Poznejte řadu Nexus: Nexus 4 a Nexus 5 (3. díl)

10

Který blázen by dával sklo na obě strany telefonu? Po návrhu Googlu to bylo LG, které právě pro americký Google vyrobilo Nexus 4. O rok později Google představil Nexus 5, jenž opět vyrábí LG, u kterého došlo k razantnímu zjednodušení designu, tentokrát ale ve více barevných variantách. Dnes se na oba modely zpětně podíváme.

V minulém díle jsme si připomněli, jak na tom byl kulatý Nexus S a beztlačítkový Galaxy Nexus. Na rozdíl od těchto dvou modelů, které byly vyrobeny Samsungem, se výroby dalších dvou modelů ujalo LG. To se šance chopilo velmi pevně a přineslo nám zatím nejkrásnější telefon z řady Nexus, tedy Nexus 4, který byl následovaný razantně zjednodušeným Nexusem 5.

1. díl: Poznejte řadu Nexus: jak vznikla, proč vznikla a Nexus One (1. díl)

2. díl: Poznejte řadu Nexus: Nexus S a Galaxy Nexus (2. díl)

Nexus

Nexus 4: skleněný sendvič s hvězdami na zádech

Pokud jste Nexus 4 nikdy neviděli naživo, tak si asi říkáte, co má nadpis této kapitoly znamenat. Je to vlastně velmi jednoduché, LG totiž pro Google vyrobilo zatím nejkrásnější Nexus, který uchvátil na první pohled. To s sebou však přinášelo jedno úskalí, kterým byla velmi vysoká křehkost, způsobená použitými materiály. Na celé přední a zadní straně bylo totiž sklo, kvůli kterému se prakticky po prvních pár hodinách začaly množit stížnosti na křehkost telefonu.

Nexus 4

Spousta uživatelů totiž svůj Nexus 4 poškodilo velmi brzo po jeho zakoupení a to vyvolalo vlnu nevole. Na druhou stranu ale šlo o jednoznačně nejhezčí Nexus a jeden z nejkrásnějších telefonů vůbec. Hrany telefonu přecházely plynule do zaobleného, kovově vypadajícího plastového rámečku, který byl spojovacím můstkem mezi zadní a přední částí. Záda byla celá skleněná a pod nimi se skrývalo hejno blyštivých teček, které při různém osvětlení vytvářely velmi zajímavý vzhled.

Nexus 4

Přední stranu okupoval prakticky stejně velký displej jako u Galaxy Nexusu, který se zvětšil o 0,05" na velikost 4,7". Na svojí dobu nabízel i solidní HD rozlišení, což vytvářelo finální jemnost 318 bodů na palec. Panel byl typu IPS a byl chráněn sklem Gorilla Glass. Ani to však nedokázalo zachránit pověst křehkého klenotu, jelikož toto sklíčko poskytuje hlavně ochranu před poškrábáním.

To však nezabránilo tomu, aby se telefon v některých oblastech vyprodal prakticky během několika minut. To stejné se opakovalo například u amerického T-Mobilu, který svůj internetový sklad Nexusů 4 vyprodal během několika hodin. Se „4kou“ se nesla však i negativní vlna přijetí telefonu, jelikož Nexus 4 i přes přítomnost LTE hardwaru sítě čtvrté generace nepodporoval. Nejenom díky kutilům z XDA se však dá LTE podpora odemknout a na telefonu tak používat i sítě čtvrté generace.

I takhle dopadala skleněná konstrukce Nexusu 4

V průběhu svého života se Nexus 4 časem dočkal lehkého faceliftu, který zahrnoval dva plastové výstupky pod zadním sklíčkem kvůli zamezení dotyku skla s povrchem. Stejně tak došlo k předělání ohraničení čočky fotoaparátu tak, aby nebyla náchylná na poškrábání.

Nexus 4 se však nenechal zahanbit ani po stránce hardwarové výbavy, za což mluví například 4jádrový Snapdragon S4 Pro na základní frekvenci 1,5 GHz, nebo na svojí dobu masivní dva gigabajty operační paměti. Kde však Nexus ztrácel zájem veřejnosti, byla kapacita interní paměti, která činila pouze 8, potažmo 16 gigabajtů. Nebyla k dispozici větší varianta, ani slot na paměťové karty, takže 16 GB prostoru bylo pro některé uživatele prostě málo.

Technické parametry Google Nexus 4

Kompletní specifikace
Konstrukce133,9 × 68,7 × 9,1 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Velmi špatně na tom byla také výdrž na jedno nabití, která byla značně podprůměrná, a při vyšším zatížení jste mohli odpoledne nabíjet. Stejně jako u interní paměti, tak ani baterii si uživatelsky nevyměníte. To všechno byla daň za exkluzivní vzhled.

Stejně jako u dřívějších modelů, tak i 4ka přišla na trh s novou verzí operačního systému, tentokrát se jednalo o Android 4.2 Jelly Bean. Ten přinesl nové animace, plynulejší prostředí, nebo předělanou notifikační oblast. Nexus 4 je však nadále podporován a prakticky po dvou letech má stále co nabídnout, a to včetně přislíbeného updatu na Android L, který by měl být vydán ještě letos.

Oficiální snímky telefonu

Nexus 4 si tak zažil svojí hvězdnou oblibu, ale i několik pádů, které se bohužel nedají opravit. Osobně telefon používám i v současné době, a pokud se člověk nebojí přehrání kernelu a ROM, tak výkon vám rozhodně chybět nebude. Na druhou stranu se musíte poprat s čím dál horší výdrží baterie a naučit se šetřit. Telefon byl ve volném prodeji dostupný za 299 dolarů (8 GB) a 349 dolarů (16 GB), tedy 8 000 korun za menší verzi a 9 300 korun za větší variantu.

Nexus 5: barevnější a střídmější

Zatím posledním přírůstkem do rodiny Nexus je Nexus 5. Ten byl stejně jako 4ka vyroben ve spolupráci s LG a vydal se trochu jiným směrem, než kterým šel jeho předchůdce. Design je přímočařejší, jednodušší a inženýři vsadili hlavně na lepší odolnost a pohodlnější úchop. Poprvé byl také Nexus dostupný ve více barevných variantách, a to černé, bílé a křiklavě červené. Právě poslední jmenovaná telefonu sluší a telefon vyčnívá z řady.

Nexus 5

Telefon byl představen minulý rok, kdy se také zahájil jeho prodej. Co se zevnějšku týče, na přední straně bychom toho moc nenašli. Nachází se zde akorát 4,95" FullHD IPS displej, notifikační dioda, sada čidel a reproduktor pro hovory. Záda byla tentokrát vyvedena z plastu a exkluzivita, na kterou jsme si zvykli u 4ky, se nekonala. Zadní strana byla navíc matná a přitahovala otisky.

Design však sdílel s Nexusem 4 jednu vlastnost, kterou byla jistá uniformnost přední strany a občas je tak těžké poznat, jestli držíte telefon vzhůru nohama, nebo ne. Hrany telefon byly také ostřejší oproti svému předchůdci a tak nebylo držení telefonu tolik příjemné. Jinak však šlo o dobře zpracovaný telefon, který si nezadal z precizností svého předchůdce.

Nexus 5

Stejně jako 4ka, tak i 5ka se dočkala po čase designové revize. Její součástí byly větší otvory pro mikrofon a reproduktor, lépe stisknutelná tlačítka a upravený slot na SIM kartu. Revidovaná série Nexusů 5 začíná od označení 311K. Číslo 3 je rok výroby (2013) a číslo 11 je měsíc výroby, takže Nexus 5 vyrobený v lednu 2014 bude mít označení 401K.

Nexus 5 na oficiálních snímcích

Telefon se opět dočkal vřelého přijetí odbornou veřejností, která vychvalovala hlavně vysoký výkon a velmi přijatelnou cenu. Výkon je opravdu velmi vysoký i na dnešní dobu a obstarává ho čipset Snapdragon 800 od Qualcommu, ve kterém tepe 4jádrový procesor na frekvenci 2,3 GHz. Operační paměť se nenavyšovala a zůstala na dvou gigabajtech. Na druhou stranu ale došlo ke zlepšení vnitřního úložiště, které bylo nyní dostupné ve dvou variantách, a to 16 GB a 32 GB. Bohužel, opět chybí slot na paměťově karty.

Technické parametry Google Nexus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce137,8 × 69,2 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,95" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2013,

Dobrého hodnocení se opět nedočkala výdrž na jedno nabití, která se s řadou Nexus táhne jako mor. Doufáme tak, že u dalšího Nexusu dojde k razantnímu zlepšení. Baterii si bez přerušení záruky nevyměníte a jste tak odkázáni na jedno nabití nebo powerbanku.

Celkem razantního zlepšení se dočkal fotoaparát, který sice nabízí průměrné rozlišení 8 Mpx, ale má zabudovanou optickou stabilizaci, díky které dostanete celkem ostré snímky i za horších světelných podmínek. Hlavní výhodou stabilizace bylo mnohem lepší video, které tak bylo mnohem stabilnější a díky softwarovým opravám následně také velmi plynule a ostré.

Nexus 5

Nexus 5 měl také tu čest nést jako první zařízení Android 4.4 KitKat. Ten přinesl celkem razantní změny v uživatelském prostředí, vylepšil práci s Google Now, nebo přidal podporu tiskáren. Jako současná vlajková loď Googlu se Nexus 5 dočkal příslibu nového Androidu L, a spolu s Nexusem 4 a pravděpodobně novým plánovaným Nexus telefonem.

Červená varianta

Nexus 5 byl opět dostupný ve svých dvou variantách za velmi nízkou cenu, která činila 349 dolarů, tedy přibližně 9 300 korun za 16GB model a 400 dolarů, tedy kolem 10 700 korun za 32GB model. To byla velká rána pro konkurenci, která podobný hardware nabízela za přibližně 15 000 korun.

Závěr

Tímto článkem jsem prozatím uzavřel kapitolu Nexus telefonů, která se snad letos rozroste o další kousek. Nicméně nás čeká ještě připomenutí tabletů Nexus, kterým věnujeme vlastní článek. Zapomněl jsem u těchto dvou kousků na něco důležitého, co by stálo za zmínku? Připomínky můžete přidat do diskuze po článkem.

Diskuze ke článku
Michal
Dobrý den, nejsem si jist jestli jsem špatně četl, ale v článku máte u Nexus 5 takt 2,26 GHz a v tabulkách je 2,3 GHz.
Mário Pliska
Mário Pliska
Snapdragon 800 bezi na 2.26Ghz vsichni to zaokrouhluji na 2.3Ghz...
Jinak zajimave cteni!
vohulkoně
skvělí telefon, nejvíce mě na něm láká ten čistý (ničím nezašpiněný) android:)
Jan Kříž
Jan Kříž
Mam Nexus 5 a rozhodně bych neměnil. Počkám si na nový Nexus a podle HW se budu rozhodovat zda budu upgradovat či nebudu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze