Poznejte řadu Samsung Galaxy: milovanou i nenáviděnou (1. díl)

24

V nové sérii seriálu „Poznejte“ si připomeneme řadu Samsung Galaxy, která se již velmi silným písmem zapsala do mobilní historie, a to hned z několika pohledů. Ať už zařízení z řady Samsung Galaxy milujete, nebo nenávidíte, tak jim nikdo nemůže upřít obrovský vliv na celý mobilní průmysl. V prvním díle se podíváme na začátky této dnes již legendární řady.

Samsung Galaxy

Každá mince má dvě strany a každá strana má své fanoušky. Stejně na tom je i Samsung se svojí řadou Samsung Galaxy, která sahá již pět let do historie, což je velmi dlouhá doba na poli moderních technologií a právě před pěti lety došlo k představení prvního modelu, který byl nazvaný jednoduše Samsung Galaxy. Hlavním poznávacím znamením zařízení Galaxy je použití operačního systému Android, což byla prvotní idea Samsungu, jak odlišit ostatní telefony od těch s operačním systémem Android.

Samsung Galaxy

Jak jsem již zmínil výše, tak první Samsung Galaxy telefon vyšel již v roce 2009 a do historie se moc dobře nezapsal. Hlavním nedostatkem telefonu byly chybějící aktualizace, což byl impulz pro Samsung zlepšit softwarovou podporu do dalších let. Samsung však skeptický začátek této série neodradil a již o rok později představil pravděpodobně nejdůležitější telefon v historii mobilní divize Samsungu, a to Samsung Galaxy S, který odstartoval zlatou éru korejského giganta jdoucího si sebevědomě svojí cestou. Telefon byl ověnčován takovými přívlastky jako „lídr celé smečky telefonů s Androidem,“ a také se dočkal prestižního ocenění deníku Time, který Galaxy S pasoval na druhý nejlepší gadget roku 2010, za což mohl hlavně úžasný Super AMOLED displej, který byl ve své době novinkou a vzbuzoval jak pozitivní, tak i negativní ohlasy.

A to je jeden z hlavních údělů řady Samsung Galaxy. Stejně jako produkty od Applu, tak i Samsung má svoje hardcorové příznivce a také zaryté odpůrce, kteří jsou schopni značku pomlouvat, jak jen to jde. Takový je už rodokmen řady Galaxy, která si právě kvůli prvkům, jako je Super Amoled displej, do nedávna také celoplastová konstrukce a hlavně recyklovaný design, zasloužila ne zrovna lichotivou pověst. V době Samsungu Galaxy S však bylo toto vše teprve v zárodku a Samsung zažíval své období slávy.

Oficiální snímky Samsungu Galaxy S

V prvních letech působení řady Galaxy bylo uvedeno veliké množství různých telefonů s tímto příjmením, ale pouze několik vyvolených modelových řad přežilo a nesou hrdé jméno Galaxy nadále. Jmenujme například zapomenutý Samsung Galaxy U, Galaxy Fit, Galaxy SL, Galaxy Gio nebo třeba Samsung Galaxy Prevail. Že vám ta jména nic neříkají? Není divu, jednalo se totiž o prakticky opuštěné modely, které měly tendence nastartovat svojí řadu takovým stylem, jako například Galaxy S. Téměř všechny tyto jmenované telefony však sdílejí jednu zajímavost, kterou je rok uvedení. S výjimkou Galaxy U, které bylo představeno ještě ke konci roku 2010, byly všechny modely představeny v roce 2011, ale nikdy se nedočkaly svého následovníka.

Samsung Galaxy Gio, Galaxy Fit a Galaxy SL

Jsou však řady, které přežívají dodnes, takže jsou s námi již pěknou řádku let. Například Samsung Galaxy Ace stále sebevědomě obývá střední třídu svou čtvrtou iterací. V roce 2011 se na světlo světa dostal také monstrózní Samsung Galaxy Note, který se svým 5,3palcovým displejem působil jako Goliáš v zástupu Davidů.

Dobová recenze: Recenze Samsung Galaxy Note – Multimédia ve velkém stylu

Samsung Galaxy Ace, Ace 4 LTE, Galaxy Note a Galaxy Note 4

Technické parametry Samsung Galaxy Note

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 83 × 9,7 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,3" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A9, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011,

Samsung si svojí obrovskou sílu začal nejspíše uvědomovat až v době vydání Samsungu Galaxy SII, který v květnu roku 2011 přišel s výbornou výbavou a sbíral velmi pozitivní hodnocení napříč spektrem novinářů, kteří oceňovali hlavně výkon telefonu nebo také velmi povedený internetový prohlížeč. Jen si připomeňme, že Galaxy SII měl již v roce 2011 k dispozici dvoujádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz a operační paměť o kapacitě 1 GB, což není o moc pozadu za tím, čím se dnes honosí střední třída.

Dobová recenze: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Samsung Galaxy SII

Technické parametry Samsung Galaxy S II

Kompletní specifikace
Konstrukce125,3 × 66,1 × 8,5 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,27" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 13 699 Kč

Závěr

Zařízení z řady Galaxy je mnoho, a proto není v mých silách je všechny vměstnat do několika článků, proto si dovolím vybrat ty nejdůležitější, které si v následujících týdnech připomeneme trochu konkrétněji. V příštím díle se tak můžete těšit například na bližší popis telefonů Galaxy S, Galaxy SII, Galaxy S3, nebo také Galaxy Note.

Diskuze ke článku
miki
mám Samsung Galaxy S2 a vykonom je stále super !
Jakub
Bude neco podobneho i o iPhonech ?
Petr Kellner
Petr Kellner
Kdyby jste o každém Samsungu Galaxy psaly tak podrobně jako o řadě Nexus tak by tenhle seriál měl několik let :D :D :D
Pavel Kempný
Pavel Kempný
Je fakt že jeden z důvodů proč Samsung v řadě Galaxy je, proti jiným, naprosto špičková podpora ze strany CyanogenMod. Takže i dnes mohu spokojeně používat první Galaxy S s CM11 a tedy s android 4.4.4. i když se výrobce na podporu vyprdnul již u android 2.3.6. Bez uvolněné dokumentace by to IMHO nešlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze