6 věcí, které jsou u Samsungu Galaxy S6 (edge) horší, než u Galaxy S5

51

Stále se bavíme o tom, v čem je Samsung Galaxy S6 (edge) lepší, než jeho předchůdce, ale co se takhle zaměřit na co, v čem je novinka, alespoň z čistě subjektivního hlediska, horší? Pravda, moc toho není, přesto ale nemůžeme říct, že žádná horší vlastnost novinku nepostihla. Třeba narazíme právě na to, co je pro vás u nového telefonu velmi podstatné...

Dokážete si představit, že by výrobce (ať už jakýkoliv) u představování svého TOP smartphonu zmiňoval také nedostatky, případně zhoršení oproti tehdejší vlajkové lodi? Ne? My také ne. Tentokrát tedy ušetříme námahu jihokorejskému Samsungu a celému jeho zastoupení a na chyby si dnes poukážeme my. Přehledně a jasně. Ono říci, že novinky jsou bez chyby zkrátka nejde. Třeba o všech nedostatcích víte, ale třeba vás některé překvapí natolik nepříjemně, že se raději poohlédnete u konkurence.

Galaxy S5 a S6

TIP: Testujeme Samsung Galaxy S6 (edge): průběžně aktualizovaný blog

Nevyměnitelná baterie

Ještě když se Samsung oháněl tím, že plast je pro telefon nejideálnější materiál, měli zákazníci Samsungu oproti konkurenci alespoň jednu výhodu – možnost uživatelské výměny baterie. Zkrátka stačilo odejmout zadní kryt. Pokud jste tedy plánovali delší výlet mimo civilizaci, mohli jste si do batůžku přibalit také náhradní baterku. Případně jste při znatelné ztrátě energie nemuseli navštívit servis, což nikdy není zrovna příjemná cesta...

A tuto nepříjemnou cestu bohužel budete muset absolvovat v případě, že se rozhodnete vyměnit baterku u Galaxy S6 (edge). U těch totiž doma baterii nijakým stylem nevyměníte, tedy pokud nechcete přijít o záruku a telefon si k tomu ještě poškodit.

Paměťové karty

Jak přinutit zákazníky k tomu, aby si koupili dražší verzi toho samého telefonu, který se liší pouze interní paměti? Samsung to dlouho zkoušel po dobrém, vlajkové lodi se pyšnily jak slotem pro paměťové karty, tak existovaly i různé paměťové verze přímo z výroby. To se ovšem s přílišným úspěchem nesetkalo, většina zákazníků logicky sáhlo po nižší a levnější variantě a případné místo doplnilo paměťovou kartou, které se dnes prodávají za opravdu příjemné ceny. Konkurence to umí lépe, co třeba takový Apple?

Samsung Galaxy S6 edge

Ano, Apple! Ten přeci nabízí telefony bez paměťových karet, avšak v různých paměťových verzích, které se liší právě cenou. U novinek tedy můžeme vidět stejný nápad, ani Galaxy S6, ani Galaxy S6 edge nedisponují slotem pro paměťové karty, ale existují v různých paměťových verzích. Konkrétně (světe div se) ve variantách: 32, 64 a 128 GB, které se (světe div se poměrně propastně) liší cenou. Pokud tedy potřebujete více místa na svoje multimediální knihovny, doporučujeme rozmyslet se ještě před nákupem. 100 GB online úložiště na OneDrive od Microsoftu to stejně nezachrání, při dnešních datových FUP limitech. Samsung tak alespoň dosadil paměť RAM DDR4, která data zpracovává data s dvojnásobnou propustností.

Voděodolnost

Při představování modelu Galaxy S5 Samsung potěšil všechny ty, kteří holdují a vyskytují se v trochu nestandardních podmínkách. Tehdejší vlajková loď se totiž chlubila voděodolností a prachuvzdorností dle certifikace IP67. Co si ale pod touto zkratkou konkrétně představit? Číslovka 6 představuje kompletní prachuvzdornost, číslovka 7 pak naznačuje, že telefon bez problému vydrží metr pod hladinou vody po dobu až 30 minut. Pokud vám tedy telefon upadne do kaluže, nebo jej s sebou vezmete do bazénu, abyste vyfotili pár snímků, nic se mu nestane, stejně tak si ho s sebou můžete vzít na pláž a neřešit, jestli písek nenadělá nějaké škody.

Galaxy S5 a S6

No a při příchodu Galaxy S6 (edge) zákazníci samozřejmě očekávali, že i novinky nějakou tu odolnost vůči okolním vlivům nabídnou. Nestalo se tak. I když takové Sony dokazuje, že lze vyrobit kovovo-skleněné zařízení odolné vůči vodě, a to dokonce i bez zakrytí USB konektoru krytkami, v tomto ohledu Samsung od konkurence nic neodkoukal. Škoda. S novinkou tedy do vody rozhodně nechoďte... A na pláže přibalte raději speciální pouzdro.

Ty otisky...

To, že má Samsung Galaxy S6 (edge) vylepšenou čtečku otisků prstů již víme, o tom se teď ale nebavíme. Problémem je ulpívání otisků prstů na těle samotném. Novinky mají totiž sklo kromě přední části také na zadní straně a právě to je kámen úrazu. Na jakékoliv jiné barevné variantě, než je bílá, otisky ulpívají opravdu ve velké míře a častému leštění se nevyhnete. Problémem může být také náchylnost na vlasové škrábance.

edge

Zatímco Samsung Galaxy S5 měl zadní kryt tvořený pogumovaným plastem s perforováním, novinky se pyšní lesklým a blyštivým sklem, které po čase začne chytat i drobné škrábance, které se ukáží právě v nejméně vhodnou chvíli – a to při přímém slunečním svitu. Zkrátka daň za nové materiály...

Kolíbáme se

Všechny nové telefony se musí pyšnit štíhlým profilem a navíc by měly disponovat optickou stabilizací obrazu...Je to trend, který neúprosně tlačí výrobce vymýšlet různé způsoby, většinou to ale dopadne tak, že čočka fotoaparátu vystupuje nad okolní povrch. A to je případ i Galaxy S6 (edge). Nemůžeme říci, že Galaxy S5 neměl vystouplou čočku, na druhou stranu to nebylo tak výrazné, jako u zcela rovných zad novinek. Novinky se tento fakt nesnaží nijak zakrýt, to pouze výrobci pouzder. Ty samozřejmě chtějí čočku fotoaparátu schovat a tím se zvýší i tloušťka krytu, respektive samotného zařízení. Je to takový začarovaný kruh, který se podaří opustit asi až se výrobcům podaří najít elegantnější způsob usazení optické stabilizace.

Galaxy S5 a S6

Výdrž baterie

A je tu asi nejobávanější část dnešního srovnání. Do kompletní recenze nám ještě pár dní zbývá, už teď ale můžeme říci, že Samsung Galaxy S6 (edge) vydrží opravdu méně, než Samsung Galaxy S5. A to i přesto, že nový procesor je úsporný, paměť RAM nabízí dvakrát tak větší propustnost a i Android 5.0 Lollipop je úspornější jako celek. Bohužel, nestačilo to. Nejdříve fakta: Samsung Galaxy S5 nabídne baterii s kapacitou 2 800 mAh, baterie v případě Galaxy S6 potom 2 550 mAh. Úbytek není tak výrazný a co se týče kompletního srovnání, o trochu déle opravdu vydrží Galaxy S5. Na kompletní srovnání si ještě budete muset počkat, každopádně už teď můžeme říci, že na konečném verdiktu se toho moc nezmění. Novinka je při maximálním vytížení opravdu velmi náročná a procenta mizí téměř před očima. Kdybychom měli výdrž ohodnotit jako celek, Samsung Galaxy S5 byl zhruba 1,5denním smartphonem, novinka se dostává na klasickou hodnotu jednoho dne. Nemusíte se ovšem nijak zvlášť omezovat. Pokud ovšem zapojíte do hry také GPS, výdrž se v obou případech smrskne na několik hodin.

Galaxy S5 a S6

A další?

Mohli bychom zmínit také vyšší cenu v případě Galaxy S6 (edge), zde jde ale samozřejmě o to, že novinky nikdy levnější nebudou. To je logické. Galaxy S6 (edge) jsou opravdu natolik inovativní, že by nižší cenu asi nikdo ani nepředpokládal. Každopádně jak ukázalo naše dnešní srovnání, ne ve všem jsou novinky lepší, o některé plusy bohužel přišly.

Mínusy

  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
  • absence slotu pro paměťové karty
  • ztráta voděodolnosti a prachuvzdornosti
  • uplývání otisků prstů
  • vystouplá čočka integrovaného fotoaparátu
  • výdrž baterie
Diskuze ke článku
Pavel Varský
Fajmone, div se!
Jirka
Titulek jednoho článku z loňského července:
"Největší výhodou S5 je vyměnitelná baterie. Říká Samsung a šije do iPhonu."
Václav Nováček
Václav Nováček
Tak nevím, jinde (např. GSMarena) jim vychází kromě doby volání lepší výdrž u S6. Největším žroutem bývá obvykle displej, můžete uvádět také podrobné screeny průběhu baterie a spotřeby procesů?
jarda
Oba dva stoji za vyliz kapsu. Chci mobil ne padlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze