápasí na poli mobilních zařízení a také na to, jakým směrem by se mohl ubírat vývoj řady Galaxy v následujících letech. Série Galaxy totiž nejsou už jenom tablety a telefony, ale v současnosti také VR headset, který spolupracuje s tabletofonem Galaxy Note 4, a wearables.

V minulém díle jsme se krátce podívali na taková zařízení, jako jsou tabletofony Galaxy Note a také první tablety Samsung Galaxy Tab. Rodokmen této dnes již legendární série se rozvětvuje i do sfér, o kterých jsme před dvěma lety ani neuvažovali. Galaxy dnes zahrnuje telefony, tablety, ale také produkty jako Galaxy Gear a také virtuální headset, který pracuje se zařízeními z řady Galaxy. Dnes si představíme několik posledních produktů, které spadají do této rodiny a zamyslíme se nad tím, kam jak by tato série mohla pokračovat.

1. díl: Poznejte řadu Samsung Galaxy: milovanou i nenáviděnou (1. díl)

2. díl: Poznejte řadu Samsung Galaxy: první tabletofon a tablety (2. díl)

Samsung Galaxy

Vracet se do detailu k modelům, jako je Samsung Galaxy S III, S4 a S5 asi nemá cenu, jelikož je spousta z nás má ještě ve svěží paměti. K této trojici pak lze snad jen dodat to, že od modelu S III se trend udávání vývoje mobilních telefonů právě vrcholnými kousky od Samsungu pozastavil a Galaxy S4 a S5 spíše těžily ze slávy svých předchůdců, než aby s ocelovou pevností udávaly moderní trendy. To však neznamená, že se telefonům nedařilo, komerčně jsou to totiž stále jedny z nejoblíbenějších modelů a kdyby Samsung chtěl, do příštích let by si vystačil i se současným designem. Jenže Samsung nechce a snaží se vystoupit ze své komfortní zóny, která pomalu přestává být zajímavá pro veřejnost.

Než se podíváme na to, co dělá Samsung v současnosti, tak bych rád zmínil několik zajímavých modelů, které se již několikrát snažily vytvořit na trhu vlastní kategorii. Mezi ty patří například modely z řady Galaxy K, kde písmeno K znamená výraz „Kapture“ (odvozeno od capture, tedy zachytit). Jedná se o chytré mobilní telefony, které mají v těle zakomponovaný mnohem větší a lepší fotočip, než který najdeme v klasickém smartphonu. Například poslední Galaxy K Zoom nabídl 20,7Mpx rozlišení, senzor o velikosti 1/2.3" a také hlavně desetinásobný optický ZOOM s rozsahem 24 až 240 milimetrů.

Samsung Galaxy K Zoom

Další z méně známých modelů byl pak například Samsung Galaxy Rugby Pro, který připomíná modely od CATu nebo tvrzené smartphony od Alligatoru. Jednalo se totiž o vyztuženého pracanta, který byl představen v roce 2012. To, že se nedočkal následovníka, napovídá, jak dobře, nebo lépe řečeno špatně, se prodával. Přesto na tom nebyl telefon nijak špatně ani po výkonnostní stránce a již před dvěma lety se dočkal dvoujádrového čipsetu Krait s procesorem na frekvenci 1,5 GHz. Samsung však od vyztužených telefonů neupustil úplně a například Galaxy S4 a Galaxy S5 se nabízejí ve vyztuženější variantě Active.

Samsung Galaxy S4, S4 Active, S5 a S5 Active

V současné době ale Samsung přestává hrát tu stejnou ohranou písničku a i u svých oblíbených modelů začíná dělat razantnější změny, na čemž se podepsala i strategie tohoto giganta a letos jsme se dočkali rovnou dvou vlajkových lodí. Prvním tahounem byl Samsung Galaxy S5 a druhým nedávno představený Galaxy Alpha, což je úplně nová řada telefonů s pozměněným designem a lepšími materiály, které zahrnují i kovové rámečky. Zrovna kovové ráměčky pak už nejsou pouze devízou právě Galaxy Alpha, ale dostaly se také na nový tabletofon Galaxy Note 4. Za novou tváří telefonů Samsung Galaxy pak rozhodně může i změna na pozici hlavního designére mobilních telefonů, která se udála letos a nepřímo tak přislibovala nový a svěží vítr na poli telefonů Samsung Galaxy, jelikož Galaxy S5 se designově příliš nezdařila a například záda tohoto high-endu byla v bronzové variantě přirovnávána k náplasti.

Samsung Galaxy Alpha – videopohled

Větší experimentace je také znát na nových modelech, jako je například Galaxy Note Edge se zakřiveným displejem, nebo na chystaných modelech Galaxy A3, A5 a A7, což by měly být zástupci střední třídy s prémiovou konstrukcí. Neznámou pak nejsou ani hodinky Galaxy Gear, které však později ztratily svůj Galaxy titul a v tomto článku se o nich zmiňovat nechci. Nečekaným přírůstkem je pak virtuální headset Gear VR, který byl vytvořený ve spolupráci se společností Oculus a videoherní legendou Johnem Carmackem. Galaxy tak již delší dobu neznamená pouze tablety a telefony s Androidem, ale také podobné experimentální produkty, které mohou skončit v propadlišti dějin, nebo nastartovat novou éru spotřební elektroniky.

Samsung Galaxy Gear – videopohled

Do budoucna bychom tak mohli narazit na automobily značky Samsung Galaxy, nebo bychom se mohli setkávat s hologramy, které se nám budou promítat z nějakého Samsung Galaxy terminálu. Budoucnost je nejistá a Samsung má kapitál na to, aby si mohl dovolit experimentovat. Osobně si nedovolím tipovat, co přesně Samsung chystá na dalších deset let, ale pokud se mu bude dařit tak jako doposud, pak bychom se mohli dočkat celé řady nových produktů, které budou určovat moderní trendy.

Samsung Galaxy

Samsung to ale nebude mít lehké, do popředí se na globálním trhu derou takoví výrobci, jako je například Xiaomi, Huawei a jim podobné čínské značky, které okupují trh svými produkty s nepřekonatelným poměrem cena/výkon. Samsung tak nesmí usnout na vavřínech a během dalších dvou let přijít s něčím, po čem budou všichni toužit, nebo ztratí obrovskou část trhu, která pak propadne ostatním výrobcům. Co si budeme nalhávat, žádná sláva netrvá věčně, ale při pilné snaze je možné ji značně prodloužit. Na konec tak nezbývá dodat než hodně štěstí Samsungu a doufat, že se dočkáme nějakého revolučního produktu.

Poznejte řadu Nexus:

Poznejte řadu Nexus: jak vznikla, proč vznikla a Nexus One (1. díl)

Poznejte řadu Nexus: Nexus S a Galaxy Nexus (2. díl)

Poznejte řadu Nexus: Nexus 4 a Nexus 5 (3. díl)

Poznejte řadu Nexus: tablety a Nexus Q (4. díl)

Diskuze ke článku
Tak
Ale o Lumiích žádný články nebudou.
pedes
K článku - pokud vím Samsung automobily vyrábí, nebo se alespoň pod touto značkou prodávají. Jinak pokud jde o Samsung a design, mám bohužel pocit, že dáte-li vedle sebe 10 modelů Samsung všechny si budou dost podobné. Má slušný marketing, ale potřeboval by posilu v design teamu. V tomto pohledu mi daleko více vyhovuje Huawei, který dělá kvalitní smarty, které jsou navíc designově dost povedené (Modely jako P6, P7, G6 - na sebe sice navazují,ale jsou tam inovace) K tomu Mate7, ale i nižší třída - G630, G700, řada Y atd.
anonim
ať už lidi nejsou tak blbý a přestanou ty shity kupovat :D
lada
Samsung Galaxy K Zoom je šílenost sama. Zasekaný plastový křáp. Nesmysl tento přístroj kupovat. S5 fotí taky parádně a vypadá lépe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze